Dom allra godaste vitlöksbröden…


Små naggande goda vitlöksbröd är ju bland det bästa som finns till förrätt tycker jag. Att sitta och doppa i en kall tzatziki och massor av vitlök o en skvätt fin olivolja på de, det är bara sååå gott! Särskilt nu i grilltider…
Här är mitt bästa recept på framförallt smöret till vitlöksbröden men också tzatzikin. Använd helst surdegsbaguetter och gärna nån dag gammalt, inte direkt nybakade, det blir inte alls samma smak då!

(16 snittar)
Vitlökssmör till bröden :
4 medelstora, ljusa baguetter
150 gram smör
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
3 rivna vitlöksklyftor
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Halvssalt

Dela varje baguette på längden och sen snitta dom tvärs över på diagonalen. Bred på smöret, lägg ihop lite slarvigt på en plåt och gratinera i 225 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg. Låt svalna något före servering. Doppa i tzatziki. :-P

Tzatziki

Det här behöver du :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

LCHF recept för Kalkongryta

Här är ett gott och nyttigt recept för dig på LCHF-metoden. Passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Kalkongryta
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kalkonbröstfilé
5 dl grädde
100 g vitkål
1 grön paprika
1 broccoli
Valfria kryddor
1 tsk guarkärnmjöl

Så här gör man
Skiva kalkonbröstet i tunna skivor, lägg den i en plastpåse som du häller olja i och valfria kryddor, skaka runt ordentligt och låt det dra till sig lite. Skriva under tiden ner vitkålen, paprikan och broccolin.
Ta en traktörpanna och släng ner en stor klick smör, ner med kalkonbröstet och stek ordentligt så det får en fin yta, ner med grönsakerna och blanda runt bra, så allt blir genomstekt och får färg. Ner med grädden och guarkärnmjölet(eller redix, finns att köpa lchfbutiker på nätet, jättebra redning!) så det får en lite fastare konsistens. Smaka av och justera kryddning vid behov.

Dillstuvad “potatis” – zucchini

Underbart gott till rimmat, korv, stekt och kokt fisk mm mm

ca 500 gram skalad zucchini i potatisbitar
minst 100 gram smör
2-3 dl grädde
salt och peppar
3 msk finklippt dill
lite redix

Gör så här:
Koka zucchinin i lättsaltat vatten  i ca 3-5 min.
Smält smöret i en gryta och rör ner grädde, dill och salta o peppra. Vispa ner lite redix för tjockare stuvning.
Låt små puttra några minuter. Häll i väl avrunnen zucchini. Blanda och servera.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Helstekt kotlett med bacon/lök pasta

En riktig middag för familjen eller vännerna! Ett supergott recept för dig som är sugen på kött!

LCHF Helstekt kotlett med bacon/lök pasta
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 kg benfri kotlettrad med svålen kvar
2 dl olja
Rosmarin
Persilja
Basilika

2 pkt Shiratakinudlar Fettucine
3 dl grädde
1 pkt bacon
1/2 gul lök
1 tsk ketchup med stevia
1/2 tsk Redix

Så här gör man
Börja med att massera in olivolja över hela steken, lägg sedan ut alla kryddor du vill ha på en plåt; rosmarin, persilja,basilika, paprika, vitlök, salt, peppar,cayenne och chili använde vi oss av. Rulla sedan steken i kryddorna och lägg köttet i en plastpåse där du häller ner 1 dl olja och kryddorna som blir över. In med det i kylen, helst över natten, men några timmar fungerar bra också :)

Värm en stekpanna och lägg ner rikligt med smör, sätt ugnen på 175 grader. Ner med steken i stekpannan några miuter så den får fin yta. Lägg sedan steken på galler eller i ugnsfast form och in i ugnen i ca 35-40 min, köttet skall ha en innertemp på 72 grader.

För att göra pastasåsen börjar du med att skiva ner bacon och släng i en varm kastrull med smör. Ner med den hackade löken också. När det fått färg så kan du hälla på grädden och ketcupen. Krydda med valfria kryddor. Öppna påsen med nudlarna och spola i kallt vatten några minuter. Sen kan du slänga ner de i såsen och sänka värmen till 2an, ner med lite redix för att reda såsen till valfri tjocklek.

När köttet är klart blir svålen krispig och smakrik. Servera med kryddsmör. Blanda 50 g extrasaltat bregott med 50 g philadelfia och ner med lite örter.
Njut!

Laxfettuccine – Miracle Noodles Fettuccine

Här kommer en gammal goding som vi haft som favorit i familjen Laxpasta, då var det pasta nu är det Mirakel Nudlarna som fått ta platsen som pasta. Givetvis går den att göra utan fettucine om man vill det.
2-3 portioner

200 gram  varmrökt lax, går också bra med kallrökt.
3 dl grädde
ev 1 dl torrt vitt vin
2 dl riven god ost
2 påsar Miracle Noodles Fettuccini

Gör så här:
Skölj fettuccinin väldigt väl i kallt vatten. Sprid den i väl smord ugnsform, får gärna ligga lite klattar här och och var av smör.
Strö ev lite salt och peppar över fettuccinin. Fördela laxen i mindre bitar över nudlarna.
Slå över grädden och ev vinet, strö rikligt med riven smakrik ost över. Gratinera i ugn 200 grader i ca 10-15 min. Den ska bara få lite vacker färg.
Servera med en grönsallad och njut!

Tips: Vill du ha tjockare sås så häll grädden och vinet i en skål och vispa i 0,5 tsk Redix , slå den sedan över formen.

 

Bloggar etiketter: ,

Jordgubbskaka
Jordgubbskaka
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 8-10

Ingredienser:
150 g mjukt smör
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 rumsvarma ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Topping/fyllning
2 dl crème fraiche
3 ägg
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
0,5 tsk vaniljpulver
200 g jordgubbar
Gör så här:
Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa väl.
Blanda kokosnötsmjölet med bakpulvret och vaniljen, blanda ner i smeten. Bred denna ut i botten och upp lite på kanten i en rund springform ca 22 cm.
Blanda Creme fraich, ägg, vanilj och sötning väl. Häll över i formen och lägg skivade jordgubbar ovanpå
Grädda kakan i 175 grader i ca 35 min.

Servera eventuellt med vispad grädde och några extra jordgubbar.

©MariannAndersson
LCHF-glass sötad med stevia

Nu är det dags för en LCHF-glass från Alvestaglass
Kommer i smakerna Smörkola, Vaniljdröm, Chokladbomb och Himmelskröra

Alvestaglass säljs på en rad platser i landet, leta upp din närmaste butik om du vill köpa LCHF-glass i sommar.

OBS: Glassen är laktosfri och därmed innehåller den karragenan.
Innehåller också polydextros

jag tror jag fortsätter att tillverka min egen glass utan tillsatser…

Bloggar etiketter: , ,

Jennies äppelpaj

En förförisk smulpaj som trollband Michael Björklunds hjärta. Servera pajen med äkta vaniljsås. Ingredienser: 10 äpplen 3 msk mald kanel 1 dl socker 150 g smör 2 dl havregryn 1 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver ½ dl sirap Gör så här: 1. Skala äpplena, avlägsna kärnhusen och skär dem i klyftor. Blanda äppelklyftorna med kanel … Continue reading Jennies äppelpaj

Inlägget Jennies äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Laxcheesecake

Väldigt passande på buffébordet, med sill och annat gott!
Serveras väl kyld och gärna på iskross under fatet om man ska låta den stå framme en längre stund.

8-10 port

“Bröd”:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor

Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese
2 dl creme  fraiche
1 msk finhackad dill

Garnering
1 burk röd rom
dill och citron

Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut “brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till “brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen.
Ställ kallt i några timmar innan servering.
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
Även räkor, ägg och annat passar på.

Tips: Finklippt gräslök passar också bra att ta i eller annan lök som charlottenlök, om man gillar lite löksmak.

I många tårtor är det kavring och detta är min uppfinning av kavringsbröd!

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

Grilltime

grilltallrik, grillkol, grilla, grillat,

Vad gör ni ikväll? Här i Öjkroken har vi vigt eftermiddan/kvällen åt loppis och prarasoll-grillning i värsta skyfallet!

Musiken och vimlet från Köpingsvik hörs dovt borta i horisonten och livet leker!! Alla på sitt vis! :-P

Uppskivad skinkstek, marinerad i olja/soya/d’elidas/tomatpure/havssalt/peppar… Vitlökssmör, potatisgratäng, grillade majskolvar och en kall USA/gräddfilssås. Vi är mer än nöjda och kommer ta en tidig kväll…

Imorgon håller vi loppisen öppen 11-14, sen styr vi kosan mot norra Öland liksom våra sedvanliga utflykter… Det är ju söndag! ;-)