Äppelpaj med smuldeg – ett enkelt recept på äppelpaj gjord på smuldeg -en äppelpaj med smuldeg helt enkelt! Ingredienser äpplen kanel 150 g margarin 2 dl strösocker 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker Gör så här Smörj och bröa en pajform. Skala, kärna ur och klyfta äpplen och lägg i formen så … Continue reading Äppelpaj med smuldeg
Inlägget Äppelpaj med smuldeg dök först upp på Äppelpaj.se.
Ibland händer det att jag får frågan om jag går ner i vikt när jag äter så mycket lchf-kakor.
Dessa funderingaruppstår givetvis hos några då jag redovisar att min vikt inte rör sig neråt. Finns säkert de som tänker just på min bakning.
Här vill jag då göra de som tror att lchf-kakorna ligger mig i fatet uppmärksamma på att mina ca 15 kg gick jag ner under mina första ca 8 månader.
Sedan går jag upp och ner 3-4 kg, och detta verkar inte bero på så mycket vad jag äter. Utan om jag rör mig eller inte.
Jag har för den som följt bloggen sedan start april 11 och/eller läst allt, provat det mesta, Fakir, UFO, inga mejerier (bara smör), inga lchf-kakor under 2,5 år. Tränat intensivt osv osv…
Ja ni läste rätt. INGA LCHF -kakor under ca 2,5 år och ändå händer inget. Dessa “utsvävningar” ( fakir, UFO, inga mejerier) gjordes ca 6 månader in i LCHF och under ca 6 mån. Efter ca 1 år har jag bara ätit strikt LCHF och vikten är där den är.
Varför åts det inga kakor de första 2,5 åren, kanske någon undrar?
Jag började baka några få lchf-kakor, de som stod att finna på nätet (inte många) runt hösten/julen 10 (av familjeskäl ) men inget var gott upptäckte vi alla,
Men när jag införskaffade kokosmjölet av en händelse jan 11 och upptäckte dess egenskap som basmjöl och kom på hur jag skulle blanda sötningen så blev det bakat massor. Som sedan resulterade i att bakboken blev antagen ev Bonnier Fakta maj/juni 11 och sedan släpptes januari 12.
Så från februari 11 kan man säga att det blivit mer fikabröd hos familjen Andersson. Min vikt har varken gått upp eller ner under det sista året och fram till nu. Däremot har ju maken tappat 27 kg med min mat och bakverk
Så jag kan konstatera att jag går varken ner eller upp, med eller utan bakverk. Detta betyder att mitt LCHF liv kommer alltid att få innehålla fikabröd och det blir aldrig mer att jag kommer bjuda på ohälsosamma bakverk heller.
Aftonbladet har gjort det igen, fläskat upp stora svarta rubriker om att LCHF är farligt. Läser en sedan artikeln handlar det om en studie som gjorts där de kom fram till att hög andel proteiner är farligt på lång sikt. Nu är det inte så att LCHF handlar om att äta mycket protein, det handlar om att inte äta kolhydrater, och öka mängden fett istället. Härhemma äter vi inter mer protein än innan, men vi äter bättre, svenskt, närproducerat och gott. Jag funderar lite över vad det är som gör att LCHF ansätts så hårt, kan det bero på att livsmedelsindustrin har panik? Läste att Aftonbladet häromveckan publicerat en artikel om att margarin är nyttigare än smör. Hur kan något som är kemiskt framställt vara nyttigare än naturliga råvaror?
Gott folk, gå inte på rubrikerna. Det värsta jag vet är rubrikskunskap, där en bara läser rubrikerna och inte bemödar sig med att sätta sig in i vad artikeln egentligen handlar om och vad som står mellan raderna.
Goda och enkla vaniljbollar. Stats på hela satsen: 1562 kcal, 50g protein, 150 g fett, 8,7 g kolhydrater.
LCHF Supergoda vaniljbollar
Portioner: 10 st
Tid: 10 min
Från: Johanna på http://jagarenkrokus.wordpress.com
Ingredienser
100 gram smör
65 gram mandelmjöl
50 gram riven kokos
40 gram bake pro
60 gram stevia
1 bit vaniljstång eller vaniljpulver
lite vatten
Så här gör man
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Om du inte har någon av dem så kan du byta ut det till något annat. Har du inget bak-protein går det bra att ta mer mandelmjöl och kokos. Rör ner det rumsvarma smöret (jag värmer oftast i mikron och det går också bra). Tillsätt lite vatten tills smeten har blivit rullvänlig. Rulla små bollar och rulla i kokos. För mig blev det 50 stycken. Förvara i kylen till servering.
De har lång hållbarhet så du kan spara dem ett tag om du inte äter upp alla på en gång!
Läcker rätt som passar som förrätt. Brödet gör det lite extra matigt men det går bra att servera även utan och kanske med en lite större sallad.
LCHF Grillade pilgrimsmusslor med LCHF-smörgås
Portioner: 4 st
Tid: 30-40 min
Ingredienser
Mandelbröd:
1 1/2 dl mald mandel
1/2 dl pofiber
2 msk linfrö
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 tsk fiberhusk
knappt 1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
Majonäs:
2 äggulor
1-11/2 dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinvinäger
ev 1 tsk fransk senap
salt och peppar
Grillspett:
300 g räkor med skal
2 citroner
300 g pilgrimsmusslor
Gör så här
Brödet: Sätt ugnen på 200 grader. Mal mandel i mandelkvarnen eller med rivskiva i matbredaren. Eler använd färdig mandelmjöl. Vispa äggen pösiga och blanda under tiden de torra ingredienserna. Blanda sedan ner osten och äggen och låt stå en stund. Häll i liten smord form eller på bakplåt. Grädda i cirka 20 minuter.
Tänd grillen eller ta fram en en grillpanna.
Majonäsen: Se till att ägg och olja har samma temperatur. Vispa äggulor någon minut med vinäger och eventuell fransk senap. Använd helst en elvisp.
Häll oljan droppvis tills den börjar tjockna. När en väl gått ihop kan man hälla lite snabbare.
Smaka av med salt och peppar.
Skala räkorna och skär citroner i små klyftor.
Trä pilgrimsmusslorna på spett varvat med räkor och citron. Grilla dem snabbt på båda sidorna.
Rosta brödet och servera med räkorna, majonäsen och en liten sallad.
Lite pysslig rätt men väl värd det extra jobbet! Variera gärna fyllningen!
LCHF Crêpes med köttfärsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min
Ingredienser
6 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
1 krm salt
smör till stekning
1 lök
500g färs
3 msk tomatpuré
1 zucchini
1 burk krossade tomater
salt och peppar
ca 100g riven ost till gratinering
Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffigt, blanda ner grädden, fiberhusken och salt. Låt svälla i 15 minuter. Stek på medelvärme i rikligt med smör.
Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt färsen och bryn ordentligt. Tillsätt tomatpuré.
Skär zucchinin i skivor och låt steka med. Tillsätt krossade tomater. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.
Fördela fyllningen på crêpesen, rulla ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkertfat. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills osten har fått en fin färg, ca 10 min. oServera med en fräsh sallad!