LCHF recept för Chokladmuffins

Har du en timme över och är sugen på lite chokladmuffins? Missa då inte dessa muffins som är perfekt för dig som äter enligt LCHF.

LCHF Chokladmuffins
Portioner: 5 st
Tid: 50 min
Från: Marja från http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
70 gram smör
1 ägg
30 gram mörk sockerfri choklad
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
8 msk stevia strö
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Glasyr:
40 gram smör
60 gram mascarpone
3 msk stevia strö
ca 30 gram mörk sockerfri choklad
1 krm vaniljpulver
Ev. sockerfri mörk choklad till garnering

Så här gör man
Smält smöret försiktigt tillsammans med den mörka chokladen (jag gjorde det i micron). Blanda alla torra ingrediener med varandre. Tilsätt ägget och det smälta chokladsmöret. Häll i fem stycken muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt (alternatvit använd dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills muffinsen blivit fasta (men eventuellt får vara lite kladdiga i mitten).

Glasyr:
Smält smöret till glasyren försiktigt tillsammans med chokladen. Tillsätt mascarpone. Rör väl så alla klumpar försvinner. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och blanda väl.

När chokladmuffinsen svalnat brer eller spritsar du på glasyren ovanpå muffinsen (är muffinsen varma smälter glasyren). Om du vill så använder du en potatisskalare för att hyvla choklad som sedan läggs på glasyren som dekoration!

Expressen listar 24st LCHF restauranger – LCHF.se listar 4st

Expressen listar upp 24 restauranger som serverar LCHF mat och som sist i raden så står hamburgerkedjan MAX, dock är den bara lowcarb alltså INTE LCHF det får man då försöka göra själv med extra tillbehör så som ex bacon.

LCHF.se sajten har en LCHF-certifiering och där finns bara 4 st restauranger, troligtvis pågrund av det kostar något att få denna certifiering.

Sedan är det ju relativt lätt att på alla restauranger be om en sallad istället för potatis, pasta och ris. Värre är det att få smör!
LCHF-certifieringen garanterar smör på de restaurangerna.

Frågar man efter smör så har de det säger dom och kommer fram med Milda, det behövs en utbildning bland serverings-kökspersonal i vad som är smör och vad som är margarin. Råder stor brist i sådan (tycker jag) baskunskap på många restauranger…

 

Bloggar etiketter:

Ullaredsresan och lite nytt till köket


I lördags drog jag och Joline till Ullared, det var där jag avslutade sist!

Nu är vi hemma i Öjkroken igen och det var ett skönt avbrott från Öland med allt ståhej här med viktoriadagen och turister i miljontals. Vi körde hemifrån 04:10, och hur jag lyckades hålla mig vaken tills vi kom hem igen efter bara 3 timmars sömn, (kunde ju förstås inte somna i tid på kvällen) är en gåta… Bra mör i benen, 70 mil och 12 timmar senare var vi hemma igen! :-P

Det var himla skönt att komma iväg så pass tidigt ändå då vi var där strax efter öppning. Det var inte alls mycket folk under förmiddan och trots en riktigt fullträff till shoppingdag då regnet öste ner så behövde vi inte köa en enda gång, varken på parkering, eller i kassorna! Bara sånt gör ju att humöret är på topp!! ;-)

Hittade en del kläder till barnen och lite ”bra-ha-grejer” till köket, så här bjuder jag på ett litet urval och galna bilder från mig och Joline! :-P

Översta bilden; 
Ett måste när jag är i Ullared är att bunkra upp frysen med hönökaka, Åkes äkta hönökaka dessutom, den är godast av alla och alltid rykande färsk och nybakad. Det är mitt absoluta måste när vi åker till Ullared!


Tre nya ”foto-tallrikar”….


Krokar…


Trälåda och USA-scarfs…


Ett stopp för frukost på OKQ8 kl 06; smörgås och varm choklad…
Mobilväska, precis så som jag vill ha den, och cupcakesljus…


Lunch på vägen hem… Jag är aningens trött i ögat och vi sitter bara o dummar oss o tar knäppa bilder på varann inne i restaurangen medan vi väntar. Å de tar verkligen en hel evighet… :-P


Joline med ny tröja och usa-scarfs. Skumpa till barnen då vi ska ha lite kalas här på fredag för Max. Och så cara mints… To die for… ;-)

Devils food chokladmuffins
Devils food chokladmuffins
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 8 muffins

Ingredienser:
Chokladmuffins
50 gram smör
2 ägg
6 msk vispgrädde
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 ½ dl stevia strö
2 ½ msk kakao
1/2 tsk bikarbonat
1 krm vaniljpulver

Glasyr
30 gram smör
80 gram mascarpone
3 msk stevia strö
40 gram mörk sockerfri choklad
1 krm vaniljpulver

Ev. sockerfri mörk choklad till garnering

Gör så här:
Chokladmuffins
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser till chokladmuffinsen i en bunke. Tillsätt äggen, grädden och smöret. Lägg smeten i 8 stycken muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt (annars rekommenderar jag att du använder dubbla formar). Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Glasyr
Smält smöret till glasyren. Smält även chokladen försiktigt. Blanda smör med smält choklad och tillsätt mascarpone. Rör väl så alla klumpar försvinner. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och blanda väl.

När chokladmuffinsen svalnat brer eller spritsar du på glasyren ovanpå muffinsen (gör gärna extra glasyr om du spritsar, då detta kräver extra mycket glasyr). Om du vill så använder du en potatisskalare för att ?skala? choklad som läggs på glasyren som dekoration!
Mocca Cupcakes

MoCupcakes med mocha cha Cupcakes – ett härligt recept på mocca cupcakes – eller choklad cupcakes med mocca smak!

Helt underbara och perfekt för dig som både gillar choklad och kaffe!

Nu kan du avnjuta en kopp kaffe med härliga cupcakes med mocca frosting! 

Ingredienser

Cupcakes mocca

  • 3,5  dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl bryggkaffe, kallt bryggd kaffe
  • 1 dl olja
  • 2 ägg
  • 3 tsk äppelcidervinäger
  • 3 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)

Frosting mocca

  • 5 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör, mjukt
  • 1/4 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
  • 2 – 3 msk starkt kaffe, kallt kaffe.

Gör så här

Mocca cupcakes

  1. Ta fram en stor skål, rör samman de torra ingredienserna mjöl, kakao, bakpulver  och salt.
  2. Ta fram en annan mindre skål, blanda  ihop strösocker, kaffe, olja, ägg, äppelcidervinäger och vaniljextrakt. Rör ihop tills det är bra blandat!
  3. Tillsätt de torra ingredienserna i den stora skålen med de våta ingredienserna och rör tills det blir en bra blandning och muffinssmet.
  4. Ta fram din cupcakesbakform i plåt och fyll med cupcakesformar i papper.
  5. Fyll cupcakesformarna med 2/3 av cupcakessmeten.
  6. Grädda i 180 ° C i ca 20 – 25 minuter eller tills en tandpetare kan införas i mitten av en cupcake och den kommer ut ren utan att smet fastnar på den.
  7. När cupcaksen är färdiggräddade – låt cupcaksen svalna i 10 minuter i muffinsbakformen.
  8. Ta sedan bort cupcakes från bakformen och låt de svalna ordentligt på ett galler.

Frosting mocca

  1. För att göra moccaglasyren, blanda florsockret och kakaon, tillsätt smöret och vaniljextraktet och häll gradvis i kaffet tills glasyren får önskad konsistens.
  2. Frosta de kylda cupcaksen med glasyren såsom önskas.

Cupcakes dekoration

Om du vill så kan du dekorera dina cupcakes med strössel, exempelvis chokladströssel

Mocca Cupcakes

MoCupcakes med mocha cha Cupcakes – ett härligt recept på mocca cupcakes – eller choklad cupcakes med mocca smak!

Helt underbara och perfekt för dig som både gillar choklad och kaffe!

Nu kan du avnjuta en kopp kaffe med härliga cupcakes med mocca frosting! 

Ingredienser

Cupcakes mocca

  • 3,5  dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl bryggkaffe, kallt bryggd kaffe
  • 1 dl olja
  • 2 ägg
  • 3 tsk äppelcidervinäger
  • 3 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)

Frosting mocca

  • 5 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör, mjukt
  • 1/4 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
  • 2 – 3 msk starkt kaffe, kallt kaffe.

Gör så här

Mocca cupcakes

  1. Ta fram en stor skål, rör samman de torra ingredienserna mjöl, kakao, bakpulver  och salt.
  2. Ta fram en annan mindre skål, blanda  ihop strösocker, kaffe, olja, ägg, äppelcidervinäger och vaniljextrakt. Rör ihop tills det är bra blandat!
  3. Tillsätt de torra ingredienserna i den stora skålen med de våta ingredienserna och rör tills det blir en bra blandning och muffinssmet.
  4. Ta fram din cupcakesbakform i plåt och fyll med cupcakesformar i papper.
  5. Fyll cupcakesformarna med 2/3 av cupcakessmeten.
  6. Grädda i 180 ° C i ca 20 – 25 minuter eller tills en tandpetare kan införas i mitten av en cupcake och den kommer ut ren utan att smet fastnar på den.
  7. När cupcaksen är färdiggräddade – låt cupcaksen svalna i 10 minuter i muffinsbakformen.
  8. Ta sedan bort cupcakes från bakformen och låt de svalna ordentligt på ett galler.

Frosting mocca

  1. För att göra moccaglasyren, blanda florsockret och kakaon, tillsätt smöret och vaniljextraktet och häll gradvis i kaffet tills glasyren får önskad konsistens.
  2. Frosta de kylda cupcaksen med glasyren såsom önskas.

Cupcakes dekoration

Om du vill så kan du dekorera dina cupcakes med strössel, exempelvis chokladströssel

The post Mocca Cupcakes appeared first on Cupcakes.se.

En riktig amerikansk äppelpaj

En riktig amerikansk äppelpaj på amerikanarnas vis, dvs en amerikansk äppelpaj med lock över äppelpajen. Ingredienser, pajdeg (8 portioner) 5 dl vetemjöl 200 g smör ½ dl kallt vatten 1 ägg Ingredienser, pajfyllning 6-8 äpplen* 1 ½ dl strösocker 2 tsk vaniljsocker rivet skal av ½ citron 1 ½ tsk malen kanel 2 krm malda … Continue reading En riktig amerikansk äppelpaj

Inlägget En riktig amerikansk äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

LCHF recept för Grillad biff med valnötter och ädelost

En god ryggbiff grillad lätt på båda sidor och därefter skuren i skivor smälter som smör i munnen.

LCHF Grillad biff med valnötter och ädelost
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
600 g ryggbiff i skivor
blandad sallad
170 g ädelost
70 g valnötter
balsamsvinäger
1 citron

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.

Blanda olivolja med pressad eller riven vitlök med salt och peppar.

Pensla köttbitarna med blandningen.

Grilla köttet några minuter på varje sida. Låt det sedan vila och skär sedan upp det.

Lägg upp salllad på tallrikar, smula över ädelost.

Hacka valnötterna och strö på dem tillsammans med olivolja och vinäger. Strö även över salt och peppar.

Lägg till sist upp köttet och skivor av citron och serva med en god sallad!

24 timmars fastan, hur går den?

Vill börja inlägget med några rader från gårdagens inlägg ur boken Brödberoende

Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Detta påstående är 100% sant, för den som vågar prova så kommer man också veta att det är så.
Det märkliga är att huvudet är skärp och hungern svag. jag förundras över att vara fettdriven varje gång jag fastar och i synnerhet nu när jag fastat i 24 timmar vid 4 tillfällen.

Jag fortsatte min “lilla fasta” dvs min PF där jag har mitt ätfönster mellan 12-18 varje dag. Jag har däremellan klämt in en ca 24 timmars fasta  på tisdag och torsdag, de dagar då jag inte tränar. När jag kör lilla fastan dricks bara vatten, jag tar mig dock en halv kopp kaffe kl 12 vid 24 timmars fastan.
Däremot tränar jag mån-tisd-fredag ca kl 10 och äter då först kl 12. Helt oerhört fascinerande hur man kan prestera såpass hård styrketräning som jag tycker jag bedriver. Numera knör jag upp 110 kg på bena…

Jag är övertygad om att man förr inte åt “stup i femtioelvakvarten” inte ens 2-3 mål om dagen. Det jag uppskattar med fastan är att fokus på mat är borta och det är lugnt och skönt i kroppen, jag är pigg och huvudet är skärpt. Första gången jag fastade 24 timmar var lite svårare med hungern, nu de tre senaste gångerna har det gått lätt som en plätt. Möjligt att jag har en fördel av att redan fastat under 18 timmars perioder i ett par månader.
Märker inget på vikten, men jag mår jäddrans bra!

Det är ju något med hälsa och fasta, jag har hört/läst att hundar mår bäst av ett eller ett par faste dagar i veckan… vi är väl hundar va ;)
The health benefits of intermittent fasting
Hälsovinster vid periodisk fasta

“Fördelarna med periodisk fasta är bl.a. ökad insulinkänslighet, bättre kroppskomposition (ökad muskeltillväxt och minskad fettinlagring), förhöjd ämnesomsättning, förbättrat mentalt fokus, piggare samt även bättre tandhygien. Det har även bevisats minska uppkomsten av Alzheimers och Parkinsons vid studier på råttor.”

…………..
Coltings text ur Boken Den Nakna Hälsan om 24 timmars fasta, kopierad från Erik Wickström- konditionskonnässör (more…)

LCHF recept för Schackrutor

Varför inte vispa ihop lite shackrutor till helgen? Super goda och kan avnjutas för dig på LCHF-dieten.

LCHF Schackrutor
Portioner: 5 st
Tid: 30 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
1 ½ dl malda hasselnötter utan skal
30 gram smör
4-5 msk + ½ msk stevia strö
1 msk kokosmjöl
1 msk + ½ msk mandelmjöl
1 kryddmått vaniljpulver
2/3 – 1 msk kakao

Gör så här
Mal/mixa hasselnötterna till mjöl. Blanda mjölet med rumsvarmt smör, 4-5 msk stevia (efter smak), kokosmjöl och 1 msk mandelmjöl och vaniljpulver. Dela degen i två delar. I den första delen av degen blandar du i kakao och i den andra ½ msk extra mandelmjöl (så att degen inte blir för lös). Degen ska vara ganska fast, är den för lös kan du tillsätta lite mer mandelmjöl. Dela både den ljusa och chokladdegen i två delar var, så det blir totalt 4 delar.

Rulla varje del till längder på ca 15 centimeter. Lägg en ljus brevid en mörk och ovanpå en ljus ovanpå en mörk. Så att de bildar ett schakmönster! Skär längden i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut kakorna en aning. Se till så att du inte lägger kakaorna för tätt, då de komer smälta ut lite. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 7-8 minuter. Håll noga koll på kakorna, de blir väldigt fort klara och lättbrända. Låt kakorna svalna innan du rör dom, de är väl
digt mjuka när de är varma.