Äppelkaka äppelpaj

Recept på äppelkaka, äppelpaj som är en smulpaj med äpplen. Enkel och god äppelpaj. Servera med kall vaniljsås eller glass. Ingredienser  * 6 äpplen * 2 msk socker eller efter smak Ingredienser pajdeg: * 1 dl vetemjöl * 1 dl grahamsmjöl eller havregryn * 2 tsk socker * 100 g smör eller margarin Tillagning av … Continue reading Äppelkaka äppelpaj

Inlägget Äppelkaka äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Chokladsås; Vita haren


Ja nu får ni ett recept som heter duga ska jag lova! Har ni nån gång hört talas om ”Vita haren”? Jag fick tipset av en trogen bloggläsare om denna chokladsås och nu ska jag svära lite; Att jag inte har anammat detta recept tidigare det är SKAM!!! Satan i min lilla låda, detta är en chokladsås utöver det vanliga! Chokladsåsen med stort D… Eller C… ;-)

Tack Anki Hagberg för tipset om denna chokladsås, grymt god! :-P

”Den benämndes ”Chokladsås Vita Haren” efter en restaurang som på den tiden låg utanför Boston, USA. Jag lovar att du aldrig smakat en så divine sås som denna. Den är mörk, blank och syndigt god. Suverän till vaniljglass, gräddfyllda petit choux, banana split eller marängsviss.

Den kan lagas långt i förväg och håller sig veckovis i kylen. Om det mot förmodan skulle bli sås över, används den med fördel när du gör varm choklad. Blanda mjölk och sås i en mugg och värm i mikron. Såsen tar ungefär en timme att laga till.”

Räcker till ca 15 pers
Det här behöver du :
6½ dl socker
2½ dl mjölk (3%)
2½ dl vispgrädde
100 gram smör
½ kryddmått salt
2 dl (75 gram) kakao
½ tsk Vanilla

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt i en 2-liters kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme på svag värme. Rör då och då och passa noga så att det inte kokar över. Lyft kastrullen från värmen. Blanda ner det siktade kakaopulvret och vispa därefter med elvisp i 7-8 minuter. Smaksätt med Vanilla.
Servera såsen varm, ljummen eller kall, allt efter behag.


S
yndigt god tillsammans med hemmagjord vaniljglass dessutom! ;-)

The post Chokladsås; Vita haren appeared first on Kryddburken.se.

Smörgåstårtor var det här!


Smörgåstårtor va de här ja! Tyckte de va dags att visa lite färgprakt och kanske börjar ni redan nu klura på nyåret, eller det _vet_ jag att ni gör för det söks både på julmat, julbord och nyårssnittar och menyer till nyårsafton. Som tradition har vi här hemma alltid en smörgåstårta på nyårsafton, det har bara blivit så, och det är ju hur busenkelt som helst att piffa till just en smörgåstårta så den blir extra festlig också! :-P

Dom här två är de som jag gör oftast, det är dom två populärast; Charktårtan med ost/ägg/skinka och så rostbifftårtan med remouladsås. Skaldjurstårtan kommer på 3:e plats men av någon anledning vill folk ofta ha räkor som garnering ovanpå charktårtan!

Det finns ju några stycken att kika på och låta sig inspireras av så ta en titt under kategorin smörgåståror vet ja. Där hittar du det mesta i smakväg, runda, fyrkantiga, avlånga. Italiensk smörgåstårta och tårta med krossade ostbågar, smörgåsbakelser, tutti frutti-tårtan och alla hjärtans dag-tårtan för att nämna några. ;-)


Rostbifftårtan.


Garnerad med ostrullar, rostbiff, physallis, carambola (stjärnfrukt) röda körsbärstomater och vindruvor. Strax före servering spritsar jag på remouladsås och strör över rostad lök.


Två färdiga tårtor till ett stort kalas! (dock inte hos oss) ;-)

The post Smörgåstårtor var det här! appeared first on Kryddburken.se.

Saffranskaka med kanelfyllning

En underbart härlig saftig saffranskaka med lätt krämig kanelfyllning.

ca 14 bitar
5 ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1,5-2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1-2 pkt saffran

Fyllning:
50 gram smält osaltat smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
0,5-1 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Kanelfyllningen:
Smält smöret blanda i övriga ingredienser väl.
Saffranskakan:
Smält smöret. Vispa ägg fluffigt i några minuter. Tillsätt sötning, saffran,smör och grädde och blanda väl.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper. Bred ut halva saffranssmeten i botten och klicka/bred över kanelfyllningen och bred över resterande saffranssmet. Toppa med lite flagad mandel. Grädda 175 grader i ca 30 minuter.

Tips: Går även att grädda i muffinsformar och fördela en klick kanelfyllning och täck med resterande smet. Grädda i 175 grader i ca 15 min.

©Mariann Andersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost


Å jösses va jag håller på… Nu är de gratäng o ”allt-i-ett” IGEN här på kryddburken! Ja, men jag gillar konceptet för då får jag tid att duka, plocka undan disk, städa kök o torka bänkytor! OCH förbereda för fotografering! ;-)

Ja det måste vara något bakomliggande, inbyggt mentalt men det är ju dessutom vansinnigt praktiskt och fiffigt med allt-i-ett. eller hur?!

Det här middagstipset kräver dock två kastruller + stekpanna + ugnsform, men heey?! Man kan till och med förbereda detta kvällen innan eller på morgonen samma dag. Diska ur en kastrull från tortellini eller broccoli är ju minimalt med jobb. Hur som helst så är detta så gott så det är både plus och minus som i slutänden blir ett stort PLUS! Ja, ni hänger med va?!

Det här behöver du :
Tortelleini till 4 port (färsk)
1 stor broccolibukett

Smör till stekning
1 fläskfile
2 fond du chef grönsaksbuljong
4 peppar (kvarn)
3 msk vit balsamico vinäger
6 dl grädmjölk
1 burk creme fraiche (2dl)
120 gram ädelost (Kvibille grädd ädel)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor/bitar.  Jag hade min fryst, då går det desto lättare att skär tunna skivor, lite som skav.

Skär broccolibuketten i mindre bitar och förväll i saltat vattnet nån minut.

Bryn fläskfilén i smör på hög värme så den får fin färg. Tillsätt 2 st fond du chef buljong eller 2 vanliga grönsaksbuljongtärningar. Slå på den vita balsamvinägern och låt allt fräsa ihop nån minut.

Sänk värmen och tillsätt gräddmjölken + creme fraiche. Låt småputtra ca 5 min. Dra pannan från plattan och smula ner ädelosten. Låt smälta ner, rör om. Smaka av med salt och peppar. Ev. kan såsen behövas redas av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens om så önskas.

Slå såsen över kokt tortellini och broccoli i en ugnsfast form. Gratinera i ugn på 225 grader ca 20 min.


Färsk tortellini som jag bara lagt i en större bunke och hällt på kokande vatten. Efter en stund då det svalnad är den perfekt al dente för att gratineras i ugn.


Fläskfilén bryns och senare tillsammans med grönsaksbuljong, vit balsamico…


Gräddmjöl, creme fraiche och till sist ädelost som får smälta ner.


Dags att montera ihop allt i ugnsformen.


Fläskfilén har fått god smak i ädelostsåsen. Häll den över tortellini och broccoli i ugnsformen.


Några varv med pepparkvarnen och skjuts in i ugnen. 225 grader ca 15 min.


Woooilllaaaa!!! :-P Smaklig måltid!

The post Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost appeared first on Kryddburken.se.

Lussekatter
Jag gör efter Mildas recept utan kesella eller andra "konstigheter"
 
5 dl mjölk
200 gr smör
50 gr jäst
2-3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter (900 gr) vetemjöl
 
Ugn:225°c
 
Smula sönder jästen i en degbunke
Smält smör till 37°c, tilsätt mjälken och låt bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills den löser sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så den blir blank och släpper bunken. I maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Baka ut till lussekatter, lägg på bakplåtspapper, garnera med russin.
Låt jäsa under duk, pensla med ägg och baka i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter.
 
De andra bullarna på tallriken är dessa: http://kakmonstren.blogspot.se/2010/11/saffransrutor.html
Smarrig knaprig äppelpaj!

Knaprig äppelpaj med egengjord vaniljsås! Den här pajen har på en bakning blivit en klar favorit! Smarrig, knäckig och enkel! Slängs ihop i ett nafs… och smakar helt ljuvligt!   Ingredienser 1 pajform 6 äpplen, skalade och skurna i skivor 150 gr smält smör 3 dl havregryn 2 dl socker 0,5 dl sirap 1,5 dl … Continue reading Smarrig knaprig äppelpaj!

Inlägget Smarrig knaprig äppelpaj! dök först upp på Äppelpaj.se.

LCHF recept för Äggröra med brie och granatäpple

Gör en äggröra och servera med brieost och granatäpplekärnor!

Gör så här
1. Lägg groddar på ett fat.
2. Vispa ihop ägg, grädden, salt och peppar i en skål.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek äggröran hastigt i några sekunder och lägg upp på groddarna.
4. Rosta pinjenötterna i stekpannan i någon minut och lägg pinjenötterna och granatäppelkärnor över äggröran.
5. Servera och njut!

Köttfärs-cupcakes


Ibland kan man lura ögat lite, som när barnen kom ut i köket idag och trodde jag hade bakat cupcakes! Tja… Köttfärs-cupcakes då!

Lite festligare, lite roligare, lite godare! :-P

8-10 st
Det här behöver du : 

800 gram blandfärs
2 ägg
2 dl vatten
2 msk malen paprika (mild)
1½ tsk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk malen vitpeppar
Salt
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser till smeten. Forma till biffar och platta till dom innan du lägger dom i stekpanna. Stek på hög värme så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper vartefter de blivit brynta. Dom ska inte bli genomstekta nu, bara få färg och sedan gå färdiga i ugnen med potatismoset på.

Spritsa mos på varje biff. Blir det mos över kan du spritsa ut små toppar vid sidan om på plåten. Dra några varv med pepparkvarnen över. Gratinera i ugn på 225 grader, sänk värmen till 175 efter 10 min, och låt gå ca 5-10 min tills biffarna är genomstekta och köttsaften är klar.

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.


Biffarna har bara fått lite färg i stekpannan och ska steka färdigt i ugnen.


Spritsa moset på biffarna. Peppra!


Sallad med rödlök o purjolök och en god vinegrette.


Smaklig biff! :-P

 

The post Köttfärs-cupcakes appeared first on Kryddburken.se.

Gröt
Källa: Gustav Markholm
Portioner: 2

Ingredienser:
Smör
6 ägg
300 g keso
2 msk grädde
2 kanelstänger
Sukrin efter smak (för att väga upp sältan i keson och smöret)

Gör så här:
Smält lite smör på låg värme i en kastrull.

Lägg 150g av keson i en sil, skölj under kranen och krama sedan ur resterande vätska.

Blanda sedan ihop ägg, keso (all keso), grädde och sukrin, efter tycke och smak.

Häll smeten och kanelstängerna i kastrullen (om mer kanelsmak önskas, krydda med kanelpulver) och rör konstant tills en grötliknande konsistens uppstår.

Servera t.ex. med smörgrotta, blåbär, kanel, sukrin, hemmagjord kräm eller annat valfritt tillbehör.