LCHF recept för Wokad kyckling med vitkål och currysås

En supergod wok där currysåsen neutraliserar den heta woken lite och de kompletterar varandra väldigt bra.

LCHF Wokad kyckling med vitkål och currysås
Portioner: 4 st

Ingredienser
500 g färsk kycklingfilé
150 g riven vitkål
En skvätt olja
Chiliflingor
Salt
peppar
Vitlök

2 dl creme fraiche
Curry
Salt
Peppar

Gör så här
Dra igång wokpannan på högsta värmen, ner med olja, och för att få in smakerna ordentligt i den tärnade kycklingfilén så rekommenderar jag att man häller lite olja i en plastpåse och ner med kryddorna och kycklingen o skaka runt. Ner med det i den heta wokpannan och fräs på ordentligt, när kycklingen börjar få ordentligt med färg och börjar bli genomstekt så häll i den strimlade vitkålen tills den blir mjuk. Sänk värmen så det inte bränns. Låt stå och puttra, rör lite då och då.

Ta 2 dl creme fraiche och krydda ordentligt med curry, salta efter smak och släng gärna ner lite peppar för att såsen skall lyfta lite. Currysåsen neutraliserar den heta woken lite och de kompletterar varandra väldigt bra.

LCHF recept för Wokad kyckling med vitkål och currysås

En supergod wok där currysåsen neutraliserar den heta woken lite och de kompletterar varandra väldigt bra.

LCHF Wokad kyckling med vitkål och currysås
Portioner: 4 st

Ingredienser
500 g färsk kycklingfilé
150 g riven vitkål
En skvätt olja
Chiliflingor
Salt
peppar
Vitlök

2 dl creme fraiche
Curry
Salt
Peppar

Gör så här
Dra igång wokpannan på högsta värmen, ner med olja, och för att få in smakerna ordentligt i den tärnade kycklingfilén så rekommenderar jag att man häller lite olja i en plastpåse och ner med kryddorna och kycklingen o skaka runt. Ner med det i den heta wokpannan och fräs på ordentligt, när kycklingen börjar få ordentligt med färg och börjar bli genomstekt så häll i den strimlade vitkålen tills den blir mjuk. Sänk värmen så det inte bränns. Låt stå och puttra, rör lite då och då.

Ta 2 dl creme fraiche och krydda ordentligt med curry, salta efter smak och släng gärna ner lite peppar för att såsen skall lyfta lite. Currysåsen neutraliserar den heta woken lite och de kompletterar varandra väldigt bra.

Vitlöksdoftande fläskfilégryta med ”crushed potatoes” och lite hur ni tänker kring griskött?!


Jag köper nästan aldrig fläskfilé, det hör faktiskt till ovanligheten, jag har väldigt lätt för att låta den ligga kvar i köttdisken. Det är visserligen en mör, fin liten bit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter. Den går ju naturligtvis att marinera och krydda och lägga på grillen men inte gör den sig särskilt rättvis som filé då heller. Jag föredrar hellre den sk. ytterfilén, utskuren benfri kotlett om man nu ska ersätta fläskfilén med något, den smakar desto mer också.

Varför lägger jag upp ett recept med fläskfilé då undrar ni?
Köttet är skickat från Bodalsgris som varuprov, en nysatsning med lokala grisbönder från Bohuslän & Dalsland. Konceptet är enkelt; Glada grisar, glada bönder och korta transportsträckor mellan gårdar och slakteri. Sånt gillas, så det blir tummen upp redan innan köttet har tillagats.

Bodalsgris har även blogg man kan följa >>

Detta är nånting jag verkligen hoppas kommer utökas bland Sveriges köttbönder. Att ta fasta på att sammanföra de lokala närproducenterna och värna om både uppfödning och slakt, att ge oss konsumenter direkta och tydliga bud om vart köttet kommer ifrån och hur det är uppfött och slaktat utan att man ska behöva genomföra några större detektivarbeten.

En sak som jag funderat över länge är etiketterna på det förpackade köttet. Som konsument hade jag velat ha informationen om köttets ursprung direkt på etiketten. Vilken gård kommer köttet ifrån? Vilket slakteri? Är det en så pass invecklad historia eller skulle inte varje förpackning kunna vara id-märkt med kanske ett nummer som man enkelt kan slå upp/spåra i en databas på nätet och hitta just dessa uppgifter om gård och slakteri och även kunna följa länkar till respektive hemsidor? Ungefär som ett paket från DHL med kollinummer??

Det hade jag tyckt varit väldigt kul! :-P Om möjligheten fanns där tror jag det skulle väcka intresset hos fler konsumenter att köpa ”sitt” kött som man känner igen, eller?! Hur tänker du?

Kvalité och smak finns inget att klaga på. Det slog mig dock att det verkligen doftade fläskkött när jag brynte filéskivorna, riktigt fläsk som fläskkött ska lukta. Och smaken var det trots sås och kryddor en väldigt utpräglad fläsksmak på. Har ni någon gång grillat rent sidfläsk över öppen eld på en bergsklippa i norrlands insjöar och ätit direkt i handen utan kryddor så vet ni vad jag menar, det är gott! ;-)

Priset då?
Har faktiskt inte fått några uppgifter men har mailat marknadschefen och invätar svar så jag återkommer till det.
Redigerat; 
Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså.  Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.

Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg.

Var finns köttet att köpa? 
Coop-butikerna i Bohuslän & Dalsland. (Med förhoppning om att fler köttbönder följer samma koncept runt om i landet så även vi på syd & östkusten, mellansverige och norrland kan ta del av lika utbud)


Foto: Lasse Forsberg/ Matfranregionen.se 


Nu till mitt recept med just fläskfilén då. Jag valde att skära köttet i skivor och bryna det hastigt för att sedan låta det puttra färdigt i en god sås. Enkelt så det förslår och med en fläskfilé ska man inte behöva puttra den länge för att köttet ska vara mört. Det behövdes inte heller.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
3 finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning)
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor. Skär i skivor och bryn i smör i het stekpanna så de får fin färg. Krtydda med nymalen svartpeppar. Lägg åt sidan så länge. Vispa ur stekpannan med finriven vitlök, vinäger tomatpuré och buljong. Lägg i skivorna av fläskfilén  och slå på grädden. Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Fläskfilén ska nu puttra utan lock ca 10-15 min.


Under tiden skjutsar man in potatisen i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Använd färdigkokt potatis som du ”mosar” till med en gaffel, strö på lite ost, salt och peppar och gratinera i ugnen. Supergott tillbehör till kött och perfekt när det finns överbliven kokt potatis i kylen.


Salladen gjorde jag på strimlad isbergssallad, gurka och en burk från Fontana med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater i chilimarinad. Pressade över en halv citron, lite olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Så enkel och vansinnigt god! Denna sallad kan du äta som den är, som tillbehör eller blanda med pasta för en god pastasallad.


Fläskfilén har fått puttra ihop och såsen blivit krämig. Dags att servera.


”Crushed potatoes” är gratinerad och det doftar sååå gott i hela köket!


Smaklig måltid!

 

Äggsallad
Källa: Sophie
Portioner:

Ingredienser:
10 hårdkokta ägg
1 glas majonnäs (den som vill ha det lite fräschare i smaken kan byta ut en del av majonnäsen mot (grekisk) yoghurt och/eller crème fraîche)
1 gul eller röd lök (den som gillar lök tar lite mer, den som inte gillar lök tar mindre)
salt och peppar efter smak och tycke
(massor) cornichons, så många man gillar alltså
färsk gräslök, dill kan också vara gott
Gör så här:
Skär ägg och lök i små tärningar och ge i en bunke. Skär cornichons i lagom tunna/tjocka skivor och blanda ner de i lök/äggröran tillsammans med majonnäs, salt och peppar. Blanda även ner (de färska hackade) kryddorna om du har. I nödfall duger även frysta sådana.

Salladen är godast om den får dra och balansera över natten i kylskåpet ... om den nu händelsevis skulle överleva längre än 15 minuter efter tillagning. Gott till är kallskuret, t ex varmrökt lammfiol, men funkar även fint till grillad (revbensspjäll eller kryddiga grillkorvar passar utmärkt). Eller som som det är som mellanmål. Man kan även blanda i knaperstekta bacontärningar i salladen, eller kasslertärningar, eller skinka. ... Kan helt enkelt varieras in i det oändliga.
Minidonuts
 Jag har köpt mig en maskin- en Donut Maker.
 Väldigt lätta att göra och fort går det också.
 Roligt att dekorera också :) Och fina blir dom.
 De rosa är smaksatta med Loranns Bubble gum vit non-temp färgad med lite rosa chokladfärg, rosa oblatströssel.
 Svarta är vit non-temp smaksatt med Loranns Liqorice färgad med svart chokladfärg, vitt oblatströssel.
De vita är smaksatta med Loranns Marshmallows, lite vit chokladpulverfärg för att bli ännu vitare och lite färglada mini nonpareils.
Gröna är smaksatta med Loranns Päron, färgad med grön chokladpulverfärg och lite choklad ministjärnor.

Receptet på Minidonuts fanns med i Donut Makern och är ett riktigt bra recept tycker jag.

Munkrecept tillhörande Donut Maker:
 4,74 dl mjöl
1,8 dl strösocker
2 teskedar bakpulver
¼ tsk mald kanel
1 tsk salt
1,8 dl mjölk
2 ägg vispade
1 tsk vaniljextrakt
1 msk smält smör

Blanda ihop de torra ingredienserna för sig i en skål och de våta för sig, rör sen samman.
Lättast att spritsa ner i maskinen.
Fyll upp till kanten.
Grädda i 2-3 minuter

Jag doppade dom i smaksatt non-temp och det är väldigt enkelt att göra det med. Man bara smälter chokladen, blandar i Loranns oil och chokladpulverfärg. Blandar runt ordentligt och sen är det klart. Och det smakar riktigt gott:)
Tacopaj
Tacopaj
Källa: Imelda
Portioner: 4-5

Ingredienser:
Pajskal
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g osaltat smör
2 tsk kallt vatten
1 ägg

Tacoköttfärs
Lite rapsolja och smör
2 små skivade gula lökar
Ca 400-450 g köttfärs
1 liten hackad solovitlök (kinesisk vitlök)
1 dl krossade tomater
1 dl grovhackad bladpersilja
Tacokrydda efter smak (köper du färdig så följ anvisningarna på paketet)

Topping
2 dl crème fraiche
120 g riven västerbottenost
6-7 halverade körsbärstomater

Gör så här:
Pajskal
Lägg mandelmjöl, sesamfrön, kokosnötsmjöl och pofiber i en mixer. Kör mixern en minut. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form på ca 24-25 cm. Nagga botten med en gaffel.
Låt stå i kylen i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i 8-9 minuter tills den börjar få färg.
Låt svalna lite och fyll sedan med valfri fyllning eller med fyllningen nedan.

Köttfärs
Stek lök. Tillsätt köttfärs och vitlök och stek färdigt köttfärsen. Tillsätt tomat, persilja och tacokryddan och låt allt puttra en stund.

Topping
Blanda crème fraiche med ost och fördela över pajen som du fyllt med köttfärs. Tryck ner tomathalvorna och grädda pajen ca 20-25 minuter.

Servera gärna en god sallad till!
Avocadoröra
Källa: Sus
Portioner: 2

Ingredienser:
1 mogen avocado
2 ägg
1 tsk Dijon senap
1 msk smör
salt
peppar
paprikapulver
vitlök
Gör så här:
Koka äggen ca 7 min.

Mosa avocado, ägg och blanda med senap, smör och kryddor.
Låt stå i kylen en timme, då mognar smaken.

Använd som pålägg på scones, tillbehör till kött och fisk.
Fyllda ägg
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
4 ägg
1 burk tonfisk i vatten
2 matskedar olivolja eller smör
citronsaft
salt
peppar
hackad persilja

Dressing
1 dl majonnäs
1 dl fet yoghurt
salt, peppar
blandas



Gör så här:
Koka ägg i7 min. Dela i två lika delar och ta ur gulorna.

Blanda gulorna med tonfisk, olja el smör, kryddor, lite citronsaft och persilja till en smidig massa.

Fyll äggvitorna med en msk av massan och täck med dressingen. Dekorera med persiljekvistar.
Låt stå i kyl ca 1 timme och servera med grönsallad.

Ta makrill, skinka eller kokt blomkål om du inte gillar tonfisk!

Gott som förrätt eller mellanmål, på buffébord.
10 enkla tips till påskbuffén!


Hej på er! Här på Öland har vi full snöstorm idag, trodde knappt det var sant när jag tittade ut genom fönstret, men så är det! ;-) Vi ska strax åka och småhandla till vår lilla påskbuffé ikväll, sen var tanken att vi skulle åka ut till Runsten och gå på ”Äggröran”; en festival med marknad och allehanda trevligheter i påskens tecken, men vette sjutton om det är så lockande i detta väder? Vi får se om det lättar. Innan jag kan visa bilder från kvällens mat så kommer här lite inspiration på snabba, enkla små snittar, tilltugg, snurror, munsbitar, allt för alla smaker. GLAD PÅSK!! :-P


Laxsnittar med smördegsstjärnor, recept här  >>


Potatis-stubbar med kallrökt lax, gräddfil och dill! En munsbit som bar smälter i munnen…


Ägghalvor med majonäs och löjrom.


Piffad prinskorv till de små, lindade med smördeg en favorit hos alla barn! Recept här >>


Ägghalvor med majonäs och rödlök för alla som inte gillar räkor… ;-)


Svampfyllda tarteletter, recept här >>


Laxbakelser, dekorerade med kallrökta laxrosetter, citron och gräslök. Recept här >>


Äggrulle med ost & bacon, recept här >>


Pizzasnurror, recept här >>


Pumpernickel, med romröra och najad lax, recept här >>


Tunnbrödsklämmor med färskost pepparrot och saltrulle, alt hamburgerkött. Recept här >>


Sill, gräddfil, hackad rödlök och gräslök.

 

Kolbulle utan Gluten

Utflyktsmat på Skogshuggarvis

Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.

Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.

Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.

Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.

Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.

Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.

Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.

Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.

Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.

Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.

Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.

Så här skriver Catarina och Martin Puranen:

I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.

Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.

Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.

Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen.  Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.

Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.

Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.

I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.

De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.

På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.

Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.

Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 msk Fiberhusk

½ krm Havssalt

Smör till stekning

150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.

Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.

Stek fläsk till kolbullen över öppen eld

Låt fläsket få ordentligt med färg

Häll på pannkakssmeten

Njut av riktigt gammaldags husmanskost, tillagad på nytt sätt utan gluten