Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg!


Kladdkaka var evigheter sen jag gjorde så jag tyckte de va på tiden till gårdagens lilla kalas. Tack söta ni för gratulationer både här och på facebook! :-P

Jag sökte ett bra recept och lyckades som jag tidigare skrev hitta ett inne hos Nadja där hon följt Mia Öhrns recept, kladdkakornas drottning! Å nog jädrans blev det bra alltså. Den här kladdkakan blev både seg, och chokladig och kladdig med frasigt yttre och den höll sig fin i formen utan att sjunka ihop i mitten, det är sällan den håller sig så jämn och fin men denna blev kanon så jag måste rekommendera den förstås.

Den mörka chokladen kan du givetvis byta ut mot ljus och du vill, jag la till vaniljsocker i receptet för att ”möta” den mörka chokladen lite. Kanongott alltså. Och med dajmgrädde ovanpå blir det en fin tårta att servera till många.

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.

Servera med lättvispad grädde som du blandar med finhackad dajm.


Med ett smort papper i botten på formen behöver du inte servera kakan på ”bottenplattan”. Efter några timmar i kylen kan du vända kakan upp och ner och dra av pappret.


Chokladen som smälter i smöret.


Dags för gräddning. 200 grader 15-20 min.


Och här är kakan färdig, nu tror man att mitten ska sjunka ihop något när man tagit ut den… Men det gör den inte! En riktigt fin kladdkaka som håller måttet. ;-)

The post Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg! appeared first on Kryddburken.se.