Plockmat och tilltugg till drinken är alltid populärt. Dom här krustsaderna ovan gjorde jag till barnens skolavslutning som vi åt till plocktallriken, så enkelt och gott och tar inte lång tid alls. Du kan göra dom både varma/gratinerade eller kalla. Här är några olika förslag du kanske får användning av redan till midsommar, perfekt litet tilltugg före maten, efter maten eller till en god drink!
Krustadskal finns att köpa både som minikrustader som här och lite större modell. Gratinera samtliga i ugnen på 220 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg.
Fjällbrynt viltost på tub, rökt skinka + 1-2 droppar D´Elidas.
Svampstuvning på finhackade, färska champinjoner frästa i smör med redning av mjöl. En skvätt grädde, salt och peppar. Sen ner i formarna och en liten gnutta sambal oelek på toppen.
Chevreost med bresaola. (lufttorkat nötkött)
Fjällbrynt skinkost på tub, en liten gnutta hjortronsylt, rökt skinka och gräslök.
Fler fyllningar till varma :
- Brieost alt. mögelost med hjortron/fikonmarmelad
- Finhackad salami, toppad med brieost
- Färskost pepparrot med saltrulle
- Chevreost, flytande honung och en halv valnöt i varje (alt. rostade pinjenötter)
- Creme fraiche med finhackad rökt/gravad lax, dill, salt & peppar
Kalla krustader :
- Creme fraiche alt. färskost, löjrom, rödlök och dill
- Majonäs med fint hackad gurka, dill & färska räkor
- Creme fraiche, mosad avocado + en gnutta chili
- Böcklingpastej med finhackad gräslök eller krasse och en tunn skiva rädisa
Tävlingen om de fyra muffin och cupcakemakers gick av stapeln i onsdags och avslutades igår midnatt, nu är det dags för mig att presentera vinnarna!
Tack alla ni som bidrog med era ideér, tips och funderingar, det har verkligen varit givande att läsa era kommentnarer och jag hoppas ni andra snappar upp alla tips ni kan vare sig de lagas i maskin eller utanför!
Med följande bidrag :
Veronica
Jag skulle vilja prova att göra rotsaksbakelser i maskinen. Riva potatis, morot, palsternacka och lite rotselleri, blanda ihop dem med lite salt och peppar och sen fördela i formarna. Toppa med Västerbottenost och lite grädda. Sen grädda dem. Serverar dem med en fantastisk rödvinssås som fått koka ihop länge och en nygrillad medium rare hängmörad entrecote.
Annika (Västerås)
Frukost frallor Köttbullar med olika fyllning. Kroppkakor. Vaniljkräms fyllda bullar, Smördegs inbakad västerbottensost. Det var några idéer. Så nu hoppas jag på turen
Sören
Detta vore en perfekt liten maskin till sambon som gillar att baka både muffins och cupcakes m.m. Själv så gillar jag munkar så det vore kanske något att testa….
Anna D
Jag skulle göra små mini-Västerbottenpajer. I med smördeg och låt förgrädda. Sedan har man röt ihop ett ägg, lite vispgrädde och en massa god riven Västerbottenost alternativt en god cheddar. Häll i de förgräddade skalen och kör tills det är klart. Verkar väl jättegott?
Kan serveras med lite gräddfil, en dillvippa och rom på toppen, perfekt till studentfest och midsommar.
Grattis till er!
Ni har vunnit varsin muffin & cupcakemaker!
Hör av er till mig (kryddburken@telia.com) så snart ni kan med fullständigt namn
samt leveransadress så kommer paket på posten.
Tävling i samarbete med Empire
Empire finns även på facebook här >> Och twitter här >>
Företaget bakom muffinsmakern heter Empire och varumärket för Muffin & Cupcakemakern är C3
Gomorron! Nu så är jag tillbaka i rutan. Efter en otroligt skön långledig helg ska jag se till att uppdatera er flitigt idag. Har ju mycket att berätta. Jag hoppas ni alla har njutit av sommarvärmen och att ni som fortfarande har snö kvar snart blir förskonade för visst är det skönt ute nu! Här hemma på ön har det varit full rulle på aktiviteterna hela helgen. Den årliga borgholms crusingen i lördags, och en heldag på Ölands motordag med bilutställning och marknad. Grillkväll och samling som vanligt hemma hos oss innan kvällens crusing stod för dörren. Förra årets bilder hittar du här, då var jag desto flitigare med kameran också!
Vi har verkligen njutit av trevlig sällskap hela helgen och folk har kommit och gått och vi har haft kanontrevligt med allt och alla! Har som sagt inte fotat så mycket utan försökt ta mig lite ledigt och bara ”varit” så bilderna är sparsamma iphonebilder.
Joline & nicke tvättade ”låne-cadillacen” inför lördagens crusing i borgholm.
Under lördag dag strosade vi runt på borgholms torg och gator och kollade in bilutställningen, flyguppvisning och alla marknadsstånd. Jösses va folk!! Lilla midsommar minsann…
Kvällens enkla grillbord innan vi begav oss på cruisingen… Recept på hemmagjord räksallad kommer…
Fredagen är här! Jag har ett par sjuklingar att pyssla om här hemma och det snörvlas och hostas, både förkylning och pollen gör sitt, men jag försöker ta hand om dom på bästa sätt! Vädret är kvavt och fuktigt, regn i luften och det fullkomligt kryllar av mygg ute, redan… Tyvärr… Men en rejäl åskknall och lite regn hade inte varit så tokigt, då lägger sig allt pollen och luften blir frisk, som ett midsommarregn när det är som bäst! Nu ska jag strax rota fram infra chefen och grilla en fin gårdskyckling till kvällens middag. Men först lunch;
Omelett är ett gott och nyttigt alternativ då man vill få i sig en matig lunch som går snabbt att laga. Här har jag skurit ner både korv och skinka som fanns kvar i kylen, zucchini, sugarsnaps och spenat! En härlig panna full med smak och krispighet.
Det här behöver du :
3 korvar
100 gram rökt skinka el. bacon
½ zucchini
1 rejäl näve sugarsnaps
en stor hög spenat
4 ägg
2½ dl gräddmjölk
Salt & peppar
1 näve riven, lagrad ost
GÖR SÅHÄR :
stek korv och skinka i het stekpanna så de får fin färg. Tillsätt zucchini och sugarsnaps som du skurit i mindre bitar. Sänk värmen. Rör ner spenaten och häll på ägg ihopvispad med gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk). Salta och peppra och låt omelett få den konsistens du önskar, toppa med riven och rör ner. Servera!
Korv, skinka, zucchini, sugarsnaps och spenat är grymt gott i omelett och gör det matigt och krispigt.
Avsluta med att riva över en lagrad ost som får smälta ner. En sån här panna räcker gott till lunch för 4 personer.