Saffranscookies med tranbär och vit choklad
 
Saffranscookies med tranbär och vit choklad
 
Ca 4 dl mjöl
2 dl mandelmjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3,5 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 msk saffransarom (Dr Otker)
1 dl torkade tranbär
1,5 dl vita chocolate chunks

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, mandelmjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör och socker.
Tillsätt ett ägg i taget, saffransarom och vanilj.
Rör ner mjölblandningen, tranbären och choklad.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
Mandelmusslor med bär och grädde och Tomtens kalender lucka 6
Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Julbakelsen nummer 1

Idag får du lagom till 2a Advent ett av recepten från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer.

Mandelmusslor med hjortron och grädde fick vi alltid hemma som julbakelse när jag var liten.

När jag skulle göra recepten till boken så var det just gammaldags, traditionsrika recept jag tog fram.

För oss som äter och njuter av en lågkolhydratkost och slutat med mjöl och socker, så tycker jag det ska finnas alternativ till kaffebröd och matbröd.

En del anser att vi som gått över till LCHF inte ska äta kakor, det kan bli heta diskussioner ibland på Facebook om kakornas vara eller inte vara.

Till jul och till fest känns det riktigt bra att kunna baka något som är både gott och nyttigt.

Här kan du läsa mer om vad Kostdoktorn och hans familj tycker om mina kakrecept.

Gillar verkligen Andreas kommentar angående honungen i mitt recept på saffranskakor:

”Nästan sockerfritt recept: mandelmjöl, kokos, ägg, smör, saffran, mandlar… och en närmast homeopatisk mängd honung (1 msk till 27 kakor)…”

Jag använder honung i bakrecepten i min och Annikas bok, vi kom fram till att det var bättre än att rekommendera konstgjorda sötningsmedel när vi skrev boken.

Är du intresserad att läsa mer om LCHF för seniorer så finns en längre beskrivning här på Adlibris och här på Bokus för bara 100-lappen.

Passa på att ge bort några i julklapp till släkt och vänner som tycker om njutbar mat.

Annika har skrivit ett intressant förord till boken där hon förklarar hur och varför LCHF-kosten fungerar så bra för många.

Recepten passar såväl gammal som ung, recepten är enkla och väldigt lätta att följa.

Här hittar du den engelska upplagan att förboka på Amazon, boken släpps i USA och England i augusti nästa år.

Mandelmusslor LCHF

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar. Rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget. Låt degen svälla 10 minuter i kylen.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar. Grädda på 200° i 8-10 minuter.

Fyll med vispad grädde och bär efter säsong.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Mandelmussla med Smultron

Lucka 6

Tomten gillar lugnet de tidiga morgnarna i storstan och han är glad att det finns gott om pinjeträd och kottar bland alla höghus...

Tomten gillar lugnet de tidiga morgnarna i storstan, han är glad att det finns pinjeträd och kottar här och där bland alla höghus…

 


Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…

 


Mjuk pepparkaka LCHF

Bakelse LCHF till jul

Pepparkakskladdkaka

Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.

När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.

Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.

Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.

Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.

Pumpa

Pumpa och Chili på Söndagsmarknaden i Alanya

Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.

I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.

När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.

Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.

Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.

Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.

Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Adventsfika med pepparkakskladdkaka


Schnitzel med grönt blomkålsmos

Kryddig kycklingschnitzel

Klassisk mat på nytt sätt

Under mina många år på restaurang serverade jag många olika typer av schnitzlar.

Allt från finaste Wienerschnitzel av kalv till enklare varianter på färsk skinka.

Då panerade med mjöl och ströbröd, numer använder jag fiberhusk, uppvispat ägg och mandelmjöl eller sesamfrön när jag panerar.

Här beskriver jag hur det går till i ett inlägg om Chicken nuggets.

En favorit då liksom nu var Piccata Milanese som vi ofta gjorde på fläskkarré, här hittar du en som jag gjorde häromåret på fiskfilé.

Här i Alanya köper vi ofta kycklingschnitzel hos den bästa slaktaren i grannskapet, Güven Et Kasap.

Där får vi stora kycklingklubbor först urbenade och sen utbankade till tunna schnitzlar med skinnet kvar.

De blir otroligt saftiga och krispiga i skinnet när man steker dem i ugnen, då utan panering.

Du kan platta till benfria kycklinglår på samma sätt. Enklast går det om man lägger dem mellan plast och plattar ut dem med hjälp av en köttbankare eller tjockbottnad kastrull.

Igår blev det en snabb tur till tisdagsmarknaden vid saluhallen i ösregnet.

Köpte bland annat ett fint litet blomkålshuvud som blev grunden till ett smakrikt blomkålsmos till vår schnitzelmiddag.

Blomkålsmos till kycklingschnitzel

Kryddig kycklingschnitzel 2 port

2 benfria och utbankade kycklingklubbor

2 msk olivolja

1 tsk salt

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blanda ihop kryddorna och saltet. Pensla schnitzlarna på båda sidor med olivolja och strö kryddorna jämnt över.

Lägg på en plåt på bakplåtspapper med skinnsidan upp. Ställ in i mitten av ugnen på 225º.

Stek 5 minuter och ta ut och vänd, stek 3 minuter. Vänd igen så skinnsidan får bli krispig under 3 minuter till.

Servera med blomkålsmoset, citronklyfta och smör.

Blomkål

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud ca 300 g

50 g getost av färskost-typ eller fetaost

25 g smör

1 dl hackad bladpersilja

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.

Mixa blomkålen tillsammans med ost och smör. Rör ner persiljan.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Smör och Färskost på Turkisk marknad


Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo

Hamburgare LCHF och Paleo

Äkta hamburgare

Ja, vad är nu det? Äkta hamburgare, det är det många som kallar sitt malda kött som läggs mellan två bröd.

För mig är hamburgaren ett riktigt snabbt, gott och näringsrikt sätt att få i mig en måltid.

Köttet ska helst vara nymalet och framförallt komma från gräsbetande djur som fått leva ett gott liv ute i det fria.

De enda kryddor som behövs för att smaksätta detta goda kött är salt och peppar.

Många hamburgerfabriker blandar i en hel del andra tillsatser, ofta för att dölja smaken på färsen som inte alltid är av så hög kvalitet.

Kvaliteten på köttfärs har varit på tapeten många gånger senaste åren. Färs packas ofta i en så kallad skyddande atmosfär.

Förpackningstekniken gör att färsen behåller sin röda färg och ser färsk ut i många dagar. Men färs håller sig bara färsk ett kort tag efter malningen.

Bryter man en bit av färsen från ett sånt paket så är innandömet betydligt gråare och lukten lätt härsken.

Jag ringde till Scan häromåret och frågade varför det skulle behöva vara så här, varför kunde vi inte få köpa färs som packats utan denna skyddande atmosfär.

Det var vi konsumenter som krävde det, blev svaret. Vi köper inte färs som inte är röd…

Jag tillhör de konsumenter som då hellre är utan. Alternativ finns, många butiker mal idag färsen medan man väntar.

Eller så kan man förstås köpa en köttkvarn och mala själv, högrev är speciellt gott till färs.

Det finns också bra frysta burgare, t. ex. Black Angus från Lindströms, som bara innehåller just nötfärs, salt och peppar.

Hamburgerbröd hör väl inte hemma i en LCHF-kost kanske många tänker, men med mitt glutenfria bröd bakat på ägg, mandelmjöl, kokosmjöl och kokosolja så funkar det riktigt bra.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in burgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och ketchupen som jag serverade till mina burgare.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 port

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras. Smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare. Bryn på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta. Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och olika tillbehör.

Tillbehör till mina hamburgare

Tillbehör till mina hamburgare


Lättlagat fröbröd i stekpanna

Stekpannebröd med få kolhydrater

Nu är vi på plats nere i Alanya, det känns skönt att få flytta in i vår hyrda lägenhet igen.

Första dagarna har vi bott på hotell nere vid havet, eftersom vår hyresvärd varit kvar några dagar efter att vi kom.

Vi brukar träffas ungefär en gång per år, alltid bra att kunna gå igenom en del praktiska saker.

Vi har den bästa hyresvärd man kan tänka sig, en dansk man som verkligen gör allt för att vi ska trivas i hans fina lägenhet.

Vi kan själva bestämma vilka månader vi vill vara här och så delar vi på skåp och garderober i lägenheten.

Så skönt att slippa magasinera sakerna som vi gjort förr när vi bott på lägenhetshotell.

Tills vi kommer igång ordentligt så bjuder jag på några recept jag hittat på under tidigare resor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Det kom till av det som för tillfället fanns hemma i köksskåpen, det är verkligen kul att experimentera fram olika bröd.

Igår fick jag besked från Friends of Adam att de tyvärr inte kommer att börja baka mitt valnötsbröd.

Ingredienserna blev för dyra, valnötter, mandelmjöl, ägg, kokosolja och kesella ger ett rätt kostsamt bröd, men också mycket drygt.

LCHF-bröd innehåller ju i mitt fall bara de allra bästa av råvaror, så inköpspriset i ett sånt här nötbröd skiljer sig förstås mycket från billigare utfyllnad.

Känner du nån som har ett glutenfritt bageri som vågar satsa på ett bra bröd, som de kan sälja lite dyrare än annat bröd till oss som äter LCHF?

I så fall, skriv gärna en kommentar så kan jag kontakta dem.

Utsikt från vår balkong

Utsikt från vår balkong

Dagens brödrecept är däremot inte så dyrt att baka som valnötsbrödet.

Pumpakärnor, pofiber och linfrön ger ett fast och fint pannkaksbröd som här fick smak av kanel. Mycket gott till kaffet med smör och ost på.

Du kan variera kryddningen med malda brödkryddor, kummin, pepparkakskryddor eller varför inte prova finhackade örter.

Med lite sötning i smeten får du ett gott kaffebröd utan så många kolhydrater.

Det här är ett enkelt bröd för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde eller kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


Ostkakans dag

Swedish cheesecake

Så var det dags för ännu en speciell dag, häromveckan var det Kladdkakans dag och nu är det Ostkakans dag…

Det går helt klart att öka försäljningen på det mesta genom att hitta på en speciell dag, se bara på Alla Hjärtans Dag och Halloween. Eller Kanelbullens dag som också blivit så otroligt stort.

Men den här dagen är ju som gjord för oss som njuter av en naturlig lågkolhydratkost :)

Ostkaka på ägg, grädde och keso passar ju riktigt bra för alla som äter LCHF.

Originalet småländsk ostkaka innehåller vetemjöl, men den här är garanterat glutenfri.

Här kan du läsa lite mer om olika typer av ostkaka.

God som den är istället för omelett till frukost eller i en mindre portion som dessert, med bär och grädde. Variationsmöjligheterna är stora med den här rätten.

Klassisk smaksättning på ostkaka är bittermandel. Du kan använda hel bittermandel och mala eller riva lite till ostkakan.

Men var lite försiktig, eftersom bittermandel är giftigt i större mängd.

Du kan annars använda bittermandelolja som finns på butikernas bakhyllor. Bara nån droppe räcker eftersom den har väldigt koncentrerad smak.

Jag använde kardemumma och vanilj som smaksättning. De är favoritkryddor i en god dessert här hos mig. Kanske för att jag inte äter bullar längre.

Gallina-kaka från Gallina Ovum

Gallina-kaka från Gallina Ovum som dessert

Den smaksättning använde jag också i en annan typ av ägg-ostkaka som jag och äggfarmarna Gallina Ovum i Jämtland tagit fram.

Vi hade provbakning och fotografering förra veckan, bilder togs till receptet som ska finnas med i en broschyr som ska ligga i äggkartongerna.

Där kommer också att finnas information och bilder av de olika lantraser som äggen kommer från.

Gallina-kakan som den nu heter kommer också att serveras och säljas på mässor och marknader. Receptet och lite mer om vårt samarbete hittar du Här.

Receptet passar roligt nog lika bra att äta som en förrätt som en dessert, upptäckte vi på provsmakningsdagen.

Här nedan serverad med rom, hackad rödlök och en fetaost-crème.

Den smakade himmelskt, en helt ny rätt skapad av Anki Svensson, en av medlemmarna i Gallina Ovum.

Gallina-kaka som förrätt

Gallina-kaka som förrätt

Nu närmast kan du få möjlighet att smaka på äggkakan på Fjäderfä-dagen. Det är en informationsdag för höns- och äggintresserade på Torsta i Ås den 29 november.

Anmälan för att delta på föreläsningarna den dagen skickas till: info(@)gallinaovum.se

I år finns också både fina ägg från olika lantraser och Gallina-kakan att köpa på Jamtli Julmarknad den 5-7 december.

Här kan du läsa ett av mina inlägg från julmarknaden för några år sen.

Det är en väldigt fin, gammaldags marknad med mängder av gott mathantverk, hemslöjd och andra traditionella marknadsfynd.

Ostkaka med keso  2-4 port

2 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

½ dl mandelmjöl

Havssalt

Äkta vaniljpulver

Nymald kardemumma

2 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. Servera ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Ostkakan räcker till 3-4 personer som dessert eller till 1-2 som frukost eller middag.

Koka sylt på 2 dl frysta jordgubbar och 1 tsk pressad citron. Söta om du vill med lite björksocker eller honung.

Använder du ingen sötning så frys det som blir över.


Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html

Jul cupcakes






Mandelmuffins
 
4 d mjöl
  3 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i muffinsformar nersatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Pepparkakstryffel:
300 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
1 tsk pepparkakskrydda
 
Värm grädden och pepparkakskryddorna, tillsätt mjölkchokladen och rör tills allt är smält.
Låt stå i kyl till spritsbar konsistens.
 
Spritsa en ring med pepparkakstryffel på de kalla muffinsen.
Fyll evt hålet med valfri sylt.
Dekorera med en juldekoration och lite strössel.
 
http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-gingerbread-men-pk16.html 
 
 http://www.strosselannat.se/strossel/figurer/funcakes-confetti-mix-60-gr-1.html
 
http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/funcakes-mini-strands-metallic-gold-80g.html