LCHF recept för Grillad lax med ugnsrostade morötter

Enkel och god rätt nu när det finns bra rotfrukter att tillgå. Är morötter för sött för dig så välj zucchini istället. Crèmen av soltorkade tomater hittar du bland oliver eller krossade tomater i affären.

LCHF Grillad lax med ugnsrostade morötter
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
300 g morötter
1 dl skalade pistagenötter
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
skalet och saften av 1 citron
1/2 dl olivolja
salt
peppar
4 laxfiléer
olivolja
100 g chèvre
2 msk tomatcrème (mixade soltorkade tomater, finns på burk)
1/2 dl crème fraiche

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala morötternas och dela dem på längden. Hacka nötterna grovt och skiva vitlöken och ingefäran tunt. Riv skalet av citronerna och pressa saften.

Lägg morötterna i en ugnsfast form och blanda med nötter, vitlök, ingefära, citronskal, citronsaft och olivolja. Strö över lite salt och peppar.

Ställ in i ugnen och baka i 20-30 min beroende på morötternas tjocklek.

Pensla laxfiléerna med lite olivolja och grilla på utegrillen eller i grillpannan. Salta och peppra.

Mixa chèvre med tomatcrème och Crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Vi äter oss till skrumplever

Skriver Anna Bäsén i Expressen idag.
“Att hålla vikten är inte en banal utseendefråga. Det är en fråga på liv och död. Att vara fet förkortar livet med i genomsnitt 13 år.
Orsaken är de dolda följdsjukdomar som övervikt och fetma leder till. Sjukdomar som kommer smygande och ofta inte ger några allvarliga symtom i början.
Högt blodtryck, höga blodfetter, ledbesvär och typ 2 diabetes är några av de mer välkända.”

Anna Bäsén som tror att LCHF-barn slickar på fryst kokosfettklumpar istället för glass, skriver här inte något om vad de äter de som får skrumplever, jo de äter väldiga mängder socker dvs fruktos och HFCS (high fructose corn syrup).
En femtedel av Sveriges befolkning lider av fettlever!

När man samtidigt skriver i Expressen om att Diabetiker kan bi friska med LCHF kost är det mkt märkligt att folk som påstår sig kunna tänka och dra slutsatser inte gör det!?

Varför inte dra den slutsatsen att, om du kan äta dig frisk från diabetes och går ner i vikt att den kosten då borde förebygga skrumplever?

 

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Chokladmuffins

Har du en timme över och är sugen på lite chokladmuffins? Missa då inte dessa muffins som är perfekt för dig som äter enligt LCHF.

LCHF Chokladmuffins
Portioner: 5 st
Tid: 50 min
Från: Marja från http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
70 gram smör
1 ägg
30 gram mörk sockerfri choklad
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
8 msk stevia strö
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Glasyr:
40 gram smör
60 gram mascarpone
3 msk stevia strö
ca 30 gram mörk sockerfri choklad
1 krm vaniljpulver
Ev. sockerfri mörk choklad till garnering

Så här gör man
Smält smöret försiktigt tillsammans med den mörka chokladen (jag gjorde det i micron). Blanda alla torra ingrediener med varandre. Tilsätt ägget och det smälta chokladsmöret. Häll i fem stycken muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt (alternatvit använd dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills muffinsen blivit fasta (men eventuellt får vara lite kladdiga i mitten).

Glasyr:
Smält smöret till glasyren försiktigt tillsammans med chokladen. Tillsätt mascarpone. Rör väl så alla klumpar försvinner. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och blanda väl.

När chokladmuffinsen svalnat brer eller spritsar du på glasyren ovanpå muffinsen (är muffinsen varma smälter glasyren). Om du vill så använder du en potatisskalare för att hyvla choklad som sedan läggs på glasyren som dekoration!

Expressen listar 24st LCHF restauranger – LCHF.se listar 4st

Expressen listar upp 24 restauranger som serverar LCHF mat och som sist i raden så står hamburgerkedjan MAX, dock är den bara lowcarb alltså INTE LCHF det får man då försöka göra själv med extra tillbehör så som ex bacon.

LCHF.se sajten har en LCHF-certifiering och där finns bara 4 st restauranger, troligtvis pågrund av det kostar något att få denna certifiering.

Sedan är det ju relativt lätt att på alla restauranger be om en sallad istället för potatis, pasta och ris. Värre är det att få smör!
LCHF-certifieringen garanterar smör på de restaurangerna.

Frågar man efter smör så har de det säger dom och kommer fram med Milda, det behövs en utbildning bland serverings-kökspersonal i vad som är smör och vad som är margarin. Råder stor brist i sådan (tycker jag) baskunskap på många restauranger…

 

Bloggar etiketter:

Nättidningar stoppar annonser om bantningspiller

Foodmonitor skriver häromdagen om att många av bantarpillerföretagen har blivit anmälda till konsumentverket för vilseledande marknadsföring mm, trots detta marknadsför de sig via nätttidningar ändå.
Nu har ändå några nättidningar självmant valt att stoppa eländet.
Heder åt dem som känner någon etik!

Jag har ju som alla kan se valt att ha min blogg utan reklam (ex adsens) jag vägrar göra reklam för bantarpiller och annat skräp bara för att jag ska tjäna pengar. Jag tror och hoppas bloggläsarna uppskattar att slippa se reklam för bantarpiller, fat-blocker och carb blocker mm.

Snart dyker väl det just senaste bantningspillret på himlen upp, carb blocker  på sådana reklamplatser…  fettdiarré-pillrens kusin (carb blockers biverkningar1 och biverkningar2) fast är tänkt att blockera för kolhydrater. Man kan också fortfarande se att man uppmanas på en  LCHF sajt:
“Carb blocker – En ny och mer hälsosam livsstil
Nu kan du fuska ibland och äta stärkelserik mat som potatis, ris, bröd och pasta utan att behöva oroa dig för kolhydraterna! – Carb blocker är lösningen.”

Tidigare på samma sajt stod det också :
Tips: Carb blocker passar bra att kombinera med TopFormula Fat blocker.

Nu har de i alla fall haft den goda smaken att åtminstone ta bort de raderna som ju rimmade något alldeles väldigt illa med sajtens  (påstådda?) syfte, som väl borde vara att främja en LCHF diet, eller är det kanske inte deras syfte i grunden?

Kan borttagandet vara på grund av tidigare negativ uppmärksamhet från flera håll? Blev man rädd att det kunde innebära en risk till mindre intjänade pengar?

Girigheten kan gå långt för att tjäna pengar till varje pris, det vet vi väl alla vad gäller läkemedelsbolagen och livsmedelsbolagen. man vill inte alltid andra väl man vill ofta bara sin egen plånbok väl…
Så…
Vi alla måste alltid använda vår urskiljningsförmåga för så att säga skilja agnarna från vetet… ;)

 

 

/p

Bloggar etiketter:

LCHF recept för Grillad biff med valnötter och ädelost

En god ryggbiff grillad lätt på båda sidor och därefter skuren i skivor smälter som smör i munnen.

LCHF Grillad biff med valnötter och ädelost
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
600 g ryggbiff i skivor
blandad sallad
170 g ädelost
70 g valnötter
balsamsvinäger
1 citron

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.

Blanda olivolja med pressad eller riven vitlök med salt och peppar.

Pensla köttbitarna med blandningen.

Grilla köttet några minuter på varje sida. Låt det sedan vila och skär sedan upp det.

Lägg upp salllad på tallrikar, smula över ädelost.

Hacka valnötterna och strö på dem tillsammans med olivolja och vinäger. Strö även över salt och peppar.

Lägg till sist upp köttet och skivor av citron och serva med en god sallad!

LCHF recept för Grillade kryddiga spett med paprikasås

Oxfilé ger ett perfekt resultat, men välj gärna även andra bitar att grilla som omväxling. Kryddningen passar både till nöt- och fläskkött.

LCHF Grillade kryddiga spett med paprikasås
Portioner: 4 st
Tid: 1 timme + 30 min + 20-30 min för tillagning

Ingredienser

Grillspett:
600 g oxfilé
1 vitlöksklyfta
1/2 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk starkt paprikapulver
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja

Paprikasås:
250 g rostad paprika på burk
1 dl crème fraiche
1 msk vit balsamsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Sallad:
gröna salladsblad
olivolja och vinäger
salt och peppar

Övrigt:
Grillpinnar

Gör så här

  1. Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
  2. Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar.
  3. Riv vitlöken och blanda med chilipulver och spiskummin i en skål. Lägg ner köttet och rör om ordentligt i kryddblandningen.
  4. Låt det vila en timme och tillsätt sedan paprikapulver, vinäger, olja och låt dra ytterligare minst 30 minuter, gärna längre!
  5. Tillsätt sedan salt, trä upp köttbitarna på blötlagda grillpinnar och grilla i grillpanna eller på utegrillen.
  6. Pensla med eventuell överbliven marinad. Peppra lite extra på spetten när de är färdiggrillade.
  7. Gör i ordning paprikasåsen medan köttet marineras. Mixa rostad paprika med balsamvinäger till en jämn smet. Blanda crème fraiche för hand. Riv eller pressa vitlöken och blanda i.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera grillspetten med såsen och en sallad med gröna blad, olja, vinäger och lite salt och peppar!
LCHF recept för Schackrutor

Varför inte vispa ihop lite shackrutor till helgen? Super goda och kan avnjutas för dig på LCHF-dieten.

LCHF Schackrutor
Portioner: 5 st
Tid: 30 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
1 ½ dl malda hasselnötter utan skal
30 gram smör
4-5 msk + ½ msk stevia strö
1 msk kokosmjöl
1 msk + ½ msk mandelmjöl
1 kryddmått vaniljpulver
2/3 – 1 msk kakao

Gör så här
Mal/mixa hasselnötterna till mjöl. Blanda mjölet med rumsvarmt smör, 4-5 msk stevia (efter smak), kokosmjöl och 1 msk mandelmjöl och vaniljpulver. Dela degen i två delar. I den första delen av degen blandar du i kakao och i den andra ½ msk extra mandelmjöl (så att degen inte blir för lös). Degen ska vara ganska fast, är den för lös kan du tillsätta lite mer mandelmjöl. Dela både den ljusa och chokladdegen i två delar var, så det blir totalt 4 delar.

Rulla varje del till längder på ca 15 centimeter. Lägg en ljus brevid en mörk och ovanpå en ljus ovanpå en mörk. Så att de bildar ett schakmönster! Skär längden i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut kakorna en aning. Se till så att du inte lägger kakaorna för tätt, då de komer smälta ut lite. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 7-8 minuter. Håll noga koll på kakorna, de blir väldigt fort klara och lättbrända. Låt kakorna svalna innan du rör dom, de är väl
digt mjuka när de är varma.

Boktips: Brödberoende

Nu äntligen har jag fått läst boken Brödberoende av Hjärtläkaren William Davis.
Du hittar den på adlibris och Bokus

Boken bekräftar mycket av det som jag själv studerat mig fram till via internet och mina slutsatser jag dragit av de studierna och min egen upplevelse på egen kropp. Den bekräftar att spannmålet/vete/gluten är den absolut i särklass största boven av alla  bovar i ohälsodramat. Den leder den tävlingen med hästlängder.

Det skadar aldrig att läsa mer om sådant man upplever sig veta, detta stärker alltid ens förståelse .

Han börjar med att berätta om vetets utveckling genom årtusenden och den skrämmande utveckling den genomgått bara de sista femtio åren. Vilket gör att dagens vete är långt ifrån det vetet som våra mormödrar och farmödrar bakade med. Det är tom lika stor skillnad på det gamla vetet och det nya som det är mellan oss och chimpanserna. Vi ser ju förvisso skillnaden med ögonen , det gör vi kanske inte lika väl på gammalt vete och nytt vete om man inte vet vad man ska titta efter…

Uttrycket så som sädesfälten böja sig för vinden… då var de över en meter långa numera är de ca 40-60 cm..
Sedan är de så förädlade att de första kromosomerna vetet började  med  för 10.000 år sedan var endast 14 till antalet nästa 28 osv…, vetet har förmågan att behålla alla kromosomerna från  både “mor och far”.

Han går väldigt väl igenom glutenets beskaffenhet och vad det gör med oss.
Han  menar på att vetet/spannmålet har en både immunologisk och neurologisk effekt på oss.
Han går väl igenom hur det kommer sig att vetet/spannmålet/glutenet ger en beroende effekt i hjärnan dvs  bildar opiater. man förstår precis sammanhangen, och varför så många upplever och säger inom lchf att det svåraste att sluta med är bröd.
Man tom upprätthåller det i viss mån genom att fortfarande köpa lågkolhydratsbröd med vetemjöl och vetegluten extra tillsatt, man äter också gärna sina finncrisp och eller ryvita…

Han går fantastiskt utmärkt igenom “kolesterol sammanhangen” och även där får man en klar bild om vad som klaggar igen kärlen och inte är det fett. Han nämner i det avnittet att kött o fett innehåller triglycerider men det gör inte kolhydrater och där uppstod misstaget att varna för kött o fett.  Det som händer kort är att äter man triglycerider så tillverkar inte kroppen det, äter man kolhydrater så stiger den produktionen i taket…
Han kallar det leverns alkemi de novo lipogenis,  levern som omvandlar socker till triglycerider som sedan paketeras till VLVL-partiklar som lägger sig som gröt på kärlens väggar…

Det enda kapitlet jag undrar över är när han pratar om sur och basisk föda, dvs att kött är surt och skapar sura kroppar och grönsaker är basiska och balanserar upp en sur kropp, vi ska vara basiska. I detta kapitel nämns flera folkslag som äter så, men inte ett ord om inutierna som icke torde fått någon basisk föda att tala om…
Detta kapitel håller jag mig tveksam till, om inte någon annan kan få mig att förstå.

Han avslutar med de traditionella recepten och säger också att han tycker vi ska hålla nere mejerierna  allt utom osten.
Smör lyfter han inte fram, utan bara ost. Jag vidhåller min förståelse att obehandlade mejerier är av nytta för oss och det kan vara därför han nämner ost, för en del ostar görs ju av opastöriserad mjölk, så som Gruyere och Appenzeller. Då får vi konserverad obehandlad mjölk med alla näringsämnen kvar ;)

Några kul rader i boken som får avsluta recensionen är angående att  fasta är enklare än du tror , då jag ju praktiserar detta fastande måste detta nämnas:
Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Köp boken, läs boken och ge bort boken!

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Grillad lax med saffrans- och spenatsås

En rätt med massa goda smaker. Den lilla honungmängden skadar ingen men går naturligtvis också att utesluta om man inte uppskattar den söta smaken!

LCHF Grillad lax med saffrans- och spenatsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g laxfilé
3 msk rumsvarmt smör
1 riven skal av citron
1 msk fransk senap
1 msk honung
salt & peppar
250 g färsk bladspenat
1 schalottenlök
1/2 pkt saffran
3 dl crème fraiche
gröna salladsblad

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.

Blanda smör, citronskal, senap, honung, lite salt och peppar.

Grovhacka spenaten. Skala och hacka löken.

Fräs spenat och lök i smör i en gryta. Rör ner saffran och crème fraiche. Smaka av med salt. Låt puttra i ett par minuter.

Skär laxen i 4 st portionsbitar och grilla dem 3-5 min på varje sida.

Pensla smörblandningen på laxskivorna. Servera med gröna salladsblad och spenat- och saffransröra.