LCHF recept för Schackrutor

Varför inte vispa ihop lite shackrutor till helgen? Super goda och kan avnjutas för dig på LCHF-dieten.

LCHF Schackrutor
Portioner: 5 st
Tid: 30 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
1 ½ dl malda hasselnötter utan skal
30 gram smör
4-5 msk + ½ msk stevia strö
1 msk kokosmjöl
1 msk + ½ msk mandelmjöl
1 kryddmått vaniljpulver
2/3 – 1 msk kakao

Gör så här
Mal/mixa hasselnötterna till mjöl. Blanda mjölet med rumsvarmt smör, 4-5 msk stevia (efter smak), kokosmjöl och 1 msk mandelmjöl och vaniljpulver. Dela degen i två delar. I den första delen av degen blandar du i kakao och i den andra ½ msk extra mandelmjöl (så att degen inte blir för lös). Degen ska vara ganska fast, är den för lös kan du tillsätta lite mer mandelmjöl. Dela både den ljusa och chokladdegen i två delar var, så det blir totalt 4 delar.

Rulla varje del till längder på ca 15 centimeter. Lägg en ljus brevid en mörk och ovanpå en ljus ovanpå en mörk. Så att de bildar ett schakmönster! Skär längden i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut kakorna en aning. Se till så att du inte lägger kakaorna för tätt, då de komer smälta ut lite. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 7-8 minuter. Håll noga koll på kakorna, de blir väldigt fort klara och lättbrända. Låt kakorna svalna innan du rör dom, de är väl
digt mjuka när de är varma.

Chackrutor

Lite goda Chackrutor/småkakor till sommarens kaffekalas?

ca 24 st

Ljus deg:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
3 msk erythritol och 1/4 krm steva
3 rumsvarma ägg
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver

Mörk deg.
100 gram mycket mjukt osaltat smör
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
3 rumsvarma ägg
1,25 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Blanda degarna i två bunkar.
Mixa/vispa smöret med sötning.
Vispa ner ett ägg i taget till en smet.
Blanda torra ingredienser  och blanda ner dem väl i smeten.
Låt svälla någon minut.
Rulla varje deg till två jämnstora korvar.
Lägg en brun och vit bredvid varandra och motsatt över dem.
Rulla samman dessa fyra korvar och tryck samman att det blir en tjock fyrkantig korv, ca 25-30 cm lång.
Låt den vila kallt i 30 minuter.
Skär sedan skivor ca 1 cm tjocka och lägg ganska tätt på bakplåtspapperklädd plåt. Jämna ev  till dem så de är lite fyrkantiga.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 min.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,