Vill ni ha tips på världens enklaste och i allra högsta grad en vansinnigt god dessert? Tja, eller mellanmål eller picknick-fika, då ska ni prova detta!
Att vi dessutom tar tillvara på gamla torra brödkanter blir ett rejält plus i kanten, istället för att kasta.
Om ni gillar pannkakor, kanelbullar och fattiga riddare då måste ni bara prova, måste, måste, måste!!
Det jag har använt är kort och gott gamla torra brödkanter och pannkakssmet, ner med allt i en form, strö över socker och kanel och in i ugnen.
Smaken är sagolik, det blir fluffiga fattiga riddare att skära i rutor med rejäl smak av kanelbullar. Vill man så kan man ju dessutom sticka ner några äppelskivor så vips har vi en fullfjädrar äppelkaka också. Lika god ”nybakad” som kylskåpskall…
Det här behöver du :
Vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt…
Mängden här är inte så noga.
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
8 dl mjölk
4 ägg
en liten gnutta vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet och bakpulvret och vaniljsockret med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Vispa allt väl. Bryt brödet i bitar och blanda ner i smeten. Häll upp i en smord ugnsfast form. Strö över socker och kanel. Grädda i ca 20-25 min 200 grader.
Överbliven torr rostfranska och en halv baguette.
Riv brödet i bitar.
Häll ner i en smord ugnsfast form.
Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull (-78) ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs HÄR. Och en annan variant med bacon HÄR. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp.
En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!
Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte!
4 port
Det här behöver du :
1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra. Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.
Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.
Champinjon & lökstuvning puttrar…
Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.
Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.
Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
- Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tar minst 5 minuter.
- Tillsätt vaniljen och vispa lite till.
- Sikta mjöl och maizena ner i skålen och vispa tills alldeles slätt.
- Använd en stjärntyll i spritspåse för att sprits ut 24-28 kakor. Jag använde Wiltons 1M och gjorde lite rosor.
- Om du vill ha tydligt mönster på kakorna sätt in plåten i kylen tills de stelnat, man kan skippa detta moment.
- Baka ca 12 minuter till kanterna blivit ljust bruna. Låta kallna helt
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
- Värm mjölken med mjölet under vispning till det tjocknar.
- Fortsätt bubbla under 1 minut, detta gör att mjölsmaken försvinner bättre. Ta bort från värmen.
- Täck över med något för att förhindra skinn, och låt svalna helt annars riskerar du att smöret smälter.
- Vispa smör och socker i minst 10 minuter tills vitt och fluffigt. Ju mer du vispar desto slätare smörkräm.
- Tillsätt mjölkblandningen och vaniljextrakt.
- Vispa ytterligare 10 minuter till vitt och fluffigt.
Efter regn kommer solsken, det vet väl alla??
Och nu skiner solen igen precis som den ska efter en liten regnskur. Nu ska vi knata ut till vår lägereld!
Kryddiga korvar, potatissallad och grillat vitlöksbröd står på menyn, inte så tokigt alls!
Scan har ett fint sortiment nu av riktigt goda korvar, har hittat samma utbud i alla butiker jag besökt så de borde vara enkla att hitta. Chorizo är en favorit hos mig, mannen tycker den är för svag så han får väl tugga i sig ”Churrasco” med jalapeno, extra het – då blir han nog nöjd!
Ett riktigt gott aromsmör bjuder jag dessutom på ikväll. Det är busenkelt och vansinnigt gott att bre på grillade brödskivor, speciellt ett surdegsbakat lantbröd…
Aromsmör med vitlök, dragon och chili :
50 gram smör
2 msk olivolja
½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad dragon
2 finrivna vitlöksklyftor
1 liten näven finhackad persilja
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Låt smöret så ute i rumstemperatur så det blir mjukt. Tillsätt alla ingredienser och blanda ihop med en gaffel. Förvara i burk med tättslutande lock i kylskåpet eller frysen. Använd till grillad baguette, lantbröd eller som aromsmör till kött, fisk, kyckling.
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!
En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. Passar till precis ALLT, allt, allt!!
Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt!
Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.
Det här behöver du :
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök
Dressing :
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak)
1 knippe persilja
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.
Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.
Jag var tvungen att prova, och det blev helt bananas, galet gott! Knasigt och precis så ”kladdkakigt” och ”banankakigt” jag ville ha det! Visst kan man skiva ner banan i vanlig kladdkakesmet men jag ville ha båda sorters kaka i en och samma muffins så jag chansade.
Jag fick ut 16 st muffins av dessa två recept, beror lite på vilken storlek på muffinsplåt/formar du använder. Dessa är ”normalstora”.
Kladdkakesmet :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram mjukt smör
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ägg och socker. Rör ihop vetemjöl med kakaon, vaniljsockret och saltet. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till hälften.
Banansmet :
3 fula mosade bananer
125 gram mjukt smör
1 ägg
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten ovanpå kladdkakesmeten. Grädda i 175 grader ca 25-30 min.
Choklad och banan goes bananas!
Hälften kladdkaka, hälften banankaka!
Färdiggräddade efter ca 25-30 min.
Ställ muffinsarna på en tallrik och täck med plastfolié och låt svalna i kylskåpet så blir dom härligt sega och kladdiga!
“Vet du att de flesta av oss idag lider av allvarliga brister i kosten som inte kan åtgärdas förrän våra utarmade jordar får tillbaka sin rätta mineralbalans?”
Skriver Kostdemokrati i dag och det är Margareta Lundström som översatt denna fantastiskt viktiga artikel från Weston . A . Price Foundation.
LÄS VARJE STAVELSE I ARTIKELN!
Några uttdrag här nedan och några kommentarer här och där från mig.
”Ett alarmerande faktum är att livsmedel (frukt, grönsaker, spannmål) på miljontals hektar mark inte längre innehåller tillräckligt av vissa mineraler, svälter oss, oavsett hur mycket av dem vi äter. Sanningen är att våra livsmedel varierar enormt i värde, och vissa av dem kan inte kallas föda.” Dessa varningens ord är från ett Senats dokument (USA) från år 1936!”
Jordens mineralbalans var ett ämne av allvarlig nationell angelägenhet för mer än sjuttio år sedan, och det underskottet har påverkar oss, samtidigt som det stadigt blivit sämre tillgång på magnesium, efter våra farföräldrars generation.
Magnesium och andra näringsämnen minskar eller förstörs helt i processen efter skörden; vid hanteringen, vid kylning, vid transporten och lagringen även om alla dessa steg sker på ”rätt sätt.” Genom att köpa produkterna och sedan lagra dem i flera dagar i eget kylskåp fortsätter förlusten av näringsämnen, antingen produkterna är från stormarknaden eller din lokala odlare.”
-Gräslig läsning, just så behandlar vi ju våra grödor.
”Fluor i dricksvatten binder till magnesium, vilket skapar ett nästan olöslig mineral-förening som deponeras i skelettet, som gör det skört och ökar risken för frakturer.”
- Flour i drickvattnet och hur många borstar tänderna med flourtandkräm?
”Magnesium är ansvarigt för att omvandla vitamin D till den aktiva formen som gör att kalcium kan absorberas. ”
- Äter du relativt höga doser av vitamin D, ta då också ett magnesiumtillskott Bodystore/Holistic Magnesium eller Shopping4net/Holistic Magnesium.
”För en vanlig människa, är magnesiumtillskott ofarligt att experimentera med på egen hand, speciellt om du vet att du har symptom som kan relateras till magnesiumbrist eller är under extra stress och så vidare. Överskott av magnesium utsöndras i urin och avföring, och det vanligaste tecknet på för mycket magnesium är lös avföring.”
-Där kom svaret på frågan om ”experimentera” med tillskott av magnesium.
”Dr Carolyn Dean rekommenderar att du tar din första dos tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen, dessa motsvarar de tillfällen när magnesium är lågt i kroppen. Är det bara en tillfällighet att dessa tillfällen av låg magnesiumhalt och låg energi också motsvarar kulturella ritualer som 11-kaffe och 3-kaffe?”
- Precis så gör jag tar halva dosen på morgonen och nästa sen eftermiddag/kväll. Jag tar 4 kapslar av Holistics.
I artikeln längre ner kan du se kostkällor till Magnesium. Är du osäker forska vidare själv!
Äter du helt mejerifritt bör man nog ta ett kalcium/magnesium tillskott istället, detta får man också forska vidare i själv.
Drömmer du om en härligt seg, chokladiga, söt kaka till kaffet? Eller till ett glas iskall mjölk? Då ska du prova den här rulltårtan! Går blixtsnabbt att baka och är färdig att serveras inom en halvtimme. Som fyllning har jag istället för smörkräm använd Nusica hasselnötscréme, vit och mörk. Lite som Nutella fast den här är godare.
Rulltårtan kan med fördel serveras med färsk frukt för att bryta av det söta en aning. Förvarar du den i kylskåp i plastpåse eller folié blir den ännu godare dan efter då den lyckas förvandla sig själv till kladdkaka deluxe. Smaka!! Men bara en liten bit…
Det här behöver du :
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1½ tsk bakpluver
½ dl kallt vatten
ca 150 gram Nusica hasselnötscréme
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Rör ihop mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vänd försiktigt med slev, inte vispa. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 10 min i 225 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret med vatten eller lägg en blöt handduk ovanpå så lossnar det lätt. Låt svalna något. Bred på nötcrémen, valrfi mängd. Det behövs absolut inte mycket. Det underlättar om den får stå i rumstemperatur ett par timmar innan annars kan du klicka över i en skål och röra den mjuk innan du brer på. Rulla ihop från långsidan och lägg skarven nedåt.
Förvara den inplastad i kylskåp så blir konsistensen som kladdkaka efter 1 dygn.
*Tips!
Rör ut nötcrémen med några droppar kallt kaffe så får du en lite mer vuxen smak.
En stor burk (360 gram) kostar runt 10kr på Citygross.
Bred på nötcrémen medan rulltårtan fortfarande är något ljummen.
Skär i skivor och servera till kaffet eller ett glas mjölk. Färsk frukt eller fruktkompott passar bra till.
The post Chokladrulltårta med hasselnötscréme appeared first on Kryddburken.se.