Gör din egen färskost
I måndags hade jag och Therese Renåker vår kombinerade bokrelease och vernissage på Ecocaféet i Östersund.
En riktigt trevlig tillställning där vi bjöd på en god regnbågsröra på Spröda frökex från Huså Bröd och till det kombucha, kyld i Wonderbag.
Färskosten med varmrökt regnbåge från Börtnan hade jag beställt hos Osterian af Jemtland, den blev väldigt bra till de nya frökexen med nässla, libbsticka och vitlök.
På kardemummakexen hade vi Ecocaféets lingoncrème, gjord på mixade lingon, dadlar och apelsinolja, en mycket lyckad smakkombination.
Här nedan får du receptet på min färskost gjord på fjällfil.
Smula ner lite varmrökt fisk, dill och gräslök i den så får du en liknande röra som Osterians.
Bor du närheten av Östersund så missa inte Therese föreläsning om hur vi kan hantera vår stress i morgon torsdag 31/8 kl 18.30, även den på Ecocaféet.
Här kan du läsa mer och köpa biljett på Studieförbundet Vuxenskolan.
Färskost
½ liter fjällfil
½ dl crème fraiche
Havssalt
Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.
Häll i kaffefilter och ställ i kylen att rinna av över natten.
Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.
Smaksätt till exempel med: Pepparrot, gräslök, vitlök, örter, chili, kardemumma, kummin, valnötter, svartpeppar, soltorkade tomater, oliver eller ät den bara naturell med lite flingsalt.
Till den på bilden hade jag 2 msk riven pepparrot, 2 msk finhackad gräslök och flingsalt i min.
Här några bilder från vår bokvernissage, Therese enkaustiktavlor hänger kvar hela september på Ecocaféet.
Vill du köpa min kokbok Gammaldags husmanskost så finns den här.
Therese tavlor hittar du på AllMyTesign.
Stressa av…
Sommaren är en tidpunkt när många verkligen kopplar av och stressar mindre än vanligt.
Men efter semestern brukar det gå på för fullt igen, då kan det vara bra att lära dig hur du hanterar stressen i ditt liv bättre.
Den 31 augusti på Ecocaféet i Östersund är det dags för nästa föreläsning med Therese Renåker.
Då blir det några intressanta timmar om hur du skapar mindre stress i din tillvaro.
Jag finns med på ett hörn som vanligt och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex från Huså Bröd och något gott ur Wonderbag.
Läs mer inne hos Therese i länken ovan, hoppas vi ses
Jämtländska pärlor
Efter en lång period av boende i Stockholm, är det nu dags för en sommar i Östersund.
Jag håller på att förbereda fotograferingen inför min nästa kokbok, den här gången tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, och då behöver jag ett större kök än det lilla pentry vi har i ettan därnere.
Lennart är nu uppe några veckor så vi har lite semester tillsammans, innan jag sätter igång med kokboken.
Vi har passat på att fara runt och besöka olika sevärdheter runt Storsjön, det finns många fina ställen att upptäcka.
Vädret har varit tämligen ogästvänligt de senaste dagarna,halv storm på Storsjön.
Det var riktigt spännande att åka bilfärjan mellan Norderön och Håkansta i torsdags, har aldrig varit med om att en färja gungat så kraftigt.
Vi har blivit mycket trevligt bemötta på de caféer vi tittat in på efter vägen, för en kopp värmande kaffe och te.
Några av de fikaställen vi besökt är Jordgubbscaféet på Rödön, Hoverbergstoppen, Ecocaféet och Frösövallen.
Det blev även ett varmkorvstopp en dag, Berliner Schnitzelstuga i Ytterån har en fantastiskt god, egentillverkad bratwurst, som vi fick med oss i små lådor att njuta av vid Storsjöns strand.
Böneffekt och reklam för goda saker
Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor?
Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt.
Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det.
Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv”
Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår.
Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt.
Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle.
De har lyckats förändra sina liv helt och hållet tack vare att lägga till lite bönor i kosten.
De flesta bönor innehåller en hög andel resistent stärkelse, en form av kolhydrater som inte tas upp förrän i tjocktarmen, där de blir till mat till de goda bakterier som lever där.
En bra tarmflora pratas det väldigt mycket om idag och hur viktigt det är för att immunförsvaret ska fungera optimalt.
Nu visar den här boken att det även är bra för diabetiker och att bönor därmed kan ingå också i en lågkolhydratkost, typ LCHF.
Precis som Annika Dahlqvist genom sin föreläsning i Östersund för 8 år sen fick mig att lägga om kosten helt, så har Patriks historia och engagemang nu fått mig att göra ytterligare en förändring.
Du som följer inläggen härinne har kanske sett att jag gjorde en stor förbättring av min hälsa även för 1½ år sen, när jag började lägga till benbuljong i min vardag.
Värken och stelheten i höfter och axlar har nästan helt försvunnit, så nu kändes det som ett bra läge att arbeta vidare på att stärka min kropp.
Under de sex veckor som jag nu lagt till 1-1½ dl bönor (fördelat på tre mål) i min dagliga mat så har det hänt en hel del positivt.
Jag började lite försiktigt med ett par matskedar tillsammans med maten, efter en vecka hade magen vant sig och mådde gott.
De nattliga värmeböljor, vallningar, som följer i klimakteriets spår har upphört, jag fick dem för ca 2½ år sen när jag fyllt 53.
Krypningarna och kramperna i min nervskadade fot som jag drogs med på kvällarna är också borta.
En annan positiv följd är att den vätska jag samlat på mig under det senaste året runnit av mig, jag har blivit lite slankare och fastare i kroppen på kuppen.
Den hjärndimma som förut, trots ett högt fettintag, kunde bli lite besvärande när jag var tom på bränsle är borta, nu är jag fylld av energi i många timmar.
Jag har också fått betydligt mer ork till långa promenader, känner mig starkare i både ben och kondition.
Patrik och Maria har styrketränat mycket under den tid de ätit bönor, det har också en väldigt positiv effekt på blodsockret och insulinet.
Här kan du läsa en artikel om boken i senaste Allas och om Maria som gått ner fantastiska 40 kilo med hjälp av bönorna.
Här en artikel om paret i Laholmstidningen, där jag också lånat bilden.
Eftersom jag har fibromyalgi passar lugna sjukgymnastikrörelser och stärkande långpromenader i skog och mark bättre än tung styrketräning.
Att vistas i skogen är inte bara motion för mig, det är väldigt bra även för själen.
När jag var i Säffle bodde jag riktigt bekvämt mitt ute i naturen, på vackra Krokstad Herrgård.
Campingliv tillsammans med många andra i stugor är inte riktigt min grej, så det var fint att det fanns ett så här bra alternativ i närheten av Duse Udde, där de flesta långväga gäster bodde.
Eftersom jag var i Säffle som representant för Huså Bröd som bakar min frökex, så blev det tidigt i säng på kvällarna.
Jag är också sen några år Sverigeambassadör för Sydafrikanska Wonderbag, det var väldigt roligt att få visa upp den klimatsmarta långkokningsbagen för så många intresserade.
Det är mycket givande för mig att prata med alla bloggläsare och andra matintresserade under såna här dagar.
Men det tar också på krafterna så ordentligt med mat och nattvila är nödvändigt för att jag ska orka med de långa dagarna, så nattsudd går bort.
Jag njuter istället för fullt av tidiga morgnar med en lugn promenad och en lång frukost, Krokstads egenhändigt rökta skinka smakade ljuvligt.
Vill du läsa mer om LCHF-campingen så titta in här hos Marie Norder-Aspholm för en recension av de 10 föreläsarna i inlägget LCHF Event 2017 – det bästa någonsin.
Jag håller med Marie, eventet höll mycket hög klass med en bra bredd på ämnena.
Jag brukar ha svårt att lyssna på så många föredragshållare men den här gången var öronen på helspänn.
Jag lagade under mina många år som kock olika bönsallader och röror som serverades på restaurangernas lunchbuffé, så nu är det riktigt roligt att friska upp dem ur minnet.
Idag får du recept på den bönsallad jag och Lennart oftast ätit under den här tiden och några inspirationsbilder på vad vi ätit den till.
Lennart har också blivit slankare under de senaste veckorna och fått mer ork, så vi har tagit långa promenader runtom i Stockholm, ofta med picknicklunch på någon vacker plats.
Jag serverar ofta salladen kall tillsammans med maten, ca 2-3 matskedar per måltid.
Häromdagen stekte jag bönorna med strimlad lök och bacon, det blev ett gott tillbehör till en sallad med viltfångad lax.
Bönsalladen är också god som smaksättning i en köttgryta, soppa eller bara blanda ner i en äggröra.
Den nötfrukost vi ätit under de senaste åren har nu blivit halverad och istället fått sällskap av bönor och ägg, vi håller oss mätta länge på det.
För mer böntips så finns det en del recept i boken, fler kommer förstås även från mig framöver.
Bönsallad
1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g
1 dl mild ajvar relish, stark om du gillar hetta
2 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk örtsalt
ev 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast
Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.
Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.
När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.
Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.
Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.
Jag tar ofta med maten ut på picknick i min mini-Wonderbag, som bilden ovan från Waldemarsudde förra söndagen.
Den fungerar både som varmhållare för en gryta eller som kylbag till kycklingen, som på bilden lite längre upp.
Klicka på bilden nedan så hittar du recept på en mungbönssallad som jag lagade i Wonderbag i vintras, då jag först blev tipsad om bönornas hälsosamma effekt av Lars-Erik Litsfeldt.
Den varsamma tillagningsmetoden gör att bönorna behåller sin spänst, bra för oss som har svårt för mjöliga bönor.
Ann Fernholm bjöd på min sallad vid Smarta Diabetikers event för Kostfonden i våras.
Lämna gärna ett bidrag till Kostfondens forskning, så fler kan få en bättre hälsa med hjälp av mat istället för mediciner.
Den forskningen behövs verkligen, så fler inte behöver riskera att bli blinda på grund av felaktiga kostråd, som det så olyckligt blev för Patrik.