Amerikansk snabbmat, Sawgrass Mills och Matkärlek
Hemlagad amerikansk brunch med ekologisk kalkonkorv, kokosoljefriterad sötpotatis, ägg, champinjoner, tomater, smör, salsa och sallad...

Hemlagad amerikansk brunch med ekologisk kalkonkorv, kokosoljefriterad sötpotatis, ägg, champinjoner, tomater, smör, salsa och sallad…

Njutbar Junkfood

Torsdagen tillbringade vi med en annorlunda utflykt. Det blev en tur till Amerikas största shoppingmall, Sawgrass Mills.

Det var häftigt att se ett så stort varuhus, det var som en större flygplats.

Allt du kan tänka dig, och inte tänka dig, finns att köpa där.

Sawgrass Mills

Om hunden själv får välja, så hoppar han nog över de här kläderna...

Om hunden själv får välja, så hoppar han nog över de här kläderna…

Gigantiska akvarier på Rainforest Café...

Gigantiska akvarier på Rainforest Café…

Chokladdoppade jordgubbar på Godiva...

Chokladdoppade jordgubbar på Godiva…

Jag har aldrig varit så värst intresserad av shopping av kläder, smycken och prylar, så vi handlade bara med oss lite mat hem från Target.

Det blev en lång utflykt, eftersom lokalbussen till Sawgrass Mills tog hela 1½ timme i förmiddagsrusningen.

Vi bestämde oss för att äta lunch på nåt av de otaliga snabbmatsställena som finns överallt i gallerian.

Vi gick runt och tittade på de flesta, men tyvärr var standarden på maten där inte lika bra som på restaurangerna inne i Fort Lauderdale.

Här var det mest junkfood av sämsta slag som fanns att välja på, det var inte mycket som kunde anpassas till glutenfri LCHF…

Men till slut hittade vi Kelly’s Cajun Grill, som gjorde en riktigt god Ceasar Salad åt oss, med Bourbon Chicken och utan brödkrutonger.

Ceasar Salad med Bourbon Chicken på Kelly's Cajun Grill...

Ceasar Salad med Bourbon Chicken på Kelly’s Cajun Grill…

Den var väldigt väl tilltagen och kycklingen smakade riktigt bra, om än lite söt.

Här hittar du ett recept på Bourbon Chicken hos Tommy Tappar, helt utan socker.

Jag fick mail häromdagen från Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek, med ett erbjudande till mina läsare, du får nu prova 3 nummer av tidningen för bara 99 kr.

Du behöver inte uppge någon rabattkod, för jag har inget ekonomiskt samarbete med tidningen.

Skickar du in prenumerationen före 9 november, så hinner nästa nummer med julmatsinspiration komma hem i brevlådan.

Det ska bli extra roligt att läsa det här numret, det innehåller ett reportage om mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Smakäventyret : Att lära små barn äta mat (häftad)

Ann Fernholm intervjuas om sin nya bok Smakäventyret.

Det är en bok som jag tror och hoppas kommer att dyka upp i många julklappspaket hos nyblivna föräldrar, ta en titt på den om du känner några såna.

Jag medverkar också i tidningen på ett litet hörn.

MAT_omslag-6_klar

När vi kom hem från shoppingturen gick vi ner till vår favoritplats vid Atlantstranden med en kopp kryddkaffe och frökex från Huså Bröd, med ekologisk cheddar och smör på.

Det är nyttig snabbmat helt i min smak :)

Där njöt vi en lång stund av lugnet med sällskap av en fiskgjuse, som skickligt hämtade sin snabbmat i strandkanten.

062

Kaffe med frökex från Huså Bröd


Mjuk chokladkaka med smörkrämsfyllning
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Älskar du drömrulltårta, ja då kommer denna bli din favorit!
Mjuk chokladkaka med smörkrämsfyllning…. kan det bli mer LCHF?
En utav de populära recepten från mig i Expressens LCHF juni-nummer!
Håll till godo!

ca 16 bitar

Kakan:
150 gram osaltat smör
7 ägg
2,5 dl grädde
4 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 2 dl strösocker)
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber

1 dl kakao
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Smörkräm:
500 gram rumstempererad osaltat smör
250 gram cream cheese
5 msk bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
2 st vaniljstång frön

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
Vispa äggen ordentligt fluffigt flera minuter, häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan ner dem väl ner i smeten.

Klä en rund smord springform ca 15 cm i diameter med bakplåtspapper och se till att pappret sticker ovanför kanten ca 5 cm. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 50 min, Känn med sticka så chokladkakan är torr och färdiggräddad. Låt den svalna helt.
Dela sedan botten i 4 delar.

Smörkrämen:
Vispa kraftigt mycket mjukt smör,vitt och fluffigt. Tillsätt sötning och vispa kraftigt. Tillsätt creamcheese och vaniljfrön och blanda till en jämn och fin smet.

Montering:
Bred ett rikligt lager smörkräm mellan varje botten och sedan ett rikligt lager runt om och ovanpå.
Garnera med några jordgubbar.

Tips: Sjunker kakan lite på mitten så låt överdelen vara botten eller skär bort överflödig kant att den blir plan.
Även här går tårtbotten att frysa, skiva den och lägg smörpapper mellan bottnarna.
Ta fram dem och dela upp dem så tinar de fort!
Kan också bakas i större springform 22-24 cm kakan blir då lägre.

 

Jordgubbar på 3 sätt
Jordgubbskaféet på Rödön

Jordgubbskaféet på Rödön

Besök på Jordgubbslandet

Nu har de jämtländska jordgubbarna äntligen mognat, det tog lite extra lång tid den här kyliga sommaren.

Jämtgubbar har en speciellt god smak. Det är ljust långt in på nätterna, så gubbarna får maximalt med sol och ljus när de mognar.

En del som äter LCHF utesluter alla bär ur sin kosthållning.

Jordgubbar är en av de njutningar som jag absolut inte skulle vilja vara utan.

För mig fungerar det riktigt fint att äta dem som dessert eller tillbehör till en måltid.

Jag drar hellre ner på de alkoholhaltiga dryckerna eller mörk choklad och gläds åt vår korta bärsäsong.

Jordgubbar

Idag får du 3 olika varianter på temat jordgubb, två sallader som tillbehör till maten och en liten vaniljparfait med jordgubbar som avslutning på en god middag.

Bor du i Jämtland och vill njuta av nyplockade jordgubbar eller plocka själv, så kan du ta en tur till Jordgubbslandet på Rödön.

Jag och mamma var där och köpte varsin låda nu i helgen, den smaken på jordgubbar får man aldrig på dem som kommer från sydligare delar av landet.

Först ut bland mina 3 recept här nedan kommer ett fräscht tillbehör till en grillmiddag.

Vill du ha fler tips så får du gärna köpa min kokbok Grillmat LCHF, den hittar du här för endast 129 kr.

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Sallad med jordgubbar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Jordgubbssallad med basilika

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Getostsallad med jordgubbar

Jordgubbssallad med getost, rosmarin och citron 2 port

Några salladsblad, jag hade romansallad

100 g getost

6 jordgubbar

Strimlat skal av ½ ekologisk citron

1 msk finhackad rosmarin

3 msk 0livolja

1 msk mörk balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt två tallrikar. Smula över osten och lägg på delade jordgubbar.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö det över salladen.

Avsluta med att ringla över generöst med olivolja och vinäger.

Vaniljparfait med jordgubbar

Vaniljparfait 4 små port

1½ dl grädde

2 äggulor

½-1 msk honung eller annan sötning

ca ½ tsk vaniljpulver

Vispa äggulor och den typ av sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver, men inte alltför hårt för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små koppar eller glas. Dubbla satsen om du vill göra en större form.

Ställ i frysen några timmar. Jag tar fram parfaiten och ställer i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Ett fjärde tips att äta jordgubbar och kanske det godaste, solmogna gubbar naturell :)

Picknick med jordgubbar

Jordgubbspicknick på Isön, Storsjön


Körsbärs-tider och tips på recept!

körsbär_recept_tips
Dagens skörd! 😛
Stora, fina körsbär bara att frossa i och vi har inte ens plockat av en fjärdedel av träden hemma hos mamma så mer kommer det att bli! De mörkröda är lite surare och passar otroligt bra till sylt, pajer och i kakor. De gulröda är sötare och allra godast att äta som dom är men också lite mjukare så dom kokar jag ofta kräm på.

 

Här kommer några tips på vad ni kan göra mer era körsbär i sommar!

 

körsbärspaj pannacotta_körsbärspannacotta
Små körsbärspajer, recept HÄR!

Körsbärspannacotta, recept HÄR!

 

clafoutis körsbärskräm
Clafoutis, recept HÄR!

Körsbärskräm, recept HÄR!

 

körsbärscupcakes_muffins_körsbärssylt rulltårtsbakelser_jordgubbar
Körsbärsmuffins med cream cheese-frosting, recept HÄR!

Rulltårts-bakelser med jordgubbar och körsbär, recept HÄR!

 

Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Nektarin o jordgubbssallad med melon & mynta

jordgubbssallad_melon_nektariner_myntadressing
En läcker och somrig fruktsallad med fräscha jordgubbar och nektariner tillsammans med honungsmelon-kulor är något som verkligen inte sitter fel en varm sommardag! 😛
Den svalkande dressingen med mynta sätter pricken över i:et och det blir en gudomligt god och fräsch sallad.

Mynta-dressing : 
1 knippe färsk,finhackad mynta
1 dl creme fraiche
3 msk florsocker
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka myntan och rör ihop med övriga ingredienser. Servera till fruktsallad. Här valde jag jordgubbar och nektariner som jag skar i mindre bitar och honungsmelon som jag tog ut kulor ur med ett kuljärn.

fruktsallad_mynta_dressing_melon_jordgubbssallad_nektariner

Nektarin o jordgubbssallad med melon & mynta

jordgubbssallad_melon_nektariner_myntadressing
En läcker och somrig fruktsallad med fräscha jordgubbar och nektariner tillsammans med honungsmelon-kulor är något som verkligen inte sitter fel en varm sommardag! 😛
Den svalkande dressingen med mynta sätter pricken över i:et och det blir en gudomligt god och fräsch sallad.

Mynta-dressing : 
1 knippe färsk,finhackad mynta
1 dl creme fraiche
3 msk florsocker
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka myntan och rör ihop med övriga ingredienser. Servera till fruktsallad. Här valde jag jordgubbar och nektariner som jag skar i mindre bitar och honungsmelon som jag tog ut kulor ur med ett kuljärn.

fruktsallad_mynta_dressing_melon_jordgubbssallad_nektariner

Plocka fläderblommor och koka saft

fläderbuske_fläder_fläderblommor_äkta Jag hoppas ni alla haft en fin midsommar med god mat, firande och härligt sällskap! Här har långbordet stått uppdukat i garaget i helgen med tanke på vårt ”fina” sommarväder med regnskurar titt som ätt. Men himla mysigt har vi haft ändå! 😉

Jag har fått många frågor och mail i helgen om fläder och flädersaft och hur man vet att man hittat just äkta fläderträd och inget annat så jag tänkte visa er lite bilder och goda recept på saft.

Här på Öland blommar flädern just nu och träden är enkla att känna igen med sina stora cream-vita och platta blomställningar med små vita blommor och ljusgula ståndarknappar. Bären är svarta.

Druvflädern och sommarflädern som är giftiga har mer ”druvformad” blomställning och gulgröna blommor och röda ståndarknappar. Bären är röda.

äkta_fläder_fläderblommor
När du plockat en blomställning ska du kunna ställa den upp och ner utan att den ramlar, det brukar vara ett känt tecken på äkta fläder då blommorna växer som en konformad plattform.

fläder_fläderbuske
Hemma hos oss har vi några träd och buskar med fläder, blir en fin skörd som räcker till en hel del saft.

Recept på min godaste flädersaft : 

fläder_flädersaft   fläder_flädersaft_fläderblommor flädersaft_glasflaskor_loppis
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

Blandad sommar och flädersaft : 

flädersaft_blandsaft_recept  koka_saft_flädersaft_blandsaft

ca 8 – 10 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

rabarbersaft_syren_saft_recept
Rabarber & syrénblomssaft, recept – klicka HÄR!

koka_saft
Körsbärssaft, recept – klicka HÄR!