Diabetessemla på nyhetsmorgon!

Diabetessemla- LCHF semla - Glutenfri semlaSom jag berättade så ringde man mig från Tv4 Nyhetsmorgon på måndag eftermiddag precis efter jag hade medverkat hos Lotta Bromé, man undrade om min semla och om den var bra för diabetiker, man ville gärna lägga ut ett recept på just en semla som diabetiker kan äta. Min semla är ju perfekt för alla diabetiker (och glutenintoleranta också).

Nu så kan man då hitta min lilla supersmarriga semla på Recept.nu under Nyhetsmorgons recept (från den 12/2-13). Där har den fått det fina namnet Diabetessemla!
Tyvärr ingen bild, men vad  gör det.

Hoppas jag kan få lov att få komma och baka i nyhetsmorgon någon gång och visa på allt gott man faktiskt kan baka, som även alla diabetiker kan äta och för den delen alla de med glutenintolernas också.
Vore kul att överraska programledarna med även för dom goda bakverk… ;)

Det vore också på tiden att det uppmärksammas att man numera faktiskt kan baka både bröd och bakverk så gott som utan kolhydrater!
Att alla dessa bröd och bakverk är hälsosamma på riktigt för alla!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan

ravioli_vitlök_champinjoner_färska
Gokväll alla fina! 

Ja, det är ju alla hjärtans dag idag, vare sig du eller ni firar den eller inte skänker jag er en extra varm tanke idag bara för att jag tycker om er så mycket och det är så kul när ni kommenterar och engagerar er! Jag är väl inte tipp-topp-piggelin med min hand, den värker ännu efter 3 veckor o MR-röntgen är planerad o gipset är kvar så jag tar allt i min egen lilla takt,, ibland går min egen lilla takt för fort och då får jag väl skylla mig själv när handen protesterar mot mig…

Hur som helst så älskar jag att läsa era kommentarer och det är jättekul om ni skriver nån rad, följer mig på bloglovin, facebook eller instagram ”Kryddburken”… Jag finns lite överallt! :-P

Dagens recept är nåt så busenkelt som färsk ravioli! Så vansinnigt gott och hundra gånger bättre än burk-ravioli. Till dessa har jag bara smörstekt färska champinjoner med vitlök och så lite färsk timjan. Enklare, godare kan de inte bli! Ska bjuda på lite ”alla-hjärtans-dag-bilder” lite senare. Hoppas ni alla haft en fin dag o kväll. Stor kram till er…

2 port
Det här behöver du : 
250 gram färsk ravioli (ica selection)
100 gram färska champinjoner
Salt & peppar
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att pensla bort smuts från champinjonerna. Skär i skivor. Hetta upp en stekpanna på hög värme och lägg i svampen. Låt champinjonerna få vätska ur sig och krydda sen med salt och peppar. Tillsätt, pressad vitlök och en klick smör samt finhackad persilja.

Koka raviolin enligt förpackningen. ringla över en god olivolja, strössla över färsk timjan och blanda med de vitlöksfrästa champinjonerna.

ravioli_svamp_champinjoner_färsk
Den här färska raviolin kan jag verkligen rekommendera, 250 gram låter inte så mycket till 2 portioner men tro mig, det gör de! Grymt god fyllning med tomat, mozarella och basilika. Prova!! ;-)

färsk_ravioli_ica_selection
Stora härliga raviolikuddar som INTE kokar sönder!

vitlöksfrästa_champinjoner
Smörstekta champinjoner med vitlök och persilja. Tillsammans med färsk ravioli och timjan… Ni anar inte hur gott det är! Och enkelt! :-P

The post Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan appeared first on Kryddburken.se.

Kyckling, röd paprika och philadelphiaost

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika

Nu ska ni få se! Jenny (Jennys matblogg) och jag har kokat ihop en liten utmaning till oss själva, det är ingen tävling eller prestige av något slag, bara en kul grej. Man måste liva upp även matbloggsvärlden ibland och detta är verkligen grymt roligt! Kanske nånting andra matbloggare kan ta efter, varsågoda i så fall! ;-)

Jenny har valt TRE ingredienser som ska ingå i en varmrätt vi ska laga. Självklart får vi använda övriga ingredienser som våra skafferier & kylskåp erbjuder. Inläggen publiceras samtidigt här och nu och ingen av oss vet vad den andra har lagat! ;-)

De tre ingredienserna är som rubriken lyder; Kyckling, röd paprika & philadelphiaost! 

Nästa vecka, samma dag, samma klockslag kör vi en uppföljare; Dessert förstås!
Då är det jag som väljer de tre ingredienserna och Jenny & jag publicerar våra recept på respektive blogg precis som idag. :-P

Jennys recept hittar du här >>

röd_snackpaprika

Här kommer nu min version :

~
Kycklingröra med rostad
paprikacreme & philadelphiaost
Bakad potatis
~

4 port
Det här behöver du :
4 bakpotatisar
1 helstekt kyckling i ugn ca 1,3 kg
2 röda snackpaprika
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar
1 stor ask philadelphiaost (300 gram)

Kycklingen : 
1 hel, färsk gårdskyckling ca 1,3 kg
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till. Låt den kallna, bena sedan ur köttet.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.
Mosa paprikaköttet med D´Elidas chilisås, honung, salt & peppar. Rör ihop med philadelphiaosten.

bakpotatis

Bakad potatis : 
Baka potatisarna i ugnen, helst utan folie för att få ett knaprigt skal, ca 1 timme i 200 grader. Känn med sticka om potatisen är helt färdig.

grilla_paprika_ugn
Skölj och kärna ur och ta bort de vita ”väggarna” i paprikorna. Halvera och lägg dom med skinnsidan uppåt.

grillad_paprika_i_ugn
Grilla i ugn på 250 grader ca 10 min tills paprikorna fått svarta blåsor.

skala_grillad_paprika
Lägg över i en skål, täck med plastfolie och låt stå tills de har svalnat. I och med att du stänger inne värmen och ångorna behålls smakerna och du kan enkelt dra loss skinnet när de svalnat.

philadelphiaost_recept_med_grillad_paprika_kyckling
De tre ingredienserna klara att ”monteras”.

grillad_paprika_philadelphiaost
Rör ihop den mosade paprikan med philadelphiaosten.

kycklingröra_grillad_kyckling_paprika_philadelphiaost
Vänd ner det urbenade kycklingköttet.

bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika
Fyll rykande heta bakpotatisar med kycklingröran! Ringla över olivolja och servera med en  god sallad och lite extra paprikapulver på toppen. :-P

The post Kyckling, röd paprika och philadelphiaost appeared first on Kryddburken.se.

Utlottning av boken Baka matbröd med LCHF!

böckernaTänker göra om den utlottning som jag gjorde vid denna tiden förra året för bakboken fast nu med Brödboken.
Det jag vill be er om ni som nu redan har boken Baka matbröd med LCHF och hunnit baka något ur den,
är att göra en kort recension av den på de tre olika internetbokhandlarna
BOKUS och BOKIA och Adlibris

Ni får en lott var för varje recension, dvs skriver du bara på Bokus så blir det en lott, väljer du alla tre deltar du med tre lotter osv.

* När du skrivit din recension mailar du in den till mig och berättar på vilka ställen du lagt dina recension. Vinnarna underättas sedan dels via mail och också på bloggen.

Ju fler recensioner ju fler böcker lottas ut!

Jag kommer dra lott först onsdagen den 13/3 så alla har en månad på sig att baka och få en uppfattning om recepten och hur boken upplevs med bilder osv lär ni se med en gång ;) .
Jag kommer givetvis att påminna igen så ingen glömmer av att det pågår denna utlottning.

Några få undrade förra gången varför jag lottade ut samma bok till de som redan uppenbarligen har en…

Jo, min tanke är som så att man kanske vill ha två, en på landet eller man vill ha en och ge bort till bättre behövande, eller en att baka ur och en som aldrig blir kladdig och därför kan tjäna som prydnad i köket ;) + att de som gjort sig omaket att förboka och därför är tidiga med att baka ska premieras med denna möjlighet att få ett ex till av brödbok eller bakbok.

Men då jag är lyckligt lottad och numera givit ut två böcker så låter jag vinnaren välja om han/hon vill ha brödbok eller bakbok!

* recensioner som inte mailas in till mig kan inte delta.

Lycka till och tack!

 

Bloggar etiketter: ,

Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?!

fettisdag_semlor_pannkakor_pannkakssemlor

I år infaller både fettisdagen och pannkakans dag just idag den 12 februari! Så vad blir det då om inte en pannakaks-semla? Så måste de ju bli liksom… :-P

Jag gjorde en pytteliten pannkakssmet på mjöl, mjölk, en gnutta bakpulver, lite vaniljsocker och ett ägg, gräddade i stekpanna på låg värme, en tjock, fluffig pannkaka som jag lät svalna, fyllde med hallon/vispad grädde. Rullade ihop, skar i ca 2 cm tjocka ”rulltårtsbitar”, spritade grädde, satte på ett lock av semlebulle och pudrade över florsocker! Faktiskt väldigt gott och det höll resten av ingredienserna,… jag menar familjen  med om också! ;-)

5 st små pannkaks-semlor
Det här behöver du :
1 tjock, fluffigt gräddad pannkaka
Hallon + vispad grädde
Vispad grädde till att spritsa med
Lock av vetebulle
Florsocker att pudra över

pannkaka_semla_pannkakssemla
Pannkaka + semla = pannkakssemla! ;-)

pannkaks_semlor_semla_pannkakans_dag_fettisdag_semlor
Små, välsmakande, lite annorlunda semlor… Men det kan  väl inte bli annat när dom kör ihop allt på en o samma dag! :-P

The post Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?! appeared first on Kryddburken.se.

Stockholm, Bonnier fakta och Lotta Bromé

Ja så har jag landat efter denna stora upplevelse av i första hand Lotta Bromé!
Vill någon lyssna när jag babblar i radion med Lotta så kan man göra det här ett tag till framöver.
Det var nervöst ända fram tills jag kom in på radiohuset och blev mött av Louise Terling Lottas reporter.
En helt underbar tjej som mötte mig med stort lugn och intresse, och framförallt ingav hon mig lugn och självförtroende. Att hon också äter LCHF gör ju inte saken sämre. Vi hade alltså mycket att prata om. KUL!

Lotta var fantastisk att möta! Samma där ett lugn och ”det här kommer bli bra och kul” var det hon förmedlade mig. Jag hadde ju också bakat Valnötskubben för att hon skulle få en smakbit. Lotta började gensat mumsa på brödet, som ju inte kan ha varit ”hur gott som helst” eftersom den breddes i går eftermiddag och fraktats genom 1/4 av Sverige… Här finner ni P4 extras hemsida med recept på brödet.

Dagen började ju annars med ett möte på mitt förlag, Bonnier Fakta. Där satt jag och väntade i foajén på Charlotta för att äta lunch och prata brödbok. När man sitter  där så känner man att man väntar ”ståndsmässigt” ;)
Bonnier FaktaSedan efter radiointervjun gick resan vidare med taxi till Sthlm C och där fick jag ett samtal mitt i allt oväsen från Nyhetsmorgon (tv4).
man ville ha ett semle-recept som var bra för diabetiker och undrade över mitt och ville lägga det på sin hemsida… nu hittar jag inte receptet på deras sida så vad som händer med det… vet jag inte. Men kul att bli uppringd var det ju!
Om du läser detta så hör gärna av dig igen, vill gärna veta hur det gick!

Chokladsemlor – LCHF

ChokladsemlaI dag är det fettisdagen och då äter ju alla semlor…
Här ska jag bjuda på chokladsemlor så
de stora chokladnördarna ska få sitt…

4 chokladsemlor eller 6-8 st små

4 ägg
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
2 msk kakao
1,5 msk bakery+ sötning
2 tsk bakpulver

Mandelmassa:
1,5 dl skållade skalade mandlar och sedan malda gärna med 1 bittermandel i ( 150 g mandelmjöl)
1 msk grädde eller vatten
1,5 msk bakery+ sötning
+ 40 riven mörk choklad 90%

2 dl grädde
1 msk kakao
ev 0,5 msk bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa ägg fluffigt i några minuter. Vispa ner smält smör och grädden väl.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten, låt svälla några min.
Forma med lite blöta händer 4 bullar, tryck inte ihop dem för hårt.
Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Gör du 6-8 st minska gräddningstiden.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Mandelmassan kan förberedas och den kan också frysas. Vispa malda mandlar med sötning i några minuter i en matberedare med knivar. Ta i grädden/vatten till lämplig konsistens. Förvaras svalt eller frys. Riv den grovt och blanda den väl med riven choklad och ta i ev lite mer grädde för rätt konsistens.

Vispa grädden med kakao och ev sötning.

Skär av ett lock på bullen och bred chokladmandelmassan rikligt på den undre delen av bullen. Bred eller spritsa ut chokladgrädden över och lägg på locket och pudra med bakery+  eller kakao.

 

 

Bloggar etiketter: ,

God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin

köttgryta_recept_rödvin
Köttgrytor till vardags behöver inte ta lång tid alls. Har man grönsaker och rotfrukter förberett så är det bara att steka schnitzel och därefter pyttsa i resten av ingredienserna efter hand, inget krångel till riktigt god mat!

Grytan ska bräsera ca 45 min när alla ingredienser är  på plats så under den tiden kan man njuta av lugnet även en vardag, kanske fixa läxor, duka bordet eller bara umgås och känna doften av denna härliga gryta.

Jag har valt en gryta med både lök, rotfrukter, grönsaker och blomkål allt-i-ett och smaksatt med en skvätt rött vin.

Det här behöver du : 
600 gram fläskschnitzel i skivor
Salt & peppar
3 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 msk kikkoman soya
1-2 tsk soya color
2 dl rött vin
ca 1 liter köttbuljong
1½ dl grädde

GÖR SÅHÄR : 

Koka lätt i saltat vatten :
1 litet blomkålshuvud
2 palsternacka
1 knippe minimorötter

Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj morötterna och skala palsternacka. Skär i slantar, minimorötterna kan vara hela som dom är. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten, behöver bara koka några minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten eller sätt durkslaget i ett isbad.

Stek schnitzlarna i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra. När alla är stekta vänd ner skivad schalottenlök och rör om tills den blivit något mjuk. Tillsätt därefter tomatpuré, soya (soya color; enbart för färgens skull) och rött vin. Rör i stekpannan med träsked så du får upp alla goda smaker från botten. Slå på buljongen, koka upp. Sänk därefter värmen till medel och låt allt bräsera ca 45 min. Rör ner grädde, smaka av med salt & peppar, ev. soya och en nypa socker. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Vänd ner rotfrukter och blomkål före servering så får du en riktigt mustig och härlig köttgryta. Ris, potatis vid sidan om eller bara en enkel grönsallad.

köttgryta_recept_mör_schnitzel
Fläskschnitzel är ett tacksamt kött till vardagsgrytor då det snabbt blir mört.

köttgryta_morötter_rotfrukter
Köttet har bräserats på medelvärme. Här har jag tillsatt en skvätt grädde och ska vända ner rotfrukter och blomkål. Klart att serveras!

The post God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin appeared first on Kryddburken.se.

I dag hos Lotta Bromé i radion

LOTTA BROMÉI dag 11/2 så är det dags att ge sig av till Stockholm för att bli intervjuad av Lotta Bromé i radio P4.
Lotta sänder från kl 13 till 15.
Det verkar som att jag intervjuas kl 14.40.

Detta ska bli otroligt spännande och jag har bakat ett bröd som Lotta ska få provsmaka och det är Valnötskubb ur boken
Baka matbröd med LCHF, ett av mina favoritbröd.
Recept kommer finnas på P4 Extras hemsida.

Först ska jag dock träffa Charlotta, marknadsansvarig på Bonnier Fakta hon ska bjuda mig på lunch och vi ska prata om brödboken, sedan hämtar en taxi mig för att köra mig till radiohuset för intervjun. Så det blir en heldag i Sthlm!

Nu kan vi bara hålla tummarna att SJ inte strular till det med tågen också…

Håll gärna tummarna för mig under sändning!

 

Bloggar etiketter: ,

Nypiffad stämning i kökets vrå…

ljusburkar_ljuslyktor_dofljus_glas_burk_lock
Efter en sväng på stan nere i Borgholm igår hittade jag lite små fynd till köket, bland annat dessa små doftljus i glasburkar med lock, precis såna Jenny hade hittat på ikea, fast dessa är pyttesmå och tänk vad man mycket fint man kan göra med dom sen när de brunnit ner.

Bästa sättet att få det sista stearinet i botten att lossna är att ställa in burken i frysen ett par timmar, sedan brukar allt överblivet stearin ploppa ut superlätt och sen är det bara att diska och fylla med små goda inläggningar, marmelader, chiliröror, kryddor, eller till och med servera små desserter i. :-P
Dessa doftljus hittade jag på netto.

Inne på ÖNSKA fanns ju i vanlig ordning hur mycket som helst jag ville ha, bland annat Jamie Olivers skärbräda. Sen drog jag mig till minnes i något program där han använt en skifferplatta och serverat ostbricka på, och på skiffert skrivit ostsorterna med vanlig vit krita, hur fiffigt som helst. Den kostar dock runt 300 kr såg jag på nätet. Istället sprang Ingela iväg och hämtade en rund skifferbricka för bara 65kr!! ;-) Tjoohoo! Det fanns stora fyrkantiga och avlånga också men jag tog en rund, den är lika stor som en vanlig mattallrik. Vilket fynd!

skifferbricka_skiffer_underlägg_sten_ostbricka_uppläggning
Skifferplattan från ÖNSKA för 65 kr! Tror jag måste skaffa fler… :-P

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Inne i gallerian vidare till Flora, där jag köpte 4 st 10-pack mörklila och gammelrosa tulpaner, och ett hopplock av lite olika kvistar och blad. Det är roligast att sätta ihop sina egna buketter tycker jag! ;-)

tulpaner_blommor_snittblommor_flora_tulpanbukett
Vet inte vad denna lila kvist heter, nån därute kanske? Den är bara sååå vacker…

tulpaner_tulpanbukett_arrangemang_bukett_binda
Härligt krispig, knastrig tulpanbukett med vårkvistar. Man blir så glad ända in i själen!

skiffer_uppläggning_bricka_skifferfat
Småkvistar som blev över satte jag sen i en liten mini-mini vas! :-P

The post Nypiffad stämning i kökets vrå… appeared first on Kryddburken.se.