Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost eller lättare mellanmål med en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på två tortillabröd. Täck med varsitt tortilla som lock.

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med ost, färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost  eller lättare mellanmål men en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på tv åtortillabröd. Täck med varsit tortilla som lock.

 

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Nutellalängd – LCHF

IMAG05551 längd

Ingredienser
4 ägg + 1 gula
30 gram smält osaltat smör
1 msk bakery+
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk kardemumma
1 tsk bakpluver

Fyllning:
0,5 dl grädde eller creme fraiche
30 gram smör
2 rutor lindt 90% choklad
1 dl rostat hasselnötsmjöl
ev. 1 msk bakery+

Lite hackade hasselnötter

Gör så här:
Flyllningen: Värm upp grädde och smör, låt chokladrutorna sedan smälta i den. Blanda ner hasselnötsmjölet och ev sötningen. Ställ åt sidan.

Längden: Vispa ägg + gula fluffigt i några minuter. Häll i det svala smälta smöret och blanda väl.
Blanda de torra ingrediensrna väl och blanda sist ner dem i smeten.
Häll/bred ut degen på en plåt klädd med  bakplåtspapper, bred ut den lite med blöt slickepott, ca 15-20 lång 10-15 cm bred. Lägg ut nutellan i en bred rand över längden och vik över kanterna lite, du kan också imitera en fläta lite genom att vika in lite ojämt. Se till att den blir ”lite hög”, puffa upp den lite.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över hackade nötter.
Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Känn på den så den känns torr och färdiggräddad.

Denna goda ”bulle i skivor” till barna och ett glas mjölk…

 

 

Bloggar etiketter:

Kondenserad mjölk, mandel och röda bär
tjinuskitårta_kondenserad_mjölk_recept
Då är vi tillbaka igen till utmaningen mellan Jennys matblogg och Kryddburken. Det är precis som förra gången tre ingredienser som vi har lagat något av och denna gång var det min tur att välja och temat var DESSERT!
Jag valde : Kondenserad mjölk + mandel + röda bär!
Som ni säkert vet så är just kondenserad mjölk en liten konservburk som skall kokas så får man den mest gudomliga kolasås, eller dulce de leche! Numera finns dessa burkar i affärerna som redan färdig kola! Ni anar inte hur mycket det underlättar, eftersom man slipper koka dessa konservburkar i 2½ timme och därefter kalka av kastrullen från avlagringar… ;-) Hur smidigt som helst ju!
Det jag valde att göra av de tre ingredienserna blev efter mycket om och men och fundilerande en tjinuskitårta, en riktigt gammal goding som inte syns alltför ofta nu för tiden. Så varsågoda! :-P
Tjinuskitårta 6 bitar
3 äggvitor
2 msk strösocker
200 gram skållad, finmald sötmandel
Fyllning : 
½ burk karamelliserad/kondeserad mjölk
1 dl tinade, avrunna lingon
2 dl lättvispad grädde
Topping : 
2 dl lättvispad grädde
2 msk av karamelliserad/kondeserad mjölk
Några lingon…
GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala sötmandel. Mixa fint i matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösocker och vispa ytterliggare ca 2 minuter. Vänd ner mandeln i marängsmeten.
Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diam. Fördela smeten i cirklarna. Grädda i 175 grader ca 45-50 min. Låt bottnarna stå kvar i ugnen på eftervärmen och torka. Lossa dom sedan försiktigt och lägg upp en botten på fat. Bred på kolan, strössla över lingon och ett tunt lagergrädde.
Lägg på andra bottnen och ringla över kolan. Jag värmde kolan några sekunder i micron så den blev lite mer ”rinnig” och lättare att ringla över tunt. Dekorera det sista med lingon.
skållad_sötmandel_mandel
Skållad sötmandel.
karamelliserad_mjölk_kondenserad
Här ser ni NYHETEN med den färdiga dulce de lechen, dom har bytt ut namnet till karamelliserad mjölk bara och den är alltså kokad och klar att användas! :-P
mandel_marängbottnar_tjinuskitårta
Marängen blandad med mixad sötmandel ska bli två bottnar till tårtan.
marängbottnar_mandel_sötmandel
45-50 min i ugnen…
lingon_tjinuskitårta_kolasås_kolatårta
Kola och lingon har alltid varit en god kombination så jag valde lingon från frysdisken. Lätt upptinade och avrunna på hushållspapper.
kolatårta_tjunuskitårta_kondenserad_mjölk_recept
Botten + kolasås + lingon. Lättvispad grädde i ett tunt lager och sen andra bottnen på de.
tjinuski_tjinuskitårta_kolatårta_kondenserad_mjölk
Sådärja!
tjinuskitårta
Sen är det bara att dekorera med lättvispad grädde, kola och lingon precis hur man vill!
jennys_matblogg
Här kan du se vad Jenny hittade på med det tre ingredienserna.
För att komma till hennes recept klicka här!

The post Kondenserad mjölk, mandel och röda bär appeared first on Kryddburken.se.

Byta ut Fiberhusk

FiberhuskFiberhusk används ju relativt flitigt i både bröd och bakverk inom den mesta lågkolhydratsbakningen.

Det finns de som inte tål fiberhusk eller tycker om den. Frågor om hur man kan byta ut den och mot vad dyker upp då och då.

Tänk så här om du vill ta bort den helt ur ett recept.

1 msk fiberhusk kan oftast bytas ut till:
1-2 msk kokosnötsmjöl
2-3 msk pofiber
0,5 msk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
eller blanda lite av allt detta

Här får man prova sig fram lite, är det något som ska hanteras och formas med händer få ju kladdigheten avgöra.
Alla lite kladdiga degar går oftast att hantera om man blöter händerna lite. Men annars ta i mjöl tills konsistensen känns rätt för hantering.
Ska den ner i  en form kan den få vara lite kladdigare.

Men som sagt man får prova sig fram och göra sig sina noteringar om resultaten, detta är bara lite uppskattningar.

 

 

Bloggar etiketter:

Het Chipotle soppa
Het Chipotle soppa
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
1pkt Krossade tomater (gärna Garants 390g pkt. 3,3 g kolhydrat/100g)
1st gul lök
3 klyftor vitlök
400-500 g nötfärs
1 chipotle frukt i adobo sås (en halv rekomenderas för normalstarkt)
1 st röd paprika
2 köttbuljongs tärningar
1-3 dl vispgrädde (häll på efter egen smak)
1 matsked Creme friache
70 cl vatten.
salt och peppar
Zeta Parmigiano Reggiano
Gör så här:
Börja med att steka färsen i smör eller rapsolja så den får en fin brun färg krydda även med salt och peppar. Under tiden färsen fräser häll i vattnet i en kastrull och lägg i buljongtärningarna och sätt på plattan. Hacka paprika, gul löken och vitlöken. När kastrullen kokar och löst upp bulljongen lägg i nötfärsen och ställ av kastrullen på en kall platta. Rör om nötfärs i vattnet och bulljongen. Fräs sedan gul lök och paprika. Under tiden den fräser finhacka chipotlen till en liten massa/pasta. När löken och paprikan är klar lägg det i kastrullen och koka på medelvärme. Tillsätt sedan grädde samt krossade tomaterna. Låt koka en stund. Krydda med efter behag. Slutligen lägg i chipotle massan samt vitlöken i kastrullen. Forsätt sedan koka en stund till dock inte för länge då vitlöksmaken försvinner ju längre man kokar. Klart! Häll upp en portion i en skål och riv osten över. Avsluta sedan med en klick creme fraiche ovanpå.
6 recept på bakad potatis med goda röror

bakpotatis
Efter önskemål om fler tips till bakad potatis kommer här ett par olika recept med röror och fyllningar. Perfekt sportlovs-mat som är enkel att förbereda med  antingen varm eller kall röra, men också otroligt gott till sommarens grillkvällar med vitlökssmör till en fin grillad köttbit… :-P

Vilken är din  favorit?
Ska det vara med röra eller bara med vitlökssmör till det grillade köttet… Det är frågan?!


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika
Med Kycklingröra & rostad paprikacreme >>

The post 6 recept på bakad potatis med goda röror appeared first on Kryddburken.se.

Vätskan i LCHF-bakning – lågkolhydratsbakning

Bröd ur Baka matbröd med LCHFVätskan i all lågkolhydratsbakning är utbytbar mot annan vätska.
Vätskan i bakningen är oftast vispgrädde, gräddfil, kesella, yoghurt, creme fraiche och cream cheese (färskost) mm
Alla dessa kan bytas ut mot varandra.

Så låt dig inte stoppas av vad som saknas i kylen!

Har du ingen yoghurt hemma funkar det med grädde och vice versa. En viss syra kan försvinna ur brödet ju surare vätska som finns i ingredienserna om det byts ut mot produkt med ingen eller en med mindre surhet.
Gräddfil är ju surare än yoghurt exempelvis. Vilket också är att tänka på ju surare och syrligare produkt ju mer kan man efterlikna surdegsbröd.

Så en viss liten smakföränding kan det ju alltså bli då somligt är surare och syrligare än annat. Det viktiga är andå att vätskemängden hålls för själva bakningen. Även vatten funkar fint. Byter man ut vätska mot vatten kan det vara idé att även tillsätta ett extra ägg och/eller lite fett. Tänka lite som här i länken ”baka mejerifritt”.

Osten i bröden kan alltid uteslutas eller bytas mot vilken annan ost, den finns där för att ge saftighet och smak.
Våga prova förändra och justera lite i recepten, vad gäller val av vätska och också ost.

Lycka till med din bakning!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Barnens dag!

foam_clay_lera_pyssel
Att snart gå å lägga sig och veta att barnen är nöjda, glada och haft en rolig dag är bland de bästa som finns! Det är ju första dagen på barnens sportlov nu. Nettan & Johan på Borgholms bokhandel hade sportlovspyssel ett par timmar på förmiddan så dit åkte Joline medan Max och jag tog en svängom o hälsade på farmor & mormor. Det hade varit kreativt som alltid på Nettans pyssel-stunder och en ny ”lera” som barnen fick använda var Foam Clay. En totalt kladdfri lera/gummimassa som varken färgar av sig eller kladdar och vansinnigt roligt att pyssla med!

En sån förpackning fick följa med hem så efter lite mat-shopping i stan så fortsatte pysslandet hemma…

Hann väl egentligen inte göra så mycket mer innan Nicke kom hem. Jo, middag fixade jag förstås, något så gourmetiskt trevligt som köttfärssås från frysen, fullkornsris och kokta morötter. ;-) Gott, och bra med färdig köttfärssås i frysen! TACK, och matlådorna är fyllda.

Under tiden jag fixade maten tog Nicke med sig barnen ut i garaget för ÄNNU mer pyssel och det är något dom älskar. Dom kommer inte som små solstrålar den ena efter den andra med egenhändiga konstverk, pennor, skyltar, skruvade nyckelringar och svetsade muttergubbar. Dom är sååå duktiga!!

Efter kvällsmiddag, dusch och lite plock så ramlade vi ner i soffan allihopa. Det är tösnö ute nu som trillar så bilden på Tv:n försvinner HELA tiden, vilken kanal vi än väljer… Så vi har tittat på ”Familjen annorlunda” och ”Ullared” stötvis med 5 minuters intervaller typ…

Nu sover dom små och tanken slog mig precis; Visst vore det himla trevligt om mamman & pappan också fick sportlov ibland?!! Vet precis vilken sport vi skulle utövat isåfall… Haha! ;-) Nä, nu ska jag nog gå å lägga mig. Må så gott, och imorgon kommer recept som vanligt. På onsdag är det Jenny & jag som utmanar varann igen, denna gången med ”Dessert” och de tre ingredienserna som jag valt. Mer om det senare!

Sov gott nu… Kärlek till er! 

pysselpassion
Nettan vid rodret. Borgholms bokhandel – glöm för guds skull inte att kika in där om du är ”scrap-olholic”. Hon är själv en otroligt duktig sådan så här inne finns ALLT och så lite till… Initiativet med sportlovs-pysslet är sååå uppskattat av barnen så en stor eloge till dig Nettan för ditt engagemang för barnen och tack för idag!

sportlovspyssel_borgholms_bokhandel
Pryttlar och klister, tejp och blommor och glitter och gud vet allt… ;-) Här trivs dom!

sportlov_pyssel
Ett av Jolines skapande som hon gav bort till sin mamma idag! :-P Så söt liten ask. Däri ska jag ha min förlovningsring och min vigselring tills ”trasiga” handen inte är så svullen så jag får på mig ringarna igen… :-P

pyssla_pyssel_lera_foam_clay
Foam Clay! Ja, denna ”lera” var himla kul, nån som har provat? Helt ny för mig och barnen, vansinnigt rolig att pyssla med. 10 stora burkar för 159 kr och så dryg så den kommer räcka länge!

foam_clay_lera
Konstverken flödar lika mycket som kreativiteten! 1-3 dagars torktid och min råtta ser lika platt ut som om den vore klämd under en madrass eller nåt… ;-)

max_joline
Här ser ni ”garage-pysslet” från barnen. Max har gjort en super-duper-praktisk penna som jag kan skriva med trots gips på handen. Slipat och bränt så himla fint. JO, den fungerar faktiskt!! :-P Joline har skruvat och ristat ”Mamma” på en borstad plåt. Dom är fantastiska – älskade ungar!

The post Barnens dag! appeared first on Kryddburken.se.

Baka matbröd med LCHF – recensioner

Baka matbröd med LCHFNu börjar det komma ut lite recensioner av boken Baka matbröd med LCHF på olika bloggar!
Glöm inte att du också kan göra en kort recension av brödboken på BOKUS, AdLibris och Bokia och delta i en utlottning/tävling om bok. Ju fler recensioner som kommer in ju fler böcker lottas ut och dragning är 13/3.

Här nedan kan ni se vad andra tycker
!

Först ut var nog Fettdieten.se och Gustaf Segerström och väldigt kul att han noterar just ”naturliga ingredienser”. Inget bakepro alla andra svindyra, svåra att hitta och onödiga produkter i mina bröd. Fettdieten.se

Även Klara Desser har bakat ur min bok! Hon valde att baka medelhavslimpan, kul för den är också en av mina favoriter Klara Desser

Återigen har Karin Eldh sajtvärd på Diabetes-ifokus satt huvudet på spiken!
Hon gjorde det med sin mer än utmärkta och kloka recension av Baka med LCHF och nu gör hon om detta med Baka matbröd med LCHF.
Måste få dela några väldigt kloka rader:
”Det pågår så många diskussioner att man inte ska ersätta det man inte ska äta inom renlärig LCHF med något substitut. Det kan förmodligen gälla personer som har ett stört ätbeteende och inte kan sluta äta, när de väl börjat. Den här boken är inte för dem och inte heller andra olika bakböcker på marknaden. Själv tycker jag att det är lite konstigt sätt att tänka. Det är väldigt trist att människor har störda ätbeteenden, är sockerberoende eller alkoholberoende, och att sjukvården inte verkar kunna hitta hjälp och lösningar till dem och heller inte tar det på allvar, men det är en utopi att stänga alla kiosker, bagerier, systembolag för alla, för att det finns personer som inte tål det som säljs där. Konstigt nog är det aldrig någon som säger till en glutenallergiker att de ska sluta äta bröd, bara se till att de köper/bakar bröd utan gluten, varför ska det då vara så svårt att en kolhydratallergiker ska få köpa/baka bröd utan kolhydrater? Missförstå mig rätt, jag tycker att vi alla ska få äta vad vi kan och som inte gör oss illa. Man får äta frömüsli, men inte blanda i ett eller två ägg och breda ut i en långpanna……?

Nej, baka ditt bröd ur denna härliga bok med gott samvete. Och njuuut. Den här boken kommer jag att använda ofta.”
TACK ALLA för fina och kloka recensioner!

 

Bloggar etiketter: ,