Schnitzel med blomkålspuré och tomatsmör

Sesampanerad Kalkonschnitzel med Blomkålspuré och Aromsmör

Sesampanerad schnitzel 2 port

250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka

1 ägg

1 dl sesamfrö

Fiberhusk

Havssalt och peppar

Smör till stekning

Tomatsmör i Paprika

Tomatsmör

100 g smör

3 cocktailtomater

2 msk finhackad purjolök

½ tsk timjan

1 krm balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Blomkålspuré

250 g blomkål

50 g fårost

2 msk smör

Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.

Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.

Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.

Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.

Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.

Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.

Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.

Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.

Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.

God fortsättning på det nya året

Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.

Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.

Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.

Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.

Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)

(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)

På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.

Kan jag, så kan du <3

Birgitta Höglund i Alanya

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya...

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…


Lucka 23 – Mjukt fröbröd med julsmak

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Tidigare har jag delat med mig av ett recept på glutenfritt vörtbröd bakat med nötmjöl och lite frukt.

Många har hört av sig och velat ha recept på ett frukt-, mjölk- och nötfritt bröd, så här kommer ett som jag bakade häromdagen.

Mycket gott bara med smör på, eller med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Här nedan en del av inköpen igår på tisdagsmarknaden i Alanya.

Tomten har fått fint Nisse-besök, de gillar de små, röda tomaterna bäst :)

Inköp på grönsaksmarknaden i Alanya


Lucka 20 – Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Glutenfri njutning LCHF/Paleo

Jag äter inte så ofta kaffebröd, men till jul tycker jag om att njuta av lite saffransbröd och pepparkakor.

Här har jag gjort en glutenfri och mjölkfri kaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Den passar förstås de flesta andra som gillar naturliga njutningar också :)

Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.

Jag hade inget nöt- eller mandelmjöl så jag mixade valnötter fint.

Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl kokosgrädde eller grädde

½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde. Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund...

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund…


Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Lucka 12 – Sockerkaka / Saffranskaka LCHF

Saffranskaka på Ecocaféet i Östersund

Till julens kaffebjudningar

Den här sockerkakan har jag tagit fram i mitt arbete som receptkonsult till EcoCaféet i Östersund.

Det är den bästa, glutenfria sockerkaka jag gjort, så jag hade tänkt spara receptet till en kommande bakbok.

Men nu är det ju jul, så då känner jag mig lite extra givmild, så du får receptet här ändå.

Hoppas du köper boken den dag den blir verklighet, har många goda bakrecept att dela med mig av.

Bara att hitta ett förlag som vill ge ut den först, Bonniers tackade nej för några veckor sen…

Men jag ger inte upp så lätt, det finns fler förlag därute ;)

Vill du ha en saffranskaka till Luciakaffet i morgon, så tillsätt bara saffran.

Saffranskaka

Björksockerkaka LCHF

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

För saffranskaka:

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden (och saffran om du vill ha en saffranskaka) i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med Risentas psylliumhusk (ger en fastare kaka än fiberhusk), bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och björksockret kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Sockerkakan blir väldigt god som gräddbakelse eller tårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Här hittar du ett annat av mina tidigare recept på saffranskaka.

Hos Clean Eating by Annika hittar du också en riktigt läcker variant.

Björksockerkaka LCHF från EcoCaféet i Östersund

 

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Tomten på väg för en fika på Ecocaféet en gråmulen decemberdag...

Tomten på väg till EcoCaféet en gråmulen decemberdag…


Lucka 5 – Julig smoothie på EcoCaféet

Smoothie på EcoCaféet

Recept och bilder från EcoCaféet

Du kanske undrar vad som händer på EcoCaféet i Östersund, det var ju länge sen jag skrev nåt om det nu.

Det har berott på att caféet bara har smygöppnat, eftersom all utrustning inte har hunnit komma och bygget inte är riktigt klart…

Så en hel del arbete återstår, men besökarna strömmar till, vi har fått en fantastisk respons från många nöjda gäster <3

Här några bilder jag tagit sen jag kom hem från Florida och några miljöbilder från tidigare, när det inte är fullt med gäster.

Lindha Vikström​, mer känd som Halva Lindha, har här bakat min björksockerkaka, receptet kommer härinne närmare jul.

Lindha på EcoCaféet

Gräddtårta på björksockerkaka...

Gräddtårta på björksockerkaka…

LCHF-pajer på EcoCaféet

EcoCaféet
LCHF-paj, matiga sallader, röror med frökex, rawfoodpizza, paleokakor, vegansk soppa, varma och kalla smörgåsar på mandelbröd och fröbröd är mer av det som finns att njuta av på caféet.

Allt glutenfritt, mycket mjölkfritt och inget vitt socker.

Alla ingredienser som används till bakverken kan man passa på att handla i butiken, där finns också en hel del hälsokost, böcker, presentartiklar och ekologiska hudvårdsprodukter.

EcoCaféet i Östersund

Mina kokböcker på EcoCaféet

EcoCaféet i Östersund

Inför starten av caféet blev vi sponsrade av Acreto, som säljer de amerikanska märkena Crock-Pot och Oster här i Sverige.

Här är första receptet som vi använt den kraftfulla blendern Oster Versa till.

Anna Larsson och Sofie Hallgren som jobbar på EcoCaféet kom med idén till receptet och Anna har tagit bilderna.

Oster Versa från Acreto

Röd-grön smoothie ca 8 port 

Gröna lagret:

6 avocado

5 dl kokosmjölk

100 g bladspenat

1 dl pressad saft från klementin eller apelsin

½ dl kokosolja

ev 1-2 tsk honung eller björksocker

Röda lagret:

3 dl blåbär

ev några droppar pepparmintsolja

Topping:

Cacao nibs

Rumstemperera alla ingredienser, så blandas kokosoljan väl med det övriga utan att stelna i små knölar.

Vill du sen ha smoothien kall, så kyl den innan serveringen.

Gröp ur avocadona och mixa med spenat, citrussaft, kokosmjölk och smält kokosolja.

Häll upp hälften av smoothien i en tillbringare och mixa ner blåbären i det som är kvar i blendern.

Häll upp det röda lagret i glas, dunka botten lätt mot handflatan så det blir en slät yta.

Fyll upp med det gröna lagret. Smoothien blir ganska tjock så ät den med sked ur glasen.

Vill du ha den tunnare så späd med kokosvatten eller mer citrussaft.

Du kan även servera den i små glas som ett gott tillbehör på julbrunchen eller som dessert.

Tomten väljer förstås ekologisk frukt och grönt, här besöker vi Gårdsbutiken på Frösön...

Tomten väljer förstås ekologisk frukt och grönt, här besöker vi Gårdsbutiken på Frösön…


Amerikansk snabbmat, Sawgrass Mills och Matkärlek
Hemlagad amerikansk brunch med ekologisk kalkonkorv, kokosoljefriterad sötpotatis, ägg, champinjoner, tomater, smör, salsa och sallad...

Hemlagad amerikansk brunch med ekologisk kalkonkorv, kokosoljefriterad sötpotatis, ägg, champinjoner, tomater, smör, salsa och sallad…

Njutbar Junkfood

Torsdagen tillbringade vi med en annorlunda utflykt. Det blev en tur till Amerikas största shoppingmall, Sawgrass Mills.

Det var häftigt att se ett så stort varuhus, det var som en större flygplats.

Allt du kan tänka dig, och inte tänka dig, finns att köpa där.

Sawgrass Mills

Om hunden själv får välja, så hoppar han nog över de här kläderna...

Om hunden själv får välja, så hoppar han nog över de här kläderna…

Gigantiska akvarier på Rainforest Café...

Gigantiska akvarier på Rainforest Café…

Chokladdoppade jordgubbar på Godiva...

Chokladdoppade jordgubbar på Godiva…

Jag har aldrig varit så värst intresserad av shopping av kläder, smycken och prylar, så vi handlade bara med oss lite mat hem från Target.

Det blev en lång utflykt, eftersom lokalbussen till Sawgrass Mills tog hela 1½ timme i förmiddagsrusningen.

Vi bestämde oss för att äta lunch på nåt av de otaliga snabbmatsställena som finns överallt i gallerian.

Vi gick runt och tittade på de flesta, men tyvärr var standarden på maten där inte lika bra som på restaurangerna inne i Fort Lauderdale.

Här var det mest junkfood av sämsta slag som fanns att välja på, det var inte mycket som kunde anpassas till glutenfri LCHF…

Men till slut hittade vi Kelly’s Cajun Grill, som gjorde en riktigt god Ceasar Salad åt oss, med Bourbon Chicken och utan brödkrutonger.

Ceasar Salad med Bourbon Chicken på Kelly's Cajun Grill...

Ceasar Salad med Bourbon Chicken på Kelly’s Cajun Grill…

Den var väldigt väl tilltagen och kycklingen smakade riktigt bra, om än lite söt.

Här hittar du ett recept på Bourbon Chicken hos Tommy Tappar, helt utan socker.

Jag fick mail häromdagen från Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek, med ett erbjudande till mina läsare, du får nu prova 3 nummer av tidningen för bara 99 kr.

Du behöver inte uppge någon rabattkod, för jag har inget ekonomiskt samarbete med tidningen.

Skickar du in prenumerationen före 9 november, så hinner nästa nummer med julmatsinspiration komma hem i brevlådan.

Det ska bli extra roligt att läsa det här numret, det innehåller ett reportage om mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Smakäventyret : Att lära små barn äta mat (häftad)

Ann Fernholm intervjuas om sin nya bok Smakäventyret.

Det är en bok som jag tror och hoppas kommer att dyka upp i många julklappspaket hos nyblivna föräldrar, ta en titt på den om du känner några såna.

Jag medverkar också i tidningen på ett litet hörn.

MAT_omslag-6_klar

När vi kom hem från shoppingturen gick vi ner till vår favoritplats vid Atlantstranden med en kopp kryddkaffe och frökex från Huså Bröd, med ekologisk cheddar och smör på.

Det är nyttig snabbmat helt i min smak :)

Där njöt vi en lång stund av lugnet med sällskap av en fiskgjuse, som skickligt hämtade sin snabbmat i strandkanten.

062

Kaffe med frökex från Huså Bröd


Planti – krämigt och gott från växtriket!

soygurt_planti_soja
Vi har under en tid här hemma provat lite nyheter ur soygurt-sortimentet från Planti. Dom har en rad spännande smaker att välja på men mina favoriter föll till slut på dessa två rabarber och vanilj. Soygurten är galet krämig och len i smaken. Den är helt växtbaserad och utan gluten och laktos samt gjord på GMO-fri soja och berikad med kalcium.

 

Här blev den direkt populär både hos barnen och oss vuxna. Supergod till frukost eller mellanmål och toppad med härliga bär, nötter, kokosflingor mm. Känns som ett sunt alternativ att servera.

 

På Planti kan du läsa mer om dessa produkter och även havre och kaffedrycker, samt krämiga gräddprodukter till matlagning.

 

De första 5 som kommenterar detta inlägg skickar jag ut
4 st ”prova-på-kuponger” till så även ni får chansen att smaka! 😛

 

planit_soygurt
Extra plus för de snygga förpackningarna också! 😉

 

planti_soygurt_rabarber
Produkterna finns att köpa på ICA, Coop, Citygross, Hemköp, Bergendahls och axfood.

 

soygurt_planti
Inlägg i samarbete med Planti
Planti är ett nordiskt varumärke
Alla produkter är 100% från växtriket
Miljösmart val att äta växtbaserat
Överskottet från Planti går till välgörande ändamål – läs mer på www.planti.se

 

 

Kryddsmör med chilisås och koriander

Kryddsmör med chilisås och koriander

Smakrikt smör

Igår tog jag en riktig långpromenad i värmen och besökte den bästa matbutik jag nånsin sett.

Whole Foods Market, en butikskedja med bara ekologisk mat, gissa om jag trivdes där :)

Det blir mer och mer populärt med ekologisk, sockerfri, glutenfri och tillsatsfri mat även här i USA, så roligt att se den här typen av butik.

Det här med att hitta riktigt bra, ekologisk mat är lika viktigt för mig när jag är utomlands som hemma, så då kan det bli rätt långa promenader för att få tag på fina råvaror.

Vi lever ju inte ett semesterliv när vi är på våra långresor, nästan all mat lagas som vanligt hemma i lägenheten.

Träning och motion ingår också dagligen, så då brukar jag kombinera nytta med nöje när jag går och handlar.

Kunde inte handla med så mycket eftersom jag gick ca 7 km fram och tillbaka till affären i +30, men lite gott fick följa med.

Hade som tur var fått låna en mjuk kylväska och frysklampar, så det fungerade fint att handla både kotletter, kyckling, kalkonkorv, fisk och färsk koriander.

Jag använder mycket koriander i mitt kök här i Florida, det är så gott i både sallader, salsor och smör.

Jag har hittat en mycket god, ekologisk tomatsalsa på min vanliga matbutik Winn Dixie som jag använde till det här smöret.

Vill du göra egen tomatsås så hittar du recept på chilisås från Grillmat LCHF här.

Här kan du köpa min grillbok på Bokus för 190 kr, på engelska kostar den 199 kr som vanlig bok och 329 kr som E-bok.

Karré med kryddsmör

Kryddsmör med tomat och koriander

100 g smör

½ dl finhackad koriander

2 msk chilisås

Salt och chiliflingor

Skär smöret i bitar och lägg i en skål att mjukna en stund.

Mosa med en gaffel eller kör med elvisp tills det blir fluffigt.

Blanda ner de övriga ingredienserna och blanda väl. Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Jag serverade smöret till stekta karrékotletter och stekt paprika med lök och tomat.

En sallad på bladgrönsaker med olivolja, kokosvinäger och mandlar blev gott till.

Här nedan ser du lite bilder från Whole Foods Market.

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market


Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale