Gästbloggare Kinna Jonsson

kinna
Jag har drivit bloggen Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005 och var en av de 20-30 första matbloggarna i Sverige. Materialet från bloggen blev så småningom två böcker som jag skrivit med min mamma och gett ut på familjeförlaget Klefstad förlag. I böckerna ”I mormors berså” och i ”I Mormors skafferi” med fem generationers recept har jag tagit vara på gamla kunskaper och recept kring bakat, konservering, dryck och dessert.

Jag började läsa Kryddburkens blogg redan 2008 då Linda/Kryddburken flitigt kommenterade inne hos mig på Kinnas blogg. Jag blev imponerad över hur snabbt Linda fick ihop bilder, recept och en stor läsekrets. Därför är det extra roligt att få vara gästbloggare här.

Till vardags jobbar jag med min firma Fiduser Communication som strateg och rådgivare kring sociala medier och webb.

Sommaren på burk
Nu blommar flädern. Brutalt vackra med sina stora vitgula blomkorgar. Doften är bedövande och härligt somrig. Många gör fläderblomssaft och använder det framför allt som saft att dricka men flädern är god som smaksättare i brännvin, sill eller i hemgjord glass (parfait). Saften kan också användas koncentrerad som grunden till en svensk kir. Häll över lite vitt vin så har du en läcker sommardrink. Med lite kolsyrat vatten istället för vin har du en alkoholfri variant. En del använder blommorna som raffinerad smaksättare i pannkakor. Så som du förstår är det bara fantasin som hindrar oss från att hitta användningsområden.

Det däremot inte så många vet är att fläder anses vara en nyttig ört. Ofta förknippar vi den med just fläderblomssaft på blommorna men både blommor och bär har i alla tider använts inom folkmedicinen. Forskare har t o m har tagit fram extrakt som är effektiva mot förkylning och influensa. Blommorna innehåller nämligen svettdrivande ämnen och är milt urindrivande.

Passa på att plocka nu när flädern blommar och spara torkade blommor i burkar med tättslutande lock eller i en brun papperspåse så att de skyddas mot ljus. Må gott hela vintern, håll dig friskare och njut av sommaren på burk. Torkade fläderblommor kan användas som te eller strössel på morgonfilen. Hittar du fler användningsområden? Tipsa gärna.

Torka fläderblommor
Repa blommorna från blomfästen och torka på smörpapper eller liknande.

Te på fläderblommor :
2 tsk blommor
1 kopp hett vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt dra ca 10 min och drick varmt.

fläder

LCHF Fiskgratäng
LCHF Fiskgratäng
Källa: Johanna LCHF
Portioner: 4

Ingredienser:
Blomkålsmos
600g fryst blomkål
50g riktigt smör
1 ägg
½ dl 40% grädde
vitpeppar & salt

Dillsås
50g riktigt smör
3 dl 40% grädde
1 knippe dill
1½ dl riven fet ost
peppar & salt

Fisk
400g lax /kan bytas ut mot valfri favorit
Gör så här:
Koka blomkålen al dente. Låt blomkålen vattnas av ordentligt.
Tillsätt 50g smör, ett ägg och en halv dl grädde. Mixa slätt.

Dillsåsen
Smält 50g smör i en kastrull, tillsätt 3dl grädde,
peppar & salt och en stor knippe dill.
(och annat gott man gillar)
Låt koka i 10 min & rör om då och då.
Tillsätt 1!½ dl ost som redning, men även här kan man välja en smakrikare ost som extra krydda.

Lägg blomkälsmoset i botten på en ugnsfast form & upp mot kanterna, som på en paj.

Fyll "mittengropen" med fisken & häll över dillsåsen.

In i ugnen på 200°c i ca 20-25 min tills gratängen fått fin färg.
Kaffemaskiner

George-Clooney-NespressoKaffemaskiner är ju något som tilltalar mig mycket och detta mest på grund av att man gör exakt den mängd kaffe som går åt och därmed inte behöver slänga så mycket.

Då ni säkert vet att jag är frisör med liten salong hemmavid, så passar ju dylika maskiner väldigt bra på sådan plats.
Hur gott är det att på en frisersalong (eller var som helst) att ha en termos stående med kaffe, eller en bryggare som står med kaffet på i flera timmar och som sedan smakar blä?? Näe, maskinkaffe är i sådana lägen allra bäst!

Jag har ju en kaffeautomat på min lilla salong som nu börjar bli till ”åren
kommen”, över 7 år närmare bestämt och jag grunnar över att framöver skaffa
en ny antingen in till salongen eller varför inte till och med en hem till
oss själva?
Maken är ju också en kaffemoster av gigantiska mått jämfört med mig, så en kaffemaskin hade nog passat oss som handen i handsken att ha hemma på köksbänken och tänk alltid gott kaffe till alla mina bakverk ;)

Den som jag tycker verkar intressant är Nespresso Kaffemaskin och
detta inte bara för att George Clooney är så snygg i reklamen ;) , utan det
verkar vara väldigt snabbt, behändigt och också gott kaffe som tillverkas.

Detta får kanske vara ett av sommarens kontemplationsämne… några åsikter
från mina läsare om kaffeautomater?

 

Bloggar etiketter: ,

IKEA´s sommarbuffé

sommarbuffe_ikeas
Har ni besökt IKEA och kanske provat deras sommarbuffé nu? Det har vi. Det blev dock inga ljudliga applåder, men visst för det priset kanske?! Men för mycket ”tummen ner” tycker jag! Dessutom blir jag lite smått allergisk mot buffér i så stora utrymmen med så mycket folk i omsättning där alla ska ta i samma bestick och slafsa och sleva och spilla… :-P Buffé på IKEA må vara praktiskt och billigt men inget mer storslaget än så.

Priset är 199 kr, har du IKEA familykort betalar du bara 99 kr, barn under 12 år äter för halva priset.
Jag äter ju inte sill o gravad lax men såhär såg min provsmakar-lista ut av det hela.

IKEA´s sommarbuffé bestod av; 

  • Ägghalvor med sillrom & majonnäs - Helt okej, lite torra ägg. En lite dillvippa & räka kanske? 
  • Löksill
  • Dillsill
  • Senapssill
  • Matjessill
  • Gräddfil
  • Gräslök
  • Gravad lax
  • Gravlaxsås
  • Rostbiff - God, mör och salt!
  • Potatissallad - Krämig och god, fick dock salta mycket!
  • Pickles - Ok!
  • Laxmousse - Njääe… Som små, hårda, kalla fiskbullar. Inte mousse. 
  • Janssons frestelse - Vattning och helt ”okrämig”… Smakade inte ens potatis… 
  • Köttbullar - IKEA´s vanliga fast inte påstekta, bara lätt ljumma. 
  • Kokt potatis - Bra!
  • Prinskorv - Inte stekt, bara uppvärmd fast ändå ljummen. 
  • Ostpaj - Kalla? Men helt ok. 
  • Knäckebröd - Bra!
  • Mjukt bröd - Tunnbröd, färskt och gott!
  • Lagrad ost - God! Men lite väl ”grisigt” när så många ska hyvla av osten… 
  • Bregott - Ekologisk dessutom – tummen upp! :-P  
  • Rabarberpaj - God, lite degig bara… 
  • Fruktsallad - Gott!
  • Vaniljsås - Väldigt god!
  • Chokladtryffel - Absolut GODAST på hela buffén! ;-)  

ikea_sommarbuffe_ikeas_buffe
Fruktsallad, chokladtryffel och rabarberpaj med vaniljsås. Insåg att jag kanske inte borde täckt hela pajen så nu ser ni ju inte hur den ser ut men där fanns massa rabarber under iallafall! ;-)

Migrän och LCHF

Skagen 090Aftonbladet skriver idag att forskarna har fått ett genombrott ang migrän och jakten på lindring.
De skriver också:
”Över hundra tusen personer har deltagit i vad som beskrivs som den största migränstudien någonsin.
Merparten var fullständigt friska.
Men ungefär 20 000 medverkande led – precis som ungefär en miljon svenskar – av sjukdomen migrän.
Genom att jämföra friska och sjuka har forskarna nu lyckats hitta de fem samverkande regioner i generna som orsakar smärtorna.
Resultatet av studien kan få avgörande betydelse.
– Detta är ett stort genombrott inom migränforskningen. Studien är unik, eftersom alla de främsta forskningsinstituten inom området i USA och Europa har samarbetat. Att få till ett samarbete av det här slaget är i sig en bragd, säger John-Anker Zwart, professor i neurologi vid Oslo universitetsjukhus till tidningen VG.”

De skriver som avslutning:
”Att migrän är ärftligt är känt sedan tidigare.
Däremot är de bakomliggande faktorerna inte helt klarlagda – vilket rapporten som nu publicerats kan bidra med.
– Rent generellt tror man att man behöver ha en fallenhet, en genetisk ärvd bakgrund för att drabbas. Man tror också att det krävs en samverkan mellan flera olika gener för att sjukdomen ska manifesteras, säger Lars Edvinsson.
Även hormoner och faktorer som sömnbrist, stress och livsstil påverkar.
– Har man ett stressigt jobb så kanske man får fler anfall.”

Om man då har denna ”genetiska fallenhet, en genetisk ärvd bakgrund” kanske det kan vara idé att prova att just ändra sin livstil dvs äta LCHF.
Då många vittnar om just att migränen uteblir eller lindras betydligt med en LCHF-kost. GOOGLE: Migrän och LCHF
Expressen skriver:
”Det är inte bara överviktiga och drabbade av diabetes typ 2 som kan må bättre med LCHF. Migrän, orolig mage och acne är andra besvär som kan lindras av lågkolhydratkost.”

Bloggar etiketter: ,

Tävla med din sommartårta!

sommartårta_jordgubbstårta
Såklart ska vi ha en tårt-tävling även i år! Jag blev påmind av ett par bloggläsare och självklart ska vi inte bryta den traditionen så nu kör vi i år igen. Du har säkert nån fin bild på din midsommar eller sommartårta? Skicka din bild till mig senast 30 juni, därefter publiceras alla bidragen här på Kryddburken och ni är med och röstar fram ”Finaste sommartårtan”.

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren! ;-)

TÄVLINGSREGLER :

  • Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”
  • EN bild/bidrag per person
  • Din bild är önskvärd i 500 pixlars bredd
    (har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden)
  • Senast söndag 30:e juni
  • Länka gärna tävlingen vidare via din blogg eller facebooksida!

Tidigare tårt-tävlingar med massor av bilder och bidrag hittar ni HÄR, och HÄR!

 

Vi kör lite Rockabilly i köket
Kajsa, största tösen, 23 år, gillar bland annat Rockabilly. Hennes pojkvän likaså. Han är förresten en av bandmedlemmarna i The Fastback.

Nu under en period, så har Kajsa bott hos Fredrik i Skövde (hon gör bland annat sin praktik där). Gardiner i köket tyckte hon saknades.....ja, en kille kan många gånger nöja sig med träpersienner :)).....så ett litet telefonsamtal senare och vips så vart det klart :))

Det bestämdes att det inte skulle vara för "tjejigt" och att det skulle vara en "rulla-upp-gardin". Ni vet, typ, hissgardin.

 På grund av ett underbart sommarväder blev det svårt att fota gardinen.
Mitt köksfönster är smalare än deras, därav det bulliga.

Snyggt tryck i dämpade toner.

Ja, Raggarbilar funkar :))
Ett Liv (över)fullt av prylar………….



Ja, det är faktiskt precis så som det är. Helt sjukt att hela tiden fylla på i skåpen med mer saker. 
Handla nytt på Ikea, Ullared mm för att när man kommer hem, stuva in det i skåp och garderober.
Japp, så jag gör slag i saken och börjar rensa undan i garderoberna inför semestern. Skönt att komma hem till ett rensat och fräscht hem :)) Känner jag mig själv rätt, så har väl semestern innehållit en hel del shopping också...........Reningsborg ligger ju bara ett stenkast från stugan och Frölunda Torg kan få sig ett och annat besök vid regn :))

Av ren nyfikenhet gick jag med i #crop100........att under ett år sälja eller skänka bort 100 av sina saker.
Kan vara både stort och smått......dyrt eller billigt.


"Crop100 är ett projekt. Eller en utmaning. Eller en livsstil, beroende på hur du väljer att se det. Det handlar om att göra sig av med materiella ägodelar och frigöra mentalt och fysiskt utrymme för att minska röran i sitt liv. Det handlar också om att utforska vad alla prylar och ägodelar gör med oss, vårt samhälle och vår miljö.
Crop100 går ut på att göra sig av med 100 saker inom ett år (det är en sak var tredje dag). Grejerna kan vara stora eller små, dyra eller billiga. Du kan sälja dem, skänka bort dem till välgörenhet eller ge dem till vänner (eller främlingar). Du kan kasta bort dem också, även om det ska vara det sista alternativet."
Kalles kaviar – I LOVE YO!!

kalles_kombo
Vem är inte uppväxt med denna leende lintott på kaviartuben?? Jag är det i allra högsta grad sen så långt tillbaka jag kan minnas eftersom jag har en pappa som i princip äter Kalles kaviar med sked. ;-)

Det fanns alltid kaviar hemma i vårt kylskåp, minst en tub Kalles och ibland även Mills kaviar/ostblandning, nån som minns den?? Jag vet att den fortfarande finns i Norrland men inte här nere… Tuben var vit och laxrosa och kaviaren var så len och mild i smaken. Den var MIN favorit, och Kalles var pappas. :-P

Jag minns en annan gång då pappa fyllde år och jag skulle ge han en present. Jo förstår ni, när jag va liten på 80-talet så fanns Kalles kaviar i plåtburk som man öppnade med konservöppnare och sen satte ett sånt där tjusigt plastlock på. (som vi idag mest använder till kattmatsburkarna)

En sån fin burk fick han av mig när han fyllde år och han blev JÄTTEGLAD!!! :-P

När jag äter kaviar idag däremot så brukar jag göra min egna lilla variant om inte den randiga finns hemma för den är verkligen GODAST! Jo, då tar man philadelphiaost och rör ihop med vanlig Kalles kaviar och då blir den sådär barnsligt god precis som Mills var… Nostalgi på hög nivå!

Nu behöver jag däremot inte stå och röra ihop mer för nu finns den i affären – Kalles kaviar med färskost PÅ BURK! Älska-älska-älska!! Ett sånt där ”happening-moment” då drömmar går i uppfyllelse… Hehe… ;-)

Nä, nu dags att ta itu med det sista av dagens beställda smörgåstårta, so long så länge!

kalles_kaviar_färskost

Bakboken nu på Amazon.com!!!

Low Carb High Fat Baking 9781626360426Omslaget är klart och man kan nu förboka boken på amazon.com

 

INTE LITE HÄFTIGT DETTA!!

 

Mest häftigt är ändå att förlaget Skyhorse Publishing vågar skriva ut HIGH FAT!!!

Ni som har engelsktalande vänner får givetvis sprida denna länk ;)