Epleterte med vaniljefyll

Eplekaker i ulike varianter er et sikkert høsttegn. Her kommer min eplekakefavoritt denne høsten, nemlig en deilig epleterte med vaniljefyll med et hint av sitron. Noe å tenke på i helgen, kanskje? Finn frem:

Tertebunn

  • 300 gram hvetemel
  • 200 gram smør
  • 100 gram melis
  • 1 egg, sammenvispet
Eplefyll

  • 4-5 røde epler, i tynne båter
  • 2 ss sukker
  • 1 ss kanel
  • 1-2 ss smør
Vaniljefyll

  • 2 dl creme fraiche
  • 2 egg
  • 1/2 dl sukker
  • 1 vaniljestang, frøene (eller 1 ts ekte vaniljesukker)
  • skall av 1/2 sitron
  • 2 ss sitronsaft + litt revet sitronskall

Begynn med tertebunnen: Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer (eventuelt over natten).

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunn og kanter i en smurt og strødd kakeform. Jeg benyttet en vanlig kakeform som er 24 cm i diameter. Om du heller foretrekker å kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Prikk deretter bunnen med gaffel.

Forstek tertebunnen ved ca 200 grader i ca 15 minutter, til tertebunnen er gylden i kantene. La tertebunnen avkjøles i ca 15 minutter.

Mens tertebunnen står til avkjøling vasker du eplene og fjerner kjernehusene. Skjær eplene opp i tynne båter. Smelt smøret i en stekepanne, og stek eplebåtene sammen med sukker og kanel i noen minutter, til eplebåtene er myke. La eplebåtene avkjøles noen minutter, og ha dem deretter oppi terteskallet.

Visp sammen egg, creme fraiche, sukker og vaniljestang, og smak til med sitronsaft og litt revet sitronskall. Hell blandingen over eplene og stek kaken ferdig ved 200 grader (midt i ovnen på vanlig over- og undervarme), til kaken er ferdigstekt og vaniljefyllet har stivnet, etter ca 25-30 minutter.

Avkjøl kaken og server den gjerne lun med en god vaniljeis eller hjemmelaget vaniljesaus som tilbehør. Kaken smaker også godt dagen etter, men la den gjerne stå litt i romtemperatur før servering.

Nyyyt!

Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i “för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i “för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i “för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Hasselnötcupcakes med hasselnötsfyllning
Hasselnötcupcakes med hasselnötsfyllning
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 16

Ingredienser:
Muffinssmet 16 minimuffins
2 ägg
2 msk sukrin melis
1 dl hasselnötslmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
100 g mjukt smör
1 msk grädde
1 msk creme fraiche
1 tsk bakpulver

Hasselnötsfyllning
2 msk hasselnötssmör
2 tsk kakao
3 tsk grädde
1 tsk vaniljpulver
1 tsk sukrin melis

Hasselnötsfrosting
100 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
3 tsk sukrin melis
finhackade hasselnötter (0,5-1 dl)
Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Blanda sedan ihop allt i samma bunke. Portionera ut i muffinsformar. (Använd gärna en minimuffinsform för att behålla formen)

Klicka ut fyllningen på muffinssmeten i formarna. Grädda i 175 grader ca 15-20 min i övre delen av ugnen.

Blanda alla ingredienser till frostingen med elvisp. Spritsa över muffinsen. Garnera med en hasselnöt. (om det är svårt att spritsa den går det att klicka ut den, det fick jag göra denna gång, hasselnötsbitarna kan vara svåra att få igenom spritsen.)
Fisksoppa med torsk och romanesco
Fisksoppa med torsk och romanesco
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 6

Ingredienser:
2 decimeter purjolök
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
8 dl vatten
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
3 msk vitt matlagningsvin
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
1,5 msk tomatpuré
1 färsk Romanesco (eller broccoli)
2 torskblock i bitar
1 msk frusen dill (kan uteslutas)
Gör så här:
Bryn löken i smöret. Häll i vatten, buljongtärningar matlagingsvin, grädde, creme fraiche, philadelphiaost och tomatpuré. Lägg i Romanescon i bitar och låt koka tills den blir mjuk. Kör soppan med stavmixer om du vill ha soppan slätare. Lägg i torskbitarna och låt koka 5-10 minuter tills fisken är genomkokt. Häll i dillen.

Servera med creme fraiche
Grovt bröd med oströra och rökt lax


Gokväll i stugorna igen. Vad gör ni ikväll? Myser i soffan? Tittar film? Äter ni nåt gott?

Här är vi precis hemkomna och knökamätta efter den grekiska buffén tidigare idag så nån mer lagad mat blir det inte. Nu har vi i alla fall fixat våra pass hos polisen, svirat en runda på modehuset i Hansa City, inhandlat vinterstövlar och sommarskor på samma gång, lite kul faktiskt, hehe…

Nu råder en lugn, skön fredagskväll här hemma och så får det förbli tills John Blund kommer.
Alvin & gänget 2 går i bakgrunden, värmeljus brinner, regnet vräker ner och allt är lugnt & stilla.

Ha en fin kväll nu allihopa! Här bjuder jag på en hiskeligt god laxsmörgås för er som känner att ni vill fredagsmysa lite extra framför TV:n…

Oströran i botten är en enkel ”plock-ihop-röra” av grovt riven skördeost med smak av pepparrot, passar riktigt bra till den rökta laxen och den har jag rört ut med lite creme fraiche och majonäs allt lite på en höft. Smaka av med salt & peppar och en skvätt citron. Bred på grovt bröd, toppa med rökt lax, kallrökt eller varmrökt spelar ingen roll, det blir vansinnigt gott vilket som! ;-)


Vill ni ha lite bilder från den grekiska buffén på Zorbas idag förresten?

The post Grovt bröd med oströra och rökt lax appeared first on Kryddburken.se.

Ostgratinerade tarteletter med smörstekta champinjoner


Jösses så fort veckan gick, fredag alla redan?! Men det ska bli skönt… Koppla av och njuta med familjen, sovmorgnar och bli lite extra ompysslad! :-P Ehh…? Inte så tokigt…

Idag har jag fejjat lite i köket igen. Lite mer ork och energi än gårdagens om än lite men för mig är det ju avkoppling att stå å köket, önskar bara att jag hade en liten butler vid min sida som tog hand om all disk jag drar fram, alla kladdiga skålar och vispar och så en automatiskt disktrasa som fram som ett jehu så fort det blir lite spill eller så?

En andra bulter som plockar ur och i diskmaskinen, och en tredje som tar hand om tvätt och dammsugning, bäddar sängar och plockar strumpor! Finns de såna?? ;-)

Här kommer mitt lilla bidrag till fredagsmyset i alla fall. Små ostgratinerade tarteletter fyllda med smörstekta champinjoner, creme fraiche, paprika och persilja. Enkla i sin helhet, går snabbt att svänga ihop och såååå vansinnigt goda när dom stått och svalnat en liten stund och blivit liiiite sega i de frasiga skalen. Önskar er alla en toppenfin helg! 

* Tarteletteformarna är köpta på Hemköp och finns i olika variation och storlek. 

10 st
Det här behöver du : 
10 st tarteletterformar
150 gram färska champinjoner
½ röd paprika
½ kruka färsk persilja
1½ dl creme fraiche
½ pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
Lite hyvlad ost, gärna lagrad

GÖR SÅHÄR : 
Borsta champinjonerna från smuts. Skär i skivor, ca 0,5 cm. Bryn i stekpanna med smör och lite salt på medelvärme tills de fått fin gyllenbrun färg.

Rör ihop creme fraiche med pressad vitlök, salt och peppar. Finhacka paprika och persilja. Rör ner paprika och persiljan när svampen är stekt. Fördela creme fraichen ca 1 tsk i varje tarteletteform, toppa med champinjonröran och huvlad ost. Gratinera ca 10-15 min på 200 grader tills osten smält och de fått fin färg.


Förberedelser; skära, hacka, röra ihop! ;-)


Smörstek champinjoner med en gnutta salt.


Blanda med paprika och persilja.


Klicka ut ca 1 tsk av creme fraiche-röran i varje tartelett.


Fyll på med svampen.


Toppa med en god lagrad, hyvlad ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 10-15 min.


Sådärja! :-P klart på ett kick!

 

Kasslerpanna
Kasslerpanna
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Kassler
Creme fraiche
Spenat, tog en liten påse fryst
Svamp om man vill
Sålt, peppar
Smör till stekning
Gör så här:
Värm Spenat i en kastrull
Stek kasslern i pannan o ev svampen
Blanda i creme fraichen o rör runt.
Pressa ur vattnet ur spenaten o tillsätt den.
Salta o peppra o låt puttra någon minut

Underbart god mat på några minuter:-)
Läckra fiskpaket på grillen


Brukar ni göra fiskpaket i folie? Det är något som bara blir sååå gott och ett litet paket ”allt-i-ett”. Det fiffiga med just fiskpaket är att alla kan göra sin egen favorit med fisk, grönsaker, lök, potatis, kryddor, dill, gräslök etc. Allt efter eget tycke och smak! Här nedan ser ni några exempel. Den godaste blandningen tycker jag är torskrygg med potatis, majs, gräslök. En klick smör och en skvätt vitt vin är inte heller fel. :-P

Vad brukar du ha i ditt fiskpaket?
Och vilken fisk tycker du är godast till just detta?

Fisk i folie : 
150-200 gram fisk/port
Kokt potatis
Majs
Rödlök
Tomat
Salladslök
Dill & gräslök
Flingsalt
Smör
Vitt vin

En kall sås som passar bra till rör du enkelt ihop av en burk creme fraiche, salt, vitpeppar, ½ pressad citron, gräslök och citronpeppar. Gott, gott!! ;-)

* Det går naturligtvis att göra dessa fiskpaket i ugnen också om man inte har möjlighet att sitta ute och grilla!
200 grader, ca 20 min.


Klassikern!


Här har vi mannen som vill ha massor av flingsalt och lök i mängder! Även gul lök är gott till dessa fiskpaket då det blir en mild, fin smak av smöret och lite vitt vin.


Vacker hösteld…


Ca 20-30 min får man räkna med, beroende på värmen. Undvik att öppna paketet i onödan.


Sitter man utomhus och äter är små runda skålar perfekt att lägga fiskpaketen i, då blir det smidigt att äta med skålen i knät! ;-)


Smaklig fisk!

 

LCHF recept för Bacon- och ostpaj

Ett gott och enkelt recept att följa för att göra din nya favorit paj!

LCHF Bacon- och ostpaj
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
4 msk smör
4 ägg
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
1/2 dl grädde
250 g riven ost
1 pkt bacon
1 burk svarta oliver utan kärnor
1 ask körsbärstomater
svartpeppar
blandad sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, smält smöret och häll i pajformen.
  2. Vispa ihop ägg och grädde, håll i formen och grädde i ugnen i ca 15-20 min.
  3. Klipp baconen i bitar och stek dom.
  4. Smält crème fraichen i en kastrull och lyft sedan bort den från värmen. Lägg i den rivna osten, grädden och baconen.
  5. Lägg i olver och halverade körsbärstomater på pajbotten och fördela ostsmeten över. Strö över svartpeppar.
  6. Grädda 15-20 min och servera med en god sallad.
Rund smörgåstårta med krossade ostbågar


N
u va det ett tag sen smörgåstårtorna syntes här på burken. Kära svärmor fyller år idag och hade förbeställt en tårta vi skulle ha med oss, sagt och gjort! Denna gången en rund variant på hönökaka, 3 lagers för 8-10 pers. Kanten har jag garnerat med krossade ostbågar. Det är såå mycket godare än man tror och ger en mild fin ”ostig” smak, dessutom tycker jag det är himla snyggt också. :-P

Fyllningen; skinka/fruktcocktail, ägg/mjukost samt leverpastej/bostongurka.

Ost & skinka, gurka & tomat överst och så dom där räkorna som jag inte tycker passar in, men allt enligt önskemål skall ju uppfyllas, inte sant? ;-) Tårtan var omtyckt och svärmor gav tummen upp.

Några tips på vägen tänkte jag passa på att bjuda på; 

  • Gör en STOR sats grundröra som du blandar tillsammans med de olika lagerna. Hackad skinka och fruktcocktail rör du ut med lite av grundröran så du får en lös, bredbar konsistens. Likaså de kokta äggen med mjukost, salta gärna lite där också. Och för en mild smak av lagret med leverpastej/bostongurka rör du ut även de med grundröran.
  • När alla lager är gjorda, avsluta med grundröran runtom hela. Täck med plastfolié och låt stå kallt ett dygn.
  • Kantskär smörgåstårtan strax före du skall garnera den, då går det lättare att skära.
  • Ostbågarna krossar du enklast i en matberedare men en plastpåse och kavel funkar också fint.
  • När du ska få ostbågskanten på plats så var beredd på smulor överallt. Fyll handen med de krossade ostbågarna och ”klappa” in det runtom. När du är klar är det en fördel om du bär ut tårtan utomhus och blåser av det överflödiga.
  • Till garnering; Använd ingen ”ful vacumskinka” utan köp en fin, smakrik skinka från charkdisken, det ser trevligare ut och är bra mkt godare också. Osten jag använder är ofta färdiga skivor som är lite tjockare och större, dom passar bra till smörgåstårta.
  • Låt fantasin flöda och tänk i ”ringar” utifrån och in när du garnerar.
  • Snåla inte med färgerna! ;-)


O
stkanten är på plats. För att enkelt få bort överflödiga smulor, ta tårtan med dig utomhus och blås av den. Stå inte i motvind som jag gjorde idag bara… :-P

10 bitar
Det här behöver du :
Hönökaka (8st halvmånar, eller 4 stora runda)

1 sats grundröra (Vispa grädden och rör ihop med resten) : 
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs alt. mjukost naturell på tub
Salt & vitpeppar

Lager 1 :
Bregott
300 gram finhackad, strimlad rökt bog
1 burk konserverad cocktailfrukt
ca 2-3 dl av grundröran

Lager 2 : 
Bregott
½ tub mjukost
4 ägg, kokta, hackade
2- 3 dl av grundröran

Lager 3 :
Bregott
3 msk bredbar leverpastej (Lindbergs husmorspastej gräddbakad)
2 msk bostongurka
2-3 dl av grundröran

Täcke :
Grundröran runtom hela. (Det blir röra över)
Ställ tårtan i kylskåpet över natten och bred gärna på mer av grundröran andra dagen efter att du kantskurit den. Det räcker gott och väl till att täcka den två gånger.

Garnering : 
150 gram ostbågar
16 stora skivor goudaost
250 gram sotrökt skinka
Små plommontomater
Gurka
170 gram lyxräkor i lake


N
är jag börjar garnera brukar jag tänka i ”ringar” utifrån och in. Sen tar jag alltid den största ingrediensen först, som i det här fallet; ostskivorna som jag rullade ihop. Sen är det bara att bygga vidare, runt, runt, runt…


T
årtan är redo för avfärd.


Vad säger ni? Har ni provat ostbågar på en smörgåstårta?? ;-)