Den svenska smörgåstårtan

sveriges_nationaldag_smörgåstårta
Igår blev det smörgåstårta till söndagsmiddag, några dagar försenad kan man säga då jag hade tänkt göra den till nationaldagen i torsdags men då fick vi plötsligt gäster och det har blivit grillat för hela slanten denna helg men igår så rensade jag kylen och svängde ihop den.

Jag har väldigt svårt att släppa en tanke om jag nu tänkt att jag ska göra något, så bättre sent än aldrig! :-P Här är den iallafall, den svenska trotjänaren i all sin höghet!

Detta är en klassisk charktårta med skinka, ägg, ost, leverpastej som fyllning. Den som gillas bäst här hemma av både stora och små. Milda smaker och ingen påträngande leverpastejsmak då jag tar väldigt lite av det. Inte så ”majonäsig” och frän utan len, lyxig och rejält tilltagen med smaker och fyllning.

Förbered detta innan du börjar :

  1. Vispa ihop grundröran
  2. Fördela de tre fyllningarna på varsit fat
  3. Kantskär brödet (1 förp formfranska)

Har du gjort detta så har du mycket vunnet i tid och du slipper en hel del ”slabb” i köket och på bänkarna med tusen olika byttor och paket och vispar och röror!

Grundröran, bara att röra ihop :
3 dl vispgrädde (vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt & peppar

Mina tre fyllningar :

  1. Leverpastej + bostongurka + grundröra
  2. Strimlad rökt skinka + mandariner + grundröra
  3. Kokta hackade ägg + mjukost + grundröra

smörgåstårta_svensk_tradition
För utförligare beskrivning och bilder steg för steg, klicka HÄR!

Rund smörgåstårta med krossade ostbågar


N
u va det ett tag sen smörgåstårtorna syntes här på burken. Kära svärmor fyller år idag och hade förbeställt en tårta vi skulle ha med oss, sagt och gjort! Denna gången en rund variant på hönökaka, 3 lagers för 8-10 pers. Kanten har jag garnerat med krossade ostbågar. Det är såå mycket godare än man tror och ger en mild fin ”ostig” smak, dessutom tycker jag det är himla snyggt också. :-P

Fyllningen; skinka/fruktcocktail, ägg/mjukost samt leverpastej/bostongurka.

Ost & skinka, gurka & tomat överst och så dom där räkorna som jag inte tycker passar in, men allt enligt önskemål skall ju uppfyllas, inte sant? ;-) Tårtan var omtyckt och svärmor gav tummen upp.

Några tips på vägen tänkte jag passa på att bjuda på; 

  • Gör en STOR sats grundröra som du blandar tillsammans med de olika lagerna. Hackad skinka och fruktcocktail rör du ut med lite av grundröran så du får en lös, bredbar konsistens. Likaså de kokta äggen med mjukost, salta gärna lite där också. Och för en mild smak av lagret med leverpastej/bostongurka rör du ut även de med grundröran.
  • När alla lager är gjorda, avsluta med grundröran runtom hela. Täck med plastfolié och låt stå kallt ett dygn.
  • Kantskär smörgåstårtan strax före du skall garnera den, då går det lättare att skära.
  • Ostbågarna krossar du enklast i en matberedare men en plastpåse och kavel funkar också fint.
  • När du ska få ostbågskanten på plats så var beredd på smulor överallt. Fyll handen med de krossade ostbågarna och ”klappa” in det runtom. När du är klar är det en fördel om du bär ut tårtan utomhus och blåser av det överflödiga.
  • Till garnering; Använd ingen ”ful vacumskinka” utan köp en fin, smakrik skinka från charkdisken, det ser trevligare ut och är bra mkt godare också. Osten jag använder är ofta färdiga skivor som är lite tjockare och större, dom passar bra till smörgåstårta.
  • Låt fantasin flöda och tänk i ”ringar” utifrån och in när du garnerar.
  • Snåla inte med färgerna! ;-)


O
stkanten är på plats. För att enkelt få bort överflödiga smulor, ta tårtan med dig utomhus och blås av den. Stå inte i motvind som jag gjorde idag bara… :-P

10 bitar
Det här behöver du :
Hönökaka (8st halvmånar, eller 4 stora runda)

1 sats grundröra (Vispa grädden och rör ihop med resten) : 
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs alt. mjukost naturell på tub
Salt & vitpeppar

Lager 1 :
Bregott
300 gram finhackad, strimlad rökt bog
1 burk konserverad cocktailfrukt
ca 2-3 dl av grundröran

Lager 2 : 
Bregott
½ tub mjukost
4 ägg, kokta, hackade
2- 3 dl av grundröran

Lager 3 :
Bregott
3 msk bredbar leverpastej (Lindbergs husmorspastej gräddbakad)
2 msk bostongurka
2-3 dl av grundröran

Täcke :
Grundröran runtom hela. (Det blir röra över)
Ställ tårtan i kylskåpet över natten och bred gärna på mer av grundröran andra dagen efter att du kantskurit den. Det räcker gott och väl till att täcka den två gånger.

Garnering : 
150 gram ostbågar
16 stora skivor goudaost
250 gram sotrökt skinka
Små plommontomater
Gurka
170 gram lyxräkor i lake


N
är jag börjar garnera brukar jag tänka i ”ringar” utifrån och in. Sen tar jag alltid den största ingrediensen först, som i det här fallet; ostskivorna som jag rullade ihop. Sen är det bara att bygga vidare, runt, runt, runt…


T
årtan är redo för avfärd.


Vad säger ni? Har ni provat ostbågar på en smörgåstårta?? ;-)