Sallad med grillad karré och fetaost

Varm sallad

Värmande sallad

En stående favorit hos mig på sommaren är att göra en mix av en varmrätt och en sallad.

Köttet eller fisken gör att den mättar ordentligt, grönsaker och örter ger mängder av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Här har jag använt en kvarbliven skiva grillad karré.

Varm sommarsallad 1 port

En skiva grillad fläskkarré

1 liten, gul lök

2 msk smör

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Till salladen

5-6 blad ekbladssallad

½ strimlad röd paprika

50 g fetaost

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik och lägg upp köttet i mitten, med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Garnera med färska örter, lite flingsalt och ringla generöst med olja och vinäger över.


Citronsås till grillmaten

Citronsås

Sommarfavorit

Den här syrliga såsen tillhör mina absoluta sommarfavoriter.

Citronsås passar fint både till grillade skaldjur och fisk, men passar utmärkt även till många vegetariska rätter som den här grönsakspatén och till kycklingspett.

För fler grilltips, ta gärna en närmare titt i min kokbok Grillmat LCHF här på Smakprov.se så får du 3 gratisrecept, bland annat grillade pilgrimsmusslor.

Vill du sen köpa boken så hittar du den här på Adlibris och Bokus, där den och mina andra kokböcker även finns på engelska.

Citronsås 2-3 port

1 dl majonnäs

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

½ dl hackad citronmeliss

2 msk finhackad gul paprika

Rivet skal och saft från ½ ekologisk citron

½ tsk ekologisk citronpeppar

Flingsalt

Vispa samman majonnäs och crème fraiche. Rör ner citronmeliss, paprika och citron.

Smaka av med flingsalt och citronpeppar.

Låt stå kallt en timme, så utvecklas smaken bättre.

Servera såsen till grillade, ekologiska tigerräkor eller stora grönlandsräkor.

Grillade räkor med citronsås


Fräsch zucchinisallad

Zucchinisallad

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Servera till all slags grillat, annars är salladen också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling.

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

Det här receptet hittar du i en lite annan variant i min kokbok Grillmat LCHF.

Nu har även det senaste numret av Expressens Allt om LCHF hittat ut till prenumeranter och butiker.

Där bidrar jag med klassiska sommarrecept från mina 3 kokböcker.

Fotograf Mikael Eriksson har tagit alla bilder till artikeln.

Expressens Allt om LCHF


Sommardrycker och insamling till Tidningen Matkärlek
Gurkdrink från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Gurkdrink från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Läskande, kylda drycker

Idag får du tips på några sockerfria och riktigt läskande drycker att svalka dig med i sommar.

Bilderna i inlägget kommer från Grillmat LCHF och är tagna av Mikael Eriksson, som fotograferat alla mina kokböcker.

Det ligger som du säkert förstår ett väldigt stort arbete bakom kulisserna att ta fram recept till kokböcker och tidningar.

Sockerfri Sangria från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Sockerfri Sangria från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Nu kan du och jag hjälpa till att stötta Tidningen Matkärlek med ett bidrag så den kan komma ut i handeln igen.

Jag har i helgen satt in 300 kronor på deras konto på Kickstarter, då jag tycker det är viktigt att sockerfria och glutenfria LCHF/Paleo-recept sprids även genom tidningar och inte bara digitalt.

Du kan själv välja om du vill skänka 50 kronor eller mer

Klicka på länken eller bilden så kommer du till insamlingen.

kickstarter-forst

Det är fortfarande många som inte har dator, till exempel min 87-åriga mamma.

Hon blir alltid så glad att kunna hitta ny inspiration till sin glutenfria LCHF-matlagning i en tidning, så jag hoppas verkligen att Matkärlek kommer att kunna köpas ute i butikerna snart igen.

Här kommer tips på hur du enkelt kan smaksätta ditt eget vatten i sommar, så sparar du snabbt in de pengar du skänker till insamlingen, istället för att köpa kemiskt smaksatt vatten för 50 kr per liter.

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson

Isvatten med örter och bär

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra.

Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna.

Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna.

Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff.

Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Här hittar du ett till recept på dryck från min grillbok, sockerfritt iste med mynta och citron.

Sockerfritt iste från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Sockerfritt iste från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Chilimarinad till grillad fläskkarré

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Vill du ha fler grilltips så har jag skrivit en hel kokbok om det heta ämnet, Grillmat LCHF.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett


Annorlunda sallad och pesto till grillat

Sallad med svartvinbärsblad

Sommarsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Sommarsallad

Surkålspesto och oliver till Spröda frökex från Huså Bröd

Surkålspesto

3 dl surkål

1 dl hackad persilja

1 dl mandelmjöl

1 dl riven, stark ost typ Västerbotten

2 rivna vitlöksklyftor

Havssalt

2-3 dl kallpressad, mild olivolja

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät.

Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja.

Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta.

Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är täckt med ett lager olivolja så håller den sig länge.

Surkålspeston är skapad av Ylva Forsberg på Huså Bröd, som bakar mitt recept på Spröda frökex.

Fler tips för en lyckad grillsommar hittar du här:)

010


Somrig sallad med senapsdressing

Ost- och broccolisallad

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt bröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande.

De passar riktigt fint som present istället för en blomma eller en flaska vin när du ska bort på middag i sommar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing

Ädelostcrème

Ädelostcrème

Ädelostcrème 2-3 port

2 dl ädelost eller Roquefort i bitar

½ dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi från Skärvången.

Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten.

Grillat Lamm och Halloumi från Skärvången med Ädeloströra och Päron


Coleslaw med ajvar

Cole slaw och grillad kyckling

Kålsallad

Ett både gott och lättfixat tillbehör till grillat är min coleslaw smaksatt med paprikaröran ajvar.

Härinne på bloggen Under vårt tak hittar du mitt ajvarrecept från kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Vill du inte ha paprika i din kålsallad så blir den väldigt god med senap och lite rivet äpple också.

Coleslaw med ajvar 2 port

3 dl finstrimlad vitkål

1 liten, riven morot

½ dl strimlad purjolök

2 msk crème fraiche/kokosgrädde

2 msk majonnäs

2 msk ajvar

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar.

Lägg ner vitkål, morot och purjo i en bunke, krama lite med fingrarna så blir det saftigare.

Blanda ner såsen och smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

På bilden har jag grillad kyckling, men coleslaw passar förstås även till fläskkarré, souvlaki eller entrecôte.

Du hittar 80 recept inför sommarens grillningar i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Spare Ribs från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Små hamburgare till fredagsmyset och Hälsomässa i Krokom

Hamburgare

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare och platta till.

Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Hamburgerbröd 4 små

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras.

Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Vill du ha större bröd så dubbla bara receptet.

Här nedan hittar du lite tips på goda tillbehör. Fler finns i min kokbok Grillmat LCHF.

Hamburgerdressing

Ketchup/Chilisås

Majonnäs

Cole Slaw

Zucchinisallad

Kålrotspommes

Hamburgerdressing

Hälsomässa i Krokom

När du sitter därhemma och myser som mest i kväll så befinner jag mig på hälsomässa i Krokom utanför Östersund.

I kväll mellan 17-23 och i morgon lördag 11-16 finns jag och Börje Karlsson från Ecocaféet på plats i Krokomshallen.

Börje berättar om Ecocaféet och alla kroppsbehandlingar som finns att få hos oss och säljer en del av  produkterna i vår hälsobutik.

Jag bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och ekologisk kycklingbuljong från Scandinavian Organics, serverad ur den icke-elektriska långkokningsbagen Wonderbag.

Här kan du läsa mer om vilka föreläsare och utställare som kommer till mässan.

För dig som hellre lyssnar, här finns en intervju från tisdagen med Börje på Radio Jämtland: Stafettgästen Börje Karlsson förbjuder socker och mjöl.

Där berättar han om sin hälsoresa med hjälp av LCHF och tanken bakom Ecocaféet.

Här en bild från arbetet med att skapa caféet i höstas, när vi hade en av våra smakprovningar.

Eva har dragit vidare på nya äventyr till Tre Golfare i Nora men Halva Lindha tillhör inventarierna och lagar/bakar goda LCHF-rätter och bakverk.

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet