Supergott med bananvåfflor!
Hej! Idag är det visst våffeldagen, så jag tänkte spä på våffelhysterin lite men istället genom ett tips på lite hälsosammare våfflor :) Om ni äter paleo eller lite mer liberal LCHF så vill jag tipsa om att göra bananvåfflor! Bananpannkaka har ni kanske redan testat och våfflorna är väl i princip detsamma men jag tillsätter […]
Våfflor i solen

våffeldagen_våfflorVarför äter vi våfflor just idag då?
25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! ;-)

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! :-P När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.

våfflor_våffelsmet
Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

våffeljärn_våffellagg

våfflor_recept_våffeldagen_vårfrudagen

våffeljärn_våfflor_recept

Våffeldagen!

Kokosnötsmjöl våfflorHar tidigare delat mitt våffelrecept ur boken Baka med LCHF, men här ska ni få det igen!

©2013 MariannAndersson

Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl uteslutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt. (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG VÅFFELDAG!

 

Idag är var det ingen vanlig dag……..
.......för idag, var det min födelsedag :)).....fylld av Grattis både på arbetet, privat och facebook-sidan.
Ja, sådant värmer mitt hjärta.

Här hemma började "kalaset" efter att jag hämtat största tösen och hennes pojkvän på Landvetter, efter deras långweekend i New York.
De var rejält trötta och kände direkt de klev innanför dörren här, att det vore skönt att duscha av sig "resdammet"
Under tiden dukades det för enklare middag med våfflor som avslut, vilket passade otroligt bra i och med Våffeldagen imorgon.
Runt middagsbordet pratade vi så klart om New York-resan och vi visades fina bilder från deras resa.


Idag är var det ingen vanlig dag……..
.......för idag, var det min födelsedag :)).....fylld av Grattis både på arbetet, privat och facebook-sidan.
Ja, sådant värmer mitt hjärta.

Här hemma började "kalaset" efter att jag hämtat största tösen och hennes pojkvän på Landvetter, efter deras långweekend i New York.
De var rejält trötta och kände direkt de klev innanför dörren här, att det vore skönt att duscha av sig "resdammet"
Under tiden dukades det för enklare middag med våfflor som avslut, vilket passade otroligt bra i och med Våffeldagen imorgon.
Runt middagsbordet pratade vi så klart om New York-resan och vi visades fina bilder från deras resa.


Idag är var det ingen vanlig dag……..
.......för idag, var det min födelsedag :)).....fylld av Grattis både på arbetet, privat och facebook-sidan.
Ja, sådant värmer mitt hjärta.

Här hemma började "kalaset" efter att jag hämtat största tösen och hennes pojkvän på Landvetter, efter deras långweekend i New York.
De var rejält trötta och kände direkt de klev innanför dörren här, att det vore skönt att duscha av sig "resdammet"
Under tiden dukades det för enklare middag med våfflor som avslut, vilket passade otroligt bra i och med Våffeldagen imorgon.
Runt middagsbordet pratade vi så klart om New York-resan och vi visades fina bilder från deras resa.


Våfflor ur Baka med LCHF

IMG_9512Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5  ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl utelsutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt.  (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

 

Bloggar etiketter:

Våffeldagen har firats även här i Anderssons hus

 

Har ni gräddat våfflor idag?

Här gräddades en bunt våfflor enligt bakbokens recept  och mumsades med en liten kopp kaffe till

mumsfilibabba det!

 

 

 

 

 

Nix, dessa har jag inte klippt och skurit för att vara supersnygga som i bakboken ;)

 

 

Bloggar etiketter: ,

Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.