Paleokampen och glutenfria lussekatter
Paleolussekatter från Under vårt tak

Paleolussekatter från Under vårt tak

Paleokampen och adventsfika

Idag får du lagom till 1a advent ta del av ett lånat recept på lussekatter från Paleobloggen Under vårt tak.

Mina bloggvänner sen flera år, Kostrådgivarna Jenny och Magnus Andersson, har så mycket gott på hyllorna i sitt Paleoskafferi.

De bjuder inte bara på god mat, de har även mängder med bra information för alla som vill lära sig mer om Paleokosten.

Nu har de precis utvecklat ett helt nytt sätt att sprida kunskapen om vårt ursprungliga sätt att äta. Stenålderskost på modernt vis.

De lanserade häromdagen sin Paleokampen, ett interaktivt spel att samla släkt, vänner, grannar eller jobbarkompisar runt.

Lite som man förr samlades runt lägerelden och delade med sig av sina kunskaper, historier och erfarenheter.

Så här beskriver de själva sin Paleokamp:

“Paleokampen är en sällskapsaktivitet – en lite annorlunda femkamp – som förenar lek, kunskap och härligt umgänge under en helkväll. Genom lättsamma texter, goda smakupplevelser och kluriga frågor guidas deltagarna genom aktiviteten med målet att ha roligt tillsammans och lära mer om Paleo.”

Paleokampen

Ett riktigt spännande initiativ, att genom några timmar av roliga lekar, provsmakning och ett quiz, tillsammans på ett lättsamt sätt kunna lära sig mycket mer om bra mat.

Jag hämtade mycket kunskap på Under vårt tak innan jag själv gick över till min variant av LCHF/Paleo för ca 1½ år sen.

Jag märkte under vintervistelserna här i Turkiet att jag mådde bättre i mage och leder av att inte använda så mycket komjölksprodukter.

Har fått många förfrågningar senaste åren om just mjölkfria recept, så därför startade jag förra vintern min Paleoblogg, som idag ligger kvar som ett receptarkiv med ca 200 recept.

Här följer receptet på lussekatterna direkt från Paleoskafferiet.

För en mer LCHF-anpassad variant, byt kokossockret mot den sötning du föredrar.

Missa inte min Adventskalender som börjar i morgon, med bilder på Tomtens semester vid Medelhavet ;)

Tomte i Midvintersol

Lussekatter
6 st ägg
3 msk kokossocker
0,5 dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl kokosolja
1-2 tsk nystött kardemumma
2 tsk bakpulver
4 msk psyllium

OBS! Psyllium och fiberhusk är samma sak (malda/pulvriserade frön).

Pensling/dekoration
1 st ägg
Efter tycke & smak russin

Givetvis kan man ha i saffran (0,5 gram till detta receptet) i lussekatterna om man föredrar det men vi föredrar kardemumma.

Receptet är till ca 12-15 Paleolussekatter.

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält kokosoljan
  • Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
  • Tillsätt kokosmjölken och den smälta kokosoljan
  • Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i bunken
  • Vispa samman till en deg
  • Låt svälla ca 5 minuter
  • Rulla och forma till lussekatter och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  • Vispa upp ägget och pensla på lussekatterna
  • Dekorera med russin
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter till lussekatterna fått fin färg

 


Kladdkakans dag 7/11!

Saffranskladdkaka med valnötsgräddeHär ska ni få bloggens alla goda kladdkakerecept sammanställda så här inför kladdkakans dag, det enda ni behöver göra nu är att välja vilken!

Klassisk kladdkaka med kakao! En kladdkaka med ytterst lite kolhydrater då det är kakao istället för choklad!

Vaniljkladdkaka med hallongrädde! Denna är med både kokosmjöl och mandelmjöl.

Lakritskladdkaka med citrongrädde! Denna kladdkaka är med bara kokosmjöl.

Saffranskladdkaka med valnötsgrädde! Kladdkaka med både mandelmjöl och kokosmjöl.

Pepparkakskladdkaka med apelsingrädde! Kladdkaka med kokosmjöl.

Viktigt när det kommer till alla dessa kladdisar är att vakta dem supernoga, de måste vara dallriga från ca 3 cm och in mot mitten, de sätter sig alltid när de svalnar!

Så minsta minut för länge i ugnen gör att de blir mer vanlig kaka än kladdis, inte nödvändigtsvis osmakliga men någon kladdkaka blir det ju då tyvärr inte ;)

 

 

Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

Fisksoppa med saffran
Fisksoppa med saffran
Källa: Peggy
Portioner: 4

Ingredienser:
400 g vit fisk
400 g laxfilé
250 g skalade räkor
1 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfa
2 dl torrt vitt vin
2,5 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme frachie
2 fiskbuljongstärningar
1 paket saffran
1 tsk tomatpuré
1 kryddmått cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt
Ev. lite färska örter att dekorera med
Gör så här:
Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör så det blir mjukt, pressa i vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén och låt det fräsa en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund. Blanda sedan ner saffran, grädde, vatten och creme fraiche.
Låt det sjuda i 15 minuter. Hit kan soppan förberedas och sedan antingen stängas av eller sjuda på låg värme.
Skär fisken i kuber lägg sedan i soppan och sjud i ca 7 minuter. Lite längre om fisken är halvfryst.
Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt (låt inte koka upp för då blir räkorna sega!) och servera eventuellt med en klick aioli.
Mugcake med saffran

Mugcake recept för en person med saffran och nyttigt innehåll som är lätt och snabbt att laga.

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser med varandra. Häll smeten i en smord mugg. Värm i mikrovågsugn i ca 1-1 ½ minut (jag körde 1 minut och 15 sekunder). Låt svalna något, och vänd upp och ner på muggen för att få ut kakan. Servera med exempelvis vispad grädde.

Vår LCHF-mat på julbordet

julkulaHur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten Lussekatt eller Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite Glögg och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk nitritfri julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till mor och far och sönerna…

Ris á la Maltan som här hos oss (och säkert andra) heter Keso á la Malta, denna är nog den godaste i hela LCHF-sfären då keson marineras. Lägg därför lite tid på maltan genom apelsin- och kanelmarianden och Maltan lyfts till helt andra höjder. Men Maltan den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket jul-gottor som äts hela Julafton…

Kaffe med tårta brukar vi duka fram efter ett par timmar och i år blir det med jordgubbar, då svärmor inte kommer. Svärmor tål inte jordgubbar och därför passar vi nu då på att köra en jordgubbstårta.

Detta var lite tips och recept från mig till denna julen!

Ät och njut med LCHF!

 

Tillverkningen av julgodis

IMAG0859närmar sig med stormsteg och här ska jag ge er små tips och recept på gott LCHF-Godis!

först vill jag börja med mandelmassa/marsipan forma den till mindre kulor och doppa den i 90% choklad. Det är ju också vansinnigt gott att smaksätta enligt detta recept med Konjak eller pistagenötter eller Whiskey för den delen.

På vårt julgodisbord finns också alltid Ischoklad både naturell och smaksatt med Whiskey

Jag älskar Bounty-kulorna så dessa måste också alltid finnas och dottern Elisabeths favoriter lika så  Choklad rutor

Även Choklad fudgen måste få en liten plats på godisfaten.

Förra året såg vårt fat ut som på bilden, den gula fudgen är Saffrans fudge, uteslut chokladen och ta en påse saffran istället.

Hoppas detta var till lite hjälp i julbestyren som närmar sig!

 

 

Juliga bullar


Istället för pepparkakskrydda tog jag här 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk malen nejlika, tyckte det blev bättre smak på dessa.

Vanlig vetedeg till de som inte gillar saffran.
 
Jag gjorde 1 saffransdeg och en vanlig vetedeg och delade varje deg i 2 delar och gjorde 4 olika bullar.

Italienska mandelkakor med variation
Italienska mandelkakor grundrecept

Italienska mandelkakor med saffran

Hasselnötskakor
 
Italienska mandelkakor ca 30 st

                                    225 gr, rumstemperatur
                                        1,6 dl strösocker
                                       1 tsk vaniljextrakt
                 1 tsk mandel extrakt (byt till hasselnötsarom till

                          hasselnötskakorna eller hoppa över)
(Tillsätt 1 tsk Saffransarom till Saffransmandelkakorna)
5,9 dl vetemjöl
2,4 dl mandelmjöl (eller mald mandel) (eller hasselnötsmjöl)
 
Evt florsocker till pudring



 1.Värm ugnen till 175 °c. Lägg bakplåtspapper på två plåt.
2.Vispa smör och socker tillsammans tills ljust och fluffigt. Tillsätt vanilj och mandelextrakt och blanda. (Tillsätt saffransarom)
3.Tillsätt mjöl och mandelmjöl. Blanda väl.
4.Ta en rågad matsked av degen och rulla den till en liten boll, degen skall vara lite smulig. Tryck ner något med baksidan av en sked.
5.Tryck evt en mandel (eller hasselnöt) på toppen av varje kaka.
6.Baka i ca15 minuter.
7.Pudra med florsocker medan de är varma.
8. Låt svalna.



Pepparkaks- och saffrans-minidonuts

 
 
4,74 dl mjöl
1,8 dl strösocker
2 teskedar bakpulver
 2 tsk pepparkakskrydda eller 1 påse saffran eller
1 msk saffransarom
1 tsk salt
1,8 dl mjölk
2 ägg vispade
1 tsk vaniljextrakt
1 msk smält smör

Blanda ihop de torra ingredienserna för sig i en skål och de våta för sig, rör sen samman.
Lättast att spritsa ner i maskinen.
Fyll upp till kanten.
Grädda i 2-3 minuter
Doppa eller spritsa choklad eller glasyr, dekorera evt med julströssel.

http://kakmonstren.blogspot.se/2012/04/minidonuts.html