2 msk vaniljsocker
2 msk vaniljsocker
2 msk vaniljsocker
2 msk vaniljsocker
Nytt bakexperiment
Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran.
Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri.
Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.
Här blev det sötning med morot och mandarinsaft istället för pumpa och äpple som jag hade i pepparkakan.
Den blev mycket saftig och fin, perfekt till en kopp glögg i morgon eller till kaffet i julhelgen.
Klicka på bilderna nedan så kommer du till några av mina tidigare julkakor.
Mjuk saffranskaka
3 ägg
100 g normalsaltat smör
2 pressade mandariner, 1 dl saft
1 finriven morot, 3 dl rivet
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 kuvert saffran, 0,5 g
Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.
Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.
Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.
Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl. Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.
Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.
Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.
Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.
Känns den lite gungig så grädda en liten stund till. Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.
Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.
Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.
Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Då blir kakan betydligt godare.
Lucka 13
Nu äntligen har startskottet för julen gått på riktigt. Första advent är alltid något speciellt. Det är liksom då det blir tillåtet att tjuvstarta med allt julgodis, pepparkaksmys, julskinksmörgåsar och bara längta till julafton.
Denna helg har bjudit på strålande sol här på ön och jag har passat på att träna och promenera med min fot… Hmm… Det där lät knasigt!!
Men, okej – tränat foten och promenerat med Kean har jag gjort!
Nu ikväll står en norrlands-middag på lut… Undra om ni kan gissa vilken?!
Måste faktiskt sätta lite fart ser jag, klockan tickar iväg och jag får inte missa Maria Lang.
Just det – ett superbra filmtips jag måste rekommendera
– ”Förr eller senare exploderar jag” SE DEN!
Så vacker, så bra och se till att ha näsdukar till hands!
Här kommer mitt godaste recept på lussekatter…
ca 40 st
Det här behöver du :
2 pkt jäst (100 gram)
200 gram smör
0,5 l mjölk
2 pkt saffran
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1 msk honung
16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning
1 ägg till pensling
russin
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, häll på degvätskan och rör i honung, socker, salt & ägget. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.
Vårat hus som skymtar där i skogen…
The big boss Kean… Min black beauty! ♥ Var ju ett tag sen jag visade er bilder på honom. Minns ni när jag hämtade honom? Hur han såg ut då? Kolla HÄR!
Min andra vackra skönhet! Eller jag får nog säga den första!
Kean. Fryskyckling som han är både inne och ute så trivs han i sin nya teddy-fodrade kostym!