Ramslökssoppa
Ramslökssoppa
Källa: Karin Franssons Ramslökssoppa
Portioner: 4

Ingredienser:
3 mindre knipplökar
1 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
2 dl grädde
80 g smör
1 bunt ramslök eller gräslök
lite riven muskotnöt
salt och vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök och purjolök i grövre bitar.
Smält lite smör i en rymlig gryta och fräs hacket samt pressad eller riven vitlök däri, låt det inte ta färg.
Häll i hönsbuljongen och grädden. Låt det hela puttra tills 1/3 del av vätskan har ångat bort.
Smält 50 g smör och låt det bli nötbrunt, rör ner i soppan. Ta bort stjälkarna på ramslöken och strimla bladen, rör ner i soppan.
Mixa soppan i en matberedare eller använd mixerstaven, mixa samtidigt ner några klickar kallt smör. Smaka av med ev. lite mera salt och lite riven muskotnöt, sila av.
Nu har soppan blivit alldeles vårgrön, tillsätt gärna lite vispad grädde strax innan serveringen, det gör soppan härligt skummig.
Här passar det bra med lite lax i bitar eller några räkor till. Har man inte ramslök, så kan man mixa ner den gröna blasten från sommarlök, samt lite gräslök och några spenatblad för färgens skull.
Säsongen för ramslök är kort, den är från mitten av maj till början av juni och finns i Skåne, Gotland och Öland, den kan även finnas i Småland.
Soppan blir mycket god om man river ner 1 vitlöksklyfta mot slutet!!
Nu kör vi så det ryker! BBQ rökta kycklinglår och kamben


Då var det dags. Nu ska jag röka kött & kyckling som legat i saltlake i 2½ dygn. Jag tycker jag börjar bli riktigt påläst på det här med saltbad nu och har hört mig för både här och där om vad som blir bäst och vilken slathalt som passar till ditt och datt och hur länge de ska ligga osv osv. Så nu håller jag tummarna att resultatet blir som jag vill också! Annars får jag bakläxa till mig själv…

Jag har valt att röka både kycklinglår och kamben. Kambenen har ganska mycket kött på sig till skillnad mot vanliga tunna revben och motsvarar ungefär samma tjocklek i köttet som kycklinglårens så där bör tiden stämma i röken, jag ska kolla till dom om en stund så får vi se hur det blir, kanske åker kambenen ut något tidigare.

Men vi tar det från början. 

 
Jag köpte hem färska kamben och färska kycklinglår i måndags morse och la dom i saltlake direkt jag kom hem. Då såg det ut såhär.

10% saltlake : 
1 liter vatten
1 dl grovt salt utan jod
½ msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Häll upp vattnet i en ren bunke med lock, keramik, plast, glas men inte metall. Vispa ner salt och socker med vanlig handvisp så det löser sig. Lägg i kött eller kyckling och på med lock. Ställ i kylskåp 2½ dygn. (Tunnare kycklingvingar eller tunna revben 1-1½ dygn)


På dag 3 (alltså efter 2½ dygn i saltlaken) tog jag upp kyckling och kamben och lät rinna av. Torka torra med luddfritt papper. Gnid in med de kryddor du vill ha. Här valde jag Jamie Olivers seasoning. Barbeque till kycklingen och Piri piri till kambenen. Kambenen penslade jag även med lite honung.


Lägg upp allt på rökgallret.


Kör igång röken med alspån. Ca 1 dl/kg kött så här tog jag 2 dl spån + 2 msk strösocker som jag blandade spånet med.

Hur resultatet blir får ni höra om senare… :-P Håll tummarna nu!
Ni ska få en liten smygtitt på hur det ser ut just nu…


(springer ut och fotar, efter 1½ timme i röken)

Tidigare inlägg med muurikka´s elrök :

Rökt lax >>

Elröken från Muurikka hittar du här >>

Bakad potatis med skinkröra


En god röra till bakad potatis med rökt skinka, paprika, schalottenlök och liten en gnutta vitlök. En alldeles förträffligt passande rätt till små sjuklingar då då röran dessutom kan serveras med pasta som en skinksås, bara att välja! Den här röran är varm, vilket jag själv faktiskt föredrar till bakpotatis. Vill du göra den kall så går det naturligtvis lika bra, en ren smaksak.

4 port
Det här behöver du :

4 bakpotatisar
300 gram rökt skinka
1 finhackad röd paprika
1 schalottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
2 dl creme fraiche (gör du röran kall är det gott med lite majonäs i också)

GÖR SÅHÄR :
Skär och hacka skinka och paprika i små bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Fräs på alltihopa så det får fin färg och lök och paprika mjuknar. Rör ner en matsked grönsaksfond och en burk creme fraiche. Smaka av med salt och peppar och låt röran stå på låg värme va 10 min och puttra ihop så konsistensen tjocknar något. Servera till bakad potatis eller som pastasås.


Rökt skinka, paprika, schalottenlök och vitlök får fräsa ihop.


Rör ner grönsaksfond och en burk creme fraiche, låt småputtra en stund.


Färdig att serveras!

Fler recept på röror till bakad potatis :


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

 

Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.


Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.


Rökt lax med muurikkas elrök


Valborgsmässoafton idag och brasorna tänds ikväll. Här hemma ska vi ha gäster på middag med en liten norrlandsinfluerad meny då jag har för mig att vi aldrig tidigare bjudit dom på detta! ;-) Kan bli spännande. Dessert ska vi också göra, så jag återkommer till kvällens gastronomiska episoder imorgon.

Nu tänkte jag visa er röken från muurikka. Elröken som är enklare att använda än man kan tro. Det första vi rökte var som jag tidigare skrivit; Lax! Bra nybörjar-råvara… ;-)

Nån eld eller värme behöver du inte tänka på, utan enbart ett bra rökspån + förberedelser av det du ska röka samt hålla koll på tillagningen. Vi använde ca 1½ dl alspån + 2 tsk strösocker i spånet, vilket ger en djupare, lite karamelliserad smak och yta på laxen.

Laxen förberedde vi med salt, kryddor och pressad citron, sen fick den ligga i rumstemperatur ca 1 timme innan den åkte in i röken.

Rekommenderad tid var 40-60 min, kanske något kortare tid beroende på hur man vill ha den tillagad, det är ju en smaksak. Man kan öppna och kolla den nån gång och se.

Väldigt smidigt måste jag säga. Och allt som är smidigt gör ju att man bara blir mer sugen på att testa nya grejer i den.

Smaken var fantastisk. Salt, rökig men ändå len i smaken. När du saltar och röker fisken direkt får du inte exakt den där smaken som på varmrökt lax du köper eftersom den legat i saltbad först och då tränger saltet in mer i hela fisken och smaken blir därefter. Den här smakar som en blandning av rökt och ugnsbakad. Nästa steg blir förstås att prova göra saltlag själv och experimentera sig fram.

Tänk bara hur gott det skulle vara att röka en fin bit renstek? Sådär rejält salt och mör i tunna skivor… ;-)

Vill man fuska lite så kan man alltid köpa färdigrimmat kött såsom lägg, skinka, sidfläsk tex, det blir vansinnigt gott också, men man ska naturligtvis försöka sig på egna saltlagar då blir det desto roligare ju!

Det här behöver du :
1  bit laxsida
Saften från ½ pressad citron
1 msk flingsalt
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Pressa en halv citron över laxen. Klappa in flingsalt och chiliflakes och låt den ligga och ”dra” i rumstemperatur. Placera sen laxen med skinnsidan nedåt på gallret. Häll på alspån på den lilla plåten som ska placerar under laxen i röken. tillsätt 2 teskedar strösocker eller 2 sockerbitar i spånet. In i röken ca 40-60min, sen är det bara att vänta… Smaklig måltid!


Fin, färsk laxsida saltad och kryddad med pressad citron och chiliflakes. Här har den legat 1 timme i rumstemperatur och ska nu in i röken.


Efter 50 min i röken.


Riktigt fin röksmak.


Här serverat med kokt potatis, späda morötter, citron och en kall dillsås.

Bildtext till översta bilden; 
Elröken från muurikka. Här ser ni laxen på galler överst, dropp-plåt under och längst ner en plåt med rökspån. Elröken finns att köpa hos muurikkas återförsäljare i butik eller online. Läs mer här >>

Sallads special nummer 2 uppdaterat med era recept!


Minns ni mitt inlägg med Sallads special no. 1?
Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Efter era tips och en del inskickade bilder lägger jag nu upp ett extra salladsinlägg med era recept. Superkul att läsa! Ni som inte har bilder till era receptskisser får gärna komplettera i efterhand om ni vill! ;-)

Översta bilden här tillhör Lotta Kruse som tipsar om Tomat & paprikasalsan ni kan läsa här nedan.

Tomat- och paprikasalsa, två personer
2 tomater, tärnade
1 grön paprika, i små tärningar
1 rödlök, finhackad
ca 1 msk pressad limesaft
1 tsk socker
Flingsalt
Svartpeppar

Blanda tomater, paprika och lök men blanda inte i limesaft, salt och socker förrän det är dags att servera.


Kajomidas ”Purjo-majs-ägg-sallad” (Kajomidas egna bild)
Snabbt gjord, men bör ”dra” ett par timmar, gärna över natten. Kan ätas i fler dagar ;-)
Obs! Mängderna nedan är till en stor sallad:

Hårdkoka 6-7 ägg och lat dom kallna
Skär 3 mellanstora purjo (den vita delen) i tunna skivor och gör fina ringar
Blanda i en burk majs (330 g/285 g avrunnen vikt)
Finhacka äggen eller kör dom 2 ganger i ”äggskivaren”
Rör i ett glas Miracel Whip 500 ml (majonäs)
Eventuellt även strimlad kokt skinka om det ska vara ”matigare”

Passar extra bra till: grillat kött, grillad kyckling, färsbiffar…


Sara tipsar om Jamie Olivers gurksallad (Saras egna bild)
Den är frisk och mild och passar fint till mer ”mastiga” smaker, äggrätter till exempel.

Skala 2 gurkor och gröp med en tesked ur det vattniga innanmätet i
gurkan. Blanda gurkan med en näve grovhackad mynta, några matstedar
olivolja, ett par matskedar citronsaft och någon matsked naturell
yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Ellinors tips på enkelt tomatsallad (bild saknas)
En enkel sallad vi ofta äter till lax är
Tomater (i skivor, tärningar eller halva körsbärstomater)
Rödlök eller purjolök (finhackad eller i skivor/ringar).
En vinegrette gjord på torkade örter, olja, salladskrydda etc. Det man gillar helt enkelt…Vill man fixa den väldigt fort så kan man ta dessa små, gröna påsar med dressing som man blandar med olja och vatten. Bara att blanda i en skål.

Sen brukar jag anpassa lite efter resterande smaken av måltiden. Kanske rör i lite färska örter, lite citronsaft, ost i tärningar etc.
Den må verka enkel, men är verkligen jättegod till fisk, och grillat – ja till det mesta.

Linn tipsar om denna goda champinjonsallad (bild saknas)
En sallad som jag tycker är supergod men kanske inte låter som det är champinjonsallad med äpplen. Skär champinjoner i skivor (konserverade funkar också) och skiva äpplen tunt. Blanda ihop balsamvinäger, olja, dijonsenap, hackad persilja, salt och socker. Blanda sen i äpplena och champinjonerna. Klart!

Sofias majssallad  (bild saknas)
Majs sallad, äter vi ofta:
1 burk majs
Några tomater
Purjolök
Olivolja (ibland när inte sambon ser en liten skvätt rödvinsvinäger).
Mycket salt och peppar.

Går även att blanda i en burk kokta bönor t ex kidney om man vill den ska mätta med. Brukar vi äta som ”förrätt” til t ex pannkaka som jag med diabetes har svårt att äta mängder av…

Charlies sallad  (bild saknas)
Mitt bästa vardagstips på sallad är att INTE köpa trist isberg, utan köpa färsk spenat, machésallad eller ruccola, det blir så himla mycket godare!

Två stadiga nävar valfri sallad
En avocado
En gul paprika
Körsbärstomater
Alfa alfa-groddar
En rödlök

Skiva rödlöken tunt och lägg i en bytta kallt vatten med några droppar ättika/vinäger i, den blir sötare och mildare, och godare! Halvera avocadon och skär ut kuber med köttet kvar i skalet, så att det trillar ut färdiga kuber sen när du gröper ur köttet ur skalet.
Halvera körsbärstomaterna. Lägg all sallad längst ner i en bred salladsskål, strössla sedan alla ingredienser ovanpå så att det ser fint och färgglatt ut! Toppa med fetaost och en vinegrette om du vill!

Emelies sallad   (bild saknas)
Min favorit utan tvekan är blandsallad på påse, tomat, gurka, paprika, rödlök, avocado, fetaost, galiamelon och en vinägrettdessing på 1 del rapsolja, 1 del vit balsamvinäger och lite italiensk salladskrydda. Oslagbart!

Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Muurikka-säsongen kan börja + tävling!


Jo, nu har jag, eller rättare sagt vi bestämt oss! Vi blåser ut köket här i huset, öppnar upp i nock till en gammaldags skorsten med tvärdrag från öst till väst. All köksinredning, skåp och bänkytor åker ut, spis, ugn och micro likaså! Istället inreder vi nu all köksyta med ett orginellt bohemskt utekök, ja fast inomhus! Låter inte det toppen??

Vi ska såklart isolera köket från övriga huset så det inte blir snorkallt här om vintrarna men annars så kör vi helt åt hållet med direkta norrländska influenser av muurikkaköket som mittpunkt, bänkar med renskinnsfällar, fotogenlampor och facklor längs väggarna och den säregna rökdoften på köpet! Klinkersplattorna på golvet är redan bortfrästa och 3 skopor jord håller vi nu på stampa till barfota så det blir ordentligt med vildmarks-feelings. Blåbärsris, hjortron, hängbjörk och kattguld kommer också att planteras ut så att helheten stämmer!

Lite kul hade det allt varit? Ehh…? ;-)

Skojar bara…

Nä, dagen idag har vi vigt till skruvande, svärande, skruvande och åter svärande. Det sistnämnda mest från min sida trots att jag endast stod för att skruva ihop gasolskyddet men det var också tillräckligt. Min alldeles underbara, fantastiska, tålmodiga och helt enormt fina, gulliga, snälla, omtänksamma, kära make stod för resten! Jösses”

Jag fick huvudvärk bara jag såg alla lösa delar, skruvar, plugg och finska bruksanvisningar men när allt föll på plats, (njae… Föll, å föll men…) När allt var KLART så var nog ingen nöjdare än jag! Maken drog en lättnads suck och fick plötslig huvudvärk och jag log sådär ömt och tacksamt lyckligt som bara jag kan när jag vill ha något fixat! Ni fattar va? ;-)

Muurikkas sommarkök står nu på plats, inte i köket utan på altanen förstås. Den nya woken är placerad. Gasolbordet väntar på gasolflaskan, röken är ikväll invigd för första gången och det har serverats hemmarökt lax på det Nilssonska muurikka-residentet! Inte illa va?

Muurikka-säsongen är HÄR!! Nu kör vi så de ryker!

I detta inlägg kommer ni få en liten inblick i muurikkas sortiment, produkter anpassade för ändamålet och ni som följt mina uppdateringar vet också att nu i vår inleder vi början på ett samarbete här på kryddburken tillsammans med just muurikka.

En tävling står också på spel, samt att jag förstås vill påvisa det absolut mest njutbara och harmoniska sätt att både laga och äta mat på är utomhus, vare sig man bor i lägenhet, täppa eller skog. Det är ju inte nödvändigt att laga mat utomhus just på en balkong bara för att man bor i lägenhet. Man tar med sig hela packet ut i naturen, placerar rumpan på en stubbe under en tall och känner efter om det duger, vanligtvis duger det alldeles ypperligt för att uppleva både frisk luft, god mat och ett sätt att umgås på! Man behöver då inte dra med sig ett helt muurikkakök, det duger gott med en stekhäll på tre ben, matsäck och tändstickor. En utflykt, picknick, sommardag med familjen, skogsäventyr eller tältsemester! Alla BEHÖVER en muurikka tycker jag! :-P


Dagens mästerverk. Fy sjutton va nöjd jag är!! :-P


Silava. En fet kräm som används för inbränning av muurikkan vid första-gångs-användning eller inför förvaring. Du kan även steka i detta fett. Muurikkas stekpade är lite speciell i sitt slag då den är tillverkad i fjäderstål och håller alltså samma form hur mycket du än böjer den. Perfekt vid tillagning på muurikkan som är välvd och det långa skaftet behövs för det kan bli rejält varmt.


Här ser ni röken som vi har invigt ikväll med en fin, färsk laxsida kryddad med citron, chili, salt och peppar. Alspån och lite njutbar väntetid med en kall öl så fixade gubben middan klockrent. Det är så de ska va! ;-)

Muurikkas elrök i rostfritt, (denna på 1100 W )
Storlek: Ø 25/50cm
Ca butikspris: 2495:- Läs mer på http://www.muurikka.se/kategori/rokar/  

Mina planera för den här är stora; jag ser framför mig rökt sidfläsk/bacon, renstek, baklår av rådjur, skinka, hela fiskar, korv och gud vet allt. Röken fungerar också som vanlig ugn vid sidan om muurikkan om du till exempel vill tillaga kött på och ha en gratäng eller hasselbackspotatis till. Superfin-fin-fin!! :-P


Ja, det är här är mitt eget lilla skruv-mästerverk då! Gasolskyddet. ”Trätunnan” är placerad på en rund platta med hjul där själva gasolbehållaren skall stå. Både snygg och väldigt praktisk då man aldrig kan få för många avställningsytor när man lagar mat.


Kryddsprayerna är nya för i år. ”Smak på spray” med endast naturliga aromer blandat med rapsolja. Här i smakerna vitlök, citron och basilika.


Nu kommer vi till själva tävlingen!
Det ni ser på bilden ovan är det ni kan vinna till er muurikka, eller som tillbehör till muurikkan ni tänker köpa! ;-)

Kryddsprayer, silava och den klassiska stekspaden i fjäderstål. 3 st paket lottas ut till ett värde av 535kr vardera.

FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN SKALL DU ; 
”GILLA” Muurikkas sida på facebook samt DELA tävlingens facebookinlägg offentligt i er logg.

Tävlingen pågår till och med fredag den 27 april, därefter presenteras vinnarna här på Kryddburken under helgen.

 

Lycka till! 

Inlägg, tävling och utlottning i samarbete med Muurikka

 

 

Grillad lax med sparris- och färskpotatissallad
LCHF recept för Laxtärningar med champinjoner, grillad sparris och äggmajosås

En god och snabblagad laxlunch för två personer!

LCHF Laxtärningar med champinjoner, grillad sparris och äggmajosås
Portioner: 2 st

Ingredienser
200 g lax
200 g champinjoner
100 g färsk grön sparris

2 kokta ägg
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche

Gör så här
Börja med att koka 2 ägg till den kalla såsen. Ta laxen och tärna ner den i mindre bitar, stek den i smör i en het panna och krydda med salt, citronpeppar och vitlök. Dela champinjonerna i lagom stora bitar och släng ner de också. rör runt så de inte bränner fast i pannan. När äggen kokat klart så hacka de, och lägg i en skål tillsammans med majonäsen och creme fraichen, smaka av och justera med kryddor.

När laxen och champinjonerna fått färg, så lägg upp tillsammans med såsen, och släng ner sparrisen i pannan några minuter, krydda med flingsalt och innan du lägger upp sparrisen, så ringla lite smält smör över.

Smaklig måltid!