Frallor med lax, påskens sista rester…


Nu ryker sista laxen sen är påskmaten slut! Grova frallor av surdeg, några kokta ägg, sallad, majonäs lite piff med citron o dill och du har härliga smörgåsar till lunch eller som som matigare kvällsfika.

Använd sista kantbiten av den rökt laxen, varm eller kall, eller gravad? Räkor kanske? Köttbullar, eller bara ägg?! Det är inte så knusligt, ta de rester du har kvar i kylskåpet och lyxa till det med ett gott bröd.

Påsken 2012 i bilder


Påskmaten 2012 i bilder. Det blev mycket mat över även att vi tänkte ”vi gör inte så mycket i år…” ;-) Det har räckt till både buffé, frukost/brunch, en massa pålägg som finns kvar och igår använde jag den sista kokta potatisen så nu börjar ordningen bli återställd igen. Mycket lax har det blivit, både i form av varmrökt och kallrökt. Sen gjorde vi små laxbakelser på hällakakor, små potatisstubbar med laxröra och snapsglas med ännu en laxröra! Gott, gott men nu får de bli vanlig mat i veckan, det har en tendens att bli lite för mycket av allt plock med prinskorv och köttbullar och ägg både på tvären och längden. :-P


Färgglad påsk


Färgade ägg lyser upp och extra plus för lite pyssel såklart. Dom här är okokta och bara doppade i vatten/vinäger och karamellfärg som sen fått torka.


Laxbakelser på utstansade rundlar (hällakaka) med en röra på philadelphiaost/löjrom/rödlök och lite creme fraiche. Kallrökt lax, citron och gräslök på toppen.


Mer påskpynt och pyssel och påskliljorna plockade vi in när snöstormen kom på påskafton. ;-)


Ägghalvor med majonäs/kaviar, rödlök, citron och dill.


Laxröra i snapsglas. Majonäs, gräslök, citron och finhackad kallrökt lax.


Påskdessert orkade vi ingen så det fick bli cupcakes i gips istället som Joline fick i påskpresent. Visst är dom söta? ;-)


Hoppas ni haft en härlig påskhelg allihopa!

 

10 enkla tips till påskbuffén!


Hej på er! Här på Öland har vi full snöstorm idag, trodde knappt det var sant när jag tittade ut genom fönstret, men så är det! ;-) Vi ska strax åka och småhandla till vår lilla påskbuffé ikväll, sen var tanken att vi skulle åka ut till Runsten och gå på ”Äggröran”; en festival med marknad och allehanda trevligheter i påskens tecken, men vette sjutton om det är så lockande i detta väder? Vi får se om det lättar. Innan jag kan visa bilder från kvällens mat så kommer här lite inspiration på snabba, enkla små snittar, tilltugg, snurror, munsbitar, allt för alla smaker. GLAD PÅSK!! :-P


Laxsnittar med smördegsstjärnor, recept här  >>


Potatis-stubbar med kallrökt lax, gräddfil och dill! En munsbit som bar smälter i munnen…


Ägghalvor med majonäs och löjrom.


Piffad prinskorv till de små, lindade med smördeg en favorit hos alla barn! Recept här >>


Ägghalvor med majonäs och rödlök för alla som inte gillar räkor… ;-)


Svampfyllda tarteletter, recept här >>


Laxbakelser, dekorerade med kallrökta laxrosetter, citron och gräslök. Recept här >>


Äggrulle med ost & bacon, recept här >>


Pizzasnurror, recept här >>


Pumpernickel, med romröra och najad lax, recept här >>


Tunnbrödsklämmor med färskost pepparrot och saltrulle, alt hamburgerkött. Recept här >>


Sill, gräddfil, hackad rödlök och gräslök.

 

Krämig laxomelett med cheddar
Halstrad lax, färskpotatis, haricot verts, kokt ägg och citronkräm med philadelphiaost


Tillbaka i rutan! Nu tänker jag inte lägga några fler tankar på de som hänt utan se framåt, vilket ni har varit och _är_ toppenbäst på att hjälpa mig med dessutom. Av alla hundratals enormt fina kommentarer, mail, brev och pm så blir jag ännu mer påmind om vilka otroliga läsare jag har. Ni har stöttat och bidragit till mitt nu glada humör och motivationen är på topp och det ska ni ha tusen, åter tusen varma kramar för!

Igår var det skärtorsdag och barnen och jag var nere en liten runda i borgholm där dom fick ”påska” utklädda till påskkärring och pirat?! :-P Av mormor, farmor och morbror fick dom fina små presenter med klistermärken, ballonger, gjuta-gips-cupcakes, tatueringar mm mm… Dom hade ett himla sjå med att få till dom där figurerna man blåser upp av smala ballonger. Det blev några riktiga påsksmällar då och då kan tilläggas. ;-)

På vägen hem köpte Nicke med sig en fin bit färsk lax som vi halstrade och åt med färskpotatis, (inte svensk förstås men såååå gott att tjuvstarta lite) Lättkokta haricot verts, kokta hackade ägg och en röra på philadephiaost, citron salt och peppar. Väldigt enkelt och fruktansvärt gott! En fin liten start på påsken.

Vidare kommer här små påsktips och imorgon dukar vi upp en liten buffé för bara lilla familjen, nu ska vi däremot ut i blåsten och plocka påskris. Å så va det ju de där med fjädrarna… Som jag alltid lägger på ett så fiffigt ställe varje år för att jag ska komma ihåg det men nu är det som bortblåst!!? ;-)

Halstrad lax : 
1 bit laxsida (räkna ca 160-180 gram/port)
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna, grillpanna eller traktörpanna. Smält smöret och lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Stör över ordentligt med flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Låt laxen få steka så skinnet blir knaprigt. Du ser på sidan av laxen hur den blir tillagad nerifrån när den ljusrosa färgen stiger. Jag brukar lägga ett lock på de sista minutrarna innan den är helt rosa och stänga av värmen, sen får den stå till sig så ca 10 min, då blir den alldeles perfekt, med fina mjälla skivor som lätt faller isär.

Citronkräm med philadelphiaost : 
1 ask philadelphiaost
Rivet skal från 1 citron
Saften från 1 citron
Salt & peppar


Laxen är så färsk och fin så den drar snabbt ihop sig i den heta pannan. Här ser ni hur den precis börjar tillagas och bli ljust rosa underifrån.


Smaklig måltid och ha en underbar påsk allihopa!

Laxpudding LCHF
Laxpudding LCHF
Källa: Allt om LCHF
Portioner: 4-5

Ingredienser:
150 g rökt lax
400 g laxfilé
500 g fryst hel spenat
smör till stekning
4 dl vispgrädde
1 litet paket avrunnen Keso
5 ägg
1 1/2 dl majonäs
nymald svartpeppar
några matskedar dill
lite salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Tina spenaten i en kastrull med lite vatten på svag värme. Låt spenaten rinna av och stek därefter i smör. Fördela den stekta spenaten i botten på en smord ungsfast form. Salta och peppra på spenaten.

Dela laxen i mindre bitar och blanda med de övriga ingredienserna och häll över spenaten.

Sätt in mitt i ugnen och grädda i 1 timme. Kolla efter ca 40 minuter. Då brukar den ha fått bra med färg så då kan man täcka med aluminiumfolie.
Räksallad till lunch

Jag svänger ofta ihop en god räksallad till lunch.
Inga märkvärdigheter.
massa räkor, många ägg, salladsblad, lite tomater, lite ärtor, lite röd paprika ( lite Kajsa Varg stuk, man tager vad man haver)
En god enkel dressing av creme fraich, lite majonnäs och lite salt och peppar i bara.
Ibland är det enkla godast.

Annat gott i kan vara avokado, gurka och klippta bitar av kallrökt lax mm.
 

85 Tips för en god Buffé à la LCHF till Påsk

Påskbuffé

Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp.

Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe.

Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver.

Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället.

Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver.

För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater.

Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt.

De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och andra festliga tillfällen.

Börjar Du förbereda i tid, så kan helgen bli lugn och skön, men ändå fylld av goda rätter.

Hoppas Du hittar något som kan förgylla festerna bland mina många receptlänkar.

Här finns Sillar, Sallader, Vilt, Lamm, Kyckling, Smårätter, Varmrätter, Varma Såser, Kalla Såser, Vegetariskt, Glutenfritt Bröd och en hel del läckra Desserter.

Klicka bara på rätterna här nere, så kommer Du till recepten.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbuffé

Björksnaps

Inlagd Sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Sillfrukost

Rullströmming med Pepparrot

Gubbröra

Mousse på Matjessill

Räkmousse

Laxbakelse med Räkor

Litet Laxpaket med Fetaost

Laxmousse

Gravrökt Lax med Hjortronsås

Gravlax med Mammas Dillmajonnäs

Gravad Fjällöring

Rökta Laxfenor med två såser

Varmrökt Sik med Örtsås

Laxsallad med Dansk Remouladsås

Laxröra på Våffelhjärta

Grillad Lax med Fetaost och Mango

Baconlindad Laxtournedos

Dillgräddsås

Vitvinssås

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Varm Lammsallad med Aioli

Lammfärsbiffar

Lammstek med Rödvinssky

Långkokt Lammgryta

Örtkryddad Kyckling i ugn

Citronmarinerade Kycklingspett

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Örtmarinerad Rådjursstek

Gratäng med Palsternacka och Pepparrot

Rättikagratäng

Kantarellsås

Pepparsås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Gravad Älgstek

Rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde

Kesofyllda Rostbiffrullar

Rimmad Kyckling

Äggröra med Paprika och Chili

Färskoströra med Avocado

Krämig Zucchinisallad

Valnötsfyllda Omeletterullar

Varm Paprikasallad

Ostpaj på Mandelbotten

Turkisk Morotsröra

Tomatchutney med Citron

Marinerade Cocktailtomater

Marinerad Fetaost

Grillad Fetaost och Ostkex

Halloumi med varm Tomatsallad

Tomatpesto

Tre Avocadoröror

Morotslåda

Äggröra med Pepparrot

Rödbetssallad

Hemgjord Majonnäs och Aioli

Saffransaioli och Fetaoströra

Citronsås

Vitlökskeso

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med Kokos och Lime

Små Blåbärspajer

Ostkaka på Keso

Små Gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Mörk Chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Äggtoddy

Valnötsbröd och Ostbricka

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd


Wraps med lax, avokado och ägg
Fiskgryta på viltfångad Sik

Vild Fiskgryta

Att äta viltfångad fisk har blivit mer och mer viktigt för mig, precis som att jag också försöker köpa gräsbeteskött.

Även om det kan vara svårt att hitta i alla butiker i en liten stad som Östersund.

Det är bra att välja viltfångad fisk och gräsbeteskött, för att vi ska få i oss optimalt av nyttiga fetter och näringsämnen.

Det finns betydligt mer av den varan i de fiskar och däggdjur som får leva i den miljö de är skapta för.

Sen är ju också levnadsvillkoren och miljön för de djuren så otroligt mycket bättre, än om de föds upp i fiskodlingar eller djurfabriker.

Det är också bra för att förhindra en utfiskning av haven. För att ge de odlade fiskarna den mat de behöver krävs stora mängder fiskmjöl.

Jag har den stora turen att jag har tillgång till fiskevatten med ädelfisk både här i Jämtland och vid min stuga i Dalarna.

Lilla bilden ovan är tagen på utsikten jag har över Fuluälven, som rinner precis bredvid stugan.

Så Du kan förstå att jag har kärleken till det här med naturlig mat med mig från barnsben.

Min Svågers familj har fiskerätt uppe i en fjällsjö, så därifrån får jag varje år gott om fisk.

Jag är väldigt förtjust i lax, som Du kanske märkt av mina recept genom åren.

Tyvärr är det lite svårt att få tag på viltfångad lax, så där har det blivit den odlade.

Jag ska försöka få tag på den vilda nästa gång det är dags att köpa lax,  det känns viktigt att kunna bidra till en ekologisk balans.

Har Du inte tillgång till sik, så går det förstås bra med någon annan fisk till grytan.

Krämig Fiskgryta med Dill 1 port

125 gr skinn och benfri Sik

1 msk Citronsaft

5 cm Purjolök

1/4 Paprika

4 Cocktailtomater

1 Vitlöksklyfta

1 dl Tomatjuice

1 dl Grädde

½ dl Vitt Vin

1 msk Ekologiskt Kokosfett

1 msk Smör

 1 Lagerblad

½ tsk Paprikapulver

Några droppar Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk finhackad Dill

Skär fisken i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt.

Finstrimla purjo, paprika och vitlök. Skär tomaterna i fyra delar.

Bryn grönsakerna i smör och kokosfett. Smaksätt med salt, peppar, lagerblad, paprikapulver och Worcestersauce.

Häll på vin, tomatjuice och grädde. Koka upp och låt småputtra i 15 minuter.

Vänd försiktigt ner fisk och dill, låt bara bli varmt. Smaka av om det behövs mer syra eller sälta.