Sommarkaka med bär – bara att röra ihop!

🎵Sommar, sommar och sol!!🎵 Ljuvlig värme kräver ljuvliga bakverk. Gärna enkla som går att sväng ihop i en kastrull när man till exempel får oväntade gäster. Denna kaka är en klassiker jag ofta gör sommartid då det är gott om bär. Hallon, jordgubbar, frysta blåbär, lingon, plommon, persikor etc. Allt funka.

Använd frukt och bär av vad du har tillgång till, ca 1,5 – 2 dl. Variera efter tillgång. Kakan är verkligen busenkel och ett riktigt bra grundrecept på enkel sommarkaka. Passar lika god att äta med en kul glass, som vaniljsås eller till kaffet som den är.

6 – 8 bitar

Det här behöver du :

75 gram smör

2 dl strösocker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl bär (fryst eller färska spelar ingen roll)

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i kastrull och låt svalna något. Rör ner socker och ägg. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och vänd ner. Rör till en jämn smet. Häll i smord form, ca 25 cm i diameter. Fördela bären ovanpå. Grädda i 175 grader ca 30 minuter tills kakan fått fin färg.

Låt svalna. Pudra med florsocker.

Enkel kaka som bara rörs ihop i kastrull.

På med bär och skjuts in i ugnen.

Grädda i 30 minuter i 175 grader.

Pudra med florsocker och dekorera med färska bär.

Sommarkaka klar på ett kick!

Måste bara få visa en kommentar jag fick häromdagen.

Anne skriver;

”Kryddburken är en väldigt fin matblogg med fokus på mat och recept och en liten inblick i ert liv här och där. Så uppfriskande tycker jag att slippa 19 selfies i olika positioner och en massa shoppinglänkar. Kryddburken är en av dom få bloggar jag fortfarande besöker och som har behållt sitt fokus på mat- och bakrecept och inte förvandlats till en ”livsstilsblogg”. Det uppskattar jag verkligen. Keep up the good work! 🙂 Önskar Er en trevlig sommar.”

En sån kommentar gjorde mig bara sååå lycklig och glad! Och tacksam. Det är precis allt det jag kämpat för med Kryddburken i elva år. Jag har fått många erbjudande om att flytta bloggen till större magasin och bloggportaler eller bli uppköpt av mediajättar till höger och vänster. Även diverse reklamjobb inom andra branscher som skulle uppta bloggen men jag har vänligt men bestämt alltid tackar nej till sådan. Min ambition alltid varit att skapa matglädje, bjuda på inspirerande recept och en liten glimt av min vardag. Inga krångligheter att förstå.

Att dessutom göra det av egna drivkraft utan krav att prestera har gjort att bloggen lever kvar än idag. Jag och Kryddburken har kul ihop!😉 Jag hoppas ni ser det mellan raderna och ibland när det blir längre hopp mellan inläggen. Livet styr och jag levererar inte under press eller när vardagen upptas av annat. För mig är Kryddburken mitt livsverk av matglädje i köket och det är det jag vill förmedla inte halvhjärtat utan med hela hjärtat.

Stor varm kram till er alla som följer, läser, kommenterar och skickar mail. Ni förgyller mitt arbete och det är jag sååå tacksam för.

Igår var det den årliga crusingen i Borgholm. Cadillacen var putsad in i minsta vrå och glänste i solskenet. Av alla år tillsammans med Nicke har vi alltid åkt tillsammans denna dag men i år hade jag bestämt sen innan att jag ville vara hemma med hundarna. Med tanke på att Allan fortfarande är liten (11 veckor) så ville jag inte skaffa hundvakt eller lämna bort dom en helkväll. Så är livet, allt har sin tid! Dessa underbara små valpar är ju bara små en kort tid och då tar jag tillvara på det helhjärtat och har svårt att göra 50/50… Haha, ni förstår nog hur jag menar. Nicke o Joline var i alla fall iväg på crusingen och de hade haft jätteroligt och det är ju huvudsaken. Att cruisa runt med skurmoppen mellan kisspölar har också sin charm.😉

Innan helgen gjorde jag även dessa två smörgåstårtor till ett 30-års kalas. Bland det absolut roligaste jag vet i köket är ju smörgåstårtor.

Allan långben går inte rakryggad under soffbordet längre, och 18 kilo tung redan så lär han knappa in på Bronco tills efter sommaren. En riktig dunderklump-charmör.

Mina vackra, älskade pojkar. Är så glad att dom trivs ihop och har roligt. Vad vore livet utan hundar?😉 Bronco och Allan kan ni följa på Instagram; @bronco_allan

Nu ska jag fundera ut vad vi ska ha till söndagsmiddag. På återseende i veckan igen. PUSS

Följ gärna @kryddburken på Instagram

Exotisk planka med helstekt kalkon till nyår

Julen har passerat och det går fort mot nyår. Ni har säkert funderat kring nyårsmenyn vid det här laget och här kan jag tipsa om ett riktigt gott, lite lyxigt och även enkelt recept att förbereda både som plockmat, buffé och mingel.

Helstekt kalkon, kallskuren serverad med kall potatissallad, olika frukter, brieost, chutney och rostad lök. Exotisk planka för 4 – 6 personer. Så galet gott att sitta o plocka på sig de man själv vill ha.

Har ni några nyårslöften på lut?

Jag brukar inte avge nyårslöften men för kommande år känns det både roligt, utmanade, enkelt och miljösmart och faktiskt ett löfte jag gladeligen kommer kunna hålla.

Fågel, kyckling som kalkon kommer jag att laga mer av både till vardags som till fest. Det är uppskattat här hemma och variationerna är ju oändlig. Dessutom väldigt gott och fungerar till både stora som små och till vardags som fest.

Fågel vare sig det är kyckling eller kalkon köper jag alltid svenskt och med märkning av Svensk Fågel.

Gården har oftast egen spannmålsproduktion, vilket betyder korta transporter för kycklingarnas mat. I Sverige har vi också tuffare krav jämfört med utlandet när det gäller hur långt vi får transporterar djur.

Ge mig ditt nyårslöfte, vad det än innehåller eller innebär! ?

Vill du veta mer om vad svensk fågel står för? Läs mer HÄR.

Det här behöver du :

ca 4 kg kalkon (märkt Svensk Fågel)

4 morötter

2 äpplen

2 citroner

2 msk torkade örter

 

Pensling :

3 msk flytande honung

1 msk mushroom soya

1 msk srirachasås

1 msk D’Elidas chilisås

1 msk söt, ungersk paprikapulver

1 msk Trocomare örtkrydda

2 tsk nymalen tellicherry svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Tina kalkonen om den är fryst. Tina den i kylskåpet långsamt för att bevara saftigheten. 4 kilo tar ca 2,5 dygn.

Ta ut den i rumstemperatur 2-3 timmar före den ska tillagas. Torka den torr.

Sätt ugnen på 220 grader och förbered formen. Skala morötter och skär i slantar. Skiva upp äpple och citron och blanda allt i botten på formen som ett ”galler” kalkonen ska ligga på. Strö över lite torkade örtkryddor.

Smält smör till pensling och blanda med resten av ingredienserna. Pensla kalkonen noga runtom och inuti. Lägg den ovanpå morötter, äpple och citron i formen. Slå resten av smörblandningen i botten på formen.

Stek kalkonen på hög värme 220 grader i 30 minuter, ta sedan ut den, vänd bröstet nedåt och täck hela formen med aluminiumfolie.

Hög temperatur i början och sedan låg temperatur resten av stektiden ger en kalkon med knaprigt skinn och saftigt kött.

Ställ in i ugnen igen med stektermometer (stick in termometern från halsen in mot bröstets ben) och sänk nu värmen till 120 grader.

Jag vänder den en andra gång när innertemperaturen vid bröstet gått upp till 60 grader och tar då också bort folien och öser med vätskan från botten.

Kalkonen ska tas ut när stektermometern visar 65 grader vid bröstbenet och 70 vid lårbenet. Stick en vass kniv i låret för att kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig. Är den fortfarande rosa och lite grumligt får den gå in i ugnen en stund till.

När den nått rätt temperatur tar du ut den och ställer den på högkant så köttsaften inifrån kan rinna ut i formen. Slå sedan in den i dubbla aluminiumfolie för att vila minst 30 minuter. Här kommer temperaturen ytterligare att stiga ca 5 grader och då är köttet helt färdigt.

Jag har valt att inte fylla kalkonen utan bara pensla den med smörblandningen runtom samt inuti. Detta för en jämnare värmefördelning under tillagning.

Skyn från formen kan du sila av och använda till sås eller frysa in och använda vid ett senare tillfälle.

Min kalkon sätter jag in i kylen när den svalnat i folien då jag ska servera den kallskuren. Ska du göra denna exotiska planka kan du alltså förbereda kalkonen och förvara den i kylskåpet nån dag innan den skivas upp.

Tranchera sedan upp lårben, bröstfiléer och vingar och lägg upp på fat tillsammans med frukter, ost, chutney och servera med kall potatissallad och ett gott bröd.

Inlägg i samarbete med Svensk Fågel

Kaffesumpen är tillbaks!
Hej på er! Nu var det ett bra tag sedan sist jag tipsade om att man kan använda kaffesump till ansiktspeeling! Jag gör det någon gång då och då och huden blir riktigt mjuk och fin :) Jag använder ekologiskt KRAV-märkt kaffe och sparar helt enkelt lite av sumpen efter att vi bryggt morgonkaffe på […]
Tre frågor om kyckling!

I annonssamarbete med Svensk Fågel

Minns ni tidigare i somras då jag lagade plankstek med kyckling? En rätt som tilllagats flera gånger  sen dess och som blivit en favorit här hemma. Receptet hittar ni HÄR.

Eftersom jag uteslutande köper Svensk kyckling och funderat en hel del på vad det är vi köper och äter skulle jag bli glad om ni ville svara på tre frågor längre ner i inlägget.

Svensk fågel är en branschförening för svensk kyckling och kalkon. Där kan bönder, slakterier och kläckerier bli medlemmar men måste uppfylla en hel del krav från Svensk fågel. Endast medlemmar som uppfyller kraven och godkänns vid kvalitetskontrollerna får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin som finns på varans förpackning.

Dessa krav kontrolleras noggrant och kontinuerligt och dess regler är skarpare än vad Sveriges lag säger. Det handlar bland annat om djurets hälsa, miljö och uppväxtförhållanden.

I och med att kycklingen är svensk blir det väldigt klimatsmart då ingen kyckling importeras från utlandet. Det ska även vara nära till slakteriet vilket är bra då djuren slipper långa transporter samtidigt som det är mer miljövänligt. Många bönder har även kretsloppsgårdar vilket innebär att kycklingens gödsel sprids på åkrarna där spannmål odlats vilket i sin tur skördas och används till foder och halm för att värma upp stallarna.

Svensk fågel är dessutom salmonellafri. För att göra det enkelt för dig som konsument är all kyckling och kalkon från Svensk fågel märkt med Gula Pippin. Smart och enkelt att hitta när du ska köpa kyckling.

 

 

1. Vad spelar in i ditt val när du handlar kyckling?

2. Vilken del av kycklingen gillar du bäst?

3. Vilka får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin?

 

Kycklingplankan jag tillagade deltog även i en tävling och vinnarreceptet samt vinnarna hittar ni HÄR.

Plankstek med ostfyllda kycklinglårfiléer, parmesanduchesse och citronaioli

Inlägg i annonssamarbete med Svensk Fågel

Kyckling är riktig sommarmat tycker jag. Så otroligt gott att både grilla, äta kall i pastasallader eller göra fräscha woker av med sommarprimörer. I det här receptet byter jag ut det röda köttet mot kyckling och gör en klassisk plankstek men med just kyckling istället.

Här har jag valt att använda lårfile då jag tycker det är mer smakrikt och saftigt. Lårfileerna bankade jag ut lätt med köttklubba och fyllde dom sedan med pesto, mozzarella, basilika och soltorkade tomater innan jag rullade ihop dom med bacon runtom. Himmelsk gott!

Gillar du mitt recept kan du gå in och rösta  och vara med och tävla om fina priser på Svensk Fågels hemsida HÄR

 

2 port

Det här behöver du : 

4 kycklinglårfiléer (2st/port)

Salt o peppar

4 tsk röd pesto

1 mozzarella

Färsk basilika

4 hackade soltorkade tomater

8 skivor bacon

 

GÖR SÅHÄR : 

Banka ut kycklinglårfiléerna. Salta och peppra. .bred på en tesked pesto på varje filé samt en skiva mozzarella i bitar. Avsluta med färsk basilika och hackad soltorkad tomat. Rulla ihop och linda två baconskivor runt varje. Stek i het panna så baconet får färg runtom. Efterstek sedan i ugnen på plankan med duchessmoset och tillbehören tills kycklingen är helt klar, ca 20 min i 220 grader.
Parmesanduchesse :

ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
3 dl finriven parmesanost
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör, ost och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du spritsar ut det på plankorna.

 

Citronaioli :

1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
Riven zest från 1 citron
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

 

När jag köper kyckling är jag väldigt petig med att den ska vara svensk. Kött från friska kycklingar utan salmonella o utan avklippta näbbar. 

 Att de slipper sitta i trånga burar utan kan sprätta omkring fritt är också viktigt.

Deras fötter kontrolleras också noga så dom inte får frätskador. Kycklingarnas foder innerhåller heller inte något fiskmjöl för att inte haven ska fiskas ut pga av foder till djuren. Ett krav som gäller kycklingfoder till kycklingarna som föds upp enligt Svensk Fågels krav.

 Det är just de villkoren som Svensk Fågel står för bland annat och det känns då som ett tryggt val. Så gör som jag, titta alltid efter Gula Pippin så kan du som konsument känna dig trygg att det du köper är noga kontrollerat och att det ställts höga krav på god djurhälsa.

Inlägg i annonssamarbete med Svensk Fågel

Lägenhet uthyres i Östersund
Solnedgång över Oviksfjällen, utsikt från balkongen...

Solnedgång över Oviksfjällen, utsikt från balkongen…

Vill du hyra min lägenhet?

Jag hyr ut min 2a i Östersund från den 1 november, 3-6 månader eller eventuellt längre.

Den är på 68 kvadrat, belägen på andra våningen med hiss. Stor balkong med utsikt över skog och fjäll. Stort badrum med badkar, mycket fin tvättstuga i källaren.

Kravet är att du är över 55 år, då det är ett seniorboende. Jag fick dispens när jag flyttade in för 10 år sen på grund av att jag var så handikappad.

Är du intresserad så hör av dig på PM på Facebook om du är vän med mig där (lägg gärna till mig annars).

Eller så lämnar du en kommentar här så tar jag kontakt via din mailadress och berättar mer.

Här några bilder på hur lägenheten såg ut medan jag hade blommor?

Lägenhet 1

Lägenhet 2

Här har jag skrivit de allra flesta av mina blogginlägg och kokböckerna...

Här har jag skrivit de allra flesta av mina blogginlägg och alla kokböckerna…


Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong


Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen

Scanorganics KRAV-buljong...

Trendig dryck

Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då?

Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong.

Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten.

LCHF Paleo-drink

Näringsrik buljongdryck 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl kyckling/kalvbuljong

2 tsk kokosolja

Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak

Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.

Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg.

Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.

Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokosoljan.

Läs mer om dess hälsoeffekter hos Mats Lindgren på Fet hälsa.

Tar jag en kopp buljong på kvällen innan jag lägger mig, så blir det då utan kokosolja, då sover jag väldigt gott.

Kopp med benbuljong

Jag har själv erfarenhet av att den här drycken hjälper, även min särbo Lennart och mamma har blivit mycket mjukare i lederna nu i vinter.

Jag började på senhösten läsa på mer om vilken effekt gelatin/kollagen/buljong kan ha på värk, speciellt artros.

Bland annat lärde jag mig mycket hos Anna Hallén.

Här på Benbuljongens Dag kan du också läsa mer om dryckens alla hälsosamma effekter.

Jag träffade Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, för några veckor sen över en frukost.

Det mötet resulterade i en intervju till en artikel om buljong.

Tidningen finns nu ute i butikerna och du kan även läsa artikeln här på Expressens Hälsoliv.

Vill du lära dig mer om det här ämnet så gå med i Gelatin & Möjligheter, Anna Halléns Facebookgrupp som nu har nästan 4000 medlemmar.

Här kan du ta del av mitt recept på hur du kokar kycklingbuljong och här hittar du kalvfond.

Vill du inte koka buljong själv så rekommenderar jag Scandinavian Organics KRAV-märkta kycklingbuljong, den är också väldigt god.

Här kan du läsa en intervju med Nils Wetterlind som är upphovsmannen bakom den ekologiska kycklingbuljongen.

Kyckling till buljong


LCHF vid NPF, som ADHD, ADD, Asperger och Autism

Vaktelägg

Mat som medicin

Idag delar jag med mig av en mycket läsvärd, rörande och inspirerande berättelse från en av mina läsare, Åsa Österlund.

Här följer Åsas och hennes barns egna ord om sitt nya liv med naturlig LCHF-kost.

Dela gärna berättelsen vidare, så fler får chansen att använda maten som medicin❤

”För några veckor sedan berättade jag i facebook-gruppen ”Lchf-Tips, pepp och recept!” om min son som har ADD  och har haft svår ångest och depression, och som nu efter två år med LCHF äntligen mår så bra att han ska försöka ta körkort.

Jag berättade att han träffade en läkare vid psykiatrin för att kunna få läkarintyg för körkortstillstånd, och att läkaren efter en stunds samtal med sonen ansåg att han kunde ta bort diagnosen eftersom han inte längre uppfyllde kriterierna för ADD.
Läkaren frågade också vad han hade gjort som orsakat att han nu mådde så bra och inte längre kände av vare sig ångest eller depression, varpå sonen svarade, lite försiktigt, att han slutat äta socker. Han vågade tyvärr inte säga att han åt LCHF, men läkaren var mycket positiv till detta och sa att det här måste han ta med sig till sina kollegor. Han sa också att de nog måste börja ta det här med kosten på större allvar. Vi kunde aldrig drömma om att vår ”lilla” historia skulle väcka ett sådant enormt intresse som det gjorde.

Birgitta frågade om hon fick dela vår berättelse även på sin fb-sida och även där blev responsen enorm. Därför frågade hon om hon även fick berätta vår historia på sin blogg, vilket är en stor ära, och om jag skulle ville utveckla den lite mer. Både jag och barnen tycker också att det är viktigt att prata om hur stor skillnad kosten faktiskt kan göra för den psykiska hälsan och därför ska jag nu försöka berätta vår historia. En berättelse som inte handlar om övervikt och inte heller om diabetes. Det här är en berättelse som handlar om psykisk ohälsa, om ångest, depressioner, ADD och autism.

Jag och min man har fem barn, fyra killar födda 91, 93, 00 och 02, och en tjej född 95. Alla utom 93:an har NPF-diagnoser av olika slag. Dottern var den första att få sin diagnos, Asperger + ADD när hon var ca 11 år. 00:an fick diagnosen ADD när han var runt 11, 91:an som historien om körkortstillståndet handlar om, fick sin ADD-diagnos för några år sedan, när han redan var vuxen, han hade även depression då. För två år sedan fick yngsta sonen diagnosen atypisk autism och selektiv mutism, vilket även 00:an fick samtidigt då han fick genomgå en ny utredning.
Det har varit en mångårig kamp för att få vardag och skola att fungera.  Det har gått upp och ner genom åren. Perioder som varit förhållande vis lugna, perioder då man varit nära att drunkna.

Våren 2014 var vi på botten allihop. Dottern har hela livet haft mycket svår ångest, som även gav upphov till fysiska symptom som t ex andnöd. Hon hade kämpat för att klara skolan, hade klarat grundskolan med nöd och näppe. Högstadiet gick hon i en aspergerklass. Det fungerade bättre än den vanliga skolan som inte hade fungerat alls, men det var ändå en kamp varje dag. Efteråt är hon besviken på att ingen av alla speciallärare, psykologer och läkare kunde se att hon förutom asperger och ADD, även hade svår depression, ångest och många fobier, bland annat social fobi. Våren 2014 var hon på väg att krascha fullständigt. Hon hade börjat få panikångestattacker, hon och jag blev ofta osams. Jag kände mig maktlös, visste inte hur jag skulle tackla hennes svårigheter. Hur mycket krav kunde jag ställa? Vad skulle jag göra för att hjälpa henne? Min trötthet och maktlöshet fick mig att bete mig som en idiot och jag sa saker jag absolut inte borde sagt.

Hon försökte börja på gymnasiet efter grundskolan, men det fungerade inte alls så hon hoppade av efter bara några veckor, trots att det var en aspergerskola. Hon orkade helt enkelt inte mer, hon var helt slutkörd efter nio års kämpande, satt nu hemma på heltid och kom aldrig ut. Hon träffade inga andra än familj och nära släkt, förutom en kontaktperson som var guld värd. Hon mådde nu så dåligt att hon knappt orkade göra det hon är intresserad av och vill hålla på med.

Äldste sonen har också lidit av en gnagande ångest hela livet, en ångest som med åren utvecklades till en allvarlig depression. Han klarade grundskola och gymnasium och komvux men det har varit mycket tufft. Våren 2014 gick han på folkhögskola andra året. Till en början verkade det som att det kunde vara vändningen, att han nu började må bättre. Men han var så skör och så känslig att minsta lilla motgång blev världens undergång. Och den här sista våren mådde han sämre än någonsin, orkade inte ta sig till lektionerna, låg mest i sängen och orkade inte gå upp. Vid några tillfällen gjorde han sig själv illa. Han såg bara en framtid då han alltid skulle må dåligt, alltid få kämpa och slåss mot demonerna. Han kände att han inte skulle orka leva så.

00:an, som fick sin ADD-diagnos när han var 11, var vid den här tidpunkten, pga olyckliga omständigheter, helt hemma från skolan, ett beslut vi tagit tillsammans med skolpersonal och rektor. Tills de hade möjlighet att lösa situationen var vår tanke att jag skulle undervisa honom lite hemma. Jag fick uppgifter varje vecka från skolan. Jag inbillade mig att jag skulle kunna fixa det. Men jag hade strax före jul blivit tvungen att gå upp från halvtid och femskift till heltid-femskift. Det höll naturligtvis inte.
Samtidigt blev det jobbigare och jobbigare för yngsta sonen i skolan. Nu ville skolan ha en utredning på honom också. Och trots att vi vid det här laget genomfört så många utredningar att det blivit närmast rutin, så tar det ändå hårt på krafterna. Dessutom ville 00:ans skola att han skulle göra en ny utredning då de misstänkte att han hade mer åt det autistiska hållet. Så två utredningar skulle vi gå igenom på allt annat. Båda två fick diagnoserna Atypisk autism och selektiv mutism.

Min ork började nu tryta rejält. Jag kände mig så totalt maktlös. Jag visste inte längre vad jag skulle kunna göra för att hjälpa mina barn att må bra. Jag höll på att krascha helt. Hade ingen ork till någonting. Jag hade tidigare hållit på mycket i trädgården, något som innan skänkt mig stor psykisk återhämtning men som jag helt enkelt inte orkade med alls längre och jag lade det helt på is det här året. Blomsterrabatterna och grönsakslandet fick växa igen.
Men våren 2014 var också då allt började vända. Det började med att vi på mitt jobb fick genomgå en hälsoundersökning och fick ett par samtal med en hälsocoach. Jag kom att prata om det med ett par av killarna på min avdelning. Jag sa att jag skulle ju behöva gå ner minst 10kg men att jag inte orkar bry mig.

Jag hade något år innan varit med i viktväktarna, som arbetsplatsen sponsrade rejält och vi fick till och med gå på arbetstid, och lyckats gå ner nästan till min målvikt. Sen ledsnade jag på att räkna, väga och skriva, och att gå hungrig. Så ett år senare vägde jag lika mycket som innan. Men nu började killarna att prata om att jag skulle testa LCHF. Nej, absolut inte! Sa jag. Jag hade ju hört talas om den farliga dieten, där man skulle vräka i sig fett och inte fick äta grönsaker. Det kunde väl ingen vettig människa tro på? Men de fortsatte att prata om LCHF, jag kom med alla de där vanliga argumenten; för mycket fett är farligt, särskilt mättat, hjärnan behöver kolhydrater, och så vidare. Men de kunde hela tiden komma med motargument och förklaringar. De hade svar på alla mina påståenden som mer och mer, och mycket motvilligt, övergick till nyfikna frågor.

Till sist fick jag låna Matrevolutionen (av Andreas Eenfeldt), läste den på rasterna, och sen hade jag glömt att det var min övervikt det hade handlat om från början (nu visste killarna hur mina barn mådde och det var egentligen av det skälet de ville få in mig på LCHF).
Den sommaren pratade vi mycket kost och hälsa hemma vid matbordet. Barnen var rätt skeptiska till en början men blev så småningom nyfikna, förutom 00:an som hoppade på det redan från början. Dottern, som är mycket intresserad av vilda djur och deras anatomi och hade rätt bra koll på olika djurarters föda, började se en logik i det här. Under sommaren prövade vi lite, det blev inte helt rätt och en hel del fusk, men efter sommarlovets slut, bestämde vi för att köra igång på allvar.

Den hösten såg vi många föreläsningar och intervjuer på Kostdoktorn.se. Hela familjen tillsammans, utom 93:an som inte bor hemma och inte har varit så delaktig alls i det här. Istället för att titta på någon film, eller underhållningsprogram, lyssnade vi på historier om övervikt och diabetes. Vi lärde oss om den verkliga orsaken till hjärtsjukdom, om vad socker gör i kroppen och att mättat fett var nyttigt. Barnen visste snart mer om vad kolesterol är än vad de flesta läkare vet.
Redan efter några månader började vi alla märka skillnad. Framför allt 91:an och dottern. Ångesten som alltid hade funnits där försvann, likaså depressionen. De började bli glada, pigga och positiva inför en framtid som de tidigare inte såg att de hade. De började vilja och orka göra roliga saker, orkade börja ta tag i rutiner.

Dotterns resa har dock inte varit helt lätt. Hon blev ganska snart övertygad om att det här var rätt, och hon märkte också tidvis en stor skillnad, men till en början mådde hon väldigt, väldigt dåligt. Hon som tidigare levt i stort sett på pasta, mackor, pannkakor och panpizza, hade ju inte längre något kvar som hon ”fick” äta. Hon har alltid haft stora problem med maten, framför allt med konsistenser, och det har varit få saker hon har kunnat äta. Det har krävt att jag lagat specialmat till henne. Hon trodde nu på LCHF och ville äta det, men det har krävts många långa samtal mellan henne och mig, för att försöka hitta alternativ som har fungerat.

Till en början var det mycket svårt att hitta nåt som gjorde henne mätt ordentligt och hon fick i sig alldeles för lite mat, och var enormt trött. Hon klarade inte av att äta så stora mängder åt gången, och inte så mycket av samma sak, så vi måste försöka hitta enkla mellanmål. Hon fick till en början äta ganska ofta. Äggmjölken blev en räddning. Hon har aldrig kunnat äta några som helst grönsaker, men så småningom vågade hon prova vitkål, det gick bra, och ganska snart började hon att tycka det var gott, riktigt gott. Hon äter fortfarande inte mer grönsaker än vitkål, men vill försöka lära sig.
Pizza var en av hennes favoriträtter, en av få saker hon tyckte om alls, så det var ju lite jobbigt att inte få äta det. Men så provade vi Birgittas pizzabotten med halloumiost, det blev en höjdare. Vad lycklig hon var när det gick att göra en pizza, som hon till och med tyckte var godare än originalet.

Nu har vi börjat hitta bra mat som fungerar för henne och hon börjar så sakteliga tycka om mer och mer. Plötsligt har hon, liksom äldsta sonen, börjat se mat som något bra och positivt, som en vän och inte som något ångestfyllt.
Idag mår vi väldigt bra, men jobbar hela tiden på att förbättra hälsan. Ångest och depression hos barnen är i det närmaste helt borta, men det kan komma tillbaka om de äter fel saker, som t ex socker, då kommer ångesten. Men nu vet de vad det beror på och det är lättare att hantera, och så vet de att de mår bra igen om de äter bra. Vi fortsätter att prova oss fram till vad som fungerar och inte.

Sötningsmedel är det ingen som mår bra av, hellre sötar vid med små mängder honung, lite frukt eller något annat mer naturligt, men inte så ofta. För mycket grädde mår de inte så bra av heller, särskilt inte som en egen rätt, t ex grädde och bär, det får vi inte äta allt för ofta. Även för mycket mandelmjöl kan vi märka av. Vi har också lagt till D-vitamin och Omgega-3 tillskott, även om vi på senare tid har varit allt för slarviga med det.

Dottern har nu börjat få in ordentliga rutiner i sin vardag, hon är fortfarande hemma men hon arbetar mycket flitigt på sina serier. Hon har börjat hålla ordning och städa och tar hand om sin lilla dvärgpudel Nala.  91:an som tidigare har varit svår att få att hjälpa till med saker, tar nu ett mycket stort ansvar här hemma. Han hjälper sin syster med att komma ut på promenader med hunden, hjälper till att fixa mat när jag inte är hemma, hjälper mig mycket med alla hönsen och kaninerna. De har också börjat bli intresserade av att motionera och träna, något som tidigare har varit helt otänkbart.

Men hur åt vi innan då? Egentligen inte speciellt dåligt. Inte efter vad man trodde var bra då. Jag har alltid tyckt om att laga mat, och att prova nya rätter. Visst använde jag en del hel- och halvfabrikat för att det var smidigt och gick snabbt, men lagade ändå det mesta själv. Ja, vi använde margarin, mest för att det var billigt, smör var en lyxvara man kunde unna sig ibland. Matlagningsgrädde, ja, men för att det var så bra hållbarhet på det, vilket var en stor fördel då jag oftast storhandlade. Förutom under den korta period med viktväktarna, har jag egentligen aldrig trott att riktigt smör eller grädde skulle vara farligt, men gick väl på det att det handlade om att vi åt för mycket fett i förhållande till hur mycket man rörde sig.

Godis på lördagar, sällan någon annan gång, popcorn på fredagar. Chips och läsk bara sällan, inte ens en gång i månaden. Frukosten var väl ingen höjdare, särskilt inte för barnen, men det var sånt som de flesta åt, fil (inte lättfil, inte ens när jag åt vv-mat åt jag lättfil. Fil ska vara tjock, krämig och syrlig, annars är den äcklig!), eller jordgubbsyoghurt med flingor. Försökte undvika de allra sötaste flingorna, men när jag läste på förpackningen och insåg att skillnaden på sockerhalt i chokladflingorna och de ”nyttiga” special K inte var särskilt stor, var det svårt att motivera att de inte skulle få dem. Vi åt alltså en ganska normal kost, och jag tror, bättre än många.

Ingen av oss har haft något större sockerberoende och det är nog en anledning till att det ändå har gått relativt lätt att ställa om kosten. Det och kunskap! Jag har läst och läst, blivit nördigt intresserad (ja, jag har lite såna drag jag med…) och lärt mig så mycket om kost och hälsa att övertygelsen om att det här är rätt är hundraprocentig. Att jag relativt lätt fick med barnen berodde nog också på att de var så långt ner på botten att de lika bra kunde prova vad som helst.
Vi hoppas att vi med vår berättelse kan inspirera fler att våga ta steget och prova.”

Halloumipizza...

Halloumipizza, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Nyårsfestens enklaste förrätt
Gurkbåtar från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Gurkbåtar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Tips inför nyårsfesten

Idag bjuder jag på en liten förrätt som du kan testa på Nyårsafton.

Jag fick en fråga häromdagen i meddelanden på Facebook om det kostade något att följa mina recepttips på bloggen. Men som vanligt är det förstås helt gratis :)

Vill du däremot sponsra mitt skrivande blir jag glad om du köper en av mina kokböcker <3

Just nu är det halva priset på Grillmat LCHF hos CDON.

Så jag är tacksam om du hjälper mig att köpa den så den precis som mina andra böcker snart är slutsåld.

Då kan jag få något annat förlag intresserat att trycka upp alla mina 3 kokböcker igen.

Här kan du läsa ett smakprov, så du inte köper grisen i säcken ;)

Och här finns den hos CDON för bara 79 kr. Vill du köpa boken på engelska så hittar du den bland annat på Bokus.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här nedan kommer ett av recepten från boken, ett mycket lättlagat tilltugg till nyårsfesten.

Snabbt och enkelt att göra ordning, gurkbåtarna kan stå färdiga under plast i kylen när gästerna kommer.

Här har jag valt en krämig, ekologisk färskost från Castello som går bra att spritsa på gurkbåtarna.

Men det är också lätt att göra egen.

Mitt recept på färskost hittar du här.

Gurkbåtar med färskost och rökta musslor

1 gurka, gärna smal

1 burk KRAV Castello pikant färskost

1 burk rökta musslor

Dela gurkan på längden. Skrapa ur de mjuka kärnorna med en tesked.

Skär i bitar, ca 3-4 cm breda. Skär av en liten bit i botten, så står gurkbåtarna stadigare.

Skeda upp osten i en bunke och vispa mjuk med elvisp.

Fyll i spritspåse med en grov tyll.

Spritsa en ros av osten i fördjupningen på varje gurkbit.

Har du ingen spritspåse, så forma små ägg av osten med en tesked doppad i varmt vatten.

Låt musslorna rinna av i en sil och lägg en på varje gurkbåt.

Garnera med en kvist persilja.

Färskost på fjällfil...

Färskost på fjällfil…