Första exemplaret av brödboken

håller jag nu i min hand…. det är alltså en alldeles speciell känsla detta…
Ska väl inte jämföras med att hålla ett nyfött barn i sina armar, men det kan påminna pytte lite om den känslan.

Att bläddra och se de vackra bilderna som Martin tagit, de gör sig ju helt annorlunda i bokform… att inse att dessa bröd har jag bakat i mitt kök och det mesta är fotat på vår inglasade altan… märkligt…

Vill du också kunna baka bröd och äga denna vackra bok? Passar fint ihop med Bakboken ;)
Två veckor kvar på erbjudandet med 20 kr i rabatt, skriv bakamatbröd i kassan här på BOKUS
IMAG1070IMAG1071IMAG1072

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter:

Den processade mjölken

mjolkar-en-ko_2965913I bland så nämner jag den processade mjölken och dessa nackdelar, jag blev först varse dessa via boken Mjölkrevolutionen av Fredrik Colting. Sedan skriver Micke på bloggen Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar mycket om både glutenet och den processade mjölken/mejeriernas ohälsosamma inverkan på oss alla. Hans första bok  om De vita gifterna (gluten och mjölk) följs nu snart upp av del 2.

Nyligen uppdaterades bloggen av ett sådant viktigt inlägg som kan få oss att förstå att för många av oss kan det vara idé att överväga att helt utesluta mejerierna i vår kost. I inlägget kan man läsa om forskning som visar på att pastöriserade mejerier kan leda till åderförkalkning som vållar fler dödsfall än cancer.

När ska vi få tillgång till äkta råa oprocessade mejerier?

Hur kan man kalla den processade mjölken färsk? Är kokta bär (sylt) också färsk?

Ju mer man förstår omkring den  processade mjölken ju mindre mejerier vill man äta…
Vill du baka utan mejerier?

 

Bloggar etiketter:

Jordbruksverket vill ha köttskatt

IMAG0271-150x150Jordbruksverket går ut med att de vill ha en koldioxidskatt på kött, den verkar vara väldigt rak o platt den skatten för det är schabloner som ska räknas ut för ex nötkött, kyckling mfl då tar man tyvärr inte hänsyn till att nötkött kan produceras på olika sätt.
Det är tom så att gräsbeteskött främjar miljön. LCHF blir ju ofta anklagad för att vara en ”protein diet” vilket den i och för sig inte är, men  man måste med rätta ställa sig frågan om vi vill bidra till ett ohållbart sätt att producera kött eller om vi vill bidra till en brun revolution dvs föda upp djur hållbart som gör att miljön vi lämnar efter oss för framtiden är något vi kan vara stolta över…

Det finns en annan sida av detta mynt ”att beskatta kött” som turligt nog ses klart i alla fall av Lantbrukarnas riksförbund, de ser en stor risk med köttskatt. De skriver:
”En rak skatt innebär att köttet skulle beskattas lika, oavsett hur det är producerat, hur djuren har haft det, hur mycket klimatgaser som släppts ut och hur den biologiska mångfalden påverkats. Det innebär att kött från nedhuggen brasiliansk regnskog får samma skatt som svenskt hagmarkskött – trots att det brasilianska köttet ger 30 gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med det svenska. En sådan skatt gynnar köttet med den största miljöpåverkan, vilket jag inte tror är vad Jonas Paulsson eftersträvar. Det leder varken till att konsumtion eller produktion blir mer hållbar.”

och tar man med i beräkning vad Lierre Keith skriver i boken om Vegomyten så lär miljöförstöring endast öka om vi ska äta vegetabiliskt.
Betänker man då också att ”frukt och grönt” har urvattnats att man måste äta 4 morötter för att få vad en enda morot innehöll av magnesium på 40 -talet. Måste man äta mer än dubbelt så mycket mat för att få i sig vad kroppen behöver av näringsämnen så  får man ju räkna mer än dubbelt dessa grödors miljöpåverkan.

IMAG0272-150x150Är det då också så  som Lantbrukarnas riksförbund skriver i sina första rader att vi överkonsumerar godis mm , och är det så  att barn och unga får i sig 25% ( även vuxna hämtar 1 fjärdel av energiintaget från socker) av sitt energiintag från  socker i läsk, godis och andra onödiga produkter som gör de sjuka i förtid.

Blir det inte då så med en köttskatt att man ännu mer kommer handla det billiga och dåligt uppfödda köttet  och  man blir ännu mer hänvisad till ”andra onödiga produkter”.

Är det ändå inte viktigast att folk behåller en bra hälsa livet ut av bra och näringstät mat?

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Korvstroganoff i ny tappning

korvstroganoff_supergod_annorlunda_korvgryta
När jag var liten var ”makkaråner och kårv” bland det bäst jag visste. Stekt falukorv eller denniskorv, bara jag fick makkaråner till och massvis med kärttshupp!! ;-)

Det gillar jag än idag men jag tänkte att ni säkert blir besvikna om jag nu bara berättar hur man steker korv, kokar makaroner och klämmer ur en halv ketchupflaska?!

Så jag gjorde en korvstroganoff i ny tappning som inte alls blev tokig, faktiskt den godaste korvstroganoff hittills. Ibland måste man förnya sig sägs det ju och det gjorde inte ont alls! :-P

Det här behöver du : 
1 ring falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
1 burk skivade champinjoner
1 dl tomatpuré
2 msk milt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
2 msk vit balsamvinäger
½ dl ketchup
Några droppar D´Elidas chilisås
1 l köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning av såsen
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skära korven i kvartar. Stek den i stekpanna så den får fin färg och blir lite knaprig. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge.

Skölj och skiva zucchinin, finhacka lök, vitlök, paprika och fräs på tillsammans med champinjoner i samma panna. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, chiliflakes och rör om ordentligt.

Slå på balsamvinägern, ketchup, D´Elidas och buljongen. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småputtra en stund till. Smaka av med salt och peppar. Lägg i falukorven i pannan. Strö över persilja och servera med stora makaroner.

korvstroganoff_supergod
Är man förberedd är det mycket roligare att laga mat. Och lättare att hålla rent o snyggt omkring sig.

falukorv_stroganoff_korvgryta
Falukorven är stekt.

smaksättning_grönsaker_tomat_korvgryta_korvstroganoff
Grönsaksröran till såsen fräser…

korvgryta_korvstroganoff_recept
Doften är minst sagt helt underbar!! ;-)

falukorv_middagstips_recept_korvgryta
Buljongen är tillsatt och nu får det puttra ihop en stund…

korvgryta_korvstroganoff
Strössla över persilja. Servera!

korvstroganoff_ny_annorlunda_godaste
Man kan ju inte äta spagetti och köttfärssås varje måndag hur länge som helst??! :-P

The post Korvstroganoff i ny tappning appeared first on Kryddburken.se.

Oreo stuffed Red Velvet Crinkles
225 gr smör
400 gr socker (4,8 dl)
4 ägg
0,6 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 msk flytande röd livsmedelsfärg (jag använde pastafärg)
8 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
24 oreo cookies
florsocker
sprayfett
 
Ugn:190 °c
 
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget.
Vispa ner mjölk, vaniljsocker och röd färg.
I en annan skål blanda samman mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat.
Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen och rör ihop tills väl blandat.
Det skall bli en mjuk och lite kladdig smet, är den alltför kalddig tillsätt lite mer mjöl.
Ställ in skålen i frysen tills smeten blir hanterbar ( ca 1,25 timme)
Häll upp florsocker i en skål eller på en tallrik.
Spraya händerna med fett och ta en klick smet och platta ut i handen, lägg en oreo cookie i mitten och vik in kanterna runt om så att hela oreon är täckt. Rulla så kakan är lite slät.
Rulla i florsocker precis innan du sätter plåten i ugnen, då blir krackeleringen snyggast.
Det blir stora kakor som flyter ut så lägg dom inte för tätt ihop.
Baka i ca 14 minuter, låt kakorna ligga kvar på plåten i 5 minuter innan du för över dom på svalaare underlag.

Snyggare bilder och orginalrecept hittar du här:


Grova frukostmuffins med fikon och mandel

matmuffins_recept_frukost_muffins
Igår bakade jag och Joline supergoda frukostmuffins med massa gott i som fikon, mandel, pumpakärnor, 4-kross och havregryn. Dom blev kalasgoda, saftiga och väldigt mättande. Helt klart en muffins för pulkabacken när man behöver fylla på energi! :-P

Joline skrev noga ner receptet på sin surfplatta under tiden de bakades så här får ni recepet enligt henne :

12 st bröd/frukostmuffins 

jolines_recept_frukostmuffins

muffinsformar_brödmuffins_matmuffins_recept
Vi klippte till egna muffinsformar av bakplåtspapper, tycker de passar fint till såna här muffins.

muffins_recept_matmuffins_brödmuffins
Tjusigt va?! ;-)

miffins_brödmuffins_frukostmuffins_matmuffins
Fördela rejält med smet i alla formar. 12 st.

bröd_muffins_filmjölksbröd
Färdiggräddade efter 1 timme i ugnen i 175 grader.

frukostmuffins
Kalasfina!

frukost_bröd_enkelt_snabbt_brödrecept_recept_muffins
Och inuti…

frukostmuffins_fikon_mandel

The post Grova frukostmuffins med fikon och mandel appeared first on Kryddburken.se.

Devil´s chicken

devils_chicken_recept
Vad gör man med en hel färsk kyckling egentligen?? Här får ni min version på Devil´s chicken, eller djävulskyckling och även era egna tips!

Devil´s chicken, eller djävulskyckling är vansinnigt gott. Bli inte rädd för de starka kryddorna som sambal oelek eller chilisås, det blir en riktigt fin balans tillsammans med den milda yoghurtsåsen. Mängderna kan du justera såklart efter eget tycke, eller utesluta om du så vill. Här hemma åt vi upp allting på tre personer + en matlåda och det gillades av både Nicke, Joline och mig själv. En enkel, billig vardagsrätt utan krångeli-krångel! ;-)

Ni som följer Kryddburken på facebook är himla flitiga på att komma med idéer, tips och kommentera, det är superkul tycker jag. Fortsätt så. Är det dessutom så att du råkar ha en fråga du vill ha svar på ”snabbt” så skriv på fb, den har jag ju alltid tillgänglig i iphonen och hinner med lite bättre än mailen som ska sorteras till höger o vänster.

Ja, de tips ni hade var grymt bra så jag skriver med dom här ;
Även om inte recepten står med här så är självklart recepetmakarna själva välkomna att lämna en kommentar med sitt recept. Annars tycker jag ni ska googla. Finfina tips här. 

  • Helstekt, fylld med paprika, lök, vitlök & timjan. Stekpåse.
  • Helstek på plåt med örter, grönsaker & rotfrukter runtom.
  • Djungelgryta
  • Djävulskyckling
  • Kyckling med ragonsås
  • Kycklingratäng
  • Djävulskyckling
  • Kyckling, ris och kantarellsås
  • Dillkycklinggryta
  • Kyckling i lergryta
  • Kycklingssoppa med morötter, lök, palsternacka, persilja, kålrot & risoni.
  • Varm rödbetsallad med getost & kyckling.

Det här behöver  du : 
1 hel, färsk gårdskyckling
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

Mild yoghurtsås : 
2 dl turkisk el. grekisk yoghurt
1 msk flytande honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till…

Rör ihop ingredienserna till såsen och servera med sallad och ris. Smaklig måltid!

färsk_hel_kyckling
Hel, färsk kyckling! Så gott…

hel_färsk_kyckling_recept_djävulskyckling
Lägg kycklingen med bröstet uppåt.

stycka_hel_kyckling
Skär ett längsgående snitt med vass kniv vid sidan om brösbenet och skär neråt men inte helt igenom ryggen.

stycka_hel_kyckling_djävulskyckling
V
ik ut kyckligen och putsa bort löst skinn. Låt ben och skrov sitta kvar, det ger massor med smak till kycklingen och när den sen är tillagad är det lätt att bara ”lossa” köttet från ben och skrov.

stycka_hel_kyckling_devilschicken
Lägg i ugnsfast form.

devilschicken_kyckling_chicken
Pensla på marinaden. Stek i ugn 250 grader ca 15-20 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt fortsätta steka ca 40-45 min. Pensla med skyn från marianden lite då och då.

devilschicken_djävulskyckling
Färdiga! :-P Här har jag bara lossat alla delar med händerna. Bröstfiléer, vingar och klubbor.

djävulskyckling_devils_chicken
Sallad, lite hackad paprika och persilja och den goda, milda yoghurtsåsen till!

devils_chicken
Smaklig spis, detta var vansinnigt gott, hett och milt och knaprigt på samma gång! :-P

The post Devil´s chicken appeared first on Kryddburken.se.

Mariann Andersson och Mariann Andersson

mariann.andersson2 [1024x768]Att stava Mariann utan ett e på slutet är inte så jätte vanligt.
Så att ens namne också är författare och har givit ut tre böcker och att dessa tre böcker kommer fram även under mitt namn som ex på Bokus under Baka matbröd med LCHF  är ju ganska otroligt och i viss mån olyckligt.
BOKIA skriver tom ”samme författare” vilket ju inte är sant alls…

Denna namne-författare är något äldre än mig och har skrivit 3 böcker. Man kan ju tycka att det borde gå att skilja författare med samma namn åt i dagens datoriserade värld… men det går uppenbarligen inte :(

Att allmän googling får fram det är ju givet, men jag tycker nog att Bokus och övrig internetbokhandel borde kunna skilja på våra böcker.

Bara så ni vet att jag har inte skrivit en massa andra böcker…

 

 

Kraftig ökning av diabetes hos katter

IMG_1138Agrias djurförsäkring visar i ny statisktik att andelen katter försäkrade i Agria som årligen behandlas för diabetes har mer än fördubblats under de senaste tio åren. De skriver:
”Övervikt är en stor hälsorisk även för våra husdjur och flera forskningsstudier visar att det finns en tydlig koppling mellan övervikt och diabetes. Många diabetesfall hos katt skulle därför kunna undvikas. Med samma frekvens som i Agrias statistik skulle det innebära att av Sveriges 1,3 miljoner katter behandlas årligen cirka 5 000 katter för diabetes. Till det kommer förmodligen ett stort antal odiagnosticerade katter. ”

Problemet är det stora kolhydratsinnehållet i kattfoder OCH att det innehåller spannmål precis sådant en katt (inte heller människa eller hund) ska äta. Katter är rovdjur och ska endast äta rå mat. BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda) är det absolut bästa, men då många av oss inte hinner att stå och väga och räkna ut den absolut optimala förhållandena av inälvor, ben, kött osv så finns det ändå bra köpeföda att ge vår katter.

Då jag ibland kikar in på Barf.iFokus och där har jag ofta frågat om diverse foder som är bra för katter, där får man alltid bra svar också.
Det de rekommenderar är vad gäller torrfoder är Carnia Lynx och i andra hand Orijen, det fodret innehåller lite onödigt bjäffs men är ändå hyfsat bra. Blötmat är outstandning och då endast Mjau, detta är så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

Så ta vara på era vänner husdjuren!

 

Bloggar etiketter: ,

Friterade bläckfisk ringar
Friterade bläckfisk ringar
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: 2

Ingredienser:
2 hela mindre bläckfiskar

Smet
1 ägg eller 2 äggvitor
ca 2 msk fiberhusk
ca 1 msk pofiber
ca 1 dl bubbelvatten
Salt och peppar

Krisp
ca ½ dl pofiber
ca 2 dl kokosflingor

ca 5 dl valfri smaklös olja. Helst raps

Gör så här:
Börja med att rensa bläckfisken! Här kan vissa tycka det är ganska äckligt men det går ganska fort.
Dra loss huvudet och tentaklarna från kroppen. Skär av "svansen" och försök sedan vända kroppen ut och in för att ta bort div. hinnor på insidan.
Vänd tillbaka och använd en liten vass kniv för att lossa på skinnet. Fortsätt tills skinnet är helt borta. Skölj av och skär sedan i ganska tunna ringar.

Vill man ha dom extra möra ska man koka dom i lättsaltat vatten i kanske 1½ timme men det är värt det!

Blanda till smeten.

När bläckfisk ringarna har kokat klart och ni har låtit dom kallna så täck dom med ett lager med pofiber. Vänd ned dom försiktigt i smeten och plocka sedan upp en och en för att täcka med kokosflingor.

Värm upp en ganska vid kastrull med olja. För att se om den är klar: droppa ner lite smet. Fräser och bubblar det så är det klart!

Använd en slev för att försiktigt lägga ned ringarna i oljan. Låt det fräsa och bubbla! Ni kan behöva vända på dom i oljan så det inte bara är undersidan som får färg.

När de har fått färg: lägg upp på hushållspapper för att rinna av lite.

Servera direkt! Kanske bara med pressad lime eller en kallrörd sås på grekisk yoghurt, majonäs och citron


Hoppas ni vågar er på detta recept! Speciellt om ni gillar skaldjur m.m för det här är riktigt gott!