Den processade mjölken

mjolkar-en-ko_2965913I bland så nämner jag den processade mjölken och dessa nackdelar, jag blev först varse dessa via boken Mjölkrevolutionen av Fredrik Colting. Sedan skriver Micke på bloggen Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar mycket om både glutenet och den processade mjölken/mejeriernas ohälsosamma inverkan på oss alla. Hans första bok  om De vita gifterna (gluten och mjölk) följs nu snart upp av del 2.

Nyligen uppdaterades bloggen av ett sådant viktigt inlägg som kan få oss att förstå att för många av oss kan det vara idé att överväga att helt utesluta mejerierna i vår kost. I inlägget kan man läsa om forskning som visar på att pastöriserade mejerier kan leda till åderförkalkning som vållar fler dödsfall än cancer.

När ska vi få tillgång till äkta råa oprocessade mejerier?

Hur kan man kalla den processade mjölken färsk? Är kokta bär (sylt) också färsk?

Ju mer man förstår omkring den  processade mjölken ju mindre mejerier vill man äta…
Vill du baka utan mejerier?

 

Bloggar etiketter:

Processade varor

Ofta hör man inom lchf att man undviker processade varor, ordet processad har blivit ett negativ laddat ord.

Det lustiga är att en av de mest hårt processade varorna som det äts friskt av inom LCHF är grädde/smör/ost, den är högpastöriserad, dvs upphettad till 80 °C under 5 sekunder. Mjölk som ska användas för ost eller yoghurt hettas ibland upp till 95 °C under flera minuter.
Detta gör att det mesta av vitaminer och mineraler försvinner och man får tillsätta syntetiska vitaminer istället.

Rader ur min recension av Fredrik Cotlings bok Mjölkrevolutionen:
“Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken är borta.”

Så försök att ha ett sinne för “rätta proportioner” och rätt värdering av ordet processad. Välj själv vilka processade varor som får ingå i din kost.
I denna moderna värld har vi att navigera mellan mer eller mindre processade produkter, att helt undkomma dem är nästan omöjligt.

Det ibland uttjatade uttrycket att “sila mygg och svälja kameler” passar in här… ;)

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Boktips: Mjölkrevolutionen

Fredrik Coltings bok MjölkrevolutionenNaturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu) handlar om mjölk i färsk form och är en bok alla bör läsa, då förstår man att färsk mjölk också  tillhör urspungskosten. Finns lämningar som är 30.000 år gamla som man anser vara hägn för mjölkdjur. Man hittar också kärl med mjölkrester i.

Det boken främst tar upp är att det är  den processade mjölken som gör oss sjuka och istället för att bygga upp oss så som den äkta färska mjölken gör så degenererar den oss. Den är en bidragande orsak till mycket av vår ohälsa jämsides med spannmålet och det moderna vetemjölet.

Hade mjölken fått lov att vara färsk  så finns allt det goda kvar och det till och med botar sjukdomar denna äkta färska obehandlade mjölk.
Detta med vad färsk är visar Fredrik väldigt tydligt i boken. Han ifrågasätter om äpplemos och jordgubbssylt är färska äpplen och jordgubbar? Jag tror alla säger att dessa moser och sylter inte kan räknas för att vara färska. Men upphettad mjölk säger Arla och andra är färsk??

När man får läsa om  vad som händer mjölken och framförallt varför man pastöriserar all mjölk idag så blir man lika mörkrädd som när man läser om hur margarintillverkningen främjades och det mättade fettet fick stå i skamvrån. Återigen så gör man något på felaktiga grunder och man fortsätter trots att det finns mer och mer information om den äkta färska mjölkens hälsosamma egenskaper och att i processad mjölk har man tagit bort allt det.
Man menar på att detta  är bättre…
Bättre att alla blir sjuka av processad mjölk än att några få blir sjuka av äkta färsk mjölk. När man läser boken inser man också att det knappt finns någon som blivit sjuk och dött av obehandlad mjölk i vår tid… man belv sjuk förr av den för att hygienen var dålig och man tillsatta krita med mera för att man spädde ut den så fasligt. Läs boken och alla kommer förstå att “lögnfabrikerna” varit i farten (igen)!

Lite annan info som kommer fram är att katter (är laktosintoleranta) och laktosintoleranta människor kan dricka denna obehandlade mjölk helt utan problem. Då denna mjölk innehåller allt som behövs för att bryta ner den.
Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken borta.

Den mjölk som ska drickas obehandlad är mjölk från friska gräsbetande kor, inte från kor som får kraftfoder, där i finns alltför mycket skit i så som soja, han ägnar också ett stycke åt varför man ska slänga sojamjölken.
Korna ska  helt enkelt leva på gräs och örter, grovfoder och ensilage. Exakt så som de gjort sedan “tidensbegynnelse”… inte födas upp i denna manipulerande värld, som påstås värna om vår hälsa, när det i själva verket är en konserveringsprocess för att öka vinsterna i industrierna så som Arlas fickor, inte ens bönderna får ju rätt betalt!

Väljer att sluta min lilla recension med några rader som Fredrik avslutar sitt förord med:
Jag hoppas du är en aning förbannad och jag hoppas du gör något åt det.För att ta sig från korkad till upplyst är det mycket som ska göras. Du behöver kunskap, mod och en strävan att förstå. Lär dig allt du behöver och ta makten över din egen kropp, din egen hälsa. Du är en del av naturen och moder jord. Hur du än väljer att börja så kom ihåg att det viktigaste är att du gör just det. Att du börjar. 

Behöver du ytterligare fakta innan du vill köpa boken läs Margareta Lundströms recension på kostdemokrati 

KÖP BOKEN BOKUS och Adlibris

 

Bloggar etiketter: , ,