Lättlagad kötträtt till julbordet
Tjälknöl är en bra rätt att ta till då du vill dra ner på julstressen, den lagar till sig så gott som själv.
Bara att lägga in det frusna köttet i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.
Den blir väldigt god även på rimmad, fryst julskinka, då behövs inget salt i lagen.
Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, den passar bra både till köttet och till den rökta eller gravade fisken på julbordet.
Tjälknöl
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.
Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.
Zucchinisallad 4 port
4 dl tärnad zucchini
3 msk smör/kokosolja
1 tsk vit balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.
Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.
Blanda med:
2 dl strimlad sallad, gärna romansallad eller salladskål
2 dl grovhackade örter, ta de du tycker bäst om
1½ dl hemgjord majonnäs
ca 2 tsk Dijonsenap
Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar eller sting från senapen.
Fler av mina lättlagade mattips hittar du i kokböckerna nedan.
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)