Söndagsbak
Idag bjuder jag på ett av mina bästa och mest lättbakade nötbröd.
På några av bilderna har jag gjort lite lyxigare lunchvarianter till picknickfika, men det är också riktigt gott som det är till frukost/eftermiddagskaffet med bara smör och ost.
Det här brödet är proteinrikt och mättar väldigt bra, det passar riktigt bra som varma mackor på utflykter.
Tips på pålägg till matiga varma klämmackor
Suovasrökt renstek och färskost med örter
Falukorv, purjolök och senap
Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost
Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök
Varmrökt sidfläsk, chèvre och senap
Ädelost, valnötter och päron
Svampstuvning och strimlad paprika
Nötbröd 1 limpa
6 ägg
100 g blandade nötter
50 g smör eller kokosolja
3 dl vatten
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötmjöl
1 dl psylliumhusk
1 dl linfrön
2 msk brödkryddor eller 1-2 tsk smulade örter
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1 tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.
Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.
Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.
Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.
Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.
Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.
Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.
Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.
Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.
Tina dem gärna i brödrost så blir de som nygräddade.
Tycker du om mina recept och tips så kommer ett par av dem snart i tidningsform.
Jag fick ett mail från Expressen häromdagen, de ville ha med några av recepten från min vegetariska kokbok i sin bilaga Söndag som kommer den 30 november.
Det är verkligen roligt att få visa upp mina recept i en så stor tidning.
Här hittar du den inbundna varianten av kokboken: Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och här finns samma bok att ladda ned digitalt som E-bok för bara 99 kr.