Salta små tilltugg
Jag är väldigt förtjust i valnötter, extra bra då de tillhör de nyttigaste av nötterna och innehåller många mineraler, bland annat magnesium.
Du kanske provat mitt populära valnötsbröd som är ett mustigt formbröd, dagens recept är istället små salta kakor.
Det var ett av de första experiment jag gjorde att baka glutenfritt med färre kolhydrater, jag blev mycket nöjd med smaken.
Kakorna kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.
Men det går tillbaks in direkt efter att de tagits ut ur ugnen.
Glutenfria valnötskakor ca 15 st
4 dl grovhackade valnötter
2 ägg
50 g / ½ dl smält smör
½ dl sesamfrön
1 msk psylliumhusk
ca 1 krm salt
Garnering:
Uppvispad äggvita
Svartkummin eller vallmofrön
Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.
Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret.
Rör ner nötmjölet, sesamfrön, husk och salt.
Blanda väl, låt stå och svälla i en halvtimme.
Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken.
Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.
Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.
Du kan byta ut smöret mot kokosolja, tillsätt då lite salt i degen.
Vill du hellre ha kakor med smak av kaffebröd, byt ut saltet mot ca ½-1 msk valfri sötning och smaksätt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver.
Vi avnjöt valnötskakorna alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka på balkongen under en av våra långsemestrar i Alanya.
Fler baktips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Stora diabeteskokboken.