Turkisk köttfärssoppa med halloumibröd

Värmande soppa

Nu när höstmörkret och kylan börjat lägga sig över landet kan den här soppan vara bra att ta till, den värmer upp kroppen ordentligt.

Det här är min variant på en soppa jag många gånger ätit på turkiska lunchrestauranger.

Först kommer ett lättbakat halloumibröd som smakar riktigt gott till soppan.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk psylliumhusk

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Grönsakssoppa med köttfärs 2-3 port

150 g köttfärs, jag brukar ta lamm

3 msk smör/olivolja

2 dl fint tärnad aubergine

1 dl ajvar relish

1 stor tomat

½ röd paprika

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad oregano och/eller timjan

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

3 dl kycklingbuljong eller 3 dl vatten + 1-2 tsk veg buljongpulver

Skär alla grönsaker i små tärningar. Fräs i smör och olja utan att de får så mycket färg i fem minuter.

Rör ner köttfärsen, blanda väl så det inte blir klumpar.

Smaksätt med salt, örter, chili, vinäger och ajvar.

Häll på buljongen, låt koka upp och rör om väl. Låt sjuda i ca 30 minuter, tills soppan blivit simmig.

Servera med en sked turkisk yoghurt eller smetana.

Mer matinspiration från mina resor till Medelhavet hittar du i de här kokböckerna.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Ayran och korv med smaker från Medelhavet

Medelhavsmat

Smakminnen

Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.

Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.

Turkar och greker äter också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.

Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.

Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.

Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.

Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till något alldeles extra.

Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall turkisk ayran.

En bönsallad är också gott till, här hittar du en variant från Kreta.

 Medelhavsmat på mitt sätt 1 port

1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter

1-2 skivor halloumi

2 dl aubergine i tärningar

2 msk smör

1 tsk torkad oregano

Salt och chiliflingor

Tzatziki

Salta auberginebitarna och låt dem ligga en halvtimme, då dras de bittra ämnena ut och auberginen blir mer lättsmält.

Skölj av saltet, torka tärningarna och stek dem i smör, krydda med chiliflingor. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Stek eller grilla korv och halloumi, servera med tzatziki och/eller ayran.

Ayran, Turkisk Yoghurtdryck

Ayran 2-3 port

2 dl turkisk yoghurt 10%

5 dl iskallt vatten

½-1 krm salt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt, kraftigt med elvisp i en kanna.

Den ska bli riktigt skummig, smaka av om du vill ha mer salt.

Fler goda och lättlagade rätter och tillbehör med inspiration från länderna kring Medelhavet hittar du i de här kokböckerna.

Länkarna går till Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund