Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Tortellinisallad

tortellinisallad_ost 
En väldigt enkel, snabb och god pastasallad är denna med tortellini. En matig sallad med smakrik vinegrette, precis så passande en varm sommardag som denna! :-P

Det här behöver du :
3-4 port kokt tortellini
150 gram tärnad ost
1 ask körsbärstomater
2 dl majskorn
Isbergssallad
Salladskrydda

Vinegrette :
0,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till vinegretten i en burk med lock/shaker. Skaka om och dressa tortellinin och grönsakerna med. Toppa med extra salladskrydda. Ät salladen ljummen eller kyld.

Pulled pork med Per Morbergs BBQ sås, pitabröd och goda tillbehör

pulled_pork_pitabröd_per_morberg
Häromdan gjorde jag pulled pork och bakade pitabröd. Min tanke var att prova Per Morbergs nya BBQ sauce Sweet smokey under tillagningen.

Jag gned in hela picnicbogen (1,6 kg) rejält med såsen på bägge sidor. Täckte med bakplåtspapper och lät hela steken stå i ugnen 7½ timme på 100 grader. Efter halva tiden tog jag ut den, vände och hällde på lite extra bbq sås.

Oh jädrans så perfekt gott det blev, inte för rökigt som det annars kan bli men väldigt smakrikt och med lite sötma.

Jag gjorde en stark vitlökssås till med massa vitlök, salt och peppar och en gnutta citronsaft. Serverade även med bbq såsen och inlagd rödlök. köttet drog jag isär och smaksatte med två matskedar D´Elidas. Sen blandade jag köttet med strimlad vitkål och fyllde pitabröd med. Det var så sjukt gott, en riktig fullträff. :-P

per_morberg_bbq_sauce

Det här behöver du : 
ca 1½ kg picnicbog alt. karré
1 flaska BBQ sauce (Per Morbergs sweet smokey)
Pitabröd, recept HÄR >>
Strimlad vitkål
Inlagd rödlök, recept HÄR >>
Vitlökssås, recept HÄR >>

pulled_pork_tillbehör

pulled_pork_pitabröd_tillbehör_per_morberg

pitabröd_pulled_pork_per_morberg_bbq_sauce

Tema : Midsommarbuffé – Potatis och korvsallad med dijon, äpple och honungsdressing

korvsallad_nypotatis_midsommarmat_barnen
Hurra för sommaren!! :-P Nu blomstrar matbloggarna med recept det ena godare än det andra. Jennys matblogg och jag ska ge er tips idag till midsommarbuffén. Nästa vecka blir det tilltugg till midsommarnatten. ;-)

Kika in Jennys bild längre ner och följ länken till receptet så får ni se vad hon har hittat på.

Tanken bakom denna rätt härrör till mig själv när jag var barn o firade midsommar i Norrland. Vi tillbringade alltid helgerna tillsammans med familj, släkt och vänner antingen i Vittjärv eller Bredåker. Om jag inte minns helt fel öppnades det en och annan surströmmingsburk (NU minns jag helt rätt ;-) ) Stanken var vedervärdig och vi barn sprang omkring med klädnypor på näsorna. Tack o lov behövde inte ÄTA det…

Vi fick alltid grillad korv i bröd istället. Nu tänkte jag piffa till den där klassiska korven till alla barn, och naturligtvis till vuxna också. Jag har gjort en sallad på nypotatis, stekt smakrik ostkorv, rädisor, några sugar snaps och knipplök. Bara att vända runt allt i en rymlig skål. Servera gärna den milda dressingen till med rivet äpple, en gnutta dijonsenap och honung. En riktig fullträff! :-P

4 port
Det här behöver du :
4 smakrika korvar (Rosas handel ostgrillare)
1/2 kg nypotatis
1 knippe rädisor
1 näve sugar snaps
Knipplök

dijon_honungssdressing_sallad Ingredienserna till dressingen. Ta så mycket rivet äpple i som du själv önskar. Jag rov ner knappt ett helt.

Dressing :
2 dl creme fraiche
1 rivet rött äpple med skal
1 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :  Tvätta potatisen och koka den mjuk. Skär korven i bitar och stek på så den får fin färg. Vänd runt kokt nypotatis med korven, tillsätt sugarsnap som fått förvälla några minuter och rädisor i skivor. Strimla över knipplök. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Servera till salladen. kryddburken_potatis_korvsallad_midsommar_buffe_sallad
Hoppas ni provar denna korv och potatissallad och bjuder på i midsommar, garanterat uppskattad av barnen, och glöm inte den goda dressingen! ;-) Jennys räkcheesecake
Titta här vad Jenny har trollat fram till midsommarbuffén, en riktigt strålande räkcheesecake. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR!

Per Morbergs Sweet smokey BBQ sauce!

20140529-180813-65293666.jpg
Men titta vad jag hittade på vårt lilla ICA idag! ❤️ BBQ-sås a la Per Morberg!!! :-P
Dom är då bara för bra i lilla Köpingsvik!

Massor med nyheter på grillhyllorna och att Morbergs nya BBQ-såser skulle hitta ända hit trodde jag inte. Inte så snabbt i alla fall! Heja vårt ICA Nära – ni är bäst! Trevlig, alltid glad och pigg personal. Man Känner sig alltid hemma, hittar ALLT, och en fördel är att butiken inte är så vansinnigt stor så vill/behöver man snabbhandla så går det också SNABBT!

Det jag undrar nu är förstås – Har ni provat nån av BBQ-såserna??

De finns i två varianter, en ”original” och denna ”sweet smokey”.
Det finns även två sorters glaze som jag måste prova snart.
Ikväll kör vi dock provsmakning BBQ sauce sweet smokey! :P Ska bli spännande, återkommer såklart med smakbetyg.

Trevlig helg och mysfredag på er allihop! ♥

Rostbiff och krämig potatisgratäng

rostbiff_potatisgratäng_krämig_recept
Till Mors dag åt vi god middag på kvällen med en riktigt krämig potatisgratäng. Rostbiff eller grillat kött till för den som ville ha det. Jag bara älskar kallskuret till en varm gratäng så det blev min tallrik! ;-) Att göra egen rostbiff ä barnsligt enkelt och mer prisvärt än att köpa i förpackning eller över disk. Man behöver bara en fin bit kött, salt och peppar och en stektermometer. Ja, en ugn behövs också… ;-)

Råkar man dessutom ha en skärmaskin hemma får man riktigt fina och tunna skivor och då är det ännu godare!

Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1 kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff.

GÖR SÅHÄR: 
Putsa den från hinnor & gnid in hela biten rejält med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsfast form & stick in en köttermometer. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, ju lägre innertemperatur desto mer rosa kött.

rostbiff_laga_rostbiff
När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Servera rostbiffen kallskuren till buffé, med potatissallad, gratäng etc.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

Pastasallad med kycklingfilé

pastasallad_kyckling
Längtar du till sommaren? Fräscha och enkla sallader? Det gör jag och då är pastasalladen det givna valet. Funkar alltid och kan förberedas och göras i större mängd om man ska bjuda på buffé eller annan tillställning. I och med att den serveras kall så tycker jag att bröd och sås är självklara tillbehör. Gärna baguette eller surdegsbröd och vad gäller sås så passar nästan alla kalla såser, allt ifrån rhode island, vitlökssås, örtdressing eller tzatziki som jag serverade till denna sallad.

Den här pastasalladen är en sån där klassiskt, god och enkel som man lätt svänger ihop med stekt kycklingfilé, pasta och valfria grönsaker. Jag har även tärnad ost i och serverar den som sagt med tzatziki och bröd, det blir extra gott! :-P

6 port
Det här behöver du :
ca 500 gram kycklingfiléer
Rapsolja att steka i
2 tsk malen paprika
Trocomare örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olja. Stek kycklingfiléerna på medelvärme ca 8-10 min på varje sida. Krydda. Kontrollera att de är genomstekta, att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Lägg upp på skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp dom i skivor och blandar med pastasalladen.

Salladen :
4 port kokt pasta (dressa pastan med lite olivolja, örtkrydda, salt och peppar)
Romansallad
Tomat
Gurka
Tärnad goudaost

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

kyckling_kycklingfile_pasta_sallad
Godaste pastasalladen med kyckling, grönsaker och tärnad ost. Servera med tzatziki och bröd.

Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Pastasnäckor i långkokt tomatsås med fläskfilé

20140401-180653.jpg
Idag har jag fyllt köket på jobbet med ljuvliga dofter av en långkokt tomatsås. En sås som är fullt tillräcklig som den är, antingen till pasta eller lite tunnare som en mustig soppa.

Här har jag dock valt att servera skivor av helstekt fiskfilé till och det blev verkligen grymt gott med en massa svartpeppar på toppen också. ;-)

Ni får ha överseende med bilderna (iPhone5s) igår och idag då jag inte har systemkameran med mig på jobbet.

3-4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
Örtkrydda

Tomatsås :
2 burkar finkrossade tomater
1 burk vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 msk kalvfond
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1-2 tsk örtkrydda
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och dela den hel på mitten. Bryn bitarna i stekpanna med smör så de får fin färg runtom. Efterstek i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Slå in i folie och låt köttet vila tills det ska skäras upp och servera.

Vispa ur pannan du stekt fläskfilén i men en skvätt vatten så du får upp dom goda smakerna från botten. Slå i två burkar finkrossade tomater och resten av ingredienserna till såsen. Låt koka utan lock på medelvärme ca 1,5 timme. Såsen kan med fördel förberedas och tillagas dagen innan.
När såsen kokat ihop och blivit krämig i konsistensen, vänd ner kokta pastasnäckor (4 port).
Servera med fläskfilé skuren i skivor, samt morot och paprika i strimlor.

Årets första grilltallrik med vitlöksmarinad karré och potatisgratäng

grillad_karre_marinad_vitlökssmör
Nu är det spikat! - Det är VÅR Öland! :-P
Inga snöstormar mer som motar blåsipporna och inget hårt väder som inte tranorna kan flyga igenom. Nu är dom alla på plats; krokusarna, vintergäcke, vitsipporna, knopparna på syrenbuskarna och vårsolen som värme mot husknuten. Härliga tider nu! ;-)

Jag vet inte om det är åldern eller va fasen de är… Jag har ju alltid älskat vinter och snö men blir bara mer o mer en vår och sommarmänniska. Jag längtar efter värmen och solen. Att kunna gå barfota på gräsmattan, slippa alla bylsiga vinterkläder, leriga stövlar och hundtassar och slippa frysa fingrarna av sig på morgnarna när man sätter sig i bilen och för att inte tala om att skrapa rutor och kånka med ved och hålla värmen inomhus. Nä, nu vill jag ha värme hela våren lång och sen en skön sol-sommar!

Vi hade ju bestämt att grilla i lördags men det blev bokstavlig ”bortblåst”. Det utlovade lågtrycket med snö och hårda vindar höll bara prognosen till hälften. Vindar hade vi och de rejält, men tack o lov ingen snö. Igår däremot så var den öländska vårsolen på plats igen och Nicke tände grillen.

Jag hade marinerat skivad karré med ben och tunt skivad skinkschnitzel i en god vitlöksmarinad. Till detta en härligt, krämig potatisgratäng, vitlök och persiljesmör och en fräsch sallad. Kändes precis som en midsommarkväll av smaker och längtan blev om än mer ännu större. ;-)

Vitlöksmarinad till 4 skivor karré : 
½ dl rapsolja
2 msk mushroom soya
1 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
2 solo vitlök (finriven)
1 msk malen paprika (mild)
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Ta fram köttet och pensla. Täck med plastfolie eller lägg i tättslutande burk och låt stå framme i rumstemperatur tills det ska grillas; 2-6 timmar.

Tips på goda aromsmör hittar du HÄR >>

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

grillat_grilltallrik_karre_marinad_vitlökssmör