Tacokryddad kycklingpaj
Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Paj till fredagsmyset

Fredagstipset jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, det går förstås lika bra med grillad eller ugnsstekt kyckling.

Du kan variera pajen genom att fylla den med till exempel köttfärs, varmrökt lax eller stekt svamp och grönsaker.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

I receptlänkarna bland ingredienserna hittar du en tacokryddad köttfärspaj och en grönkålspaj med ugnstorkade cocktailtomater.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk av min hemgjorda tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana eller crème fraiche

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta diabetiker.

Den inbundna kokboken är slutsåld men här finns den att ladda ned som E-bok.

Fler av mina bästa recept och tips med bönor och andra baljväxter hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Ett gott tillbehör till pajen är den här färgstarka rödbetstzatzikin, den kommer från Gröna, sköna tillbehör.

För dig som föredrar digitala kokböcker så hittar du den E-boken i den här länken.

Glutenfri tacopaj och tacokrydda

Populär paj

Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.

Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer med till exempel äpplen, plommon eller blåbär.

Dra då ner lite på saltet och söta degen lite lätt om du vill med den sötning du föredrar, annars ger mandelmjölet i sig en liten god sötma.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.

Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.

Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.

Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk, kryddan räcker länge och passar till många olika rätter.

Prova gärna det här receptet på fiskgratäng med tacokrydda och vitkålssallad, det blir riktigt gott.

Nu över till lite reklam för mina kokböcker, i länkarna nedan finns nåt för alla smaker.

Jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present eller julklapp.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Bilden nedan är tagen av Mikael Eriksson, det är en auberginesallad från Stora diabeteskokboken, som passar riktigt bra till tacopajen.

Mina bästa pajer, en vegetarisk och en med tacofyllning

Pajtips

Trevlig Trettondagsafton, så var det då dags för den sista av julhelgerna.
 
Hade fått ett mail idag från WordPress, deras nyhet på nya året var att nu kan man använda ett verktyg med AI för att skriva sina blogginlägg…
 
Jag hoppar över det erbjudandet och fortsätter att författa mina recept på egen hand.
 
Idag får du tips på pajer, de passar perfekt att fylla med t ex en svampstuvning med julresterna av rökt fisk, en äggstanning med ost och tärnad julskinka smaksatt med tacokrydda, en vegetarisk fyllning med grönkål, fetaost och nötter.
 
Ja du hör ju, det finns mängder med goda fyllningar till ett pajskal.

Här nedan följer recept på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.

Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.

Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.

Gröna, sköna tillbehör

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör

Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.

”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.

Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”

Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.

Det är just såna näringsrika och smakfyllda vegetariska rätter jag skapat till mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, läs gärna mer om dem och mina andra kokböcker i länkarna längst ner i inlägget.

Det glutenfria pajskalet som följer fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk valfri sötning.

Spenatpaj med getost ca 3-4 port

5 ägg

½ liter bladspenat

3 dl crème fraiche

2 dl keso

Salt och peppar

Riven muskotnöt

Att strö över:

200 g tärnad getost

1 dl kärnfria oliver

10 cocktailtomater

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.

Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..

Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Vill du ha fler tips på min typ av lättlagad mat så gärna en titt på mina kokböcker, du hittar dem här på Bokus men de finns även i den övriga bokhandeln och på Biblioteken.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Tacopaj och Stockholmstips

Tacopaj utan botten

Favorit till fredagsmyset

Idag får du ett av mina mest populära köttfärsrecept, som passar fint som variation till fredagsmysets tacos.

Den här pajen är också väldigt god kall, perfekt att ha med som färdkost eller på picknick.

Här hittar du en lite enklare variant på köttfärspaj utan pajbotten, i det inlägget skriver jag också en del om min kostfilosofi.

Är du i Stockholm idag fredag den 24 så kom gärna förbi på Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen mellan kl 14-18.

Vore kul om du kommer och säger hej, pratar mat och hälsa eller så får du förstås gärna köpa ett signerat exemplar av nån av mina kokböcker.

Då får du också smaka på Öländska bönchips och fruktaffären bjuder på RÅ  rödbets- och lingondryck.

Mandalatavlan Destiny av Therese Renåker

Är du sen i stan under resten av helgen så kan du göra ett besök på Galleri Englesson i Gamla Stan.

Där har min vän Therese Renåker och Anne-Marie Kees vernissage på mandala- och enkaustik-tavlor lördag-torsdag 25-30 augusti.

Therese har på samma ställe, söndag kl 13, boksläpp på sin nya roman Mata inte skuggorna.

Therese har många järn i elden, vi ordnar också hälsoresor tillsammans, här kan du läsa mer om oss på Harmoniresor.se.

Hoppas vi ses på nåt av de här eventen.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost. Smaksätt med salt och peppar.

(Ta kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.)

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp. Servera med en vitkålssallad.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk.

Här nedan ser du entrén till min favoritaffär i grannskapet där jag bor, handlar mycket grönsaker där.

Bilden nedanför är SLs linje 85, som går från Norr Mälarstrand på Kungsholmen till Söder Mälarstrand, Klara Mälarstrand och till Riddarholmen.

Jag tar den ofta när jag ska till Söder eller Gamla Stan, vattenvägarna i Stockholm är så vackra.

Fruktaffären på Hantverkargatan 8

Kungsholmsfärjan…

Krämig tacopaj med vitlökssås

tacopaj_recept_tacos_paj

Häromdan lagade vi mat jag och Joline. Det behövs verkligen en assistent i köket nu, inte mycket jag fixar att plocka fram och greja med själv. Behöver sätta mig ner ofta och allt jag gör tar ju dubbelt så lång tid om inte mer. Inte nog med benet i gips så har jag nu överbelastat den andra foten så den svullar över fotryggen och bokstavligen sticker som knivar under huden.

Men det är bara att gilla läget! 15 veckors läkningstid på fot-fan fick jag besked om idag. Läkaren tittade o klämde på foten och ville sen borra o sätta skruvar för att läkningen skulle bli som bäst… Så jag gör väl det. Bättre nu på en gång än att de läker fel och jag blir tvungen att operera ändå om 15 veckor… Så efter avgips och läkarbesök så blev det nytt gips igen och på fredag nästa vecka är operationen bokad. Till den andra foten fick jag skaffa ett ankelstöd och det har jag på mig nu vilket redan känns bättre, så de va skönt i alla fall. Ligger i soffan med benen upp mot väggen o bloggar med iphonen så även detta tar ännu längre tid! ;-) haha!!

Åter till matlagningen och dagens recept som blev en gudomligt god och krämig tacopaj.

Det här behöver du :
1 pkt färdigkavlad smördeg
Alt. 3 smördegsplattor

400 gram blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk D’Elidas chilisås
Vitpeppar
Trocomare örtsalt

2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Malen söt paprika

Vitlökssås, recept HÄR >>

GÖR SÅHÄR :
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med vitpeppar och trocomare.

Tryck ut smördegen i en ugnsfast form. Använder du smördegsplattor så kavla ut dom tunt och klä en form i botten.
Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och bred ut över köttfärsen. Toppa med riven ost. Vik över kanterna på smördegen och pudra över malen paprika.
Gratinera i ugn, 175 grader ca 45 min. Servera med en god sallad och vitlökssås.

tacopaj_fyllning_fredagsmiddag_fredagsmat

tacopaj_fyllning_recept

tacopaj_smördeg

Mexikanskt kryddad köttfärspaj

IMAG11124-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt normalsaltat  smör
2 dl mandelmjöl
0,50-0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk joderat salt
0,5 msk lökpulver
1 ägg

Fyllning:
500 g  köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1,5 msk chilipepparpulver (ta mindre om du inte gillar sting)
1,5 tsk paprika pulver
1 tsk lökpulver + ev vitlök
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk mortlad torkad oregano
salt och vitpeppar/svartpeppar

Äggstanning:
2 dl creme fraiche eller grädde
2 ägg

1 dl riven god ost

Gör så här:
Pajskalet: Blanda smör och det torra väl, blanda sedan ner 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform ca 20-22 cm i diameter. Tryck den rätt högt upp på kanten, ställ kallt i ca 20-30 min. Förgrädda pajskalet i ca 5-8 min i 200 grader.
Fyllning: Fräs köttfärs, lök och paprika i rejält med smör och krydda och lägg i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa samman allt väl. Slå äggstanningen över köttfärsen och strö riven ost ovanpå.
Grädda  vidare i ca 20 minuter..

Servera med en god krispig grönsallad till.

 

Bloggar etiketter: , ,