Långresa och smakrik gryta på kalkonbröst
Fiskebåt i Alanya

Fiskebåt i Alanya

På resande fot

Nu är jag i Stockholm igen, den här gången blir det bara en liten mellanlandning på en dag. I morgon bär det av på en långsemester till Alanya i Turkiet igen.

Nu blir det den tolfte vintern jag och Lennart tillbringar några månader vid Medelhavet för att slippa kyla och mörker i Sverige.

Klimatet är ungefär som en jämtländsk sommar och gör verkligen gott för både kropp och själ.

När man som jag har fibromyalgi så är ett varmt och jämnt medelhavsklimat att föredra framför snö och kyla.

Jag har tack vare de här vinterresorna lyckats träna upp min skadade rygg och ben så att jag idag kan gå i stort sett obehindrat.

Birgitta Höglund i Alanya

På bergspromenad i Tepe ovanför Alanya i våras

Vi får ofta frågan vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.

Många tror att man lever som på en charterresa i flera månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir många, långa promenader och ännu bättre mat på lokalproducerade råvaror.

Kryddor

Det går en hel del tid till att laga maten och göra inköpen av alla fina matvaror på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra i Turkiet.

Det är verkligen bra kvalitet på den närodlade maten, på gräsbetesköttet vi köper hos vår lokala slaktare, äggen vi handlar direkt av hönsägaren, nötterna och mandlarna som växer på träden uppe i bergen, fisken som dras upp i havet, smöret med en härlig syra och alla fantastiska grönsaker som odlas utan kemiska produkter på gammaldags och naturligt vis i byarna runt stan.

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya

Det är en ren fröjd att gå och handla på marknaden, grönsakerna och frukten har så mycket bättre smak här än hemma på Konsum.

Det blir också mycket motion, jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2-3 timmar per dag.

Så det laddas gott om det nyttiga D-vitaminet i solskenet, läs mer om det här hos Kostdoktorn.

Idag får du recept på en av mina turkiska favoriträtter och en vitlöksyoghurt, haydari, som finns med i Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Passa gärna på att beställa några av mina koböcker redan nu till dina nära och kära till julklapp, du hittar alla 3 här på Adlibris.

Så har du lite mindre att tänka på i julhandelsstressen veckorna innan dopparedagen.

Du kan läsa mer här om vårt vinterliv i Alanya, i en artikel från Hemmets Journal.

Här får du recept på en riktig smakrik kalkongryta, inspirerad av en av mina favoriträtter när vi nån enstaka gång äter ute på restaurang.

Akdeniz Yoghurtlu Kebap brukar vi äta på Kaptan’s Güverte, en mycket bra restaurang som ligger på gatan ovanför hamnen.

Turkisk kalkongryta 2 port

250 g kalkonbröst

50 g smör

6 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

2 dl tärnad aubergine

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Salt

Chiliflingor

Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.

Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.

Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.

Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.

Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.

Servera med bladpersilja, oliver, fetaost och turkisk yoghurt eller haydari.

Haydari  från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk kallpressad olivolja

2 msk färsk, finhackad mynta

eller 1 tsk torkad mynta

1 msk finhackad bladpersilja

1 riven vitlöksklyfta

ca ½ tsk havssalt

Vispa ihop yoghurt och olja väl. Blanda ner de hackade örterna och vitlöken.

Krydda med salt och kyl ett par timmar så mognar smakerna fram.  Smaka av om det behövs mer mynta och salt.

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya


Kalvfond och nyheter om mina kokböckers väg till USA

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

LCHF till USA

Nu finns mina 3 kokböcker att bevaka på Amazon.com. Översättningen som gjorts av fantastiskt duktiga svensk-amerikanskan Gun Penhoat är så gott som klar.

Det har känts väldigt bra att jag fick förmånen att jobba med Gun, som själv är mycket insatt i LCHF-kostens värld.

Igår såg jag för första gången hur omslagen blev, verkligen roligt att både Slow Cooking och Cooking for Seniors har samma omslag som den svenska utgåvan.

Mikael Eriksson på M Industries är den suveräne fotograf som tagit de vackra bilderna och gjort formgivning och layout till alla mina kokböcker

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de alla viktiga vitaminerna och mineralerna i vår kost.

Långkok för LCHF och Paleo har ett mycket intressant förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.

Böckerna lanseras i USA på förlaget Skyhorse Publishing i New York nästa år, LCHF Barbecue i juni och de andra två i augusti.

 

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om förlaget Skyhorse av mina bloggvänner i USA, Nina och Clark på Left Coast LCHF.

Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga härinne för 5½ år sen och jag har skickat dem mina böcker.

Nina är fotograf och har hela tiden uppmuntrat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Jag hittade deras blogg via Jimmy Moores Livin’ La Vida Low-Carb. LCHF var på uppgång i USA redan då och växer sig bara större och större.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Mina recept är väldigt populära här i Sverige märker jag på de ständigt ökande besökssiffrorna här på bloggen, hoppas nu att många kommer att få glädje av dem även utomlands.

Idag bjuder jag på min kalvfond från långkokboken, ett recept som jag använde mycket under de 18 år jag jobbade på olika restauranger.

Den är väldigt enkel att göra och ger en fantastisk smak och mycket näring till allehanda soppor och grytor.

Klicka på länken ovan så hittar du mängder av varianter att prova på, perfekt mat nu i höstrusket.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Kalvfond

Huggna kalvben ca 1½ – 2 kg

Paryrer, senor och annat puts från kött

2 stora morötter

1 stor gul lök

20 cm purjolök

10 vitpepparkorn

3 lagerblad

3 msk tomatpuré

Några kvistar rosmarin, timjan och persiljestjälkar

Vatten så det precis täcker köttet

ca 1-2 msk salt

Skala och skär grönsakerna i bitar. Lägg i en smord långpanna med de övriga ingredienserna, utom vattnet. Tomatpurén klickas ut överst, så den blir väl brynt, då blir den lätt bittra smaken mildare.

Bryn benen ordentligt på 225° i 40 minuter tills de fått fin färg. Ta ut pannan efter halva tiden och rör om bland benen så de får färg runtom.

Lägg över benen och grönsakerna i en stor gryta med hjälp av en hålslev. Häll över vatten så det knappt täcker, salta med den mindre mängden.

Koka upp och låt puttra på låg värme i 8 timmar utan lock. Fyll på med lite mer vatten då och då eftersom det kokar bort.

Ta upp benen och sila över fonden i en annan gryta. Låt koka ihop till hälften utan lock.

Att koncentrera köttbuljongen så här är det som skiljer en buljong från en fond, smaken blir då mycket kraftigare.

Kalvfond kokas oftast utan salt men jag tillsätter lite grann, för jag brukar ta vara på köttet från benkokningen när det blivit mört. Du kan sen smaksätta den färdiga fonden med mer salt efter din egen smak.

Sila igen och låt svalna. Om jag har fonden i kylen, så låter jag fettet vara kvar. Det bildar ett lufttätt lock som fungerar som konservering.

Annars skummas fettet av och fonden fylls i istärningslådor. Frys in, lägg sen över tärningarna i en fryspåse och ta fram dem eftersom att blanda ner i en soppa eller sås.

Du får på det här viset en fond helt utan tillsatser, till skillnad mot den som köps på flaska.

Att jag tar bort fettet vid infrysningen beror inte på att jag vill ha en mager fond. Det är bara för att det inte blir så gott av den långa kokningen, fettet oxiderar.

Birgitta Höglunds kokböcker

Mina kokböcker på Bokus


Gulaschsoppa och matlagning med Halva Lindha

Lindha Vikström, Halva Lindha

Matbjudning och LCHF-prat

Igår var jag hemma hos Lindha Vikström som driver den populära bloggen Halva Lindha.

Som bloggnamnet antyder så är Lindha en av de som haft en fantastisk viktnedgång genom att äta en naturlig LCHF-kost.

Hon har på 2 år tappat halva sin vikt, från 140 till 70 kilo. Lindha är en mycket målmedveten och positiv kvinna, hon har kämpat på med mycket träning kombinerat med riktigt njutbar lågkolhydratmat.

Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så det är ytterligare ett bevis på att Lindhas liberala LCHF fungerar.

Vi träffades för första gången för en månad sen och fattade tycke för varann, vi har mycket gemensamt när det gäller vår matfilosofi.

Mat ska vara god och något att glädjas åt. LCHF för oss båda är inte bara en diet, utan en njutningsfylld livsstil. Här kan du läsa mer om det mötet.

Lindha kläckte den goda idén att vi skulle kunna ha en liten matdemonstration tillsammans på ICA Matmästar’n här i Östersund.

Hon har tidigare arbetat där och butiken är den enda här i Östersund som säljer LCHFklubbens produkter.

Så på fredag mellan 14-18 är det dags. Då kommer vi att servera en gulaschsoppa från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo och frökex med en färskoströra som finns med i Grillmat LCHF.

ICA Matmästar’n bjuder på råvarorna till soppan och färskosten, Huså Bröd sponsrar med Spröda frökex och LCHF-klubben med sitt fröknäcke. Så det kommer att finnas något för alla smaker.

Kostdoktorn har också bidragit och skickat en stor bunt med sina informationsfoldrar om LCHF.

Lindha kommer att berätta om sin vikt- och hälsoresa. Vi svarar på frågor om vårt sätt att äta och jag signerar och säljer mina kokböcker.

Bor du i Östersund med omnejd så är du varmt välkommen :)

Jag och Lindha 2

Vi hade en riktigt trevlig matlagningsdag, mycket prat om vad vi tycker är bra mat hanns också med.

Här ovan är det lite utbyte av bloggkunskaper som pågår, bilden är tagen av Lindhas dotter.

Idag får du receptet på gulaschsoppan och så kommer färskosten och bilder från vår bjudning en annan dag.

Tillagning av gulaschsoppa och färskost

För 20 år sen var jag köksmästare två säsonger på Årekläppens fjällhotell, en fin arbetsplats med utsikt över hela Åredalen.

Där var min gulaschsoppa en storsäljare till hungriga skidåkare, det är perfekt mat efter en dag i backen eller på en skogsutflykt.

I den varianten hade jag tärnad potatis, men nu tar jag i svamp och goda grönsaker som växer ovan jord i stället så blir kolhydratinnehållet i soppan lägre.

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt fond

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar. Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Har du en Crock-Pot eller Nordic Cooker så blir soppan klar på ca 6-8 timmar på låg effekt.

Gulaschsoppa i kåsa


Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

Räksoppa

Hemlagad restaurangmat

Idag får du ett enkelt recept på hur du kokar en fantastiskt god räksoppa. Den är baserad på en riktigt lättlagad räkfond.

Resultatet blir så gott när man kokar skalen själv, istället för att använda fonder på flaska. Du får samtidigt en soppa helt utan tillsatser.

Jag använde det här receptet under mina 18 år som kock i olika restaurangkök, där torkades skalen på en stor plåt som stod ovanpå ugnen.

För hemmabruk är det lättare att spara räkskalen i en plastpåse i frysen för att sedan koka en rejäl laddning fond. Det går förstås lika bra med skal av kräftor och hummer.

Servera soppan med skalade räkor, som läggs ner strax innan serveringen, så pass att de bara blir varma. Skaldjur mår inte bra av att kokas, då blir köttet segt.

Testa att imponera på familj och vänner med en hemkokt räksoppa till helgen, är övertygad att du kommer att få mycket beröm för din kokkonst.

Räkfond

Skal från 1 kg räkor

1 morot

10 cm purjolök

½ fänkål

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

8 vitpepparkorn

3 msk smör

2 dl vitt vin

Vatten så det knappt täcker skalen

Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme. Rör mot botten, så det inte bränns vid.

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter. Sila genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår. Ta bort skummet som bildas på ytan. Sila än en gång över i en vid kastrull och låt svalna.

Fonden som inte går åt till soppreceptet nedan brukar jag frysa in i istärningslådor.

Räksoppa 4 port

2 dl räkfond

4 dl grädde

2 dl gammaldags mjölk

1 dl vitt vin

1-2 msk chilisås

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och cayennepeppar

Koka upp räkfonden med chilisås och vin. Vispa ner mjölk och nästan all grädde, koka upp. Krydda med salt och cayenne.

Låt puttra på medelvärme i 1 till 1½ timme. Ju längre den får koka, desto godare soppa. Vispa då och då under tiden, så den inte bränner fast.

Smaka av soppan om det behövs mer vin eller kryddor. Späd eventuellt med mer grädde, om den blivit för stark.

Smaka av om du vill ha lite mer smak på soppan, för att förstärka smaken ytterligare brukar jag strö över lite ekologiskt buljongpulver.

Den här nya buljongen från Herbaria ger en god smak till soppor och såser. Den är dessutom helt fri från jäst och socker, en inte alltför ovanlig ingrediens i köpta buljonger.

Bella Buljong från HerbariaSila upp den heta soppan över skalade räkor i soppskålar. På bilden nedan har jag serverat den som bas i en fisksoppa.


Köttfärssoppa från Kreta

Dagens soppa

Idag får du recept på en variant av den populära gulaschsoppan, något att värma sig med i höstrusket som jag förstått råder därhemma.

Mamma gjorde en god soppa med vitkål när jag var liten som hette Regn & Rusk-soppa, min soppa har fått inspiration från medelhavsmaten.

Här på Kreta är det en väldigt varm oktober, så det har blivit en hel del sol och bad senaste veckan.

Jag och goda vännen Mona är här 10 dagar den här gången för att rekognoscera mer inför kommande hälsoresor, vi har knutit många värdefulla kontakter så vi hoppas få till en bra resa nästa år.

Makrigialos är en liten by, så här års väldigt lugn, så det passar oss riktigt bra. Vi har tänkt att vår resa ska få även den mest stressade att gå ner i varv, den här platsen är därför idealisk.

Vi njuter inte bara av vädret och lugnet, den traditionella maten här är av riktigt hög klass.

Här får du ett recept på en soppa fylld av grekiska smaker så du får ta del av lite av allt det goda vi upplever.

Kålsoppa med köttfärs 2-3 port

250 gr nötfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater

1 röd spetspaprika

1 röd lök

1 vitlöksklyfta

3 msk smör

2 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

1 tsk oregano

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl vatten

1 msk ekologiskt buljongpulver

2 msk ketchup

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint. Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas. Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner övriga kryddor och häll sen över all vätska och buljong. Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Servera med en klick grekisk yoghurt eller smetana.

Som du säkert förstått så är jag väldigt förtjust i långkok, det kretensiska köket innehåller många varianter på det temat.

Här några bilder från Makrigialos och en del av de rätter jag testat den senaste veckan på olika restauranger.

Promenad till Aspros Potamos

Promenad till Aspros Potamos

Fetaostgratinerad köttgryta på Gabbiano, Makrigialos

Fetaostgratinerad köttgryta på Gabbiano, Makrigialos

Retsina och syrade grönsaker på Dragon's Cave

Retsina och syrade grönsaker på Dragon’s Cave

Aubergine med fetaost och tzatziki på Dragon's Cave

Aubergine med fetaost och tzatziki på Dragon’s Cave

Lamm Kleftiko på Votsalo

Lamm Kleftiko på Votsalo

Aspros Potamos-dalen

Aspros Potamos-dalen

Makrigialos i solnedgång

Makrigialos i solnedgång


Lugnochro-resa till Kreta och grön gryta
Hotell Aspros Potamos

Hotell Aspros Potamos

Mat- och hälsoresa

Nu är jag ute på resande fot igen. Den här gången till Kreta, för att rekognoscera inför en hälsoresa som jag och goda vännen Mona från Åland planerar inför nästa år.

I våras gjorde vi ett besök i Makrigialos på Kretas sydostkust. Det var andra gången för mig och tredje för henne att besöka den lilla fiskebyn.

Tidigare resor hit har varit hälsoresor med Anna Hallén och The Travel Gallery. Då bodde vi på den stora resorten Sunwing Makrigialos.

På en vandring i omgivningarna hittade vi då ett fantastiskt fint, litet grotthotell, Aspros Potamos.

Vi tog med Anna och Gunilla från resebyrån för att visa den härliga platsen och sen dess har drömmen att ordna en hälsoresa dit funnits.

En resa med fokus på lugn och ro, lättare träning, enklare matlagning tillsammans, restaurangbesök, små utflykter, morgonyoga.

Helt enkelt en resa för att bara vara utan alltför mycket stress. En själslig och kroppslig detox, om man så vill :)

Kattvakt

Tapenade

Makrigialos, Kreta

Grönkålschips

Vill du läsa mer om hälsoresan vi gjorde i våras, så hittar du mitt inlägg om den på Kostrådgivarna.se.

Jag tar med datorn den här gången så jag ska försöka att skriva nya inlägg därnere, men internet fungerar kanske inte så bra.

Har förinställt lite recept från tidigare resor till Kreta så det blir ändå inte tomt på inlägg härinne om det inte funkar som det ska.

Idag får du en helt vegetarisk rätt, en gryta på mina favoritgrönsaker i det grekiska köket.

Grönsaksgryta med valnötter och ädelost 2 port

200 g zucchini

200 g aubergine

2 dl grädde

50 g ädelost

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 röd lök

10 valnötskärnor

3 msk smör

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i centimeterstora tärningar. Hacka valnötterna grovt. Stek alltsammans några minuter i det brynta smöret.

Smula över ädelosten och häll över grädden. Låt puttra tills grytan tjocknat lite. Servera med en sallad och oliver.


Broccolisoppa och födelsedagsfirande

Torsdagssoppan

Dagens lunchtips blir en krämig broccolisoppa som varit med här på bloggen för några år sen.

Just nu har jag fullt upp med packning inför lördagens resa till Kreta, åker hemifrån i morgon.

Eftersom kommunikationerna ibland inte fungerar så bra, så brukar jag oftast åka till Arlanda dagen innan avresan och sova över på hotell.

Höll på att missa flyget till Turkiet häromåret för mitt flyg från Frösön kunde inte lyfta på grund av tät dimma.

Har också varit med om att missa flyget helt på hemvägen, då blev vi kvar ett dygn i Riga.

Så resan får numera bli lite längre, den stressen som blir av att riskera att missa planet är inte att rekommendera.

Avstressad blev jag däremot under den korta resan till stugan för att fira min födelsedag i tisdags.

Min syster och jag tog en snabbsväng för att se till våra stugor och bara njuta av lite vildmarksliv i vår hemby i nordvästra Dalarna. Nedanför receptet får du lite bilder från födelsedagen.

Vill du läsa lite mer om mitt och Lennarts liv i Turkiet på vintrarna så kan du köpa Hemmets Journal den här veckan.

I nr 42 på sidorna 22-23 är det en artikel om vårt långsemesterliv i Alanya och mängder med tips för alla som vill prova på att leva utomlands några vintermånader.

Artikel om Birgitta Höglund och långsemesterliv i Alanya

Broccolisoppa med salami och ägg 2 port

250 gr förvälld broccoli

3 msk smör

2 dl grädde

1 dl kycklingfond eller 1 msk buljongpulver

1 dl vatten

1 vitlöksklyfta

½ gul lök

Salt och peppar

Garnering

6 skivor salami

1-2 kokta ägg

Fårost utrört med crème fraiche

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salamin och rosta i het stekpanna. Strö dem över soppan och servera med ägghalvor och fårostcrème.

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Café Cineast

Café Cineast

Först ut bland mina bilder från Dalaresan blir en födelsedagsbakelse på Café Cineast i Sveg. Den godaste Budapeststubbe jag smakat, jag fick dessutom extra grädde på min.

Caféet har ett ovanligt stort sortiment glutenfritt fika, den här var dessutom inte alls så söt som en Budapest brukar vara. Här hos Marianns LCHF hittar du en variant som även är helt utan socker.

Café Cineast är verkligen värt ett besök, inrett i amerikansk 50-talsstil. Deras utställning i två plan av filmrelaterat material är mycket sevärd.

När vi väl kom fram till byn blev det korvgrillning och rom vid Öjsjön och beskådande i en kvart av en helt oskygg utter, ett djur vi aldrig sett i våra hemtrakter förut.

Vi plockade lite lingon och mossa innan vi gick hem och åt Spröda frökex med löjrom från Kalix, drack Prosecco, grillade bisonfilé och spelade kinaschack. Ska det firas, så ska det firas med stil ;)

Det var också riktigt skönt att vara i en datorfri zon, för långt från civilisationen för att trådlöst internet ska fungera. Härligt med såna dagar ibland.

Stensbo, Öjsjön

Stensbo, Öjsjön

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

Ett glas rom vid brasan

Ett glas rom vid brasan

Birgitta Höglund

53 känns som en bra ålder

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Odon i höstskrud

Odon i höstskrud

Nyfiken utter

Nyfiken utter

Lingon och mossa

Lingon och mossa

Min barndoms skogsstigar

Min barndoms skogsstigar

Höstfärgat blåbärsris

Höstfärgat blåbärsris

Lyxig förrätt - Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd

Lyxig förrätt – Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd


Pumpasoppa och pannkakor LCHF/Paleo
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Solgul höstsoppa

Pumpan är inte bara fantastiskt vacker i färgen, den innehåller dessutom många nyttiga ämnen. Så det är en grönsak vi kan lägga till vår mat lite då och då.

Alfakaroten som finns rikligt i pumpa är väldigt bra för hälsan och kan förlänga livet. Och vem vill inte leva så länge som möjligt, särskilt om man kan hålla sig frisk genom att äta bra mat?

Jag köper ofta pumpa i Turkiet och ugnsbakar i bitar, med smör och örter på, men det här receptet har jag gjort helt mjölkfritt.

Det blir en riktig hälsosoppa på kokosgrädde med smak av ingefära, vitlök och gurkmeja. De innehåller alla tre anti-inflammatoriska ämnen.

Jag använde butternutpumpa i min soppa, men det fungerar fint även med andra sorter.

Den här rätten och många fler som passar nu när höstkylan börjar krypa närmare hittar du i min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Fram till den 5 oktober kostar den bara 119 kr inkl frakt och moms här hos mitt förlag Pagina. Du kan också vinna den i min bloggtävling som också pågår till samma datum.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Pumpa

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 ekologisk kycklingbuljongtärning + 1 dl vatten

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Pannkakan till soppan kommer från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

På bilden serverad med vispad grädde, men det går lika bra med vispad kokosgrädde om du äter Paleo eller mejerifri LCHF.

Vill du ha recept på en med matig fläskpannkaka från samma bok, titta då in här på Halva Lindha.se.

Lindha lagar den här veckan rätter från boken, här hittar du hela veckomatsedeln.

Pannkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pannkakor Foto Mikael Eriksson

Glutenfria pannkakor 10-12 st

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk fiberhusk

ca 1 krm salt

Smör/kokosolja till gräddning

Vispa äggen väl med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten svälla i 10 minuter.

Vispa om väl och stek ½ dl per pannkaka i rikligt med smör/olja i en liten stekpanna. Stek ett par minuter på var sida så de blir gyllenbruna och frasiga.

Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och håll varma på 125º tills de är dags att servera.

LCHF för seniorer av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund, Optimal Förlag


2 recept av en ekologisk fågel-buljongkok och ugnsstekt kyckling
Inför buljongkoken till Långkok för LCHF och Paleo

Inför buljongkoken till Långkok för LCHF och Paleo

Det bästa av en kyckling

Jag köpte en ekologisk kyckling från Bosarp hos Gårdsbutiken på Frösön. De här kycklingarna har fått växa sig riktigt stora, så det blir rejält med mat. Min vägde hela 1,8 kilo.

För att få lite variation i maten så delade jag den rakt av och lät den ena halvan koka ihop med örter, morötter och lök en bra stund.

På det sättet får jag både en välsmakande kyckling att till exempel servera på traditionellt vis med currysås, som på bilden nedan från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer.

Klicka på bilden så kommer du till bokens sida på Adlibris, där du kan köpa den för bara 102 kronor.

Kokt kycklingbröst med currysås från LCHF för seniorer.  Foto Mikael Eriksson

Kokt kycklingbröst med currysås från LCHF för seniorer.
Foto Mikael Eriksson

Buljongen blir suverän att smaksätta höstens soppor, såser och grytor med eller att dricka som en värmande och näringsrik variant av det i många kretsar populära fettkaffet, MBC, Magic Bullet Coffee.

Jag dricker inte gärna fett i kaffet utan äter det i mat, så jag får i mig alla viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen och förstås även proteinet som behövs för att bygga upp kroppen.

Här hittar du recept på min motsvarighet till kaffet, MCB. Med mycket av både smak och näring, Magic Chicken Boullion.

Eller som jag kallar den på min Paleo-blogg, Low Carb High Fat Paleo-drink.

Här nedan följer recept på buljongkoket. Den andra halvan av kycklingen fick bli långsamt stekt i ugn och serverad med en het coleslaw.

Den rätten hittar du idag inne på min blogg på Kostrådgivarna.se. Klicka på länken eller bilden här nedanför så kommer du till receptet.

022

Kyckling till buljong

 Kycklingbuljong

½ stor eller 1 liten kyckling

ca 2 liter vatten

2 morötter

1 lök

1 knippe timjan

1 knippe persilja

ca 2 msk salt

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

6 kryddpepparkorn

Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Skär morötter och lök i mindre bitar. Lägg kyckling, grönsaker och örter i en stekgryta med lock.

Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Det ska vara vatten så det knappt täcker kycklingen. Lägg på locket, dra ner på värmen och låt småputtra i 1-1½ timme, beroende på hur stor kyckling du har.

Ta upp kycklingen och låt svalna, koka ihop buljongen så den blir mer koncentrerad.

Ett bra sätt att spara buljonger och fonder är att frysa in dem i istärningslådor och ta fram eftersom att tina i soppor, såser eller att värma till en kopp buljong.

Tycker du om långkok och traditionell husmanskost så missa inte min tävling som pågår till den 5 oktober. Du kan vinna min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo, läs mer om tävlingen Här.

Kycklingbuljong

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Fisk- kyckling och kalvfond från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson


Skaldjurssoppa med broccoli

Smakrik soppa

Dagens väder är inte kul alls här i Jämtland, så därför kommer ett inlägg att värma sig med, både till kropp och själ med varma sommarsolfärger. Vädret lämpar sig bäst till innesittande vid datorn, igår kom den första snön.

Det passar bra, för jag har en hel del recept och bilder som blivit liggande utan att få komma iväg i bloggform.

Jag fotograferar nästan allt jag lagar nu när jag kommit igång med bloggandet igen, så det tar en hel del tid att sammanställa alla nya recept.

Det här är som den minnesgoda läsaren kanske märker, en soppa jag haft med tidigare. Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla sökträffar.

Här har jag förstärkt soppan med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre.

Skaldjur kunde vi äta lite oftare, de är ju så goda och dessutom mycket rika på mineraler. De salta skaldjuren blir ett bra komplement till en mild, krämig broccolisoppa.

Västerbottensosten sätter extra smak och soppan blir riktigt fyllig. Mixa soppan hastigt direkt i kastrullen, innan skaldjuren läggs i. Eller pressa broccolin med en potatisstamp.

Här nedan följer receptet på min värmande soppa.

Broccolisoppa med skaldjur 2 port

250 gr broccoli

1 liten gul lök

3 msk smör

2 dl gammaldags mjölk eller kokosmjölk

1 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl riven Västerbottensost

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

1 hg skalade räkor

Några kräftstjärtar

1 mjukkokt ägg

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken. Bryn smöret lätt, lägg i grönsakerna och låt fräsa några minuter utan att få färg.

Krydda lätt med salt, peppar och strö buljongen över. Häll på mjölk och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter. Pressa eller mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega. Servera soppan med en kokt ägghalva och färska örter.

Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.