En hållbar livsstil för att leva frisk längre
Jag i januari 2015...

Jag i januari 2015…

En hälsoresa som gett resultat

Det här är trettonde vintern som jag och särbo Lennart är sambo på heltid i perioder nere i Alanya vid Medelhavet.

Många frågar vad vi gör hela dagarna på en långsemester, de tror tydligen att vi har ett långtråkigt liv härnere.

Tråkigt är det minsta vi har och numera kan jag också svara att vi försöker oss på att hela tiden förbättra vår hälsa.

De senaste åren har vi båda levt efter min variant av blandning mellan LCHF och Paleo.

En helt glutenfri kost med rejält med fett och en hel del grönt till fina köttbitar av kalv och lamm, kalkon, kyckling eller till en nyfångad fisk.

Men nu med färre mejerivaror än under mina tidigare år på LCHF, sen jag la om kosten för 6 år sedan.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

Min energidrink på färskpressad frukt med kryddor och kokosolja

Även en och annan frukt följer med hem från grönsaksmarknaden, vi dricker en energidrink med kokosolja varje förmiddag innan vi ger oss ut på långpromenad.

Vi har under den här tiden fantastiskt nog blivit piggare, starkare och friskare. En livsstil som vi båda trivs mycket bra med.

Vi lever idag ett liv som gör att vi förhoppningsvis lever friska längre, för att använda Dr Nisse Simonsons ord.

Inköp från Fredagsmarknaden i Alanya

Hälsokost från grönsaksmarknaden…

Ingången till en annan värld. Porten till Tophane, de gamla stadsdelarna i Alanya...

Ingången till en annan värld. Porten till Tophane, de gamla stadsdelarna i Alanya…

Nu ser vi snart slutet på våra 3 månaders Turkietvistelse för den här vintern.

Vi åkte ner i november och stannade 6 veckor, sen hem en sväng för att fira jul och nyår. Tillbaka hit i början på januari för 6 veckor till.

På det sättet klarar vi oss både från att ordna visum och så kan vi använda de 45 dagars reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen.

Alltså inga extra, dyra utlägg för vare sig reseförsäkring eller kostnader och krångel som det innebär att ordna visum.

Skärmflygare över Kleopatrastranden...

Skärmflygare över Kleopatrastranden…

Många har undrat hur jag haft råd att leva det här livet utomlands så ofta på bara min sjukpension.

För dig som inte vet det redan, så skadade jag ryggen i mitt jobb som kock för 15 år sedan och har varit sjukpensionerad nu i 9 år.

Du kan läsa mer om skadan och efterföljande problem här, där jag skriver vad LCHF betytt för min Fibromyalgi.

Faktum är att vi lever billigare än hemma genom att tillbringa vintrarna här vid Medelhavet.

Vi hyr en väldigt fin lägenhet till en låg kostnad och matkostnaderna blir också betydligt lägre än i Sverige.

Flygstolen tur och retur till Antalya kostar ibland mindre än en enkel biljett från Östersund till Stockholm…

När jag för några år sedan började tjäna en liten slant på mina kokböcker och tidningsartiklar, så bestämde jag mig för att allt skulle läggas på att förbättra min hälsa ännu mer.

Jag har de senaste åren varit med på inte mindre än fem hälsoresor.

Det har förvisso kostat en hel del men också gett mycket tillbaka, i kunskap om vikten av att äta bra mat och inspiration till vidare träning.

Jag har också fått nya och riktigt goda vänner genom de här resorna, som delar mitt intresse för mat, hälsa och även den inre resan, som är minst lika viktig.

Från och med det senaste året så har jag slutat att åka på arrangerade resor.

Nu blir det bara resor tillsammans med Lennart och mina nya vänner, så räcker pengarna betydligt längre.

Lennart njuter och mår gott på vår balkong...

Lennart njuter och mår gott på vår balkong…

För mig har det blivit lite av ett jobb att ta hand om min hälsa och Lennart har glatt följt med och jobbat på sin, ett arbete som gett stor utdelning för oss båda.

Han är betydligt piggare och slankare idag vid snart fyllda 72, än när vi träffades här i Alanya.

Ett tydligt bevis på att det aldrig är för sent att ändra sin livsstil.

Jag fyllde 53 i höstas och jag har varit med om en otrolig förbättring av min hälsa under de senaste 15 åren.

Jag fick för 9 år sen diagnosen fibromyalgi och fick veta att det var en sjukdom jag fick lära mig att leva med, det gick inte att bli bättre.

Jag hade tidigare fått höra att jag inte skulle kunna bli bättre i min benskada som följde efter steloperationen av ryggen.

Men jag är en både tjurig och vetgirig person, så jag tog reda på så mycket som möjligt om hur jag ändå skulle kunna försöka att må bättre.

Jag på väg till Turkiet för över 10 år sen...

Jag på väg till Turkiet hösten efter min steloperation…

Det ledde mig så småningom in på LCHF-spåret via en mycket intressant föreläsning av Dr Annika Dahlqvist, som blivit symptomfri från sin fibromyalgi.

Tack vare att jag sen strax efter startade min blogg, så fick jag ju hitta på nya, goda och nyttiga recept hela tiden.

Inte minst för att ge dig, kära läsare, mer matinspiration :)

Det har gjort att jag hela tiden ätit en väldigt variationsrik kost, vilken jag är helt övertygad om har hjälpt mig att bli så frisk som jag är idag.

Vi får på det här sättet att äta i oss ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och olika essentiella fettsyror.

Maten innehåller dessutom en smakrikedom som gör att vi inte tröttnar på vår nya livsstil.

Den här kosthållningen har lett till att sötsuget är borta för mig och det har även fungerat riktigt bra för Lennart, som är sockerberoende.

Getostsallad med jordgubbar

Getostsallad med jordgubbar

Här kan du läsa en intressant debattartikel av Björn Ferry om just vikten av att äta naturlig mat, för att få i sig tillräckligt av alla viktiga beståndsdelar genom maten och inte genom kosttillskott.

Jag håller med Björn i det han skriver, att det bästa är att få i sig den dagliga dosen vitaminer och mineraler den naturliga vägen och inte via kemiskt framtagna piller.

Det är enkelt om man håller fast vid den typ av LCHF/Paleo som vi äter.

I vinter har Lennart och jag läst mycket i Mats Lindgrens bok Frisk av mat – LCHF från början, den rekommenderar vi båda varmt.

Mats beskriver på ett bra och lättläst sätt hur man genom en enkel kostomläggning kan äta sig frisk från metabola sjukdomstillstånd, såsom diabetes, prostatabesvär, kärlkramp och många andra inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Mats blogg Fet hälsa är också mycket läsvärd, det är den blogg vi haft mest behållning av under senare år.

På Fet hälsa finns inte, som på så många andra LCHF-bloggar fokuseringen på viktnedgång, utan här är det hälsan som kommer i första rummet.

För Lennart har det varit till stor hjälp att kunna identifiera sig med en man som börjar närma sig hans egen ålder och som kämpat med liknande hälsoproblem.

Jag och Mats har också mycket gemensamt i vår resa på hälsans väg, vi har båda blivit friska av att äta och njuta av naturlig mat och träna lite lagom.

Han spelar golf vilket ger en hel del kilometer i benen, jag går hellre omkring i naturen utan klubba och boll.

Jag på utflykt uppe i bergsbyn Tepe...

Jag på utflykt uppe i bergsbyn Tepe i januari 2015…

I dagens inlägg kan du se lite bilder från tiden efter min ryggskada och några tagna i nutid, från mina långa promenader runtom i Alanya.

Långpromenaderna tillsammans med den dagliga sjukgymnastiken och investeringen i bra skor, MBT och Barefoot, har resulterat i starka muskler i ben och rygg.

Vi började för ca 5 år sen att gå i trapporna istället för att ta hissen där vi bodde.

Idag bor vi 7 trappor upp och fortsätter med det, åtminstone på nervägen. Ibland även upp.

En sån här trappa var omöjlig för mig att gå i för bara några år sen...

Den här trappan gick jag i på fredagen, sakta men säkert…

För några år sen klarade jag inte de backar och trappor som finns på vägen upp mot borgen och i de gamla stadsdelarna, så det var outforskade delar av Alanya för mig.

Jag trodde på läkarna som sa att mitt skadade ben inte skulle bli bättre och att det inte hjälper mot smärtan att träna när man har fibromyalgi. Men det visade sig att både de och jag hade fel.

Något jag är mycket glad för idag. Kan jag äta och träna mig till en bättre hälsa, ja då kanske du kan det också?

Redo för långpromenad...

Redo för långpromenaden i fredags…

I nästa inlägg kommer jag att beskriva hur en matdag kan se ut hemma hos oss numer, så du kan få lite mer inspiration att starta din egen hälsoresa.

Här kan du se en videointervju om min livsstil hos Kostdoktorn, inspelad på förra årets LCHF-kryssning.

Min dagliga mat finns nu i långt över 1000 olika recept, förutom här också på min Paleoblogg, på Kostrådgivarna, i olika tidningar och i 3 kokböcker som till sommaren kommer ut i USA.

Så du har lite att välja på när du känner att det är dags att förändra din livsstil.

Sprid gärna inlägget vidare till andra som du också vill ska få chansen att uppleva en bättre hälsa :)

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation...

Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation…


Guacamole med chili och dill

Guacamole med chili och dill

Vårgrönska

Vårvärmen kom med stormsteg 1 februari, vi har haft några riktigt sköna dagar nu.

Passar fint så här 2 veckor innan hemfärden. Nu blir det lite semester när LCHF Barbecue är färdig att skickas till tryck och de intervjuer jag varit med i är inskickade.

Kommer att delta i en stor artikel om hur jag blivit bättre i min Fibromyalgi med LCHF i Hemmets Journal, troligen den här månaden.

Medverkar också i den sprillans nya tidningen Matkärlek som kommer med sitt första nummer i slutet på mars.

Namnet kanske låter bekant? Det är samma namn som på Anne Aobadias rosade kokbok, med mängder av riktigt läckra recept.

Jag skrev en liten recension av boken och la ut ett recept på ajvar relish från den på min Paleo-blogg i somras.

Anne Aobadia låg även bakom den numera nedlagda tidningen Mat & Hälsa.

Det var en riktigt bra tidning, så det ska bli spännande att se hur den nya kommer att bli.

Anne är precis som jag mycket förtjust i naturlig mat och skriver goda recept på grönsaker som tillbehör till maten, så det blir säkert en tidning som kommer att tilltala många.

Här kan du prova de 3 första numren av tidningen för bara 99 kr.

Tidningen Matkärlek

Idag får du recept på ett av mina grönsaksinköp från gårdagens tisdagsmarknad.

Nu är avocadon fantastiskt fin, köper de välmogna och krämiga frukterna för ca 5 kr styck, här kallas de då olgun.

Här kan du läsa lite mer om den goda och nyttiga frukten på Hälsosidorna.

Hemma i Sverige kan de vara lite omogna för att klara den långa transporten, men lägg dem framme i en plastpåse med ett äpple så mognar den fortare.

Guacamole

Chiliguacamole 2-4 port

1 stor, välmogen avocado

½ pressad citron

½ dl finhackad dill

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Mosa avocadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, bland om väl.

Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra.

Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar.

Avocado och ägg

 


Annorlunda fiskgratäng

Fiskgratäng med spenat

Fisk och spenat på nytt sätt

Färsk bladspenat som tillbehör till fisk är alltid gott, det har varit en av mina favoritgrönsaker ända sen jag var barn.

Mamma odlade mycket spenat hemma, den trivdes bra i det rätt kyliga klimatet i nordvästra Dalarna.

Sen att det gröna bladet är väldigt nyttigt och innehåller väldigt få (0,7g) kolhydrater gör knappast saken sämre.

Dill räknas väl oftast bara som garnering, men den har också ett mycket bra näringsvärde om vi äter lite större mängd.

Den senaste veckan har det behövts extra mycket vitaminer och mineraler, vädret har bitvis varit väldigt ruggigt.

Fick ledvärk, som jag ofta får vid dramatiska väderomslag, och på det lite snuva, men det blev aldrig någon riktig förkylning.

Mitt immunförsvar har verkligen fått mycket bra påfyllning i vinter, så bacillerna biter inte så lätt.

Bladspenat

Hoppas du som läser min blogg också inspireras att äta mycket bladgrönt, örter, kryddor och annat som hjälper att hålla immunförsvaret i topptrim.

Även om vintergrönsakerna därhemma inte innehåller lika mycket vitaminer som de som får mogna här i solen, så är det i alla fall betydligt bättre än att äta kemiskt framtagna vitaminer på burk.

Köp ekologiskt odlade grönsaker, de innehåller mer nyttiga ämnen men framför allt mindre onyttiga, såsom bekämpningsmedel och konstgödsel.

Örtförsäljerska på Fredagsmarknaden

Till den här lättlagade gratängen använde jag en varmrökt, hel makrill.

Det kändes inte så kul att äta den kall i regnvädret, så det fick bli en nyskapad fiskgratäng av den.

Du kan använda rester av kokt eller stekt fisk istället eller någon annan varmrökt fisk.

Kan tänka mig att tonfisk på burk skulle fungera fint också.

Du kan förstås laga gratängen utan fisk, då får du ett gott, grönt tillbehör till exempel till korv eller fläsk.

Byt gärna dillen mot någon annan ört, t. ex persilja, oregano, dragon, timjan eller basilika. Ta då lite mindre av de smakstarka örterna.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng med bladspenat 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Fiskpudding med brynt smör

Efter regn kommer solsken

Nu har vädret blivit bättre igen, sol och riktigt varmt 1 februari.

Så nu mår jag och lederna bättre igen, här några bilder från söndagspromenaden med en av mina sällsynta selfies :)

Såg nyss att Bokus fortfarande har kvar sitt specialpris på mina kokböcker.

Du kan köpa både Grillmat och Långkok för 79 kr styck via den här länken.

Jag på Kleopatrastranden

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden i Alanya


Hälsoresa, Barcelona och Pimientos de Padròn
Can Cadet

Can Cadet, Barcelona

Resa och kurs om helhet, hälsa och harmoni

Nu blir det lite reklam, för en god sak. En resa som jag gärna hade följt med på själv, men har lite andra resor att ta tag i nu i vår :)

Som den minnesgoda läsare som följt min blogg känner till, så har jag varit ute på en hel del hälsoresor genom åren.

Nu senast så hade jag och goda vännen Mona planer på att arrangera en gruppresa till vackra Makrigialos på Kreta nu till våren, läs mer om det här på Kostrådgivarna.

Av olika anledningar blev det inget av de planerna, i större format.

Nu har du istället möjlighet att följa med ut och resa med en annan av mina goda vänner, kostrådgivaren och hälsoutbildaren Therese Renåker.

Hon arrangerar resan tillsammans med Sofia Singemo, som arbetar med stresshantering.

En riktig hälsoresa med fokus på kosten, hormonerna och stressmedvetenheten.

Resan är mellan 13-17 maj och går  till Can Cadet utanför Barcelona.

Här kan du läsa mer om den resan på Thereses hemsida Kloka råd och mer detaljer kring resa och bokning på Sofias Lifepower.

Missa inte heller att besöka Thereses nya hemsida, där är det inte kroppen utan själen som får en hel del näring och träning.

Sitges

Sitges

Just till Barcelona och den lilla badorten Sitges var jag med på en resa som handlade mest om viktminskning förra hösten, då med Anna Hallén och Åse från 56kilo.se

Jag och Ylva Forsberg från Huså Bröd tillbringade en hel del tid av den resan med att titta närmare på den vackra staden Barcelona och Antoni Gaudis livsverk.

En dröm jag haft ända sen jag var liten var att få se La Sagrada Familia och de andra, lika vackra byggnader som Gaudi skapat. Det blev också ett besök på Picasso-muséet.

Ylva delar mitt intresse för konst och kultur, så då blev det att vi valde att utforska mer om den biten, än om viktminskningen ;)

Vi besökte även några fina tapas-barer under de här dagarna, så det blev inte heller så mycket bevänt med den fasta mellan frukost och middag som ingick som en del i viktminskningsprogrammet…

Vi passade förstås också på att fira vårt samarbete kring de Spröda frökex som Huså Bröd bakar och som blivit en stor succé.

Här nedan kan du läsa en artikel om det samarbetet, klicka på bilden så får du större text.

Nedanför receptet följer några bilder från våra utflykter i Barcelona.

Om Spröda frökex från Huså Bröd

Idag får du recept på en av mina spanska tapas-favoriter. Pimientos de Padrón, mjukstekta, små  gröna paprikor med flingsalt.

Jag steker dem på låg värme i en god, kallpressad olivolja tills de är mjuka.

Då bevaras mycket av både smak och näring, som försvinner vid höga temperaturer.

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Spanska tapas

Pimientos de Padrón 2-4 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka. Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite. Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt. Servera ljumma tillsammans med serranoskinka, gärna Pata Negra.

Oliver, mandlar, vitlöksstekta räkor och ett glas Cava är gott till. Och förstås några frökex ;)

Här hittar du ett inlägg med fler tips, från en tapas-kurs jag hade på en hälsoresa till Gran Canaria.

Pimientos de Padrón på  turkiska paprikor

Pimientos de Padrón på turkiska småpaprikor

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà – La Pedrera

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà – La Pedrera


3 miljoner och 3-rätters middag från mina 3 kokböcker
Laxbakelse från LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

3.000.000 visningar

Tänk att idag kommer jag att passera 3 miljoner visningar sen jag startade min blogg.

Är så glad åt att min mat blivit så populär runtom i landet och även runtom i hela världen.

Statistiken visar att många av mina läsare nu kommer från USA, kanske min kommande bokutgivning där redan börjar locka nya läsare?

Jag har haft funderingar att starta en engelsk systerblogg så småningom, men fram till dess fungerar ju Google Translate, åtminstone rätt så bra.

Igår skickade jag iväg det färdiga korrekturet till min första bok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue. Den kommer ut i juni på Skyhorse Publishing.

För att fira lite extra så bjuder jag idag på en trerättersmiddag med recept från mina 3 kokböcker, kanske nåt att prova till helgen?

Först ut blir en laxbakelse från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Den boken har nu sålts slut på mitt svenska förlag, Optimal/Pagina, vi får hoppas de beslutar om nytryck framöver.

Här finns den att förboka på engelska på Amazon.com.

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Till varmrätt bjuder jag på en riktigt god kycklingrätt från Långkok för LCHF och Paleo.

En långkokt gryträtt på kycklingklubbor med smak av dragon, där köttet blir så mört så det nästan faller sönder.

En liten ischokladtryffel med hjortron blir en fin avslutning på denna festmiddag, receptet kommer från Grillmat LCHF.

Klicka på länkarna ovan till Långkok och Grillmat, då hamnar du hos Bokus och kan beställa dem för bara 79 kronor styck just nu.

Har du dem redan så köp gärna några exemplar och ge bort till någon som skulle må bra av att laga lite god och nyttig mat, då gör du både mig och dem en tjänst.

Min goda vän Ruttan sa när jag startade bloggen att jag borde ha betald reklamplats härinne, så jag kunde få in åtminstone en krona för varje klick vidare till någon produkt.

Jag valde att inte följa hennes råd eftersom jag själv inte är så förtjust i reklambloggar.

Jag har fått så otroligt mycket positiv feedback på mina recept under de här åren, det är värt så mycket mer än reklampengar. Tack för det, kära läsare <3

Den här veckan kan du läsa om min mat även i tidningsform. Bilden nedan skickade min syster häromdagen.

Allt om LCHF

I det senaste numret av Expressens Allt om LCHF medverkar jag som matkrönikör med fokus på resor.

Den finns ute i butik nu och säljs till och med måndag.

Det känns förstås väldigt roligt att mina recept får visa upp sig även i de större tidningarna därhemma.

Jag medverkar också varje månad i tidningen 100% Östersund i min hemstad, där har jag skrivit om mat nu i över 4 år.

Efter bilden på tryfflarna följer recepten på mitt förslag till en festmiddag, direkt tagna ur kokböckerna.

Klicka på bilderna så blir de större och lättare att läsa.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse

Recept på laxbakelse ur LCHF för seniorer

Dragonkyckling från Långkok för LCHF och Paleo

Dragonkyckling ur Långkok för LCHF och Paleo

Ischokladtryffel från Grillmat LCHF

Recept på ischokladtryffel med hjortron


Stekt fisk med äggsås

Fisk med äggsås

Fisk med mättande tillbehör

Vi har försökt oss på att äta mer av fisk under vintern, mat som är riktigt bra om man vill hålla sig frisk.

Det nyttiga fiskfettet är väldigt bra att få i sig på naturlig väg.

De flesta äter alldeles för lite av Omega-3 i förhållande till Omega-6 idag, med värk och inflammationer som följd.

Läs mer om Omega-3 och vikten av balansen mellan de olika fettsyrorna här hos Dr Nisse Simonson.

Jag har blivit påmind senaste dagarna om hur jobbigt det kan vara med ledvärk.

Datoranvändande är inte så bra för mig, statisk arbete påverkar mina leder negativt.

Sen jag slutade med Facebook vid nyår och nu bara skriver på den här bloggen så har jag mått mycket bättre i min dåliga skuldra och axel.

Men nu med korrekturläsningen av Low Carb High Fat Barbecue, så har förstås tiden framför datorn ökat avsevärt.

Så idag får du ännu ett snabbskrivet recept som jag haft publicerat på min Paleo-blogg tidigare.

Cipura

Stekt fisk med äggsås 2 port

2 portionsfiskar à 300 gram, urtagna och fjällade vid behov

3 msk smör

1 citron

Salt och peppar

Skölj fisken väl och torka med hushållspapper. Skär några snitt genom skinnet så går stekningen snabbare och fisken riskerar inte att bli torr.

Pressa citron både in och utvändigt och krydda väl. Gnid in kryddorna så det kommer ner i skårorna.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn fiskarna 2-3 minuter på hög värme innan de försiktigt vänds.

Dra ner temperaturen och låt steka färdigt ca 3-4 minuter, beroende på fiskens tjocklek.

Du kan testa att den är klar genom att dra lite i ryggfenan, lossnar den lätt är fisken klar.

Jag använde guldsparid, cipura på turkiska. Den liknar abborre i smaken.

Servera den stekta fisken med äggsås och stekt zucchini.

Äggsås med mandel

Äggsås med dill och mandel 2 port

2 mjukkokta ägg

1 dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl grovhackade mandlar

½ ekologisk citron, rivet skal och saft

Salt och peppar

Skala och skär äggen i mindre bitar. Blanda majonnäs med dill, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar.

Vänd ner de hackade mandlarna och äggen. Kyl en stund innan servering.

Cipura/Guldsparid

Cipura/Guldsparid

Intresserad skolklass på besök vid fiskdisken i Saluhallen...

Intresserad skolklass på besök vid fiskdisken i Saluhallen…

Turkisk fiskebåt

Turkisk fiskebåt…

Fiskebåtar i hamnen i Alanya...

Fiskebåtar i Alanyas hamn…


Tacksamma tankar över mitt nya liv
Korrekturläsning av Low Carb High Fat Barbecue

Korrekturläsning av Low Carb High Fat Barbecue

Hur det kan bli…

Hade någon sagt till mig för 15 år sen att jag 2015 skulle sitta på en balkong med utsikt över Medelhavet och svara på kommentarer från min redaktör på Manhattan, hade jag nog skrattat högt och länge :)

Nu är det precis så mitt liv ser ut, jobbar idag i vintersolen med korrekturet till min grillbok som kommer ut i USA i juni.

Då, år 2000, skadade jag ryggen i mitt jobb som kock. Hade då en rätt framgångsrik 18-årig karriär som kallskänka, kock och köksmästare bakom mig.

Och den karriären var verkligen bakom mig, min ryggskada gjorde att jag senare fick stelopereras, fick en nervskada i benet under operationen och som extra bonus utvecklade jag också fibromyalgi efter många år med värk. Mer om det kan du läsa Här.

Birgitta Höglund vid 40

Nu efter 6 år med min nya livsstil med lågkolhydratkost och med en ny karriär som matskribent på bloggar, i tidningsartiklar och kokböcker är jag så otroligt tacksam att jag vågat följa min dröm.

Haft den drömmen, att få skriva en kokbok i över 20 år, men min dåvarande chef sa helt enkelt när jag berättade det; ”Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?”

Känns fint att jag inte avskräcktes alltför mycket av den spydiga kommentaren.

Birgitta Höglund vid 53

Helen, en av mina sjuksköterskor på Smärtmottagningen i Östersund, peppade mig i flera år att jag skulle göra något av den drömmen, nu när jag inte längre kunde jobba i restaurangkök.

Är så tacksam över hennes ”tjat”, det var en av anledningarna till att jag så småningom vågade börja skriva ner mina recept och börja blogga.

Anna Hallén var också medansvarig till det, hon tyckte mina recept var bra och jag fick medverka i hennes första bok Energibarn och sen i flera av hennes kokböcker.

Sen nappade Annika Dahlqvist på min idé om recept på gammaldags husmanskost, försökte genom henne få dem publicerade i LCHF-magasinet.

Men det blev istället en kokbok med recept speciellt för våra äldre, så de skulle känna igen den mat de tyckte bäst om från förr.

Och på det viset kunna äta sig till en bättre hälsa, istället för att äta mängder med kolhydrater från mackor och kaffebröd som tyvärr många gör idag.

Följden av det; de blir bara sjukare och sjukare.

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

LCHF för seniorer på svenska har nu sålt slut hos förlaget, hoppas de trycker upp en ny upplaga nu när den engelska utgivningen i augusti gör ämnet aktuellt igen.

Här finns mina andra två böcker till specialpriset 79 kr på Bokus, vet inte hur länge de kommer att ha det billiga priset.

Nu når jag snart 3.000.000 visningar av min blogg, otroligt att jag som inte kunde nånting om varken datorer och bloggar kunnat komma så här långt.

Tack till dig, kära läsare, som gjort allt det här möjligt. Utan dig hade det inte blivit några böcker alls <3

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund


Kyckling med curry

Kyckling i curry

Kycklingfavorit

Idag blev det kyckling till lunch, här får du receptet på en av de kycklinggrytor jag oftast gör här nere i Turkiet.

Köper urbenat lår med skinnet kvar, det ger en riktigt mättande rätt.

Just nu håller jag på med korrekturläsning av det första amerikanska manuset av mina tre kokböcker.

Har på grund av lite för mycket datorsittande fått ont mellan skulderbladen senaste dagarna.

Har en gammal skada där som gör sig påmind om jag sitter för länge vid datorn.

Blir då lätt inflammerad ut mot axeln, så nu är det riktigt bra anti-inflammatorisk mat som gäller.

Gurkmeja, ingefära, chili och vitlök har alla riktigt bra effekt på immunförsvaret, så nu är det den här typen av mat som gäller.

Läs mer om det här hos Sanna Ehdin.

Njuter av riktigt fint vårvinterväder just nu, så jag kan jobba ute i solstolen och samtidigt hålla mig varm :)

Chicken Curry

Chicken Curry 2 port

3-400 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 grön paprika

1 dl strimlad purjolök

3 msk smör eller kokosolja

2 vitlöksklyftor

2 msk riven ingefära

2 tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 tsk tamarisoja

Chiliflingor

Salt

Skär kycklingen i mindre bitar. Skiva vitlök, paprika och purjo.

Bryn smöret ordentligt, häll i kycklingbitarna och bryn dem väl runtom. Rör i grönsaker och kryddor, låt fräsa några minuter.

Häll på grädden och sojan. Koka upp och låt puttra några minuter.

Servera grytan med gröna blad och granatäppelkärnor.

Vårgrönska i hamnen...

Vårgrönska i hamnen…

Soluppgången sedd från balkongen...

Soluppgången sedd från balkongen…


Glutenfritt bröd med nötter och frön

Nötbröd

Baka i lergryta

Idag får du recept på ett av de godaste bröd jag provat senaste året.

Bakade det till min Paleo-blogg  vintras, testade då för första gången att baka i min lergryta.

Brödet blev väldigt bra i den, så jag rekommenderar ett provbak om du har en sån.

Annars går det förstås att grädda i en vanlig brödform också.

Här i Alanya har det blivit lättare mat på kvällen nu när värmen äntligen kommit.

Senaste veckan har det blivit bara ett par kokta ägg, ett par sillbitar, avocado, några oliver och en hembakad smörgås till.

Promenaderna har blivit längre, nu går jag uppemot en mil på förmiddagen efter energidrinken.

Så härligt att kunna gå så långt och länge, ben och rygg blir hela tiden starkare.

I så här fin form har jag inte varit på många år, det känns fantastiskt att ha fått så bra kondition och hälsa vid 53 års ålder. Det är aldrig för sent att ändra livsstil :)

Efter receptet följer lite fler bilder från senaste veckan och från fredagens tur med bussen upp till bergsbyn Tepe, där vi njöt av en härlig lunch i vårsolen.

Fredagen var en härlig vårvinterdag...

Fredagen var en härlig vårvinterdag…

Vill du veta mer om hur du kan äta dig till en bättre hälsa, så som jag gjort de senaste 6 åren?

Ta då och titta på filmen Carb-Loaded på Kostdoktorns Medlemssida. Här kan du se en trailer.

Filmen är verkligen sevärd och riktigt rolig för att vara en film om ett så allvarligt problem som ohälsan som följer i den moderna livsstilen med all snabbmat.

Så glad att vi här nere har tillgång till riktig mat på de fina grönsaksmarknaderna och i slakteri/fiskbutiker.

Snabbköpen här blir mer och mer fyllda av skräpmat och fetmaepidemin har tyvärr hittat långt ner i åldrarna.

Ser en stor skillnad idag mot för 13 år sen när jag först började med långsemester härnere.

Men det har dykt upp ute-gym i många parker runt stan, både unga och gamla turkar använder dem mycket.

Nötbröd bakat i lergryta

Nötbröd

2 dl valnötter

2 dl mandlar

1 dl paranötter

1 dl hasselnötter

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl kokosolja

3 ägg

3 skivor torkad, osötad mango

2 msk nyponmjöl

2 msk svartkummin

1 tsk havssalt

Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.

Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.

Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.

Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.

Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.

Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.

Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.

Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.

Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.

Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.

För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;

4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano

1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron

2 msk av stött anis, fänkål eller kummin

1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma

Inspiration till det här receptet är hämtat från Thomas Rode Andersens Stenålderskost-Kokbok för moderna människor.

Här hos Under vårt tak och Matgiken hittar du originalreceptet.

Nötbröd med avocado, oliver och färska mandlar

Fiskebåt vid Kleopatrastranden

Fiskebåt vid Kleopatrastranden…

Jag tog en promenad till Tosmur längs Östra stranden. Men det blev buss hem...

På onsdagen tog jag en promenad till Tosmur längs Östra stranden. Men det blev buss hem…

Torsdagspromenaden gick till hamnen

Torsdagspromenaden gick till hamnen…

Fredagslunch på restaurang Mountana i Tepe...

Fredagslunch på restaurang Mountana i Tepe…

Erikli su

Måltidsdrycken alla dagar på vår hälsoresa…

Cay

Ett glas turkiskt te smakar gott efter maten…

Bland branta backar i Tepe...

Bland branta backar i Tepe…


Korrekturläsning av Low Carb High Fat Barbecue

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Engelska upplagan översatt

Nu vet jag vad jag har för spännande arbete framför mig den närmaste tiden.

Fick mail från Skyhorse Publishing i New York idag, så nu startar det roliga jobbet att korrekturläsa min första bok som ges ut i USA i maj.

För drygt ett år sen fick jag mail från mina amerikanska bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.

De hade hittat en LCHF-bok från Sverige i en butik, Sten Sture Skaldemans LCHF-kokbok.

Så nu mailade de adressen till förlaget och tyckte de att det var dags att mina böcker kom ut på den amerikanska marknaden också.

De tyckte väldigt mycket om dem när jag skickade över den svenska utgåvan.

Nina är fotograf och hon gillade verkligen Mikael Erikssons fina bilder på min mat.

Så jag mailade på vinst och förlust till förlaget.

Det blev vinst, en månad senare fick jag besked att de ville köpa rättigheterna till alla mina 3 kokböcker :)

Reapriser på Bokus

Reapriser just nu på Bokus

Fantastiskt förstås, särskilt som jag av mitt svenska förlag fått höra att de inte hade någon marknad i USA, när jag bad dem skicka några böcker till bloggvännerna.

Så glad idag att jag tog saken i egna händer och inte lyssnade, utan skickade böckerna själv.

Tänk vilken glädje man kan ha genom att få kontakt med andra som har samma intresse för naturlig mat runtom i världen.

Hoppas verkligen att mina böcker kommer att hjälpa till att förändra många människors sätt att äta och njuta av god mat.

Sprid gärna länken till böckerna på Amazon.com vidare till dina vänner runt världen, böckerna går att förboka redan nu.

Low Carb High Fat Barbecue kommer i juni, lagom till grillsäsongen.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist och Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking kommer i augusti.

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund