Kryddburken, lite här och lite där…

isdrink
Såhär i sommartid blir det inte så mycket tid inomhus framför datorn men jag försöker ändå uppdatera såsom jag brukar. Det finns många kanaler att hitta mig på om du vill hålla koll på vad som händer förutom här på bloggen. ;-) För er som missat det så finns jag också på facebook och instagram, sök bara på Kryddburken så hittar ni mig eller följ länkarna här;

Här kommer ett litet axplock från instagram som uppdateras flitigt! :-P

äleklinta_öland sandviks_kvarn

pommes_pins regn_öjkroken

hamburgare_grillade pool

lakrits blommiga_foppa

coca_cola_citron snäckan_elbilar_max

Smörfrästa champinjoner med timjan och vitlök – ett gott tillbehör till grillat!

champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta
Ett väldigt enkelt men gott tillbehör till en fin grillad köttbit är dessa champinjoner som smörstekts med vitlök och örter. Går alldeles utmärkt att förbereda några timmar innan och bara värmas på före servering. Variera svampen efter tillgång. Champinjoner, kantareller, karl johan, portabello etc. Garanterat uppskattat! :-P

Det här behöver du : 
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

smörstekta_champinjoner_grilltillbehör

Lördagslyx

salta_kex_mögelost_tomatmarmelad
Lördagslyx på altanen! Salta kex, cambozola, blu alp och Pernillas tomatmarmelad! :-P

Sämre kan man ha de… Blue alp är min nya favorit från Falbygdens ost. Vid sidan om roquefort, gorgonzola, st agur, cambozola… :-P ÄLSKAR mögelostar!!

kex_ost_marmelad_mögelost_cambozola_blue_alp

Smörstekt torskrygg, sommarens godaste fisk!

torskrygg
Bland de godaste fiskrätterna jag vet är de vi äter sommartid med nypotatis, färsk dill, remouladsås, kokt hackat ägg, gröna ärtor mm… Det är så ljuvligt gott! Torsken smörsteker jag i panna och kryddar med endast vitpeppar och salt.

Jag har använt mig av Findus frysta torskrygg som säljs i tre-pack med riktigt fina bitar, inget alls att klaga på. Fisken blev mjäll och fin i konsistens och varje bit blir en lagom portion.

Det här behöver du :
4 bitar torskrygg
50 gram smör
Vitpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Bryn smöret i het stekpanna. Lägg i torskryggen och stek den gyllene på bägge sidor. Krydda med vitpeppar och flingsalt. Se upp så du inte steker den för länge då blir den lätt torr. Torskryggen kan med fördel vila i folie nån minut före servering så blir den extra saftig.

Tillbehör :
Nypotatis
Remouladsås
Kokt blomkål
GRöna ärtor
Mediumkokt, hackad ägg
Dill och flingsalt

smörstekt_torskrygg_findus

Flädersaft med sommarsmaker

flädersaft_blandsaft_recept
Brukar ni koka saft under sommaren? Eller fryser ni in frukt och bär och kokar till vintern?

Jag tycker flädersaften hör sommaren till och det är en kul grej att göra tillsammans med barnen. Igår var vi ute och plockade fläder, och sen satte vi igång sköljde och skar frukt och hivade ner allt i en stor hink. Den här saften är busenkel att göra; bara socker + citronsyra + kokande vatten. (förutom fläder och frukt då)

Den här gången hade vi även lite andra frukter och bär i kylen som fick sällskapa med fläderblommorna. I princip allt går ju att koka saft på så ta vad du har hemma om du vill sätta en liten extra piff på saften. Vi kallar den för sommarlovssaft här hemma och nu står den i kylen och gottar till sig tills det är dags att hälla upp på flaskor. :-P

ca 8 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

fläder_flädersaft

sommarsaft_fläder_fläderblommor_flädersaft

 

Korv & mosbricka

mosbricka
Idag har regnet vräkt ner här på ön, det blev varken bad eller marknad. Istället åt vi frukost i TV-soffan till ”Svensson, Svensson” och där blev vi kvar med tända ljus medan regnet smattrade utanför fönsterna. Himla mysigt med såna dagar ändå, göra ingenting och bara bara sitta och mysa under varsin filt.

Till middag ikväll gjorde vi kokt wienerkorv och potatismos, eller som det heter i gatuköken; ”Mosbricka” – fy bubblans så gott! Speciellt hemmagjort! ;-)

Vad sysselsätter ni er med när det regnar en hel dag och vad fixar ni till lunch o middag, bästa tipsen tack?? :-P

Öjkrokens kvällmiddag en regning önsdag; 

  • IKEA´s wienerkorv
  • Ketchup & senap
  • Potatismos
  • Gurkmajonäs
  • Bostongurka
  • Rostad lök
  • Sallad, gurka o tomater

Snabbmat hemma – när det är som godast!

Hemmagjort potatismos; 
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

wienerkorv_mos_mosbricka

korv_mosbricka

IKEA´s sommarbuffé

sommarbuffe_ikeas
Har ni besökt IKEA och kanske provat deras sommarbuffé nu? Det har vi. Det blev dock inga ljudliga applåder, men visst för det priset kanske?! Men för mycket ”tummen ner” tycker jag! Dessutom blir jag lite smått allergisk mot buffér i så stora utrymmen med så mycket folk i omsättning där alla ska ta i samma bestick och slafsa och sleva och spilla… :-P Buffé på IKEA må vara praktiskt och billigt men inget mer storslaget än så.

Priset är 199 kr, har du IKEA familykort betalar du bara 99 kr, barn under 12 år äter för halva priset.
Jag äter ju inte sill o gravad lax men såhär såg min provsmakar-lista ut av det hela.

IKEA´s sommarbuffé bestod av; 

  • Ägghalvor med sillrom & majonnäs - Helt okej, lite torra ägg. En lite dillvippa & räka kanske? 
  • Löksill
  • Dillsill
  • Senapssill
  • Matjessill
  • Gräddfil
  • Gräslök
  • Gravad lax
  • Gravlaxsås
  • Rostbiff - God, mör och salt!
  • Potatissallad - Krämig och god, fick dock salta mycket!
  • Pickles - Ok!
  • Laxmousse - Njääe… Som små, hårda, kalla fiskbullar. Inte mousse. 
  • Janssons frestelse - Vattning och helt ”okrämig”… Smakade inte ens potatis… 
  • Köttbullar - IKEA´s vanliga fast inte påstekta, bara lätt ljumma. 
  • Kokt potatis - Bra!
  • Prinskorv - Inte stekt, bara uppvärmd fast ändå ljummen. 
  • Ostpaj - Kalla? Men helt ok. 
  • Knäckebröd - Bra!
  • Mjukt bröd - Tunnbröd, färskt och gott!
  • Lagrad ost - God! Men lite väl ”grisigt” när så många ska hyvla av osten… 
  • Bregott - Ekologisk dessutom – tummen upp! :-P  
  • Rabarberpaj - God, lite degig bara… 
  • Fruktsallad - Gott!
  • Vaniljsås - Väldigt god!
  • Chokladtryffel - Absolut GODAST på hela buffén! ;-)  

ikea_sommarbuffe_ikeas_buffe
Fruktsallad, chokladtryffel och rabarberpaj med vaniljsås. Insåg att jag kanske inte borde täckt hela pajen så nu ser ni ju inte hur den ser ut men där fanns massa rabarber under iallafall! ;-)

Sommarens fruktsallad med limeyoghurt

fruktsallad_jordgubbar_limeyoghurt
Nu frossar vi i frukter och jordgubbar så det nästan ryker ur öronen, men det är ju så gott! Ett väldigt mumsigt tips är denna jordgubbssallad med färsk ananas, vindruvor och röda plommon. När alla dessa smaker få stå och gotta till sig av varandra blir det en himmelsk dessert, somrig och garanterat uppskattad av både stora och små!

Servera den med en sötsyrlig limeyoghurt – man kan ju inte alltid äta glass ju! ;-)

Fruktsallad : 
1 färsk ananas
1 liter jordgubbar
1 klase vindruvor
6 röda plommon

Limeyoghurt :
2 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung
rivet skal från 1 lime
1 pressad lime

lime_limeyoghurt_turkisk_yoghurt
Rör ihop ingredienserna till limeyoghurten, låt den med fördel stå till sig några timmar i kylen.

fruktsallad_jordgubbar_ananas_plommon_vindruvor
Servera allt i en stor skål, bjud till dessert, mellanmål, frukost eller bara för att! ;-)

fruktsallad_sommar_jordgubbar_jordgubbssallad
Sommarens absolut godaste! :-P

Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.

Tävla med din sommartårta!

sommartårta_jordgubbstårta
Såklart ska vi ha en tårt-tävling även i år! Jag blev påmind av ett par bloggläsare och självklart ska vi inte bryta den traditionen så nu kör vi i år igen. Du har säkert nån fin bild på din midsommar eller sommartårta? Skicka din bild till mig senast 30 juni, därefter publiceras alla bidragen här på Kryddburken och ni är med och röstar fram ”Finaste sommartårtan”.

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren! ;-)

TÄVLINGSREGLER :

  • Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”
  • EN bild/bidrag per person
  • Din bild är önskvärd i 500 pixlars bredd
    (har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden)
  • Senast söndag 30:e juni
  • Länka gärna tävlingen vidare via din blogg eller facebooksida!

Tidigare tårt-tävlingar med massor av bilder och bidrag hittar ni HÄR, och HÄR!