Snittar med rökt rådjurskött, färskost och pepparrot

tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot
Innan jul fick jag en fint, rökt baklår av rådjur från bästa vännen. Det är det ultimata drinktilltugget, serverat på träskärbräda med enbart en kniv. Ett snacks till en kall öl, likaväl som en finare anrättning av lyxmiddag.

Rökt kött är en delikatess i sig, oftast godast naturell. Upphängd på spishyllan med bara en kniv i läderrem – redo att avnjutas när andan faller på. Jag serverade det på vårt julbord här hemma men har såklart massor kvar.

Läckra tunnbrödssnittar till nyår är aldrig fel och här har jag använt philadelphiaost, riven pepparrot och ruccola tillsammans med tunna skivor av det rökta köttet. Garanterat uppskattade och väldigt enkla att göra. :-P

40 st
Det här behöver du : 

4 mjuka tunnbröd
1 förp philadelphiaost (200 gram)
4 tsk riven pepparrot på tub
Ruccola
200 gram tunt skivat rökt rådjurskött

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Bred philadelphiaost på tunnbröden. Bre ut en tesked av pepparroten på varje. Strö över ruccola. Skiva det rökta rådjursköttet fint och lägg över. Salta och peppra. Rulla ihop längs med långsidan. Plasta in och låt gärna ligga i kylskåpet nån timme före servering. Skär upp varje rulle i 10 st snittar.

rökt_rådjur_baklår

snittar_nyår_tips_nyårsmat

snittar_tilltugg_nyår_förrätt_tunnbröd

rökt_rådjur_baklår_kött_vilt_snittar

Tillbaka från lite julledighet!

julafton_julbord_öjkroken
Hej alla fina vänner därute!
Jag hoppas ni alla haft en riktigt skön och avkopplande jul med tid för nära och kära och en smula lugn och frid. Vi firade vår julafton hemma med bara familjen i lugn och ro utan ståhej och farande fram och tillbaka, mycket skönt. Vi började morgonen med grötfrukost och julskinksmörgås, därefter en tog vi det lugnt, tittade på Kalle Anka, en tomte kom förbi, ;-) och framåt kvällen dukade vi upp julbordet. Lite kalla rätter och lite varma. Lagom mycket av allt ändå kändes det som magarna stod i fyra hörn så vi hade en skön, slapp kväll i TV-soffan efter det.

Efter veckor av förberedande planer med både mat, adventspynt och julklappar behövs allt lite vila. Men sen drar snurrar upp sig till fullo igen när det är dags för REAN!!!

Och då menar jag med STORA bokstäver den f-b ”mellandags-rea”!
Finns det nåt värre?? Seriöst?!

Att trängas i allehanda affärer för att upplåta diverse presentkort och byten av storlekar och fyndade i klädbutiker är INTE min melodi men ändå var jag en av dom idag! Det rådande lugnet byts snabbt ut mot HÄRJ!!!
Men lovat är lovat… Tog barnen med mig o körde över bron… Köpte mig själv en extra laddsladd till iphonen på Mediamarkt. That’s it!

Joline hade presentkort lite här och där och var såklart shoppingsugen som tjejer i hennes ålder. Max fick ett par nya gardiner till ditt rum som jag till slut hittade på Jysk. Sista anhalt blev enligt Jolines önskemål och mitt värsta mardrömsställe av alla som jag helst inte tillbringat längre stund i än vad det tar att följa karuselldörrarna in och sen fort UT igen! – modehuset…. Gahhh!!! ;-)

Ikväll ska jag knåpa ihop lite goda snittar med bland annat lax och rökt rådjur, jag återkommer till det! :-P God fortsättning på er alla! ♥

jultomte_öjkroken

Lök och vitlökssill

lök_vitlökssill
Julens sillsorter är ju ett utbud i sig, herregud så mycket olika sorters inlagd sill det finns. Själv äter jag inte sill men ville ändå göra en burk till dom som äter det här hemma och då ska det vara löksill och inget annat. ;-)

Jag använde både gul lök och skivad vitlök för lite extra smak och den gick hem. Här kommer mitt recept :

Det här behöver du : 
1 burk inläggningssill (420 gram)
1 gul lök
1 liten morot
2 vitlöksklyftor
2 tsk hel svartpeppar

1-2-3-lag :
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättikssprit 12%

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka upp och låt sedan svalna.
Skär sillfiléerna i ca 2 cm tjocka bitar. Skiva lök och morot och varva allt i en glasburk med svartpeppar. Slå på lagen, förvara i kylskåp med lock. Låt sillen dra ca 2-3 dagar före servering.

Julknäcke med sirap

julknäcke_knäckebröd_recept
Jag tänkte baka ett gott knäckebröd nu till jul, ett lite mer rustikt knäcke. Lite tjockare, lite sötare och med smak av jul och massor med nötter och frön och annat gott på. Mannen här hemma gav det full pott – godare knäckebröd har han aldrig ätit, och jag är inte sen att hålla med. Det blev så klockrent, in i nordens gott! :-P

Eftersom det är ett lite tjockare knäckebröd behöver de torka en tid efter gräddning, gärna på låg ugnsvärme några timmar, ungefär som skorpor. Jag lovar ni kommer älska smaken av det lite söta med frön och nötter ovanpå. Det behövs egentligen bara smör till så har man kommit en bit mot himmelriket! ;-)

Nu ska jag inte behålla allt själv utan ge bort i julklapp så jag tror jag får göra en omgång till för de har en rykande åtgång. :-P

Det här behöver du :
5 dl vatten
½ pkt jäst (25 gram)
4 – 5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl blandade frön (ex. Linfrö, sesamfrö, vallmofrö)
2 msk mörk sirap
2 msk pepparkakskrydda

1½ dl sirap (granskottssirap eller annan valfri)
4 dl blandade nötter och frön

GÖR SÅHÄR :
Lös jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Tillsätt mjöl, havregryn, frön, sirap och kryddor. Arbeta degen väl för hand ca 10 min. Låt jäsa 45 min under bakduk. Ta upp på mjölat bord och knåda degen. Dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit på en bakplåt. Pensla den utkavlade degen med granskottssirap eller annan valfri sirap. Strö över blandade frön/nötter/torkad frukt och tryck till med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på plåt och låt gärna torka ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

hembakat_knäckebröd_julknäcke
Degen ska var ganska kompakt, knåda den väl efter jäsning på mjölat bakbord och kavla ut den ca 3-4 mm hög.

fröknäcke_julknäckebröd
Grovhacka de blandade nötterna och fröna. Här tog jag vad jag hittade i skafferiet. Torkade fikon, russin, mandel, solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, kummin.

granskottssirap
Pensla på ett tunt lager sirap. Det går lättare att pensla om du värmer sirapen en aning.

hembakat_knäckebröd
Stör över nötter och frön och tryck till lätt med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på galler och låt gärna torka i ugnen ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

julknäckebröd_frön_sirap

Fikon och apelsinmarmelad med julsmak

fikonmarmelad
Torkade fikon är populärt till jul så varför inte använda dom till en ljuvlig marmelad till helgernas ostbricka? Jag har kokat den med apelsiner och pepparkakskryddor just för att få den rätta julsmaken. Fikon är gott, men i marmeladform ännu godare! :-P

ca 1 kg
Det här behöver du : 
500 gram torkade fikon
4 apelsiner
6 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
1 flaska certo fruktpektin

GÖR SÅHÄR : 
Skär bort den hårda änden på fikonen och skär dom grovt. Skär bort det yttersta skalet av apelsinerna och skär grovt. Skär bort de vita hinnorna och använd bara fruktköttet, utan kärnor. Blanda allt i en kastrull. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud i ca 15 min. Tillsätt sockret och låt sjuda ytterligare 15 min. Rör ner kryddorna. Ta kastrullen från plattan och rör ner en flaska pektin. Häll upp marmeladen i rengjorda burkar.

fikonmarmelad_torkade_fikon

Korvgryta med rotfrukter och hårdbröd

korvgryta_rotfrukter_buljong
En favorit hos mig är denna korvgryta i buljong med massa härliga rotfrukter och smaker. Den värmer riktigt kalla dagar och är lika god nygjord som efter nån dag i kylskåpet då alla smaker fått blomma ut. Här kan man ta vilka grönsaker och rotfrukter man gillar bäst och en smakrik korv, det blir en blandning av soppa och gryta och potatisen som blir lite lätt sönderkokt ger en fin konsistens. En urgod husmansgryta som naturligtvis skall serveras med hårdbröd. ;-)

För att få lite vinter och julsmak kan du tillsätta kryddpeppar och en kanelstång, har för mig Ernst gjorde något liknande i nåt av hans julprogram. Grymt god, värmande och mustig! :-P

Det här behöver du : 
400 gram falukorv
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
10 cm purjolök
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
3 msk oxfond
1 msk grönsaksfond
1½ liter vatten
Salt och peppar
D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Skär korv, grönsaker och rotfrukter i bitar. Hetta upp en större gryta med smör och vänd ner allt skuret. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och fond. Slå på vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca 40-50 min. Smaka av med salt och peppar och en gnutta chilisås.

korvgryta_falukorv_recept

korvgryta_gryta_recept_falukorv

korvgryta_knäckebröd

korvgryta_falukorv

Lufsa, ölandsk landskapsrätt

lufsa_recept
Igår lagade jag till en lufsa här hemma. Blev så sugen på det efter julbordet vi var på i helgen på Halltorps gästgiveri. Där serverade dom lufsa på julbordet och det tycker jag det bör göras också då det är en av ölands landskapsrätter. :-P Ni har sett receptet här tidigare med det tål att upprepas. Även Jenny lagade samma rätt igår så nu har ni recept att botanisera bland. ;-)

Smaken på lufsa, är inte som en ugnspannkaka, inte heller som kroppkakor, och inte som raggmunkar utan en mix av alltihop! Fint som snus!!

8-10 port
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök (finrivna)
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost! Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är den bra.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas.

Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

ölands_landskapsrätt_lufsa

Årets julgran och lite bilder

julgranen_2013
Nu äntligen är granen på plats här hemma. Nu får den stå tills den ”slokar”. Kungsgranar tappar ju liksom aldrig barren dom blir bara hängiga och ser lite trötta ut! :-P Och det är nog bara första veckan som man egentligen kommer ihåg att vattna den, sen glöms det bort och granen ser mer och mer hängig ut, men än så länge är det långt kvar dit. ;-)

Vi tog in våran i söndags och den är sååå fin tycker jag men maken till stingsligare gran har jag aldrig brottats med. Jag hade varit duktig förra året och lagt varje slinga och nät i separata påsar, pumlorna för sig och glittret för sig. Så duktig så… Men det ska ju ändå alltid krångla så man är helt genomsvett när granen väl är klar.

Jag höll på få ett smärre sammanbrott och hjärnblödning på samma gång när julgransfoten, en bastant grej i smide gick sönder och granen svajade fram och tillbaka och välte omkull både sig själv och mig och det rann vatten från foten över hela golvet och Kean tyckte jag hade en riktigt trevlig uppvisning där ett tag. Sen trasslade näten ihop sig iallafall trots mitt förutseende förra året… Efter mycket om och men och kilometerlånga svordomsramsor så blev den till slut klar… :-P

julgranskulor_glitter
De långa glittertrådarna är jag extra nöjd med, jag brukar hålla utkik efter det men har inte hittat det innan men i år så fanns de på ICA! ;-)

julpynt_granris
Även verandan blev lite julpiffat med granris och juläpplen till fåglarna.

pepparkakshus
Det här med pepparkakshus fick jag lägga ner i år då jag brutit vänsterhanden igen och det är totalt omöjligt att spritsa med höger som ni ser… Ett litet hemmabygge till köksfönstret men inte mer avancerat än så. Har ni fortfarande inte limmat ihop något hus hittar ni allt ni behöver och lite till under kategorin ”Pepparkakshus” HÄR >>.

pepparkakshus_annorlunda_knäckebröd_godis
Barnens godishus är även det ett hemmabygge, fast med vanligt, hederligt wasa-knäcke! De går de också.. ;-)

Ris a la malta med hallonsås

ris_a_la_malta_hallonsås
10 dagar kvar till julafton. Det är verkligen en härlig tid vi har nu. Igår firades lucia på skolan där Joline var årets lucia. Hon var så stolt och hade övat så mycket och en smula nervös på morgonen men allt gick så bra så. ♥

Det var så vackert och duktiga var dom med både sånger och dikter. Dom lussade även på mitt gamla jobb på Soldalen och för flyktningbarnen så hela tre tåg igår och ett nästa vecka väntar.

Kvällen gick i lugnets tecken, vi gjorde lite fler julklappar (julgodis) och lagade till hasselbackspotatis med fläskfilé och bearnaisesås. Det blev filmkväll i soffan med julklassikern ”Ensam hemma” och ris a la malta. En alldeles överträffligt bra fredag och avslut på veckan.

Idag pysslar vi på här inne för att senare ikväll gå på vårt årliga julbord, denna gång på Halltorps gästgiveri, men innan dess vill jag förstås dela med mig av den godaste efterrätten i jultid; Ris a la maltan! :-P

Hallonsåsen gjorde av gelén jag fick från ”Butik Solrosen”, spädde ut den med en gnutta vatten, värmde på och slog sen över maltan… Vansinnigt gott blev det!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram risgrynsgröt
2½ dl lättvispad grädde
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop risgrynsgröten med den lättvispade grädden och vaniljsockret. Servera med hallonsylt eller gelé lätt uppvärmd med lite vatten för mer ”såsig” konsistens.

Risgrynsgröt 6 port :
2½ dl grötris
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 liter mjölk
En klick smör
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Mät upp riset och vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 10 min. Slå på mjölken och fortsätta småkoka på låg värme ca 45 min – 1 timme. Rör om väl med träslev då & då. När gröten tjocknat dra av från spisen. Rör ner en klick smör och vaniljsocker. Slå ev. på lite mer mjölk om du inte vill ha den så tjock.

Kycklinggryta med ingefära och julmust

julmustkyckling_julmustsås_kycklinggryta
En ingrediens för mig totalt okänd i köttgrytor är julmust. Jag gillar att prova udda smakkombinationer men detta var nytt. Jag har kokat julskinka i coca cola, gjort chili och köttgrytor med porter och mörkt öl. Bakat vört har jag gjort på julmust och kokat såser med glögg men inte en enda köttgryta med julmust. Förrän idag! :-P

Resultatet eller smaken var väl inte så imponerade som glöggsåsen jag gjorde men dock så pass välartat god att jag väljer att delge er receptet.

Julmustkyckling har ni säker läst nånstans, kanske till och med provat men jag måste erkänna att här var det ingefäran i receptet som gjorde susen! En kycklinggryta med pepparkakssmak? – Ja, de säger sig självt att det måste till nåt hett o kryddigt för att möta upp det söta så jag lovar, ingefäran här sviker inte. Överdosera gärna! :-P

Det här behöver du : 
4 kycklingfiléer
smör
Salt & peppar
2 msk kycklingfond
2 msk färsk riven ingefära (ta 4 msk)
3 dl julmust
2 dl grädde
1 msk soya
1 burk wokgrönsaker

GÖR SÅHÄR : 
Bryn kycklingfiléerna i het panna med smör. Salta och peppra. När de fått fin färg, tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka på medelvärme ca 10-15 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt o peppar.

kycklingfile_gryta_kycklinggryta
Kycklingfiléerna bryns. Saltat och peppras.

kyckling_ingefära_julmustkyckling
Övriga ingredienser jag valde till grytan var grädde, julmust, soya, ingefära och wokgrönsaker.

kycklingfile_recept_kycklinggryta_julmustkyckling
Här får allt nu puttra ihop för att sedan smakas av med salt och peppar. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Servera med ris eller potatis, smaklig spis!