Inlagd svamp
Idag bjuder Tomten och jag på ett riktigt gott tillbehör till ditt julbord, apelsinmarinerade skogschampinjoner.
Något som uppskattas av många är att få den här typen av inläggningar i julklapp, så passa på att göra en större sats.
Svampen passar fint till såväl kött som rökt fisk eller som komplement till det vegetariska.
Receptet kommer från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, som jag hade det stora nöjet att få fotografera själv ute i den vackra jämtländska naturen förra sommaren.
I länken ovan kan du köpa ett signerat exemplar av boken, du hittar den även på Adlibris och Bokus.
Vill du istället gynna en riktig butik så finns den på Akademibokhandeln över hela landet.
Du kan också köpa den på EJs Hälsokost i Östersund och på Gott&Reco i Falun.
Apelsinmarinerade skogschampinjoner
250 g skogschampinjoner
5 dl vatten
2 msk salt
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk torkad timjan
1 kanelstång
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
Kallpressad olivolja, gärna med citronsmak
Skiva svampen och koka upp med vatten, salt, kanelstång och timjan.
Tvätta och riv apelsinen grovt, pressa ur saften.
Jag har använt ett zestjärn, men det går lika bra att ta av yttersta skalet med grova sidan på rivjärnet eller med potatisskalare för att sedan strimla fint.
Blanda ner skal och saft i kastrullen och låt svampen puttra i fem minuter.
Låt champinjonerna rinna av i ett durkslag, spara vattnet till en soppa eller grönsaksgryta.
Häll upp svampen i en burk och täck med olivolja.
Inläggningen håller sig länge om den hela tiden är täckt med olja.
Tips: Du kan variera den här inläggningen med vanliga champinjoner eller skogssvamp, till exempel trattkantareller eller blodriska.
Kanelstången kan bytas ut mot några skivade vitlöksklyftor om du föredrar den smaken.