Vårens godaste snabbmat
Den här veckan har gått i snabbmatens tecken här på bloggen, alla recept har varit riktigt lättlagade men med så mycket smak och näring som möjligt.
Klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla sen neråt så kommer du lätt åt att kolla in alla recept.
Dagens tips passar fint nu när många dammat av grillen inför våren, den fungerar förstås att laga även i stekpannan/grillpannan om du inte har en utegrill.
Currywok 2 port
3 dl blomkål i små buketter
2 dl strimlad zucchini
1 strimlad paprika
1 strimlad lök
1 dl kokosgrädde/grädde
2 msk kokosolja
1 msk curry
½ msk glutenfri tamarisoja
Salt och paprikapulver
Woka det gröna hastigt i het kokosolja, smaksätt med curry, paprika och salt.
Häll på grädde och soja, låt puttra en liten stund.
Jag serverade woken till en grillad fläskkotlett, halloumi och tomat.
Här några småbilder från nyinvigda kryssningsfartyget Birka Gotland, där vi firade Lennarts 81-årsdag i början på veckan.
Vi har under våra 21 år tillsammans tillbringat de flesta av hans födelsedagar vid Medelhavet, i år blev det Östersjön istället.
Vi hade vädergudarna på vår sida, strålande sol med så gott som vindstilla och +17.
På födelsedagen åt vi den bästa brunch vi fått på en kryssning, fantastiska smaker med fokus på nordiska och gotländska råvaror.
Som vanligt är det inget sponsrat samarbete när jag skriver om resor utan helt min personliga åsikt, jag betalar mina resor själv.
Men vill du ta del av en hel kokbok med mina bästa grillrecept så hittar du här Birgitta Höglunds bästa grilltips för bara 195 kr inklusive frakt att beställa direkt från Lumio Förlag.
Bokförlag som ger ut mina kokböcker samarbetar jag mer än gärna med, jag får en blygsam royalty för varje bok som säljs, det sätter en liten guldkant på min tillvaro som sjukpensionär.
Min typ av snabbmat
Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.
Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.
Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.
Jag får ibland kritik för att jag använder äpple och även tomat som smaksättning i mina recept, det räknas inte som LCHF av en del.
Senast fick jag höra att ett recept på en kräftsallad jag publicerat på Instagram inte var helt LCHF.
I mitt sätt att äta passar det bra, jag äter sen några år tillbaka en mix av LCHF och Paleo.
Här berättar jag mer om mig och mitt val av mat.
Du kan gärna själv räkna ut den totala kolhydrathalten i den här rätten, med och utan äpple och tomater, och avgöra om det passar in i ditt sätt att leva.
Som en jämförelse kan jag tala om att äpple innehåller 8,2 g kohydrater och tomater 3,7 g kolhydrater.
Jag äter hellre det än t ex plättar med mandelmjöl som innehåller 13 g kolhydrater, som kom upp i en vidare diskussion i ämnet.
Här på Kostbevakningen.se hittar du ett bra verktyg om du vill veta vad de olika ingredienserna i mina rätter innehåller.
Korvgratäng 2 port
2 korvar med hög kötthalt
10 cocktailtomater
1 dl strimlad purjolök
½ äpple
2 msk smör
1 dl hemgjord majonnäs
1 dl grädde/kokosgrädde
2 tsk osötad senap
Salt och peppar
Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.
Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.
Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.
Gratinera på 200° i 10 minuter. Servera med en vitkålssallad.
Lax i gräddig paprikasås 2 port
2 bitar lax à 150 g, helst viltfångad
2 msk smör
1 paprika
½ äpple
½ gul lök
2 dl grädde/kokosgrädde
1 msk pressad citron
Salt och peppar
Skär grönsaker och äpple i små tärningar.
Stek dem lätt i smöret några minuter, krydda och pressa över citron.
Häll på grädde och låt puttra några minuter.
Lägg laxbitarna i såsen och låt bräsera några minuter.
Vänd försiktigt och låt ligga några minuter till på svag värme.
Servera med kokta grönsaker och en klick smör.
Snabbmat
På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat.
Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.
Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port
2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad
1 liten, gul lök
½ äpple
½ paprika
2 msk sesamfrön
2 msk kokosolja
2+2 msk smör
½ pressad citron
Salt och peppar
Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.
Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.
Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.
Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.
Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.
Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.