Chilikyckling och indisk rödkål med kokos och curry

Chilikyckling med indisk rödkålswok

Fågel med indiska smaker

När du läser det här så sitter vi på flyget på väg hem till Sverige igen.

Vi har nu klarat av 3 månader på min typ av hälsoresa, med bravur.

Vi mår båda bättre, är starkare, piggare och lite slankare än när vi kom i höstas.

Den stora skillnaden kommer av att vi nu sen 3 veckor äter bara ett stort mål per dag, mot tidigare både lunch och middag.

Efter nötfrukosten på morgonen la vi till en energidryck vid 10-11 före långpromenaden, så lunchen blev förskjuten till mellan 14-15.

Det gjorde att vi sen helt enkelt ofta inte orkade äta mer den dagen utan det blev fasta typ 14:10 eller 16:8 till nästa dag.

Det här har gjort att de inflammationer vi dragits med i axlarna under en längre tid blivit mycket bättre. Lennart har ont i höger och jag i vänster…

Sen vi gick över till den här typen av periodisk fasta så har smärtan lättat betydligt, bara att hoppas att det håller i sig när vi kommer hem till vinterkylan.

Du kan läsa mer om hur en matdag kan se ut i det här inlägget.

Vi har genom det här sättet att äta ökat på portionsstorlekarna mot tidigare, så vi ska få tillräckligt med proteiner och fett.

Så nu blir det mellan 250-300 g kött, fågel eller fisk till middag.

För oss båda är det viktigt att inte dra ner för mycket på proteinet, vi vill ju stärka kroppen och få mer muskler.

Favoriträtten är urbenade kycklinglår från vår lokala slaktare, idag får du ett recept med indiska smaker.

Gurkmeja, ingefära, vitlök och chili är alla antiinflammatoriska kryddor, så det har blivit mycket av den typen av kryddning i vinter.

Efter vår svenska husmanskost och traditionell, turkisk mat ligger det indiska köket på en god tredje plats bland världens godaste mat, enligt min åsikt.

Kycklingschnitzel och indisk rödkål med kokos och curry

Indisk rödkålswok ca 3-4 port

5 dl strimlad rödkål

2 dl kokosgrädde

5 cm färsk ingefära

4 osvavlade aprikoser

3 vitlöksklyftor

2 msk kokosolja

2 msk tamarisoja (glutenfri)

2 msk gurkmeja

1 msk gul curry

1 msk äppelcidervinäger

Salt

Riv ingefära och vitlök fint. Skär aprikoserna i små tärningar.

Hetta upp kokosoljan och bryn rödkålen lätt. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.

Låt fräsa en stund så utvecklas smaken från kryddorna mer.

Rör ner kokosgrädde, soja och vinäger, låt alltsammans puttra i ca 20-30 minuter.

Smaka av med salt. Blir röran för tjock så späd med lite mer kokosgrädde eller vatten.

Kycklingschnitzel

Chilikyckling i ugn 2-3 port

5-600 g urbenat kycklinglår, gärna med skinnet kvar

Chiliflingor

Salt

Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut till schnitzlar. Krydda ordentligt med salt och chili på båda sidor.

Lägg skinnsidan neråt i en smord form. Stek i 25 minuter på 175° i ugnen.

Vänd schnitzlarna och stek i 25 minuter till, tills de fått fin färg. Servera med rödkålswoken.

Nu dröjer det ett halvår innan vi får njuta av den här fina kycklingen och vår balkongutsikt igen.

Men om du tycker om att läsa om mina resor, så dröjer det inte så länge innan det är dags för nästa ;)

Balkongutsikt i Alanya

Balkongutsikt i Alanya


Bakpotatis och massor av tips på röror!

bakpotatis_bakad_potatis
Hej o hå! Nu har jag landat hemma vid datorn efter ett par dagars jobb och personalmöte och pappersarbete att styra upp med. Känns som veckan varit lång som två… Ibland blir det lite för mycket… Min lillasyster Sanna miste sin farmor i söndags och sen dess har det känts motigt och tungt… Vi fanns vid hennes sida och framförallt Sanna som fick hålla hennes hand när hon tog sitt sista andetag. Att mista nån man håller kär, en släkting eller bekant känns i hjärtat och man lider både av sorg och medkänsla. ♥ Veckan rullade på trots allt med jobb och möten…

Men imorgon är det fredag igen och det ska bli skönt med helg och sportlov nästa vecka för barnen med! :-P Hoppas vi kan hitta på något tillsammans med moster Sanna så vi får tankarna på annat håll.

Jag tänkte på det här med bakpotatis, eller säger ni bakad potatis?
Det är ju mest på sommaren som man äter dom, men då är dom faktiskt inte lika goda som på vintern, har ni tänkt på det?!

Det är ju en billig liten knöl som är så vansinnigt enkel att variera med tillbehör och röror. När vi åt det nu sist ville jag bara få känna smaken igen av en riktigt stor, vinter-bakpotatis som skärs upp med två snitt och fylls med vitlökssmör eller bregott och flingsalt…. Heaven!! :-P

Bakpotatis är en smart rätt som den är med en god röra till, eller som tillbehör till kött och bearnaisesås. Som ni ser här så blev det just det sistnämnda… Kunde inte låta bli. :-P

Vill man baka potatis SNABBT så naggar man den med gaffel och kör på högsta effekt i microvågsugnen ca 10-15 min och vänder på den en gång. Smaken blir inte lika god som när den bakas i ugn men det duger, den blir liksom mer ”kokt”. Men ett bra tips om man vill ha en snabbis-potatis! Helst kör jag den i ugnen på 175 grader ca 1½ timme, naggad och utan folie.

RÖROR! 
Jag har massor av tips på röror så jag tänkte lista dom alla här nedan. Att steka kött och servera med bearnaisesås förmodar jag att ni inte behöver utförlig beskrivning på. ;-)

bakpotatis_recept_bakad_potatis_vitlökssmör_röror


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>

bakad_potatis_skinkröra
Med skinkröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika
Med Kycklingröra & rostad paprikacreme >>

Ratatouille med kyckling

ratatouille_recept
Lagade en rejäl form med ratatouille häromdagen. Nicke är hemma och sjukskriven för ryggen då han lyfte en kassaskåp på jobbet och det sa ”KNAK” i ryggen. Långdragen läkning då diskarna är inblandade och med hans jobb kan han ju inte återgå som vanlig med att bära och lyfta förrän allt verkligen är läkt. Det är fjärde veckan han är hemma nu och då är det alltid bra om det finns färdig lunch i kylen bara att värma.

Ratatouille är ju bara så otroligt gott till kött, fisk eller som här kyckling, en riktig favorit tillsammans med en klick bearnaisesås. ;-)
Det enkla med denna rätt är att du gör allt i samma panna och tolkningar på receptet kan bli oändliga. Tomat, aubergine, zucchini, paprika och lök borde finnas med sen kan man laborera fram en egen favorit efter tycke och smak. Jag vill gärna ha mycket vitlök och lite hetta i från chilisås (D´Elidas) och jag har även tillsatt broccoli och purjolök här. Härliga, mustiga smaker och rejäla bitar. Det behövs faktiskt inga kolhydrater som pasta, ris, potatis till här det blir grymt gott ändå. Glöm inte bearnaisesåsen bara… :-P

4 – 6 port
Ratatouille :
1 aubergine
1 zucchini
1 purjolök
1 bukett broccoli
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
1 burk finkrossade tomater
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär grönsakerna i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs på allt i het panna med olivolja, Slå på de finkrossade tomaterna. Sänk värmen och låt puttra ca 30 min så du får en härlig mjuk röra. Krydda med D´Elidas chilisås, salt & peppar.

Recept på kall, hemmagjord bearnaisesås, klicka HÄR!

Kycklingen har jag låtit marinera en timme före jag stekte dom.
Olivolja, paprikapulver, Tony´s grillkrydda, lite D´Elidas chilisås, salt och peppar. Stek och skär upp i skivor. Servera med ratatouille och en klick bearnaisesås.

grönsaker_till_ratatouille_recept

ratatouille_recept_grönsaker

recept_ratatouille

världens_godaste_ratatouille

kyckling_rataouille_lchf

kycklingfile_ratatouille

3 miljoner och 3-rätters middag från mina 3 kokböcker
Laxbakelse från LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

3.000.000 visningar

Tänk att idag kommer jag att passera 3 miljoner visningar sen jag startade min blogg.

Är så glad åt att min mat blivit så populär runtom i landet och även runtom i hela världen.

Statistiken visar att många av mina läsare nu kommer från USA, kanske min kommande bokutgivning där redan börjar locka nya läsare?

Jag har haft funderingar att starta en engelsk systerblogg så småningom, men fram till dess fungerar ju Google Translate, åtminstone rätt så bra.

Igår skickade jag iväg det färdiga korrekturet till min första bok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue. Den kommer ut i juni på Skyhorse Publishing.

För att fira lite extra så bjuder jag idag på en trerättersmiddag med recept från mina 3 kokböcker, kanske nåt att prova till helgen?

Först ut blir en laxbakelse från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Den boken har nu sålts slut på mitt svenska förlag, Optimal/Pagina, vi får hoppas de beslutar om nytryck framöver.

Här finns den att förboka på engelska på Amazon.com.

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Till varmrätt bjuder jag på en riktigt god kycklingrätt från Långkok för LCHF och Paleo.

En långkokt gryträtt på kycklingklubbor med smak av dragon, där köttet blir så mört så det nästan faller sönder.

En liten ischokladtryffel med hjortron blir en fin avslutning på denna festmiddag, receptet kommer från Grillmat LCHF.

Klicka på länkarna ovan till Långkok och Grillmat, då hamnar du hos Bokus och kan beställa dem för bara 79 kronor styck just nu.

Har du dem redan så köp gärna några exemplar och ge bort till någon som skulle må bra av att laga lite god och nyttig mat, då gör du både mig och dem en tjänst.

Min goda vän Ruttan sa när jag startade bloggen att jag borde ha betald reklamplats härinne, så jag kunde få in åtminstone en krona för varje klick vidare till någon produkt.

Jag valde att inte följa hennes råd eftersom jag själv inte är så förtjust i reklambloggar.

Jag har fått så otroligt mycket positiv feedback på mina recept under de här åren, det är värt så mycket mer än reklampengar. Tack för det, kära läsare <3

Den här veckan kan du läsa om min mat även i tidningsform. Bilden nedan skickade min syster häromdagen.

Allt om LCHF

I det senaste numret av Expressens Allt om LCHF medverkar jag som matkrönikör med fokus på resor.

Den finns ute i butik nu och säljs till och med måndag.

Det känns förstås väldigt roligt att mina recept får visa upp sig även i de större tidningarna därhemma.

Jag medverkar också varje månad i tidningen 100% Östersund i min hemstad, där har jag skrivit om mat nu i över 4 år.

Efter bilden på tryfflarna följer recepten på mitt förslag till en festmiddag, direkt tagna ur kokböckerna.

Klicka på bilderna så blir de större och lättare att läsa.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse

Recept på laxbakelse ur LCHF för seniorer

Dragonkyckling från Långkok för LCHF och Paleo

Dragonkyckling ur Långkok för LCHF och Paleo

Ischokladtryffel från Grillmat LCHF

Recept på ischokladtryffel med hjortron


Asiatiska kycklingspett med nudlar

nudlar_kycklingspett
Gokväll i stugorna! :-P För det är verkligen stugvärme som gäller igen, det sprakar i brasan i köket och stora snöflingor singlar ner därute och lagom blåsigt också förstås. Mycket växlande väder, önskar bara att om nu snön måste komma igen så kan den väl få ligga kvar och att det fryser på några minusgrader så man slipper detta leriga blaskväder?!?

Det är INTE roligt med hund som rejsar i trehundra på gården och fullkomligt älskar att sladda just i LERAN… Många tassar att torka blir det på en dag. Funderar stark på att införskaffa honom ett par gummistövlar… ;-)

Dagens recept är GOTT! Sådär in i nordens, bombens dögott! Heta kryddiga kycklingspett och mina favoritnudlar med lite extra ”spice”. Simpelt och gott!

Marinad : 
1 dl rapsolja
2 msk kinesisk soya
3 msk sweet chilisås
2 msk flytande honung
1 msk pressad citronsaft
1 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Skär kycklingen i strimlor och låt vänd runt i marinaden ordentligt. Låt stå ca 30 minuter. Trä upp strimlorna på spett och stek i panna på hög värme så de får fin färg. Slå på lite vatten i pannan och marinaden som är kvar. När all vätska kokat in är kycklingspetten klara.

Servera med nudlar som du smaksätter med soya, sweet chilisås, finhackad chili och koriander.

marinad_asiatiska_kycklingspett
Marianden till kycklingen.

kycklingspett_asiatiska
Låt kycklingen marinera ca 30 minuter, trä sedan upp på spett.

kycklingspett_nudlar
Stek på hög värme i panna så de får fin färg. Späd sedan med en skvätt vatten och marinaden som är kvar. När vätskan kokat in är dom klara!

nudlar_kyckling_asiatisk_recept_kycklingspett
Servera med nudlar.

heta_kycklingspett
Blir det kycklingspett över är dom jättegoda att äta kalla också med en dippsås.

nudlar_kycklingspett_asiatisk
Nissin Demae Ramen är dom absolut godaste portionsnudlarna som finns! Här med extra krydda av soyasås, sweet chilisås, chili och koriander.

kycklingspett_recept_marinad
Smaklig spis! :-P

Kyckling med curry

Kyckling i curry

Kycklingfavorit

Idag blev det kyckling till lunch, här får du receptet på en av de kycklinggrytor jag oftast gör här nere i Turkiet.

Köper urbenat lår med skinnet kvar, det ger en riktigt mättande rätt.

Just nu håller jag på med korrekturläsning av det första amerikanska manuset av mina tre kokböcker.

Har på grund av lite för mycket datorsittande fått ont mellan skulderbladen senaste dagarna.

Har en gammal skada där som gör sig påmind om jag sitter för länge vid datorn.

Blir då lätt inflammerad ut mot axeln, så nu är det riktigt bra anti-inflammatorisk mat som gäller.

Gurkmeja, ingefära, chili och vitlök har alla riktigt bra effekt på immunförsvaret, så nu är det den här typen av mat som gäller.

Läs mer om det här hos Sanna Ehdin.

Njuter av riktigt fint vårvinterväder just nu, så jag kan jobba ute i solstolen och samtidigt hålla mig varm :)

Chicken Curry

Chicken Curry 2 port

3-400 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst

1 dl grädde eller kokosgrädde

1 grön paprika

1 dl strimlad purjolök

3 msk smör eller kokosolja

2 vitlöksklyftor

2 msk riven ingefära

2 tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 tsk tamarisoja

Chiliflingor

Salt

Skär kycklingen i mindre bitar. Skiva vitlök, paprika och purjo.

Bryn smöret ordentligt, häll i kycklingbitarna och bryn dem väl runtom. Rör i grönsaker och kryddor, låt fräsa några minuter.

Häll på grädden och sojan. Koka upp och låt puttra några minuter.

Servera grytan med gröna blad och granatäppelkärnor.

Vårgrönska i hamnen...

Vårgrönska i hamnen…

Soluppgången sedd från balkongen...

Soluppgången sedd från balkongen…


Caesarsallad med hemmagjord dressing

caesarsallad_recept
Som jag skrev tidigare i veckan så är kyckling himla smidigt att tillaga flera åt gången, de kan ju ätas både varma och kalla och finns det överbliven kyckling kvar så är en sallad alltid på sin plats. Den absolut godaste jag vet är just caesarsallad. Kanske är det dressingen som ger det där lilla extra eller krutongerna, eller parmesanosten, hur som helst så köp ingen färdig dressing på flaska, gör en hemmagjord – det blir såååå mycket godare! :-P

Dressingen är som en tunnare majonäs med äggula som bas och så smaksättningen med sardeller. Om dressingen blir FÖR tjock brukar jag bara tunna ut den med en skvätt mjölk.

Salladen :
Grillad kyckling (recept HÄR)
Brödkrutonger av vitt franskbröd
Roman eller blandsallad
Tomater
Gurka
Röd paprika

Caesardressing 4 port : 
2 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
en knivsudd dijonsenap
2 tsk pressad citron
4 sardeller (inlagda, konserv)
3- 4 dl rapsolja
2 rejäla nävar finriven parmesanost
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

caesarsallad
Salladen sköljd och klar!

caesarsalllad_recept_dressing
Och här dressad med den goda caesardressingen med mycket parmesan i.

caesar_sallad_recept_dressing
Kycklingen läggs på och dom rostade brödkrutongerna. Hyvla sist över lite extra parmesan.

caesarsallad_recept_
Finns nog ingen sallad som är så god och mättande, älskar denna!! :-P

Grön coleslaw med avocado, kiwi och lime till marinerade kycklinglår

Coleslaw med avocado, lime och kiwi

Kålrecept igen

Den här veckan har gått helt i kålens tecken här på bloggen. Så nu har du lite olika tips att variera vardagsmaten med.

Tänkte att jag på det här viset skulle slå ett slag för kålväxter, en av de mest C-vitaminrika grönsaksgrupper vi kan äta.

Olika kålsorter, paprika, chili, persilja, nypon innehåller alla mer C-vitamin än citroner och apelsiner.

Så här i kyliga förkylningstider är det bra att ladda lite extra.

Hade aldrig testat mosad avocado i en coleslaw tidigare, det blev riktigt gott.

Jag gjorde den populära kålsalladen med syrliga smaker från kiwi och lime.

Välmogen avocado binder lika bra som majonnäs i en sån här sallad, så den blir ett bra alternativ för den som inte tål ägg.

Avocadon är verkligen fantastisk här i Alanya när man köper den nyplockad och helt mogen på grönsaksmarknaden.

Olgun heter den då, den är mjuk som smör direkt ur skalet.

Här hittar du recept på avocadosmör från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, ett bra alternativ för dig som inte äter vanligt smör.

Avocadosmör  Foto Mikael Eriksson

Avocadosmör Foto Mikael Eriksson

Min coleslaw smakade mycket gott till marinerad kycklingschnitzel med indiska smaker.

Vi får kycklingbenen urbenade hos slaktaren, har du bara en vass kniv är det ganska lätt att skära bort benet.

Det blir så mycket godare att ugnssteka när skinnet är kvar, rätten blir ju förstås också mycket fetare och nyttigare.

Grön coleslaw

Grön coleslaw 2 port

3-4 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avocado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avocadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Kycklingschnitzel med coleslaw

Indisk kycklingschnitzel 2 port

400 g urbenade kycklinglår

2 msk riven ingefära

1 msk gurkmeja

1 msk tamarisoja

1 msk macadamiaolja eller kokosolja

1 tsk chiliflingor

1 pressad lime

ev 1 tsk honung

Salt

Blanda alla ingredienser till marinaden. Salta kycklingen på båda sidor och fördela marinaden jämnt runtom.

Lägg på ett ugnsfast fat och ställ i kylen att marinera några timmar, gärna över natten.

Ugnsstek dem på 200º, cirka 15 minuter på var sida. Skinnsidan får ligga neråt första tiden, vänder den sen uppåt så den blir riktigt välstekt.

Avocado


Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. ;-)

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! :-P

Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. ;-)

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! :-P