Jag vet att uppdateringarna här inte är som förr och jag har verkligen inte tid att både jobba heltid som transportledare och fixa recept o bilder o blogga längre men ibland saknar jag det.
Gick lite i väggen förra helgen och fick mig en påminnelse om (än en gång) hur skört livet är. Ni som följer mig o följt mig länge fortsätter att uppmuntra mig o vill inte att jag ska sluta.
Nej, sluta ska jag inte. Kryddburken är ett livsverk sedan 2007 då jag la ut mitt första inlägg. Det är 15år sen nu. Jag har gått igenom mkt med mina nära och kära sen dess precis som livet är o saker som påverkat mig mkt hänger till viss del kvar men jag har aldrig känt sån livslust, lycka o tro på livet och mig själv som jag gör idag. Barnen är vuxna och utflugna och det har varit och är emellanåt fortfarande jobbigt att hantera. Många av våra närmsta anhöriga har gått bort hastigt… Nicke o jag har fått lära oss leva i en ny dimension, med bara varandra. Det var ett stort steg att möta som jag inte var förberedd på heller. Vi älskar varann innerligt och har lyckats bygga vidare på ett liv med bara han och jag. Det låter kanske löjligt men det är stort. Att få haft barnen hemma i nästan 20 år och helt plötsligt är dom utflugna och vuxna och bygger upp sina egna liv och skapar sina egna traditioner.
Så är livet… Håller man en fågel för hårt i handen så dör den, om man låter den lära sig flyga så kommer den alltid tillbaka.
Ibland har jag tänkt sälja eller helt lägga ner Kryddburken men jag kan inte. Ni får hålla tillgodo med arkivet på 15år som finns och ibland tittar jag in här och ger er en uppdatering och något gott ni kan ha användning av hoppas jag.
Igår när Nicke o jag hade vår 16:e bröllopsdag grillade vi lite småplock och satt ute i solnedgången bland mygg och syrener. Vi hade det fantastisk bra och allt vi la på grillen o förberedde tillsammans gjorde att jag saknade att fota och blogga o skriva till er så det här är en lite försenad hälsning men jag hoppas ni uppskattar det ändå. All kärlek till er!
Puss på er alla. Frågor är välkomna, jag har saknat er!
Att lyckas med en köttbit
Det är inte varje dag det serveras tournedos i mitt kök nu för tiden.
Annat var det när jag jobbade under 18 år på olika restauranger, då åt jag så mycket filé så jag blev lite trött på det.
Som de flesta kockar uppskattade jag mest den vanliga svenska husmanskosten i mitt hemmakök, finmat blev det tillräckligt av på jobbet.
Jag föredrar vanlig, enkel mat nu med, men ibland är det gott med en riktigt lättstekt köttbit med ett gott örtsmör och lite grönsaker till..
Vill du hellre ha en god sås till, så finns här traditionella restaurangrecept på pepparsås och bearnaisesås.
Här nedan kommer lite tips på stekning av kött, så det blir precis som du vill ha det.
Liten köttskola
Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.
Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.
Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.
Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.
Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.
Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.
Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.
Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.
Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.
För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.
Tournedos med basilikasmör och champinjoner
2 x 150 g oxfilé av mittbiten
2 msk smör
Salt och peppar
3 champinjoner i skivor
Stavar av zucchini
Basilikasmör
50 g rumsvarmt smör
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hackad basilika
1 tsk balsamvinäger
Salt och chiliflingor
1 röd spetspaprika
Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.
Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.
Stek köttet enligt anvisningarna härovan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.
Gillade du det här receptet så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken