En kall och en varm
Rödkål är ett måste på julen för många, så idag bjuder jag på två lättlagade recept.
Först ut är en julig sallad med äpple, mandel och purjo, riktigt fräsch till skinka, köttbullar och prinskorv.
Det andra kåltipset är en mycket god, snabb och enkel variant av varm rödkål som jag ofta lagar både till jul och övriga tider på året.
Rödkålssallad ca 4-6 port
5 dl finstrimlad rödkål
2 juläpplen
1 dl strimlad purjolök
1 dl skållad mandel
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk senap
1 msk balsamvinäger
Salt och peppar
Lägg den strimlade kålen i en bunke. Krama den en stund med handen, så blir den saftigare.
Strimla äpplena fint och skär den skalade mandeln i smala bitar.
Rör ihop dressingen och häll den över rödkålen. Vänd försiktigt ner äpple, purjo och mandel, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.
Ställ kallt ett par timmar så utvecklas smakerna mer.
Salladen håller sig fräsch flera dagar så du kan förbereda den i god tid till julbordet.
Syrlig rödkål 2-4 port
5 dl strimlad rödkål
2-3 schalottenlökar
3 msk smör/kokosolja
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär löken i klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.
Tillsätt den strimlade kålen och fräs i ca 5 minuter, krydda och häll på äppelcidervinäger.
Låt vinägern koka in och kålen bli så mjuk som du vill ha den.
Servera rödkålen till en korv av hög kvalitet eller till julmaten, den är god till såväl kött, fisk som gröna rätter.
Här nedan ser du en annan av mina favoriter, en rödkålsslaw från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Den blev min första vegetariska kokbok och även den första som jag fick äran att fotografera själv.
Kanske den kan bli en fin julgåva till släktens matintresserade vegetarianer?
Här följer länkar till mina övriga kokböcker, det finns något för alla smaker.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)