Julbröd
Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfritt bröd, så här kommer ett bakat med frön som blev riktigt saftigt och gott.
Det innehåller förvisso kokosnötsmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.
Använder du kokosolja så blir det även mjölkfritt, bra för alla som inte tål det.
Majonnäsen ger extra saftighet men kan byta bytas mot yoghurt, crème fraiche eller smetana om du äter mejeriprodukter.
Köp det kokosnötsmjöl som säljs på hälsokostbutiker, det är gjort på torkat och malet kokoskött som har hög uppsugningsförmåga vid bakning.
Risentas som görs på malda kokosflingor ger en annan konsistens så då kan det behövas mer.
Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.
Fröbröd med julsmak
3 ägg
100 g smör (eller kokosolja)
2½ dl mixat mjöl av pumpafrön (av 2 dl hela)
2 dl vatten
1 dl majonnäs
1 dl äkta kokosnötsmjöl
1 dl hela linfrön
½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)
½ dl psylliumhusk
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)
ca 1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Mixa eller mal pumpafröna till mjöl.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.
Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 30 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.
Fler glutenfria matbrödsrecept hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.
Vill du ha recept på andra godsaker till julbordet så finns mängder av såna i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist.