Ta vara på höstskörden
Nu är det hög tid att lägga in rödbetor, ett mycket gott tillbehör till vinterns mat.
De här rödbetorna har en starkare och mindre söt inläggningslag än de vi blivit vana vid i butiksburkarna.
Receptet kommer från en av mina gamla kokböcker, Matlexikon från 50-talet.
Jag gillar kryddningen med nejlika, det ger en extra god rödbeta med gammaldags smak och pepparrotstärningarna gör att de håller sig fräscha längre.
Den här inläggningen håller hela vintern utan att rödbetorna blir bruna, som tyvärr är fallet med de söta butiksbetorna.
Det mesta av sockret blir kvar i lagen, vill du kan du använda björksocker eller liknande men då blir hållbarheten sämre.
Jag bjuder också på en riktigt smakrik svampinläggning, passa på att ge dig ut i skogen nu när den är som vackrast och plocka gratismat för att fylla vinterförråden.
Inlagda rödbetor
1 kg jämnstora rödbetor
3 dl vatten
2 dl ättikssprit 12%
1½ dl valfri sötning
10 hela kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
1 liten bit pepparrot
Borsta rödbetorna väl och koka dem halvmjuka i lättsaltat vatten.
Spola dem i kallt vatten, skär av bladfäste, rotspets och gnugga av skalen.
Blanda alla ingredienser utom pepparrot till lagen och koka upp.
Lägg ner rödbetorna hela om de är små, annars kan du dela dem i klyftor eller skivor.
Koka i 10-15 minuter tills de är lagom kokta för din smak.
Häll upp på väl rengjorda burkar, se till så att lagen täcker.
Skär pepparroten i små tärningar och lägg ner bland rödbetorna.
Skruva på locket direkt, låt kallna och förvara i kyl eller matkällare.
Inlagda trattkantareller
½ liter små trattkantareller
1 dl vatten
½ dl ättikssprit 12%
½ dl valfri sötning
1 liten gul lök
1 lagerblad
10 enbär
5 hela kryddnejlikor
5 vitpepparkorn
1 kanelstång
1 krm havssalt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.
Häll i den rensade svampen och koka på svag värme i 10 minuter.
Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.
Det går fint att använda annan svamp att lägga in om du inte hittar trattkantareller.
Kokboksreklam
Vill du ta del av mina recept i bokform och samtidigt stötta mitt skrivande så hittar du dem i länkarna nedan.
Stora diabeteskokboken skriven med Lars-Erik Litsfeldt är den senaste i raden.
Boken är en utökad och omarbetad utgåva av vår slutsålda Diabeteskokboken för män, nu vänder den sig till alla som vill äta sig till ett mer stabilt blodsocker.
Gammaldags husmanskost som jag skrev med Annika Dahlqvist är slutsåld som inbunden men den finns numer som E-kokbok.
Baka med frukt & grönt är just nu med på Bokus Höstmatsrea till det låga priset av 119 kr.
Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok