Dags att börja med dessa igen efter sommarens uppehåll
Inlägget innehåller reklam för Greatlife och Bodystore i form av annonslänkar. Hej! Kanske har ni som jag gjort ett uppehåll med era D-vitaminer nu under sommaren? Det har ju i och för sig inte varit supersoligt i Sverige, där jag varit, så jag har tagit D-vitamin lite spordiskt då och då även på sommaren. Nu […]
Trendig pytt-i-panna
Hej på er! Även jag har hakat på senaste trenden med att lägga till lite bönor till min mat! Så nu äter jag en stor sked med blandade bönor till alla mina måltider. Jag blandar helt enkelt ner dem i min sallad eller i matlådan. Jag har även testat göra muffins och bröd med bönor, recept kommer […]
Skaldjursgratäng, föreläsningar och livsglädje

En turkisk favoriträtt

Karides Güvec är en av mina absoluta favoriter i det turkiska Medelhavsköket.

Här ingår flera av de ingredienser som gör Medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 msk Resi, ekologisk krydda från Herbaria

1 tsk torkad oregano

Salt

50 g smör till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Har du inte Resi, så kan du använda paprikapulver.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren.

Fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Jag lagar den då på energisnålt vis i Wonderbag, läs mer hur den fungerar i länken.

Här på bloggen Leva Hela Livet kan du läsa mer om hälsodagen i Lindesberg, där jag deltog på Ann Fernholms föreläsning i torsdags.

Jag bjöd på benbuljong och iste ur Wonderbag och frökex från Huså Bröd, med färskoströra och cashewsmör till.

Du hittar länkar till recepten inne på arrangören Kina Råbergs blogg häruppe.

För första gången i mitt liv stod jag på en scen och pratade inför 350 personer, uppdelat på två tillfällen.

Härligt att äntligen ha kommit över min scenskräck, som funnits med mig ändå sen skoltiden.

Jag, Kina Råberg och Ann Fernholm på hälsodag i Lindesberg…

På onsdag är det dags igen, då åker jag tillsammans med Therese Renåker till restaurang PriMaten i Uppsala.

Det finns platser kvar på hennes föreläsning, du kan läsa mer och boka här.

Den 13-14 maj deltar vi i Under vårt taks Paleohelg på västkusten.

Hoppas vi ses på nåt av ställena, dela gärna vidare till dina vänner som bor i närheten.

Här en bild från helgen, då jag och Lennart bara kopplat av och njutit av varandras sällskap.

Något som är väldigt viktigt nu när det händer så mycket spännande kring min mat.

Att ta vara på stunden och glädjen i alla vårtecken som börjar visa sig, det är mindfulness på hög nivå för oss.


In the Pink, hälsorestaurang i Malmö

Bilder från In the Pink…

Nytt receptsamarbete

Som du kanske läst här på bloggen så samarbetar jag med olika restauranger och caféer med hälsofokus på ekologisk mat, som även har glutenfri LCHF och Paleo.

Senast i raden är In the Pink i Malmö, som nu börjat servera en del av mina recept och även frökex från Huså Bröd.

För ett par veckor sen var Therese Renåker och jag i Malmö och besökte restaurangen i samband med hennes föreläsning om Hormoner i maten.

Du kan läsa mer om det besöket här, missade du den kvällen finns en ny chans den 7 september, då vi kommer till restaurangen igen med en uppföljande föreläsning.

Bilderna här nedan tog jag vid vårt besök och några har jag lånat från restaurangguiden Gastrogate.

Här får In the Pink presentera sig själva och sin restaurangidé närmare.

In the Pink – Real Food & Coffee

Under hösten öppnade en ny restaurang/coffee house i Malmö, In the Pink, som har inriktning på hälsosam mat för alla.

Vår meny täcker in både frukost, lunch, middag och fika på ekologiska och närproducerade råvaror som tillagas från grunden.

I vår filosofi finns det ingen enskild kosthållning som är optimal för alla. Detta är individuellt, tror vi, men oavsett, vill vi servera mat som stärker kroppen och ger den rätt energi och näring.

På vår meny hittar du raw food, vegansk mat men också Paleo/LCHF, allt med kvalitet – fast vi har valt att kalla det ”riktig mat” helt enkelt.

Ett engelskt idiom har fått ge namn åt vår restaurang. Att vara ”in the pink” betyder att vara vid god vigör både fysiskt och psykiskt.

Då vi ser sund kost som en del av helheten ordnar vi även föreläsningar och workshops.

Följ oss gärna på Facebook eller Instagram så du inte missar något av våra spännande event!

Vi jobbar också med catering så behöver du beställa fika/lunch till kontoret eller håller i ett event så hör av dig till oss så hjälper vi gärna till!

Ni kan läsa mer om oss på vår hemsida.

Välkomna till In the Pink i Malmö!

In the Pink, bild lånad från Gastrogate…

Brunch…

Fräscha tillbehör till maten…

Cecilia Hjälmroth, en av eldsjälarna bakom restaurangen…

Therese Renåker föreläser…


Podcast om fibromyalgi och värk på 4Health
Makrigialos, Kreta

Makrigialos, Kreta

Hälsointervju

Nu är jag hemma igen efter en härlig vistelse i Makrigialos på Kreta.

Jag och vännen Mona ordnade en liten hälsoresa för några av våra vänner till den lugna och vackra platsen.

Att vistas och ha möjlighet att träna i varmt klimat har gjort mycket gott för min hälsa efter att jag blev sjukpensionerad på grund av en ryggskada för 15 år sen.

Mer om resan kommer i ett senare inlägg, idag kan du ta del av den podcast-intervju jag deltog i hos Anna Sparre på 4Health innan jag åkte.

Där berättar jag om hur kosten och träningen hjälpt till att förändra mitt liv och hälsa. Även Annika Dahlqvist deltar och berättar mer om värkproblem.

Här kan du läsa mer om intervjun och hitta länkar till olika sätt att lyssna på den inne på 4Health.

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health…


Podcast om fibromyalgi och värk på 4Health
Makrigialos, Kreta

Makrigialos, Kreta

Hälsointervju

Nu är jag hemma igen efter en härlig vistelse i Makrigialos på Kreta.

Jag och vännen Mona ordnade en liten hälsoresa för några av våra vänner till den lugna och vackra platsen.

Att vistas och ha möjlighet att träna i varmt klimat har gjort mycket gott för min hälsa efter att jag blev sjukpensionerad på grund av en ryggskada för 15 år sen.

Mer om resan kommer i ett senare inlägg, idag kan du ta del av den podcast-intervju jag deltog i hos Anna Sparre på 4Health innan jag åkte.

Där berättar jag om hur kosten och träningen hjälpt till att förändra mitt liv och hälsa. Även Annika Dahlqvist deltar och berättar mer om värkproblem.

Här kan du läsa mer om intervjun och hitta länkar till olika sätt att lyssna på den inne på 4Health.

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health…


Podcast om fibromyalgi och värk på 4Health
Makrigialos, Kreta

Makrigialos, Kreta

Hälsointervju

Nu är jag hemma igen efter en härlig vistelse i Makrigialos på Kreta.

Jag och vännen Mona ordnade en liten hälsoresa för några av våra vänner till den lugna och vackra platsen.

Att vistas och ha möjlighet att träna i varmt klimat har gjort mycket gott för min hälsa efter att jag blev sjukpensionerad på grund av en ryggskada för 15 år sen.

Mer om resan kommer i ett senare inlägg, idag kan du ta del av den podcast-intervju jag deltog i hos Anna Sparre på 4Health innan jag åkte.

Där berättar jag om hur kosten och träningen hjälpt till att förändra mitt liv och hälsa. Även Annika Dahlqvist deltar och berättar mer om värkproblem.

Här kan du läsa mer om intervjun och hitta länkar till olika sätt att lyssna på den inne på 4Health.

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health…


Podcast om fibromyalgi och värk på 4Health
Makrigialos, Kreta

Makrigialos, Kreta

Hälsointervju

Nu är jag hemma igen efter en härlig vistelse i Makrigialos på Kreta.

Jag och vännen Mona ordnade en liten hälsoresa för några av våra vänner till den lugna och vackra platsen.

Att vistas och ha möjlighet att träna i varmt klimat har gjort mycket gott för min hälsa efter att jag blev sjukpensionerad på grund av en ryggskada för 15 år sen.

Mer om resan kommer i ett senare inlägg, idag kan du ta del av den podcast-intervju jag deltog i hos Anna Sparre på 4Health innan jag åkte.

Där berättar jag om hur kosten och träningen hjälpt till att förändra mitt liv och hälsa. Även Annika Dahlqvist deltar och berättar mer om värkproblem.

Här kan du läsa mer om intervjun och hitta länkar till olika sätt att lyssna på den inne på 4Health.

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health

Klicka på bilden så kommer du till intervjun på 4Health…


Artikel i Hemmets Journal om mitt nya, friskare liv med glutenfri LCHF

Om min hälsoresa i Hemmets Journal

Hälsoartikel

Idag får du som inte köpt senaste numret av Hemmets Journal chansen att läsa en artikel om min hälsoresa.

Artikeln blev väldigt bra, tycker jag. Den här gången blev det intervju via mail, artikeln är skriven av journalisten Åsa Holstein som bor i Florida.

Vi hade en hel del korrespondens när jag var nere i Turkiet i december, det var riktigt trevligt att få småprata via mailen.

Så det är en riktigt berest artikel, hoppas den kan hjälpa många till ett friskare och piggare liv.

Forskaren och författaren Sanna Ehdin Anandala, som skrivit boken Den självläkande människan, är med i artikeln och berättar om gluten, kosten och dess påverkan på hälsan.

Hennes bok har sålts i 400 000 exemplar världen över och säkert förändrat många människors liv till det bättre.

Den boken var faktiskt den första jag läste när jag kom i kontakt med hur maten kan påverka vår hälsa.

Köpte den för 15 år sedan strax efter att jag skadade ryggen. Den ingav hopp att även jag kunde komma tillbaka till ett friskare liv.

Här finns artikeln i dess helhet på Hemmets Journal och här kan du som vill lära dig mer om kosten och hälsan beställa boken Nya självläkande människan som just kommit ut.

Självläkande människan


Gröna tillbehör och om min videointervju hos Kostdoktorn

Utsikt mot borgen från Östra stranden i Alanya

Tillbaka i Turkiet

Nu är vi på gång med del 2 av vinterns härliga hälsoresa till Alanya.

Vi åkte hem 10 dagar över jul och nyår så en ny 45-dagarsperiod sätts igång på reseförsäkringen, så nu har vi 6 nya veckor framför oss.

De ska ägnas åt att bättra på konditionen och hälsan ännu mer, vi byggde ju upp en hel del nya muskler i höstas.

Vintern här visar sig just nu från sin kallaste sida, +2 nu på morgonen.

Vi har tur som har en riktigt välisolerad lägenhet, vi behöver inte ens använda luftkonditioneringen för att få varmt inne.

Varma kläder behövs på promenaderna när man hamnar där det är skuggigt, men i solen kan de skalas av, plagg efter plagg.

Så ett råd till dig som väljer att åka hit till Medelhavet på vintern, ta med några lätta vinterkläder hemifrån.

Är mycket glad åt min tunna dunjacka med en allvädersjacka över. De klarar storm, regn och kyla, de vädertyper som vi haft sen vi kom i söndags morse.

Upproriskt hav i Alanya

En hel del sol har vi också förstås, då är det riktigt skönt att sitta ute på balkongen.

Det är härligt att vara tillbaka härnere, inte minst tack vare alla fina grönsaksmarknader där vi är stamkunder.

I min variant av lågkolhydratkost, som är en blandning av LCHF och Paleo, ingår det som de flesta vet en hel del grönt.

Att bara äta kött, smör och ägg blir alldeles för enahanda, både vad gäller näring och smaker.

Maten blir så otroligt mycket godare med lite grönsaker till. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om man tillför lite syra och vattenlösliga fibrer har jag märkt.

Har ibland testat att köra superstrikt LCHF med mycket fett och nästan inga kolhydrater, men då mår jag inte alls lika bra som med en fräsch grönsaksrätt som tillbehör.

Jag tillför även en del frukt och rotfrukter i min mat och har tagit bort de flesta mjölkprodukterna utom smör och get/får-ost de senaste åren.

Någon gång till fest blir det grädde, men till vardags är det smör, olivolja och kokosolja som utgör de feta tillbehören.

Här hittar du mitt förra inlägg där jag tipsar om 7 olika kryddsmör att förgylla maten med och lite tankar om hur jag ser på fettet i maten.

Idag får du tips på några av de gröna rätter vi ätit de senaste dagarna.

Vill du veta lite mer om mitt sätt att äta och vad maten gjort för min hälsa?

Ta då en titt inne hos Kostdoktorn på ett utdrag ur den video som Andreas och hans team spelade in under LCHF-kryssningen i våras.

Du kan se hela inspelningen inne på Kostdoktorns medlemssidor.

Kostdoktorns medlemssidor

 

Medlemsskapet ger tillgång till en stor mängd filmer med många stora lågkolhydratförespråkare och annat värdefullt material för dig som vill lära dig mer om naturlig mat och dess fördelar för hälsan.

Första månaden är gratis och sen kostar det bara 79 kr per månad, väl investerade pengar för dig som vill satsa på ett friskare liv.

Vill du ta del av mina ca 200 mjölk- och glutenfria Paleo-recept så hittar du den bloggen Här.

Entrecôte med syrliga grönsaker

Syrlig lök och rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 gul lök

50 g smör

2 msk kycklingbuljong

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Bryn lätt i smöret och tillsätt kålen. Låt fräsa några minuter.

Häll över buljong, vinäger och Worcester. Krydda med salt och peppar.

Låt vätskan koka in i grönsakerna och servera till en köttbit.

Jag hittade en riktigt fin kalventrecôte på Migros, bland det godaste kött jag ätit.

Gurksallad med kiwi

Grön sallad 2 port

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 kiwi

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl pumpakärnor

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Lite flingsalt

Skär gurka, paprika och kiwi i små tärningar. Blanda med persilja, pumpakärnor, citronsaft, olja och salt.

Vi åt gurksalladen till en lammburgare med stekt ägg och smör. Köper fantastiskt fin, nymald lammfärs på Güven Et Kasap.

Röd coleslaw

Röd coleslaw med valnötter 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl hackade valnötter

1 msk äppelcidervinäger

Salt och chiliflingor

Den här salladen åt vi till den absolut godaste kycklingrätt jag vet.

Hos slaktaren får vi kycklinglåren urbenade och utbankade till en stor schnitzel, du kan läsa mer om hur jag kryddade den Här.

Solnedgång i Medelhavet