Uppsalabesök x 2
Förra veckan tog jag en liten tur med tåget till ett vårvackert Uppsala för att lyssna på min goda vän Lindha Vikström när hon föreläste på restaurang PriMaten.
Lindha är för många inom LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, som också är namnet på hennes blogg.
Namnet kommer sig av att hon tappade halva sin vikt, 70 kg, på 18 månader när hon började med LCHF 2012.
Då förstår du att hon var väldigt överviktig innan, toppnoteringen låg på 140 kg och hon hade svåra besvär och medicinerades mot högt blodtryck, värk, depression och allergier.
Problem som försvann i takt med att kilona rann av henne, ingen lätt match men Lindha har varit väldigt målmedveten.
De senaste åren har varit besvärligare, med viktuppgång orsakad av hälsoproblem och stress, men nu är hon tillbaka på rätt väg igen.
Det är väldigt bra att få lyssna även till motgångarna som kan komma i en viktresa, ofta är det bara medgången som det skrivs om och som berättas på föreläsningar av den här typen.
Stress, brist på motion, dålig sömn, vin till maten, magproblem och överätning är saker som kan sätta käppar i hjulen även för dem som tidigare lyckats bra med sin viktnedgång.
Att hitta en balans och få in lugn och ro i vardagen kan betyda mycket, tyvärr är många väldigt stressade idag och det visar sig ofta i viktuppgång.
Så har du möjlighet, gå och lyssna på en föreläsning med Lindha eller följ hennes blogg, så får du ta del av hur hon gör för att ta sig tillbaka på rätt spår igen.
Vill du att Lindha kommer till din hemort och föreläser så ta kontakt på hennes Facebooksida eller via bloggen.
Vi passade på att träffas lite mer för att diskutera lite roliga samarbetsplaner, så vi tog in en natt på fantastiskt fina hotell Villa Anna, som ligger precis bakom Domkyrkan.
En vacker 1800-talsbyggnad som är renoverad till ett mycket smakfullt och modernt hotell, som ändå har sin gamla charm bevarad.
Villa Anna är även känd för sin goda mat, frukostbuffén var verkligen mycket bra, det finns till och med hemkärnat smör.
Faktiskt bland de bästa frukostar jag fått på hotell, mycket fina råvaror med små goda och trevliga detaljer.
Kaffe, ägg, bacon och andra varma frukosträtter beställer man vid bordet, så gott att slippa äta sånt som varmhållits länge på en buffé.
Så jag kan rekommendera ett besök om du vill ha det där lilla extra av din hotellvistelse.
Jag är inte sponsrad av hotellet för att skriva det här, det gör jag bara för att jag tyckte så mycket om att bo där.
I morgon fredag den 20/4 återvänder jag till Uppsala igen, den här gången för en kokbokssignering på nyöppnade ekologiska Gott&Reco Café.
Det ligger på Strandbodkilen 3, strax bakom järnvägsstationen, här kan du läsa mer i deras Facebookevent kring boksigneringen.
Där kan du titta närmare på och köpa ett signerat exemplar om du vill av både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Jag bjuder också på Öländska bönchips med rödbetshummus för bönkokboken och iskyld kombucha från PriMatens egna bryggeri.
Jag visar även upp hur en Wonderbag fungerar för dig som är nyfiken på den klimatsmarta långkoknings/kylbagen.
Här en bild från förra fredagen då jag var på Paradiset på Brännkyrkagatan i Stockholm tillsammans med Anneli Jern från Wonderbag Sweden.
Bönbjudning
I helgen besökte jag Karlskoga och bjöd på bönröror från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Akademibokhandeln.
Jag hann i princip bara komma hem och byta till vinterkläder efter hemresan från Turkiet, nästa dag satte jag mig på tåget mot Värmland.
Där blev jag väl mottagen av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt som hade handlat mängder med kikärtor och bönor inför vår bjudning.
Akademibokhandeln hade verkligen slagit på stort inför vårt besök, vår kokbok hade fått en fantastiskt fin skyltning både i fönstren och inne i butiken, stort tack för det.
Det var första gången jag fick se kokboken i färdigt skick, jag är verkligen stolt och glad över den må du tro.
På lördagsmorgonen lagade jag och Lars-Erik med gemensamma krafter fyra bönröror från kokboken.
Huså Bröd bjöd på mina Spröda frökex och Öländska bönchips på sina goda chips gjorda på ekologiskt odlade bruna bönor från Öland.
Det blev mycket uppskattat av alla bokintresserade kunder som tittade förbi vår bönbuffé, vi fick signera många kokböcker under de timmar vi var på bokhandeln.
Här kan du läsa om vårt besök i Nya Wermlandstidningen.
Vännerna Margret Ache och Iris Jansen som skriver den tyska tidningen LCHF-Deutschland, där jag sen några år deltar med mina recept, kom förbi och köpte vår rykande färska kokbok.
Här kan du läsa en nyskriven artikel om bönor i deras nätupplaga.
Vi fick också sälja en kokbok till Pelle Agorelius, Sverigerepresentant för kokbokstävlingen Gourmand Awards, det var förstås väldigt trevligt att han kom och hälsade på oss.
På lördag kväll tog jag tåget tillbaka till Stockholm där jag nu tillbringat de senaste dagarna med en hel del bönrelaterade möten.
Det är så intressant och spännande att ha kommit in i denna nya värld, tack vare bloggen och mina kokböcker.
För att orka med allt det här så bloggar jag inte så ofta och stänger av min mobil tidigt på kvällarna, sociala medier tar annars väldigt mycket energi.
Men jag svarar på alla frågor i kommentarer härinne och i vår nya Facebookgrupp Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så fort jag hinner.
Patrik Olsson, Maria Mia Ahlberg och Lars-Erik Litsfeldt är också ofta på plats i gruppen för att svara/dela med sig av sina kunskaper om baljväxterna och dess effekter.
Här ser du några av Veronica Kindblads fantastiska bilder från boken, henne har jag den stora glädjen att få träffa idag, för första gången sen fotograferingen i höstas.
Överallt där jag varit och pratat om vår kokbok den här veckan har alla varit otroligt imponerade av de vackra bilderna, så glad över att få jobba med Veronica
Här finns bönkokboken på Adlibris och på Bokus, du hittar den förstås även i riktiga bokhandlar.
Idag får du receptet på en tomatsalsa från boken, en av de rätter vi bjöd på hos Akademibokhandeln.
Vi kommer att ha fler signeringar under våren, bland annat kan du träffa Lars-Erik på Akademibokhandeln på Lidingö den 15/12.
Den 24/2 är vi alla med på LCHF-kryssningen, där kan du köpa alla de tre kokböcker jag gett ut det senaste halvåret.
Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser
2 dl kokta gröna linser
2 stora tomater
1 dl hackad bladpersilja
1 dl finhackad knipplök
1 dl ajvar relish
1 pressad citron
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl olivolja
Ca 1-1½ msk flingsalt
Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.
Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.
Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.
Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.