Nykomponerad laxpudding och nytt, friskare år
Jag inleder det nya året med en riktigt god laxpudding som jag gjorde flera gånger under hösten.
Så här efter julbordstider brukar det finnas en hel del laxrester att ta hand om, så den här rätten passar ypperligt på det nya året.
I en traditionell laxpudding ingår en hel del potatis. Men i min lågkolhydratvariant passar det utmärkt med kokt blomkål istället.
Laxen kan vara rökt eller gravad, det är en smaksak. Har du båda så blanda, då blir det extra gott.
Receptet är lätt att göra i större format så passa på att göra lite goda matlådor att ta med när jobbet börjar igen.
Gratängen går bra att frysa, men den kan bli lite lösare. Tina den i kyl så håller den formen bättre.
Äter du min typ av lågkolhydratmat under vintern så kommer säkert du också att hålla formen.
Det verkar som min mat är populär hos många i landet, jag har legat på första plats bland hälsobloggarna den här veckan på Blogtoplist.
Jag och Lennart åker tillbaka till Turkiet idag, för andra perioden av vår vinter-hälsoresa.
På sex veckor hinner det hända en hel del med kroppen, fettet smälter bort sakta men säkert och ersätts av en större muskelmassa.
Jag känner på kläderna att jag blivit slankare av all träning. Konditionen ökar dag för dag, balansen och styrkan i ben och rygg likaså.
Hela hösten har jag promenerat ca 2-3 timmar per dag och gått nerför de 7 trapporna från vår lägenhet varje gång jag gått ut.
Till det här kommer timmen med dagliga mjuka rörelser och egenmassage, som jag hållit på med så gott som varje dag nu i snart 9 år.
Jag började med de rörelserna efter att jag fått min fibromyalgi-diagnos, fick höra av sjukvården att jag inte skulle bli bättre men ville inte lyssna på det örat.
Jag bestämde mig för att satsa på friskvård istället, ett beslut jag aldrig ångrat.
Mina rörelser mjukar upp kroppen ordentligt och har tillsammans med kosten gjort att min kropp håller sig i form och i stort sett värkfri.
Jag hoppas jag kan hjälpa fler att hitta till en bättre hälsa genom att dela med mig av min historia, här kan du läsa mer om min hälsoresa.
Höstens resultat av träningen har lett till att jag nu är peppad att öka på mängden ännu lite till.
Den här gången ska det bli att gå även uppför trapporna då och då, jag har blivit så mycket starkare mot när vi åkte ner i mitten på november.
Förra veckan blev det många och långa promenader i Stockholm, struntade i tunnelbanan utan gick dit jag skulle.
Det blev också en hel del trappgång. Först 115 trappsteg ute upp mot Kungsklippan där vi bor och sen 60 till inne i huset.
Vem behöver gym och trappmaskiner när man kan träna gratis både hemma och ute i det fria ;)
Ekologisk buljong från Herbaria
Laxpudding 2 port
150 g rökt eller gravad lax
½ liter blomkål i små buketter
2 dl majonnäs
2 dl riven ost, jag hade getost
1 dl finhackad dill
2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong
Salt och peppar
Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.
Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.
Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.
Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.
Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.
Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.
Här nedan ser du lite bilder från min favoritstadsdel Tophane i Alanya.
Den äldsta delen av Alanya är en mycket backig stadsdel med smala gränder och trappor, med en bedårande utsikt på köpet.
Här blir det många och långa promenader framöver.