Herr Kryddburk har fyllt 40år!

frukostbricka_födelsedag_40år
Hej allihopa! Efter en toppenhelg sitter jag nu här vid datorn och sorterar bilder. Nicke, kära maken fyllde ju 40 år igår. :-P En otroligt mysig helg på alla sätt har vi haft. Han ville inte ha nån större uppståndelse eller stå-hej så firandet har varit endast med närmsta familjerna.

Joline och jag började söndagsmorgonen med skönsång och överraskade Nicke med frukostbricka, blommor och paket på sängen. Vi svängde ihop en stor smörgås med hönökaka, ägg, rökt lax och majonäs – säkert kort där! ;-) Framåt eftermiddagen dukade vi upp smörgåstårta och pinocchiotårta så det blir ett bildregn nu i tårtornas tecken.

ägg_lax_smörgås
Smörgås med kokt ägg och kallrökt lax o majonäs! ;-)

tulpaner
Vackra, färgglada tulpaner i mängder…  tårta_blåbär_gräddtårta
Tårtan jag gjorde som han hade med sig till jobbet i fredags! Vanlig gräddträta med massor av blåbär – han älskar blåbär!! Och självklart blev det USA´s färger också… ;-)

retro_bensinpump_nostalgi_route66
Presenten från mig och Joline; bensinpump ”Route 66″. Retropryl helt i Nickes smak! :-P

födelsedag_kryddburken_nicke_40år
Där på bordet en annan retropryl – en ”bensinpump” i form av bubbelgum-automat! Riktigt cool. Nu ska vi bara fylla upp den också.

liljor_vita

charktårta_smörgåstårta_ägg
Förberedd att garnera smörgåstårtan!

stor_smörgåstårta
Färdiga resultatet! Recept hittar ni i kategorin SMÖRGÅSTÅRTOR

smörgåstårta_bit_ägg_skinka_leverpastej
Fyllningen tre lager består av; Leverpastej/bostongurka, Mjukost/ägg, Rökt bog/mandarin.

blombukett

pinocchiotårta_marängtårta
P
inocchiotårta är den i särklass godaste tårta jag vet! Recept finns ett par stycken, både i långpanna och rund form; klicka HÄR

marängtårta_glömmingetårta_brittatårta_margarethatårta_herrgårdstårta_pinocchiotårta
Självklart fyllde jag den med blåbär, lätt sockrade och rivet limeskal och grädde.

pinocchiotårta_brittatårta_herrgårdstårta_margarethatårta_glömmingetårta

pinocchiotårta_margarethatårta_brittatårta_herrgårdstårta_glömmingetårta_marängtårta
Galet god! Även dagen efter till förmiddagskaffet! ;-)

tulpanbukett

Smörgåsbakelser med krossade ostbågar

smörgåsbakelser_recept_smörgåstårta
Dessa smörgåsbakelser åt vi på Alla hjärtans dag i lördags! Enkla att göra av vanlig formfranska med goda fyllningar och pålägg.
Jag har gjort dom i två lager, ett med mjukost och kokta ägg och ett lager med bacon och konserverade mandariner. Älskar smörgåstårtor med frukt där salt möter sött. :-P Förutom fyllningen så har jag naturligtvis en grundröra till alla lager samt till att täcka bakelserna med. Krossade ostbågar runt kanterna är ett måste till såna här små godingar. ;-)

4 st
Det här behöver du : 
12 skivor formfranska

Grundröra : 
2 dl grädde
2 msk majonäs
Trocomare örtsalt

Fyllning : 
4 – 6 msk mild mjukost
4 kokta ägg
150 gram bacon
1 burk konserverade mandariner

Garnering : 
Ostbågar
2 hg rökt skinka
12 skivor ost
Physalis
Gröna vindruvor

GÖR SÅHÄR : 
Ta ut rundlar av skivad formfranska. Använt ett lock eller en liten skål. Vispa grädden löst och rör ihop med majonäs och örtsalt. Bred första lagret med mjukost och finhackade, kokta ägg. (du kan röra ihop de kokta äggen med lite av grundröran så det blir saftigt). Lägg på nästa lager och bred med smör och strö över knaperstekt bacon i små bitar. Fördela mandarinerna över och lite av grundröran. Lägg på sista lagret bröd och täck varje bakelse med grundröran som är kvar. Krossa ostbågar i en plastpåse med en kavel eller liknande. Täck sidorna och garnera med ost, skinka, physalis och vindruvor.

smörgåsbakelse_kryddburken

Alla hjärtans dag, – tips och recept!

alla_hjärtans_dag_tips_recept
Alla hjärtans dag – En dag som verkligen kommer i rättan tid efter denna vecka! Så mycket upp och ner och allt tråkigt som hänt omkring oss avslutande vi torsdagsnatten inne på akuten med Joline. Hon hade på onsdagen fått en hårt basketboll i bakhuvudet och såg lite suddigt efter det. På torsdagen såg hon ännu suddigare framåt kvällen vi åkte in till Kalmar för att vara på den säkra sidan. Synen är otäckt tycker jag, som ni vet…

Fick såklart vänta bra länge på akuten innan en kirurgiläkare tog emot och kollade hennes reflexer och hon fick blunda och peka på nästa med vänster och höger hand om vartannat och sträcka på armarna och vrida dom bakåt och framåt. Han lös henne i ögonen och kollade så hon inte såg dubbelt och så några kontroller till men inget tydde på nån blödning i alla fall utan en kraftig hjärnskakning. Blir inte synen bättre får vi åka in på måndag och röngta så vi håller tummarna att helg och vila är det som behövs. Så vi firar väl lite extra med hjärtan och pussar idag tycker jag! :-P

Sökte bland alla mina bilder och insåg att jag hade ganska mycket hjärtan både bland pyssel, formar och bakverk! Älskar ju hjärtan!! ♥

Önskar er alla fina, underbara bloggläsare
en riktig toppendag med massa kärlek och hjärtan! ♥

rabarberpaj_rabarber_paj_recept
Har ni några rabarber kvar i frysen? Då ska ni prova den här knäckiga pajen med glass till. Recept HÄR >>

hjärta_tårta
Slå på stort och gör dubbel-hjärta-tårta med rosa grädde och dekorationer. Recept HÄR >>

trästol_hjärta
En liten tanke till någon man tycker om, det vimlar ju av såna här små söta dekorationer överallt i affärerna nu.

tekakor_hjärtan
Låt barnen baka goda hjärtan-tekakor, recept HÄR >>


Självklart en hjärtformad smörgåstårta med osthjärtan på toppen. ;-)
Recept HÄR >>

hönsnät_hjärta_stenar_stenhjärta
Eller pyssla ihop ett vacker stenhjärta med lite hönsnät och fina stenar.
Beskrivning HÄR >>


Chokladtårta, recept HÄR >>

lavendel_hjärtan_ståltråd_pyssel_
Ståltråd, en näbbtång och lite lavendel i snöte…

semlor_hjärtan
Hjärtan-semlor, gör stora eller små och stansa ut locket med en liten pepparkaksform! Recept HÄR >>

alla_hjärtans_dag5
Eller varför inte ge bort en favoritchoklad, eller köp till dig själv och bara njut…. ♥

le_creuset_portionsformar_hjärtan_ugnsform
Det finns mycket fint på ÖNSKA-butikerna i alla möjliga hjärtliga formar. Le Creuset är min favorit och jag ett antal av dom här röda ramekinerna.

ullared_stenhjärtan
Ännu mer dekorationshjärtan som hittas på ÖoB har jag för mig!

tarte_äppeltarte_äppelpaj
Glasserad äppeltarte på smördeg serverad med ett par glasskulor. Recept HÄR>>

ost_skinkpaj_hjärtanform
Ost och skinkpaj i rosa hjärtan-form i keramik. Recept HÄR >>

pyssel_stenar_måla_text
Pyssla för en billig peng, måla på släta stenar och lägg ut små vackra ord här och där, eller bara en massa målade hjärtan! :-P

Digestive glasstårtor i små formar

portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Om man vill göra en väldigt god men enkel dessert som dessutom kan förberedas flera dagar, ja till och med veckor innan så är detta helt perfekt! En digestivebotten med glass uppepå, lite frukt och färska bär. Detta är så in i bombens gott och kan piffas till och dekoreras efter konstens alla regler – det vill säga, precis hur man vill! ;-)

Glassen är den klassiska 3-minuters-glassen med bara vispad grädde och en burk kondenserad mjölk, smaksätt den därefter hur du vill. Jag använde enbart vanilj.

6 port
Det här behöver du : 
200 gram digestivekex
50 gram smält smör
½ tsk vaniljsocker

5 dl grädde
1 burk kondenserad, sockrad mjölk (ej kokad)
1 vaniljstång

GÖR SÅHÄR : 
Mixa digestivekex med vaniljocker till smulor, blanda med smält smör och tryck ut som bottnar i sex små portionsformar.  Mina formar är ca 10 cm i diam. med löstagbar botten så man lätt kan få ut dom.

Vispa sedan 5 dl grädde med vaniljsocker, inte för hårt utan lättvispat. Blanda ner en burk kondenserad, sockrat mjölk och frön från en vaniljstång. Häll smeten i formarna.
OBS! – Det blir glass-smet över så häll resten i en burk med lock du kan frysa in och använda till ett senare tillfälle.
Smula över lite digestive på varje och ställ in i frysen. När dom är frysta, ta upp ca 10 minuter före servering och tina i kylskåp. Servera sen med frukt och bär.

portionsformar_digestive_glass_dessert
Här är dom redo för frysen.

digestive_glasstårta
Tinade ca 10 minuter i kylskåp och med lite frukt och bär dags att serveras.

dessert_nyår_fest_efterrätt_glass_digestive
Busenkelt och sååå gott! :-P

Enkel plockmat

nyår_tilltugg
God fortsättning till er alla! Hoppas ni hade ett fint nyårsfirande med massa god mat. Alltså, vilket jul och nyårshelg vi haft!?! Först fin, singlande snö till julafton och nu regn och värsta stormen! :-P Det ska då varieras. Gör inte så mycket faktiskt, vi är tokförkylda fortfarande och snyter och hostar oss igenom dagarnas vakna timmar, hoppas de ger med sig snart.

Värst är hostan tycker jag, att inte kunna sova och det bara kittlas i halsen så fort man lägger sig ner… Då sätter det igång, hosta – hosta – hosta tills man tror huvudet ska sprängas. Magmusklerna får sig lite träning i alla fall. ;-)

Vi firade nyår i mycket liten skala och med väldigt få medel och energi men än dock. ;-) Vi hade först en tanke om något smördegsinbakat kött med gorgonzola, hasselbackspotatis och… och… NEJ! Vi orkade inte stå med de och aptiten var heller inte på topp så vi bestämde oss för enbart lite plockmat bara och en god dessert. Det var tillräcklig med jobb och mätta och glada klev vi över till 2015 och fick faktiskt se kometen på himlen just efter 12-slaget. Inte illa! :-P

Enkel plockmat kan vara;
Digestive och TUC-kex, färskost, marmelader, grönmögelostar, cheddarost, färsk frukt, salamirullar, dipsåser, västkustchips, ostkrokar, krustader fyllda med cheddar och hjortronsylt.

Recept på dessert ska ni naturligtvis också få… Ska bara gå å snyta mig! ;-)

nyår_plockmat

krustader_ost_hjortronsylt  plockmat_tilltugg

salamirullar_plockmat_tilltugg

tilltugg_ost_plockmat_ostbricka_kex_frukt_röror

Fars dag 2014 i bilder

fars_dag_frukost_smörgåstårta
Hej alla fina bloggläsare! Måndag igen och vi lämnar en mysig helg bakom oss. Fars dag har firats med paket och tårta och allehanda påhitt. Barnen älskar när de får överraska och pyssla inför såna här högtider. Ja, det gör jag också… :-P

På lördagen när jag ändå stod och garnerade smörgåstårtor som jag hade beställning på passade jag på att göra en mindre till Nicke som vi fick gömma undan väl i kylskåpet så han inte skulle hitta den. På söndagsmorgonen hjälptes vi åt och förberedde en frukostbricka och plockade fram lite små presenter och kort som barnen gjort. Ni som läst bloggen ett tag vet att Nicke har en enorm förkärlek till just pepparkakor så när vi var och handlade sist fanns dom i affären så vi slog till på en burk hjärtan och självklart en tub ädelost. Till det en lättvinsglögg från Dufvenkrooks och en nivea-kit med duschcreme och deodorant.

Vi smög in i sovrummet till en rävsovande pappa och gratulerade honom. Alla kröp vi ner oss i sängen, inklusive Kean – riktigt mysigt med alla samlade! ♥ Hela smörgåstårtan åt han upp också, med vissa små undantuggor som hette Kean… ;-) Han blev glad för sina små presenter och kort och mätt blev han också!

Denna dag ville Joline dessutom bjuda ut pappa på restaurang helt själv så dom åkte ner till borgholm och hamnade på Sörens och åt riktig god mat. Gulligt av henne… Hamburgare till Nicke förstås och Joline valde en fläsknoisette B/W.

En härlig dag med mycket bus och skratt och goa kramar och pussar, precis som det ska vara! ♥

smörgåstårta_fars_dag_lax_skaldjur
Den ”lilla” smörgåstårtan med skagenröra, mjukost, ägg och laxrosor bara till pappsen! ;-)

fars_dag_frukostbricka
Morgonens förberedelser…

fars_dag_morgon
Och mys i sängen. :-P

sörens_borgholm_fars_dag
Här är Nicke och Joline på Sörens restaurang i Borgholm. Nickes tallrik förstås. ;-)

sörens_borgholm_söndagsmiddag
Och Jolines…

fars_dag_middag_sörens_borgholm
Dom har riktigt god mat på Sörens så dit kan jag rekommendera ett besök.

dennis_bäckman
Och sist men inte minst min egen pappa Dennis som såklart är på tok för långt borta såna här dagar… 140 mil känns som halva jordklotet men vi pratade i telefon i alla fall och han skickade över en bild till mig från en fisketur i fjällen.

Tema; midsommarnattens tilltugg – Ostbomb och nachos

cheese_ball_ostboll_ostbomb
Vi närmar oss midsommar och ni är säkert i full gång med planering av buffé, midsommarlunch, grillkvällar och vad man ska ha för tilltugg framåt småtimmarna kanske?
Jennys matblogg och jag tipsade er tidigare om rätter till midsommarbuffén, det kan ni se HÄR!

Idag ska vi däremot ge er lite förslag till midsommarnattens tilltugg.

Jag har gjort en OSTBOMB, eller ”cheese ball”. Bara att röra ihop en god färskost med tomatsalsa eller tacosås, smaksätta med lite chili och sen rulla till en boll i något så gott och ostigt som ostbågar! :-P

Såna här ”bollar” kan ni förstås variera i oändliga smaker med kanske nötter, knaperstekt bacon, färska örter etc. Låt er inspireras och gör en egen ”boll” vetja! ;-)

Det här behöver du :
2 förp philadelphiaost
1 dl tomatsalsa
1 msk D’Elidas chilisås
Salt och peppar
Krossade ostbågar
Malen söt paprikakrydda

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop philadelphiaost med tomatsalsa/tacosås och D´Elidas chilisås. Smaka av med salt och peppar. Ställ röran i kylen en timme så den stelnar lite så blir den lättare att rulla. Forma till en boll. Rulla bollen i krossade ostbågar. Lägg på ett fat, pudra över paprikapulver och fyll på med nachos och kex runtom.

ostboll_ostbomb_cheese_ball

Här har vi Jennys tips, ser otroligt lockande och fräscht ut, för att komma till hennes recept ”Smördegssnittar med lufttorkad skinka med chevre & fikon” – klicka HÄR!
jennys_matblogg_smördegssnittar

Tema : Midsommarbuffé – Potatis och korvsallad med dijon, äpple och honungsdressing

korvsallad_nypotatis_midsommarmat_barnen
Hurra för sommaren!! :-P Nu blomstrar matbloggarna med recept det ena godare än det andra. Jennys matblogg och jag ska ge er tips idag till midsommarbuffén. Nästa vecka blir det tilltugg till midsommarnatten. ;-)

Kika in Jennys bild längre ner och följ länken till receptet så får ni se vad hon har hittat på.

Tanken bakom denna rätt härrör till mig själv när jag var barn o firade midsommar i Norrland. Vi tillbringade alltid helgerna tillsammans med familj, släkt och vänner antingen i Vittjärv eller Bredåker. Om jag inte minns helt fel öppnades det en och annan surströmmingsburk (NU minns jag helt rätt ;-) ) Stanken var vedervärdig och vi barn sprang omkring med klädnypor på näsorna. Tack o lov behövde inte ÄTA det…

Vi fick alltid grillad korv i bröd istället. Nu tänkte jag piffa till den där klassiska korven till alla barn, och naturligtvis till vuxna också. Jag har gjort en sallad på nypotatis, stekt smakrik ostkorv, rädisor, några sugar snaps och knipplök. Bara att vända runt allt i en rymlig skål. Servera gärna den milda dressingen till med rivet äpple, en gnutta dijonsenap och honung. En riktig fullträff! :-P

4 port
Det här behöver du :
4 smakrika korvar (Rosas handel ostgrillare)
1/2 kg nypotatis
1 knippe rädisor
1 näve sugar snaps
Knipplök

dijon_honungssdressing_sallad Ingredienserna till dressingen. Ta så mycket rivet äpple i som du själv önskar. Jag rov ner knappt ett helt.

Dressing :
2 dl creme fraiche
1 rivet rött äpple med skal
1 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :  Tvätta potatisen och koka den mjuk. Skär korven i bitar och stek på så den får fin färg. Vänd runt kokt nypotatis med korven, tillsätt sugarsnap som fått förvälla några minuter och rädisor i skivor. Strimla över knipplök. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Servera till salladen. kryddburken_potatis_korvsallad_midsommar_buffe_sallad
Hoppas ni provar denna korv och potatissallad och bjuder på i midsommar, garanterat uppskattad av barnen, och glöm inte den goda dressingen! ;-) Jennys räkcheesecake
Titta här vad Jenny har trollat fram till midsommarbuffén, en riktigt strålande räkcheesecake. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR!

Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥

Tapas plock med rökt kyckling

kyckling_tapas_plock_plockmat_ridderheims
Äntligen fredag och äntligen våååår! :-P Vilken prognos som utlovas till helgen alltså, då kanske äntligen lervällingen ute på gården torkar upp och man kan sitta ute mot husväggen och sola näsan – ljuvligt!

Vad bjuds det på hemma hos er en fredag som denna? 
Kanske en god plocktallrik med olika delikatesser?

Vi provade nyligen ett par tapasnyheter från Ridderheims. En grymt god aioli, härligt stora gröna oliver och kronärtskocka i gudomligt god marinad. Lite annat plock som rökta kycklingben, pommesbollar, varma vitlöksbaguetter och färskostfyllda pimentos… Behöver jag säga att det var vansinnigt gott!? ;-)

Just dom här marinaderna allt inlagt ligger i är ofta så goda smaksatta att det fyller en funktion som salladsdressing också – så ringla över lite av marinader från burken på en god sallad.

Rökta kycklingben, det har ni sett förut här och de är rökta i Muurikkaröken hur enkelt som helst. Recept och bilder HÄR >>

tapas_ridderheims