Trevligt besök
Idag har jag för ovanlighetens skull en gästbloggare på besök här inne.
Det är Sophie Cronquist från den mycket matnyttiga bloggen Ekofilosophie som hälsar på.
Titta gärna in hos henne och ta del av den goda, ekologiska mat hon delar med sig av, du hittar fler länkar längst ner i hennes inlägg.
Här lämnar jag över ordet till Ekofilosophie, medan jag passar på och njuter av lite ledighet i Alanya
Hej på er!
Sophie heter jag och jag driver matbloggen Ekofilosophie sedan lite drygt två år tillbaks. Jag äter sedan 5 år tillbaks en lågkolhydratkost som numera är en blandning mellan LCHF och paleo.
Förutom att jag äter mat med lågt kolhydratinnehåll är jag även väldigt mån om att äta ren mat utan tillsatser. Jag älskar att testa nya rätter, att göra lågkolhydratvarianter på klassisk husmanskost och hitta på nya rätter.
Jag tillagar så mycket jag kan av min mat genom långkok och tillagning under lång tid på låg temperatur. Inte bara skonsamt och nyttigt utan dessutom smakrikt och lättlagat!
Jag och Birgitta har helt klart en hel del gemensamt när det gäller vad vi äter och hur vi tillagar vår mat. Därför känns det extra kul att få skriva ett gästinlägg här på Birgittas blogg. Jag har följt hennes blogg sedan jag började med lågkolhydratkost för fem år sedan.
Tack vare Birgitta och hennes samarbete med företaget Wonderbag Sweden har jag fått möjligheten att testa laga mat i en Wonderbag. Nu kan jag alltså laga mina långkok på ett klimatsmart och energisnålt sätt. Bra, eller hur?
Nedan delar jag med mig av ett recept tillagat i min Wonderbag! Hoppas ni gillar det och kika gärna in på min blogg Ekofilosophie eller följ mig på Facebook och Instagram (där jag numera har två olika konton @ekofilosophie och @matfilosophie
Långkokad fläskkarré med curryblomkål (8-10 portioner)
1,5-2 kg karréstek i bit utan ben
75 g smör
4 dl vatten
salt och svartpeppar
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 tsk chili flakes
1 tsk paprikapulver
1 tsk chili pulver
1 krm cayennepeppar pulver
Tillbehör
1 blomkålshuvud
75 g smör
salt och svartpeppar
2 tsk gult currypulver
- Skär köttet i ett par större bitar (jag delade varje stek på 4-6 bitar). Ta en kastrull och lägg i smör, vatten och kryddor. Banka sönder vitlökarna och lägg i och skär löken i stora klyftor och lägg i grytan. Lägg ner köttet i grytan och låt sedan koka upp och därefter småkoka under lock i 30 minuter.
- Sätt sedan ner grytan i din Wonderbag, packa ihop och låt stå 8-12 timmar.
- Efter 8-12 timmar öppnar du din Wonderbag och tar fram grytan. Köttet är genomkokt, supermört och kan delas med en gaffel.
- Värm på grytan igen och smaka av med eventuellt mer kryddor.
- Under tiden grytan värms gör du tillbehöret. Kör blomkålen i en matberedare så att det blir ett smul. Ta en kastrull, lägg i smör och kryddor. Tillsätt blomkålen. Rör runt och låt stå till smöret smält och blomkålen blivit varm.
Nytt receptsamarbete
Som du kanske läst här på bloggen så samarbetar jag med olika restauranger och caféer med hälsofokus på ekologisk mat, som även har glutenfri LCHF och Paleo.
Senast i raden är In the Pink i Malmö, som nu börjat servera en del av mina recept och även frökex från Huså Bröd.
För ett par veckor sen var Therese Renåker och jag i Malmö och besökte restaurangen i samband med hennes föreläsning om Hormoner i maten.
Du kan läsa mer om det besöket här, missade du den kvällen finns en ny chans den 7 september, då vi kommer till restaurangen igen med en uppföljande föreläsning.
Bilderna här nedan tog jag vid vårt besök och några har jag lånat från restaurangguiden Gastrogate.
Här får In the Pink presentera sig själva och sin restaurangidé närmare.
In the Pink – Real Food & Coffee
Under hösten öppnade en ny restaurang/coffee house i Malmö, In the Pink, som har inriktning på hälsosam mat för alla.
Vår meny täcker in både frukost, lunch, middag och fika på ekologiska och närproducerade råvaror som tillagas från grunden.
I vår filosofi finns det ingen enskild kosthållning som är optimal för alla. Detta är individuellt, tror vi, men oavsett, vill vi servera mat som stärker kroppen och ger den rätt energi och näring.
På vår meny hittar du raw food, vegansk mat men också Paleo/LCHF, allt med kvalitet – fast vi har valt att kalla det ”riktig mat” helt enkelt.
Ett engelskt idiom har fått ge namn åt vår restaurang. Att vara ”in the pink” betyder att vara vid god vigör både fysiskt och psykiskt.
Då vi ser sund kost som en del av helheten ordnar vi även föreläsningar och workshops.
Följ oss gärna på Facebook eller Instagram så du inte missar något av våra spännande event!
Vi jobbar också med catering så behöver du beställa fika/lunch till kontoret eller håller i ett event så hör av dig till oss så hjälper vi gärna till!
Ni kan läsa mer om oss på vår hemsida.
Välkomna till In the Pink i Malmö!
Välkommen till mitt kök i Florida
Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.
När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.
Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.
Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.
Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.
Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.
Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.
Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.
Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.
Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.
Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.
Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.
Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…
Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.
Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.
De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.
Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.
Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port
400 g lövbiff
8 kastanjechampinjoner
3 dl strimlad vitkål
½ gul lök
½ gul paprika
25 g smör
2 msk kokosolja
1 tsk mald koriander
Salt och chiliflingor efter smak
Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.
Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.
Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.
Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.
Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.
Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.
Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.
På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.
Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.
Välkommen till mitt kök i Florida
Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.
När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.
Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.
Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.
Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.
Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.
Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.
Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.
Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.
Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.
Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.
Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.
Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…
Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.
Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.
De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.
Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.
Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port
400 g lövbiff
8 kastanjechampinjoner
3 dl strimlad vitkål
½ gul lök
½ gul paprika
25 g smör
2 msk kokosolja
1 tsk mald koriander
Salt och chiliflingor efter smak
Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.
Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.
Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.
Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.
Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.
Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.
Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.
På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.
Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.
Cafégodis
Tittar in en snabb sväng mellan allt receptskapande, idéspånande, personalletande, provbakande och skrivande, som är min roll i det nya Ecocafé som Börje Karlsson snart ska öppna i Östersund.
Inriktningen blir ett hälsocafé med nyttigare kaffebröd, smårätter, välfyllda mackor och annat gott som passar alla som vill fika och äta naturligt, om det så är under beteckningen LCHF, Paleo, Rawfood eller Vegetariskt.
Allt lagat och bakat på plats, så mycket som möjligt på ekologiska råvaror och förstås fritt från raffinerat socker och gluten.
Tyvärr hann caféet inte bli färdigt till i morgon den 5 oktober som vi tidigare trodde, det är mycket med hantverkare, leveranser av köksutrustning, tillstånd från olika myndigheter och annat som kan sätta käppar i hjulen när det ska skapas ett helt nybyggt café.
Datumet hanns tyvärr inte ändras i notisen i Tidningen Matkärlek som kom i fredags. Där finns en notis med om min och Lindha Vikströms inblandning i caféet.
Klicka på artikelbilderna så blir de större och lättare att läsa.
Där är jag för övrigt med på två ställen till, dels i en special om långkok där jag bjuder på fyra recept från Långkok för LCHF och Paleo.
Nu är det också officiellt att mina kokböcker översätts till tyska, de finns ju sedan tidigare på engelska. Mina recept finns snart över hela världen… :)
Iris Jansen och Margret Ache från LCHF Deutschland berättar i tidningen att de ger ut mina kokböcker med start nästa år, något jag förstås är väldigt glad och tacksam över.
Nu ska jag jobba vidare med recepten, det är en hel del att tänka på de närmsta veckorna så jag lär inte ha mycket tid att uppdatera härinne, tyvärr.
Håll ut alla ni i Östersund som väntar på att Ecocaféet ska öppna portarna, det har blivit ett fantastiskt gensvar så jag vet att ni är många.
Den som väntar på något gott…
LCHF/Keto-bollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk björksocker
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar. Lägg på ett fat. Häll kokosflingor i en liten skål. Lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
PS. Känner nån igen bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade för 4 år sen till Anna Halléns LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.
Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.